'Jonkheer mag op eigen landgoed begraven worden'

Normaal gesproken mag je alleen begraven worden op daartoe aangewezen plaatsen, maar voor Jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer wordt een uitzondering gemaakt. Hij mag, als het aan de burgemeester en wethouders van Zevenaar ligt, begraven worden in een particulier graf op zijn landgoed bij Huys Sevenaer.

Ze gunnen hem deze laatste rustplaats omdat de nu 92-jarige jonkheer zijn hele leven heeft gevochten om het landgoed te behouden. "Hij en het landgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het landgoed is zijn levenswerk geworden", zo schrijft het gemeentebestuur aan de raad, die later deze maand een besluit neemt.

Van Nispen, de laatste telg uit een roemruchte familie, heeft geen erfgenamen die zijn levenswerk voort willen zetten. Huys Sevenaer, de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij in Nederland, werd gebouwd in de 14e eeuw. In 1785 kwam het in handen van de familie van Van Nispen. "Hij is de laatste particuliere eigenaar en na zijn overlijden wordt een bijzonder tijdperk afgesloten", aldus de burgemeester en wethouders.

Als Van Nispen komt te overlijden, komt het beheer van het landgoed in handen van een stichting. Deze stichting zal ook het onderhoud aan het grafmonument, dat niet hoger dan ongeveer een meter zou worden, gaan verzorgen.