Inhaalverbod voor schepen wegens lage waterstand

Op de Boven-IJssel tussen Arnhem en Zutphen mogen binnenvaartschepen elkaar op vijf bochten niet inhalen. Het verbod is ingesteld vanwege de lage waterstand, waardoor de vaargeul smaller is dan normaal. Het verbod geldt niet voor recreatievaartuigen. Dat melden Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen maandag.

Ook zijn de bedieningstijden van de sluizen in Eefde en Delden verruimd omdat meer schepen in de vaart zijn, aangezien vaartuigen minder zwaar kunnen worden beladen door de lage waterstanden.

De Rijn en Maas worden ondertussen scherp in de gaten gehouden. Vanwege de aanhoudende droogte is de afvoer van water op beide rivieren sterk afgenomen. De afvoer van de Maas bij Luik bedraagt momenteel 50 kubieke meter per seconde, circa 140 kubieke meter per seconde minder dan normaal voor de tijd van het jaar.

De waterafvoer van de Rijn bedraagt 975 kubieke meter per seconde, wat bijna een record is. Normaal bedraagt de afvoer begin mei bij Lobith ongeveer 2300 kubieke meter per seconde. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar. De verwachting is dat de afvoer bij Lobith de komende dagen licht verder daalt.

Vrijdag kondigde het waterschap Vallei en Eem al een sproeiverbod af. De komende dagen worden mogelijk ook door andere waterschappen dergelijke beregeningsverboden ingesteld, vooral in gebieden met lage grondwaterstanden waar geen water naartoe kan worden geleid. Verder zijn waterschappen begonnen met het extra inspecteren van veendijken, omdat die kunnen uitdrogen.