Staand bier drinken mag weer

Goed nieuws voor iedereen met aambeien die in Amsterdam een biertje wil nuttigen: vanaf heden is het weer toegestaan je biertje staand op te drinken op de Amsterdamse terrassen. Dit deelde de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, vandaag na overleg met actievoerders van Ai! Amsterdam mee.

De actiegroep, bestaande uit een tiental 'bezorgde Amsterdammers' werd door Cohen uitgenodigd na een protestactie op vrijdagavond 10 juli. Op de Noordermarkt demonstreerden duizenden Amsterdammers die avond tegen het terrasbeleid van het stadsdeel Centrum. Zij deden dit door de Noordermarkt om te dopen tot het grootste, illegale staande terras van de hoofdstad. Er waren toen al bijna 12.000 steunbetuigingen binnen gekomen van andere Amsterdammers.

De terrasbezoekers mogen nu staand hun biertje opdrinken, mits zij binnen de grenzen van het terras blijven en geen overlast bezorgen. Buiten de terrasgrenzen mag nog steeds geen alcohol genuttigd worden. Rogier van Kralingen, één van de initiatiefnemers van de actie, laat weten dat de actievoerders tevreden zijn over de toezegging, maar dat ze zich wel nog zorgen maken over andere regels.

De actievoerders vrezen voor een toename aan regels als de binnenstad wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze regels zouden 'de vrijheid en ontspannen sfeer in de stad in de weg staan'.