Krakers bezetten terrein in Den Haag

In het centrum van Den Haag heeft een groep van ongeveer veertig krakers een braakliggend terrein bezet. Dat meldt de politie zaterdag. De krakers hebben op het terrein aan het Buitenom, de plek waar vroeger het kraakpand De Blauwe Aanslag stond, een tentenkamp opgeslagen.

Zij protesteren tegen het kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is en tegen het feit dat het terrein nog steeds niet is bebouwd. De Blauwe Aanslag, een voormalig belastingkantoor, werd in 2003 gesloopt omdat er luxe appartementen zouden worden gebouwd. Toen dat financieel niet haalbaar bleek, bleef het terrein zonder nieuwe bestemming.

Volgens de actievoerders vragen buurtbewoners al lang om een nuttige invulling van het terrein. Door het terrein nu te kraken, willen de krakers laten zien 'dat bewoners het heft in eigen hand kunnen nemen door gebouwen en terreinen te kraken'.

De actievoerders zijn van plan het hele weekend op het terrein te bivakkeren. Voor zondagmiddag staat een demonstratie-optocht door de stad gepland. Volgens een politiewoordvoerder hebben de krakers toestemming voor die optocht. Of er tegen hen wordt opgetreden, omdat ze het kraakverbod aan hun laars lappen, kon de woordvoerder niet zeggen.