President doet Tunesiërs beloftes

De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali heeft de bevolking van zijn land donderdag beloofd de prijzen van brood, melk en suiker te verlagen. Verder zei de president dat hij zijn ordetroepen opdracht heeft gegeven geen vuurwapens meer te gebruiken tegen actievoerders.

De 74-jarige Ben Ali deed zijn toezeggingen in een televisietoespraak. Hij zei ook dat hij bij de verkiezingen van 2014 geen kandidaat meer zal zijn voor het presidentschap. Verder beloofde hij meer persvrijheid en dat de internetsites in zijn land niet langer geblokkeerd zullen worden.

Tunesië is al dagenlang het toneel van hevige onlusten. Betogers tegen president Ben Ali eisen meer werk, lagere voedselprijzen en een minder hardhandige aanpak door de politie. De autoriteiten stellen dat 23 mensen de dood vonden sinds half december. De Verenigde Naties houden het op bijna 40 doden, terwijl de oppositie en mensenrechtenactivisten uitgaan van zeker 67 doden.

Om de crisis te bezweren, beloofde Ben Ali al eerder een groot aantal nieuwe banen. Verder ontsloeg hij deze week zijn minister van Binnenlandse Zaken en enkele topadviseurs.

Ben Ali doet Tunesiërs beloftes
Ben Ali doet Tunesiërs beloftes (Foto: ANP)