Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films

Guillermo del Toro heeft de verfilming van 'The Hobbit' verlaten. De Mexicaanse regisseur zag vanwege de aanhoudende vertragingen in de productie geen heil meer in het project, zo zei hij maandag. Hij noemde het 'een van de moeilijkste beslissingen in zijn leven'.

Del Toro is vooral bekend van zijn films 'Pan's Labyrinth' en 'Hellboy 2: The Golden Army'. Hierin liet hij zien een zeer uitgesproken en unieke visuele stijl te hebben. Toen werd aangekondigd dat hij 'The Hobbit' zou verfilmen, werd hij meteen door de Tolkien-fans van bijvoorbeeld website The One Ring omarmd.

"Na twee jaar Midden Aarde te hebben geademd en geleefd, moet ik met grote spijt afscheid nemen van deze prachtige films", zegt Del Toro. Volgens hem heeft coproducent MGM ook nu nog niet het groene licht gegeven voor de opnames. Ook staat Peter Jackson, regisseur van de eerdere 'The Lord of the Rings'-trilogie en nu uitvoerend producent, geheel achter zijn beslissing, laat de 45-jarige regisseur weten.

Veel van de voorbereidingen voor de films zijn allang getroffen, vertelde Del Toro vorige week. Zo zijn alle wezens al ontworpen, is er al getest met animaties en gevechtsscènes, en zijn de kostuums al nagenoeg compleet. "We zijn helemaal klaar voor de eerste opnamedag, als we eindelijk van start kunnen gaan."

De belangrijkste reden voor de vertraging lijkt de aanhoudende financiële onzekerheid omtrent MGM, dat in 2009 faillissement aanvroeg. Om dezelfde reden werd ook de 23e Bondfilm voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De bedoeling is het boek 'The Hobbit' van J.R.R. Tolkien te verfilmen in twee delen. Eventuele releasedata zijn door het opstappen van Del Toro onzeker geworden.

Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films
Guillermo del Toro stapt uit Hobbit-films (Foto: Novum)