Albert wereldkampioen veldrijden

De Belg Niels Albert is in het Brabantse Hoogerheide wereldkampioen veldrijden geworden voor de Tsjech Zdenek Stybar en de Belg Sven Nys.

De koers was na een kwartier al gereden toen Stybar en Albert samen wegreden. Zij werden gevolgd door Nys en Vanthourenhout. De regerend wereldkampioen Lars Boom zette Thijs Al op kop maar kon zelf het tempo al snel niet meer volgen. Na een eerste fietswissel verloor hij de aansluiting met de groep met daarin de teruggehaalde Vanthourenhout en Nys, Wellens, Vervecken, Vantornout, Pauwels en Thijs Al als enige Nederlander.

Boom, die zijn hele seizoen heeft afgestemd op deze koers, leek niet de vorm te hebben om vandaag mee te strijden. Het gaatje tussen de achtervolgende groep en Boom bleef hetzelfde en werd groter toen de Nederlander voor de tweede keer van fiets wisselde. Het bevroren parcours gaf daar geen enkele aanleiding toe. Boom was één van de weinigen die van fiets wisselde.

Niels Albert, de wereldkampioen bij de beloften in 2008, maakte goed gebruik van de eenheid die de Belgische bondscoach in zijn elitekorps had gebracht. Terwijl de jonge Belg vooraan Stybar van zich afhield, stopten zijn landgenoten keurig de achtervolgers af. Sven Nys demarreerde uit de groep en ging voor de derde plaats. De Belgische winnaar van meerdere wereldbekers haalde slechts één wereldtitel.

In de top tien staan maar liefst zes van de zeven gestarte Belgen. Het is een wrange conclusie op de dag dat de Vlaamse regering heeft bekend gemaakt veldrijden niet langer als topsport te behandelen.

De 22-jarige Albert volgt het pad dat de jaar oudere Boom hem is voorgegaan. Het jaar nadat Boom wereldkampioen werd bij de junioren deed Albert dat. Het jaar nadat Boom wereldkampioen werd bij de beloften, deed Albert dat in Treviso en het jaar nadat Boom als eerstejaars senior de wereldtitel ophaalde, doet Albert dat op het thuisparcours van Lars Boom.

Uitslag:

#RennerLand
1Niels AlbertBelgië
2Zdenek StybarTsjechië
3Sven NysBelgië
4Bart WellensBelgië
5Francis Mourey Frankrijk
6Kevin PauwelsBelgië
7Sven VanthourenhoutBelgië
8Simon ZahnerZwitserland
9Steve ChainelFrankrijk
10Klaas VantornoutBelgië
12Thijs AlNederland
16Gerben de KnegtNederland
20Lars BoomNederland
Submitter:  Bron: FOK!sport