"Jammer dat ik kampioenschap AZ niet meemaak"

Barry Opdam vertrok afgelopen zomer bij AZ om zijn carrière te vervolgen bij Red Bull Salzburg, waar trainer Co Adriaanse aan het roer staat. De verdediger vertelt op OnsOranje over zijn periode in Oostenrijk.

Maar ook werd er even tijd vrijgemaakt voor de prestaties van AZ. "Het is jammer dat ik dat niet meemaak, maar je moet keuzes maken in het leven."

Toch heeft Opdam geen spijt. "Ik zit hier ook prima. We staan bovenaan in de competitie en hebben een sterk team. Spits Marc Janko maakt zelfs kans om de Gouden Schoen te winnen. Het zou geweldig zijn als zowel AZ als Salzburg landskampioen wordt."

Via de satelliet kan de verdediger zijn geliefde club op de voet volgen. "Ik heb er jaren gevoetbald, die club zit in m’n hart. Ik vind het behoorlijk knap hoe de ploeg weer op de rails is gekomen, na de ellende van vorig jaar. Daarom is het jammer dat ik nu niet zelf meemaak dat AZ hoogstwaarschijnlijk kampioen wordt, maar hier gaat het ook goed."

De 32-jarige Opdam heeft het naar zijn zin in het wintersportland Oostenrijk. "We trainen op verwarmde kunstgrasvelden, alles is perfect geregeld. Toch is voetbal meer een bijzaak in Oostenrijk. Het is een echt wintersportland. In onze kleedkamer hangt een tv waarop continu wereldbekerwedstrijden skiën, bobsleeën of langlaufen te zien zijn."

"Ook wel grappig, in mijn contract bij AZ heeft altijd een skiverbod gestaan, uit angst voor blessures", aldus de voormalig AZ-speler. "Hier vinden ze skiën juist een must. ‘Je weet maar nooit of je een skitalent hebt’, zeggen ze. Nou, ik heb het geprobeerd, maar er is geen Hermann Maier aan mij verloren gegaan. Ik lag meer met mijn neus in de sneeuw."