Sproeiverbod op deel Veluwe

In het oosten van de Veluwe mogen boeren vanwege de droogte sinds vrijdag geen water uit beken gebruiken om akkers en weilanden te besproeien. Dat heeft het Waterschap Vallei & Eem besloten, dat hiermee wil voorkomen dat de beken droog komen te staan.

De maatregel geldt voor de komende vier weken. Ongeveer 25, vooral agrarische, bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat hun vergunning de komende maand is geschorst. Het waterschap kondigt aan het verbod te controleren.

Als de beken droogvallen heeft dit nadelige gevolgen voor de grondwaterstand en planten en dieren. Op dit moment stromen de beken niet of bijna niet meer, maar zijn er geen problemen met de drinkwatervoorziening. Wel zijn hier en daar ponten uit de vaart gehaald en zijn sommige jachthavens moeilijk bereikbaar.

Het verbod geldt ten noorden en oosten van het Valleikanaal en de stroomgebieden van de Barneveldse Beek, de Lunterse Beek en de Brede Beek. Ook tussen Wageningen en Veenendaal mag geen water uit de beken worden gehaald. Dat geldt ook voor de Hoevelakense Beek, de Esvelderbeek, de Moorsterbeek, de Modderbeek, Nattegatsloot en Vlastuinerbeek.

Het waterschap heeft in dit gebied sinds twee weken een hoger waterpeil ingesteld dan normaal voor de tijd van het jaar

Boerenorganisatie LTO liet eerder op de dag al weten dat de land- en tuinbouw door nachtvorst en droogte schade lijdt. De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn echter nog te overzien, zegt voorzitter van de vakgroep LTO Akkerbouw Jaap Haanstra. "Maar naarmate het neerslagtekort toeneemt, worden de problemen wel groter zoals hier en daar te zien is aan de afgeremde groei van de granen."

Het 'uitzonderlijk droge' voorjaar leidt volgens hem tot schade en extra kosten, maar de omvang kan hij nog onmogelijk aangeven. In het noorden en oosten van het land liepen akkerbouwers eerder deze week schade op vanwege nachtvorst op percelen met bieten en aardappelen.

Haanstra noemt de verschillen per regio en zelfs per bedrijf 'opvallend'. "Afgelopen weken is hier en daar nog een behoorlijke bui gevallen, maar in sommige regio's helemaal niets." De gevolgen van het droge weer worden volgens hem zichtbaarder naarmate het groeiseizoen vordert. "Als het de komende twee, drie weken niet regent, raken we echt in de problemen", zegt Haanstra.


Sproeiverbod op deel Veluwe (Foto: Novum)