Oekraïne houdt film over beruchte wedstrijd tegen

Het is een wedstrijd die in het collectieve geheugen van de Oekraïense bevolking staat gegrift: de dodelijke voetbalwedstrijd van 1942. Een team van topvoetballers uit Kiev speelde tegen de Duitse bezetter. De nazi's werden ingemaakt, maar de winst moesten de voetballers uit Kiev naar verluidt met de dood bekopen. Een film over deze 'dodenmatch' verschijnt echter voorlopig nog niet op het witte doek.

De Oekraïense staatsdienst voor de cinema houdt de film tegen, omdat gevreesd wordt dat die kan leiden tot een explosie van emoties, slechts enkele weken voor aanvang van het Europees kampioenschap voetbal, dat Oekraïne samen met Polen organiseert. De film, 'The Match', schildert de voetballers weliswaar af als helden, maar volgens de Oekraïense autoriteiten worden veel inwoners van Kiev weggezet als collaborateurs. Dit geeft een verkeerd beeld van het land en de geschiedenis, aldus de autoriteiten. Bovendien kan de film als gevolg hebben dat de Oekraïense bevolking wraakgevoelens gaat koesteren tegen de Duitse voetballers die deelnemen aan het EK.

De voetbalwedstrijd waar de film over gaat werd gespeeld op 9 augustus 1942. Een team van de Wehrmacht speelde tegen de beste voetballers van Kiev, onder wie spelers van topclub Dynamo Kiev. Het Oekraïense team won met 5-3 ondanks waarschuwingen van de SS dat winnen van de wedstrijd absoluut geen optie was. De meeste voetballers werden dan ook kort na de wedstrijd opgepakt.

Een Sovjet-journalist noemde de wedstrijd de 'Dodenmatch' en de Sovjet-autoriteiten hebben het verhaal dat het hele team kort na de wedstrijd werd geëxecuteerd gecultiveerd. Ter herinnering aan de spelers die zouden zijn omgekomen staat er bij het stadion van Dynamo een monument. Historici twijfelen echter aan de lezing van de Sovjets. Er is volgens hen geen bewijs dat alle spelers zijn omgebracht.