Postbank vaker in de fout dan DSB

In een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit 2007 is vastgesteld dat de Postbank vaker foute hypotheken heeft verstrekt dan de DSB.

De failliete bank van Dirk Scheringa kwam meermalen in het nieuws door hun beleid om hypotheken te verstrekken ver boven de verkoopwaarde van de huizen. Vooral het programma Tros Radar en Pieter Lakeman verweten de bank onethisch gedrag, wat uiteindelijk leidde tot een zogeheten 'bankrun' en een faillissement.

Ook de praktijken van de DSB zijn door de AFM in 2008 onderzocht. Hieruit bleek dat 5 op 34 dossiers (15%) niet koosjer waren. Uit het onderzoek naar de Postbank blijkt dat 10 op 47 dossiers (21%) niet volgens de regels afgehandeld worden.

Boetes
Naar aanleiding van de constateringen, heeft de AFM de Postbank twee boetes opgelegd. Beide voor een bedrag van vijfduizend euro. Tot op heden had de AFM deze boetes nog niet gepubliceerd.

Zoals bijna per definitie, is het moederbedrijf ING in beroep gegaan tegen de boetes. Deze zaak diende afgelopen maandag bij de rechtbank in Rotterdam.

Slecht getoetst
De Postbank wordt verweten dat ze de Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) niet afdoende hebben toegepast in de beboete dossiers. In principe houdt de GHF in dat een bank een maximale hypotheek mag berekenen op basis van een annuïteiten hypotheek. De Postbank liet dit volgens de AFM na.

De Postbank heeft in een aantal gevallen niet de GHF, maar hun eigen berekeningsmodel gebruikt om de maximale hypotheek te bepalen. Nu is dat in principe niet tegen het zere been van de AFM, mits er maar genoeg mogelijkheden zijn voor de consumenten om financiële buffers op te bouwen, naast de hypotheekverplichtingen die zij aangaan. De AFM beweert dat dit in een aantal gevallen niet mogelijk is.

Ontkenning
Zoals we vaker zien bij financiële instellingen, ontkent ook ING in alle toonaarden dat er fouten gemaakt zijn. Volgens de bank is de toetsing binnen de GHF enkel bedoeld om een vergelijking met andere hypotheekverstrekkers makkelijker te maken. De ING beweert dat haar eigen toets 'beter aansluit bij de realiteit'.