'ING-topman Hommen was tegen eigen bonus'

Bestuursvoorzitter van ING Jan Hommen was tegen de bonus van 1,25 miljoen euro die hij over 2010 zou krijgen. Dat bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad. De raad van commissarissen kende de bonus aanvankelijk toe omdat Hommen en zijn medebestuurders het verlies uit 2009 hadden weten om te buigen in een winst van ruim 3 miljard euro. Onder druk van de publieke opinie moest het bedrijf vorige week bakzeil halen.

Hommen voorzag volgens de krant dat de bonus weerstand zou oproepen. De raad van commissarissen, onder leiding van oud-DSM-topman Peter Elverding, sloeg het advies van de bestuursvoorzitter in de wind en kende de bonus toch toe. In de raad van commissarissen zit ook oud-voorzitter van de FNV, Lodewijk de Waal.

De hoogte van de bonus van 1,25 miljoen voor Hommen, boven op het basissalaris van 1,35 miljoen euro, voldeed aan de wettelijke regels en de afspraken die daarover waren gemaakt toen ING staatssteun kreeg.

Een woordvoerder van ING wil in de NRC niet ingaan op 'interne discussies tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen'.


'ING-topman Hommen was tegen eigen bonus' (Foto: Novum)