ECB vond handelen beter dan nietsdoen

Niet ingrijpen was volgens de Europese Centrale Bank (ECB) riskanter dan wel ingrijpen in de staatsobligatiemarkt. Dat zei ECB-bestuurslid Ewald Nowotny dinsdag tegen een Oostenrijks radiostation. Nowotny verdedigt hiermee de beslissing om staatsobligaties op te kopen om de oplopende rentes op deze leningen te drukken.

"We hebben binnen de ECB grondig besproken welke risico's er aan het interveniëren vastzitten", zei Nowotny. Eerder op dinsdag verdedigde ook ECB-president Jean-Claude Trichet deze beslissing tegenover een Franse radiozender. "Het is de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en het had de ergste kunnen zijn sinds de Eerste Wereldoorlog als de leiders niet de belangrijke beslissingen hadden genomen."

Dinsdagochtend schreven Duitse kranten dat president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en zijn Luxemburgse collega tegen het opkopen van staatsobligaties hebben gestemd. Ook Duitsland zou tegengestemd hebben. Volgens Trichet was het bestuurscollege van de ECB met 'een overweldigende meerderheid' tot dit besluit gekomen.

Volgens handelaren heeft de ECB dinsdagochtend, net als maandag, Spaanse en Italiaanse staatspapieren opgekocht. De ECB heeft dit niet bevestigd. De rentes op deze schuldpapieren zijn wel gedaald.


ECB vond handelen beter dan nietsdoen (Foto: Novum)