Van den Herik zoekt schuld vooral bij anderen

Jorien van den Herik doet op Telegraaf.nl van vandaag een aantal uitspraken over zijn vertrek en de situatie bij Feyenoord. Opvallend: Van den Herik zoekt weinig schuld bij zichzelf en trok Ruud van Nistelrooij niet aan vanwege vermeende spillebenen.

Organisatie is de schuldige
"Door aanhoudende supportersonrust, ingegeven door een groepje amokmakers, verstuurde Feyenoord op initiatief van de directie op 3 oktober een open brief naar de supporters. Daarin werd de situatie bij de club verklaard en de installatie aangekondigd van een commissie om de organisatiestructuur te veranderen. Absurd. In plaats van stelling te nemen tegen diegenen die een heksenjacht tegen mij voerden, werd ze status verleend en macht toegespeeld”

Over zijn vermeende wanbeleid
"Ik voerde geen directie meer nadat we in 2003 een NV waren geworden. Als toezichthouder zat ik in de RvC; ik was geen verantwoordelijke directeur. Velen willen dit niet zien of horen. Zo kon er op de man worden gespeeld".

Misdragende supporters zorgen deels voor slechte financile situatie
Door boetes en gederfde inkomsten vanwege zich misdragende Feyenoordfans is de club volgens Van den Herik miljoenen euro’s door de neus geboord. "En zij spreken van financieel wanbeleid. Terwijl de accountant al jaren z’n handtekening zet."

Eerder verlaten
Van den Herik geeft toe dat hij Feyenoord eerder had moeten verlaten. "Toen we van een stichting een NV werden. Ik wilde op afstand betrokken blijven. Fout. Men bleef mij zien als Feyenoords alleenheerser, de Stalin aan de Maas. Een beeldvorming die me stoorde. Mijn aanwezigheid op de achtergrond verhinderde dat een ander zich kon ontwikkelen tot het gezicht van Feyenoord.”

Van Nistelrooij
"Oorspronkelijke Rotterdammers zijn terughoudender, a priori negatief. Kijken wat iemand niet kan en te weinig wat hij wel kan. Zo voerde de technische leiding een discussie over Van Nistelrooij. Feyenoord zag van hem af vanwege z’n spillebenen. Zie je hoe betrekkelijk het technische verhaal is.”