Wet moet privacy sociale netwerken verbeteren

Een senator in de Amerikaanse staat Californië heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat sociale netwerken persoonlijke gegevens standaard zullen verbergen.

Als een gebruiker zich registreert op een website, dan moet er bij de registratie eerst door de gebruiker worden aangegeven welke gegevens openbaar mogen zijn. Dit wetsvoorstel zou alleen betrekking hebben op gebruikers uit de staat Californië. "Je zou niet moeten inloggen en je persoonlijke gegevens afstaan voordat je de mogelijkheid hebt gehad om te zeggen 'deel alsjeblieft mijn persoonsgegevens niet'", aldus de senator.

Het moet daarnaast met de wet gemakkelijker worden voor gebruikers om gegevens te laten verwijderen. Gebeurt dit niet binnen 48 uur na een verzoek, dan kan de website een boete van 10.000 dollar verwachten.

Het voorstel is echter een doorn in het oog van het in Californië gevestigde Facebook. "Dit wetsvoorstel is een serieuze bedreiging voor het bedrijf Facebook in Californië en de keuze die consumenten zelf maken over hoe persoonlijke gegevens worden gebruikt", verklaart woordvoerder Andrew Noyes van Facebook. "Elk voorstel met betrekking tot rechtsgang en beleidsvoering moet rekening houden met de verwachting van de gebruikers in de context waarin zij gebruikmaken van online diensten en bijdragen aan de innovatie die de interneteconomie helpt groeien."