Actie van krakers in Den Haag ten einde

De actie van krakers in Den Haag is zaterdagmiddag rond 15.00 uur op last van de politie beëindigd. Veertig krakers hadden op een terrein aan het Buitenom, waar voorheen het kraakpand De Blauwe Aanslag stond, een tentenkamp opgeslagen. De actie verliep zonder incidenten, meldt de politie. Wel was er ME aanwezig.

De krakers voeren dit hele weekeinde actie tegen kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is. Ook zijn zij boos omdat de bouw van appartementen op het terrein van De Blauwe Aanslag nog steeds niet is begonnen. Het voormalig belastingkantoor werd in 2003 gesloopt.

Volgens de actievoerders vragen buurtbewoners al lang om een nuttige invulling van het terrein. Door het terrein nu te kraken, willen de krakers laten zien 'dat bewoners het heft in eigen hand kunnen nemen door gebouwen en terreinen te kraken'.

Voor zondagmiddag staat een demonstratieoptocht door de stad gepland. Volgens een politiewoordvoerder hebben de krakers toestemming voor die optocht. Of er tegen hen wordt opgetreden, omdat ze het kraakverbod aan hun laars lappen, kon de woordvoerder niet zeggen.