Frankrijk verwerpt boodschap Al-Qaida

De Franse minister van buitenlandse zaken verwerpt een boodschap van Al-Qaida in Noord-Afrika dat Parijs met Osama bin Laden moet onderhandelen over het lot van vijf Franse gijzelaars. "Frankrijk kan niet accepteren dat zijn beleid door wie dan ook in het buitenland wordt opgelegd", aldus minister Michèle Alliot-Marie.

"Frankrijk doet alles wat in zijn vermogen ligt om ervoor te zorgen dat alle gijzelaars, waar zij ook zijn, in veiligheid worden gebracht", zei Alliot-Marie, die eerder deze week na een herschikking van de regering werd aangesteld. De minister sprak niet direct over Al-Qaida of Bin Laden.

Het ministerie van buitenlandse zaken probeert te achterhalen of een audioboodschap van de leider van Al-Qaida in Noord-Afrika authentiek is. Abu Mossab Abdelouadoud dringt er op aan dat Parijs met Bin Laden onderhandelt over de vrijlating van de gijzelaars en zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan.

Bin Laden zelf dreigde in een eerder deze maand verschenen audioboodschap met aanslagen in Frankrijk, vanwege de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan en het Franse verbod op gezichtssluiers.

De vijf Fransen, een Togolees en een Malagassiër werden op 16 september ontvoerd in een mijnstadje in Niger. Al-Qaida in Noord-Afrika eiste de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op. De gijzelaars zouden zijn meegenomen naar het naburige Mali.