Ajacieden Amsterdam uitgezet wegens wangedrag

De politie heeft gisteravond ongeveer honderd Ajax-supporters de stad uitgezet. Ze zijn in bussen vervoerd naar een niet nader genoemde plek buiten de regio, liet een woordvoerder van de politie weten.

De voetbalfans zouden zich de hele avond hebben misdragen. Ze waren volgens de politie voortdurend uit op ruzie. De politie arresteerde verder in de binnenstad ongeveer dertig raddraaiers, vooral wegens openlijke geweldpleging. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het noodbevel om lastpakken buiten de stadsgrenzen te zetten, was mogelijk omdat locoburgemeester Lodewijk Asscher extra veiligheidsmaatregelen had getroffen rondom de oefeninterland Nederland - Engeland in de Amsterdam ArenA. Dit naar aanleiding van signalen dat diverse groepen supporters een appeltje met elkaar wilden schillen. Asscher wees daarop de binnenstad, het gebied rond de ArenA en de metrostations op de route daarnaartoe aan als veiligheidsrisicogebied. Dat betekende onder meer dat de politie er de bevoegdheid had mensen te fouilleren. De maatregelen liepen om middernacht af.

Aan het begin van de avond moest de mobiele eenheid (ME) in de binnenstad ingrijpen toen een groep van 250 tot driehonderd Nederlandse voetbalfans, vooral Ajacieden en een aantal FC Twente-aanhangers, de Engelse supporters wilde opzoeken. De ME verrichtte een aantal charges en kon daarmee een confrontatie voorkomen. De politie blokkeerde daarop de Damstraat en omsingelde een groep onruststokers totdat ze waren gefouilleerd, hun gegevens hadden achtergelaten en op film waren vastgelegd.

Het bleef de hele avond onrustig in de stad. Volgens de zegsman ging het vooralsnog om kleine vechtpartijtjes die door de ME snel de kop in konden worden gedrukt. De politie was massaal aanwezig om eventuele opstootjes tegen te gaan.