Gay.nl woest op De Telegraaf

Gay.nl, naar eigen zeggen het grootste homomedium van Nederland, heeft woensdag in een persbericht woest gereageerd op een Telegraaf-artikel van Jos van Noord.

De journalist schrijft in zijn column dat hij er klaar mee is dat homoseksuelen constant aandacht opeisen en ook de regie over die aandacht willen. "Kortzichtig, generaliserend en gewoonweg kwetsend", vindt Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel het.

Van Noord spreekt van de 'tragiek van de gayscene': "Gelukkig halen veruit de meeste Nederlanders hun schouders op over al dat gaygedoe. Homo's, bio's [sic], trafo's [sic] en lesbo's kunnen nóg zo opvallend doen, het nieuwtje is er af. Wat interesseert het een ander nog? Hierin schuilt volgens mij de tragiek van het nogal uitdagende clowngedrag door etalagehomo's: velen zijn doodongelukkig dat zij niet eens meer een béétje apart zijn."

De uitspraken stuiten Gay.nl-redactie tegen het borst: "De generalisatie die Van Noord toepast, raakt kant noch wal. Het zou fijn zijn als hij de groep 'homo's' wat beter zou leren kennen voor hij erover schrijft. De homo is namelijk net zo eenvoudig te generaliseren als 'de hetero'. Wat maakt iemand een etalagehomo? Is dat al wanneer je met je vriend of vriendin zoent op straat, of wanneer je tijdens een landelijk feest met ontbloot bovenlijf rondloopt? Want daarin verschillen homo's niets van hetero's."

Ook de bewering dat Nederlanders hun schouders ophalen over 'al dat gaygedoe' wuift Schimmel weg: "Toen in Goede Tijden, Slechte Tijden een homoseksuele vrijscène te zien was, stond Nederland op z'n kop. Er worden homostellen weggepest uit hun huis en jongeren durven niet uit de kast te komen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden." Tot slot vindt Gay.nl de timing van de column een grove belediging van de Coming Out Dag, die dinsdag plaatsvond.