'Financiële tijdbom door leegstand'

Er dreigt een financiële tijdbom van 22 miljard euro te ontploffen in de vorm van enorme leegstand van kantoren, winkels en andere bedrijfspanden. Hiervoor waarschuwt SP-Kamerlid en bouwkundige Paulus Jansen.

De panden staan volgens hem nu veel te hoog gewaardeerd in de boeken. Als het tot afschrijvingen komt, zorgt dat voor grote problemen voor de belangrijkste eigenaren, namelijk de pensioenfondsen en verzekeraars.

Jansen schat dat de panden momenteel 7 miljard euro te hoog zijn geprijsd in de boekhouding. Als daar te hoge waarderingen voor vastgoed dat wel is verhuurd bij wordt opgeteld, gaat het om een bedrag van minstens 22 miljard euro.

De SP'er analyseert dat sinds het ministerie van VROM is opgegaan in Infrastructuur en Milieu, er geen oog meer is voor ruimtelijke ordening. In zijn ogen laat het ministerie de problematiek van de leegstand over aan provincies en gemeenten.

Jansen roept op om het dossier van de leegstand over te dragen van minister Melanie Schultz van Haegen naar premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager.