Italië overstelpt met vluchtende Tunesiërs

Italië wordt overstelpt met Tunesische migranten die de roerige situatie in hun land ontvluchten. Roberto Maroni, minister van Binnenlandse Zaken en lid van de anti-immigratiepartij Lega Nord, luiddde vrijdag de noodklok, omdat er een humanitaire crisis dreigt.

Hij heeft de Europese Unie gevraagd de kwestie op de agenda van de eerstvolgende vergadering te zetten. De politieke crises in Tunesië en Egypte zouden gevolgen kunnen hebben voor de migratie en mogelijk ook voor de binnenlandse veiligheid van de EU.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn sinds 16 januari zestienhonderd Tunesiërs aangekomen in Italië, het merendeel op het eiland Lampedusa, pal voor de Afrikaanse kust. Het grote aantal is verrassend, omdat de trend de afgelopen tijd juist dalend was, onder meer door het Italiaanse beleid om migranten terug te sturen zonder hen eerst een asielaanvraag in te laten dienen.

Maroni zei dat de toename van het aantal Tunesische migranten samenhangt met de politieke situatie in dat land, omdat bilaterale afspraken over het beheersen van de migratiestroom niet langer worden nagekomen. Hij heeft de kwestie bij de EU aangekaart omdat Italië de toestroom niet alleen aan kan. Bovendien bestaat volgens hem het gevaar dat terroristen zich onder de vluchtelingen mengen.

UNHCR-medewerkers zijn vrijdag naar Lampedusa gereisd om de situatie in kaart te brengen. Het asielzoekerscentrum op het eiland is gesloten en migranten worden nu opgevangen in hotels of naar andere centra overgebracht.