Ab Osterhaus wil aandelen cashen

Ab Osterhaus, de bekendste viroloog van Nederland, heeft zijn aandelenbelang in het Zweedse biotech-bedrijf Isconova te koop aangeboden.

Osterhaus, die drie weken geleden in hevige opspraak kwam door enerzijds de overheid voor te lichten over pandemieën, maar ook belangen te hebben in de farmaceutische industrie, blijkt een belang in het bedrijf te hebben van 3 procent. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum aan het Radio 1-programma Argos.

Het programma deed ook opnieuw onderzoek naar het aandelenbelang van Osterhaus in een Rotterdams bedrijf, ViroClinics, dat meewerkt aan de ontwikkeling van vaccins. Het gros van de aandelen ViroClinics zijn in handen van Osterhaus' werkgever, het Erasmus MC.

Het ziekenhuis blijkt zes bv's te hebben opgezet rond Osterhaus en zijn vindingen en activiteiten. "Geen eenvoudige zaak", concludeert Argos, dat vraagtekens zet bij de transparantie van het Erasmus MC. En dat Osterhaus geen financieel belang zou hebben bij ViroClinics, zoals het Rotterdamse academische ziekenhuis eerder verklaarde, blijkt dus niet waar te zijn.

Osterhaus adviseerde dit jaar de Nederlandse overheid om massaal vaccins in te slaan tegen de Mexicaanse griep.