Bluetooth ingezet om files te meten

De VerkeersInformatieDienst (VID) gaat files meten met behulp van bluetooth. De draadloze techniek wordt in veel mobiele telefoons gebruikt om bijvoorbeeld handsfreesets aan te sturen. Door te meten waar auto's rijden met bluetooth denkt de VID een completer beeld te krijgen van de plekken waar files staan, meldt de verkeersdienst vandaag.

Ook moet het systeem leiden tot een betere inschatting van de te verwachten reistijd. De VID is begin dit jaar gestart met de uitrol van het VID Bluetooth Meetinstrument (VBM), dat meestal bovenin lichtmasten wordt gehangen, maar ook op andere plekken kan worden geplaatst. Stroom kunnen ze eventueel krijgen uit zonnepanelen.

De bluetoothkastjes zijn bedoeld als aanvulling op het kentekenregistratiesysteem dat de VID al gebruikt. Een voordeel van de nieuwe kastjes is dat ze goedkoper zijn in het gebruik. Dat komt onder meer doordat één kastje alle rijstroken in beide richtingen kan bijhouden, iets dat de camera's met kentekenherkenning niet lukt.

Wel zijn meer waarnemingen nodig voor een betrouwbaar beeld. Iedere auto heeft een nummerplaat, maar lang niet elke auto heeft bluetooth aan boord.