FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 augustus 2009

Man bijt hond: 300 euro boete

Een Duitse man die zijn hond beet, moet van het kantongerecht een boete van driehonderd euro betalen. De man zou de Duitse wet op de dierenbescherming hebben geschonden.

Voorbijgangers bij een tramhalte in Keulen merkten dat de 39-jarige Manfred T. zijn hond schopte. Toen de politie arriveerde, beet de dronken man in een oor van het dier. T. werd gearresteerd en ter ontnuchtering opgesloten in een cel. De hond werd ondergebracht in een asiel.

De man is zich van geen kwaad bewust en wil in hoger beroep gaan. "Ik ben met dieren opgegroeid en weet in tegenstelling tot vele anderen precies hoe je ze moet behandelen."

Mekka in de ban wegens griep

Wegens de Mexicaanse griep heeft Iran alle bedevaarten naar de islamitische heilige plaatsen in Saudi-Arabië, zoals Mekka, verboden tijdens de vastenmaand ramadan. Het gaat naar verwachting om de periode van 22 augustus tot 19 september, maakte de Iraanse minister van Volksgezondheid, Mohammad Bagher Lankarani, vandaag bekend.

Iran registreerde tot nu toe iets meer dan 130 H1N1-infecties, vooral bij teruggekeerde pelgrims. De massale bedevaarten naar Saudi-Arabië pieken tijdens de zogenoemde hadj, die dit jaar op of rond 19 november begint. Eerder maakten andere moslimlanden al reisbeperkingen bekend voor pelgrims naar Saudi-Arabië.

Nederlandse toerist komt om bij parasailing

Een Nederlandse toerist is vandaag om het leven gekomen bij het parasailen in het zuiden van Oostenrijk. Dat meldde de Oostenrijkse omroep ORF op haar website. Ook de Oostenrijker die de parachute bestuurde kwam om het leven.

De twee waren rond drie uur vanaf de bij parasailers populaire berg Gerlitzen begonnen aan een tandemsprong. Door nog onbekende oorzaak raakte het valscherm uit balans en stortte het neer. Twee reddingshelikopters vlogen direct naar de plaats van het ongeval. De Nederlander en de Oostenrijker bleken al overleden.

Bejaard echtpaar blaast eigen huis op

Een bejaard echtpaar in het Zuid-Duitse Inzell heeft het eigen huis opgeblazen, mogelijk omdat de woning verkocht moest worden. Dat meldden Duitse media vandaag. De 75-jarige man en zijn 67-jarige echtgenote kwamen om het leven.

De explosie en de daaropvolgende brand maakten het pand uit 1993 met de grond gelijk. Huizen en auto's in de omgeving raakten beschadigd door brokstukken. Justitie vermoedt een wanhoopsdaad. Het huis had geen aansluiting op het gasnet. Volgens omwonenden stond de gedwongen verkoop voor vandaag gepland.

Arnautovic definitief eigendom Inter

Marko Arnautovic mag zich eindelijk speler van Internazionale noemen. Dat heeft zijn zaakwaarnemer Rob Groener woensdagavond bevestigd tegenover het Oostenrijkse persbureau APA.

De twintigjarige Arnautovic tekent bij Inter een vijfjarig contract. Hoeveel de club uit Milaan heeft betaald voor de speler, maakte Groener niet bekend. Vanwege een stressfractuur in z'n rechtervoet liepen de onderhandelingen tussen FC Twente en Inter flink wat vertraging op. Aan alle onzekerheid rond de transfer komt nu dus een einde.

Inter twijfelde, net als Chelsea, lang over het vastleggen van Arnautovic. Waar de Engelse club afhaakte, besloten de Italianen wel in zee te gaan met de spits. Aanvankelijk werd er een constructie bedacht, waarbij Arnautovic eerst een half jaar zou worden gehuurd. Mocht daarna blijken dat hij niet goed hersteld was van de kwetsuur aan zijn voet, dan zou Inter hem niet kopen. Maar daar is nu dus geen sprake meer van.

Arnautovic brak het voorbije seizoen door in het shirt van de Tukkers. Als rechteraanvaller scoorde de jonge Oostenrijker twaalf keer in 28 competitieduels voor het team van trainer Steve McClaren. Aan het begin van het afgelopen seizoen zag Arnautovic nog een transfer naar Feyenoord mislukken.

Uitslagen 3e voorronde CL 5 augustus

Vandaag werden er tien duels gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen.

FC BATE Borisov (BLR) - FK Ventspils (LVA)* 2-1 (0-1)
14' Tigirlas 0-1
43' Krivets 1-1
57' Krivets 2-1

FC Dinamo Moskva (RUS) - Celtic FC (SCO)* 0-2 (1-0)
45' McDonald 0-1
90+1' Samaras 0-2

FC Timişoara (ROU)* - FC Shakhtar Donetsk (UKR) 0-0 (2-2)

PFC Levski Sofia (BUL)* - FK Bakı (AZE) 2-0 (0-0)
64' Yovov 1-0
80' Hristov 2-0

Debreceni VSC (HUN)* - FC Levadia Tallinn (EST) 1-0 (1-0)
70' Coulibaly 1-0

SK Slavia Praha (CZE) - FC Sheriff (MOL)* 1-1 (0-0)
15' Hlou¨ek 1-0
90+4' Nadson 1-1

NK Maribor (SVN) - FC Zürich (SUI)* 0-3 (3-2)
21' Djurić 0-1
45' Margairaz 0-2
76' Nikci 0-3

FK Partizan (SRB) - APOEL FC (CYP)* 1-0 (0-2)
3' Moreira 1-0

Olympiacos CFP (GRE) - ¦K Slovan Bratislava (SVK) 2-0 (2-0)
35' Maresca 1-0
56' Diogo 2-0

Stabæk IF (NOR) - FC København (DEN)* 0-0 (1-3)

Geen overlevenden vliegtuigcrash Indonesië

Reddingswerkers hebben vandaag het wrak van het neergestorte vliegtuig in Papoea, Indonesië, gevonden. Alle zestien inzittenden zijn om het leven gekomen. Het vliegtuig, een Twin Otter, stortte zondag neer. Het toestel vertrok van het vliegveld Sentani en was op weg naar het dorp Oksibil.

Het is niet de eerste keer dat er in het dichtbegroeide Papoea een vliegtuig verongelukt. In april nog stortte er een vliegtuig neer op een berg. Sommige vliegtuigwrakken in het gebied zijn nooit meer teruggevonden.

De afgelopen jaren hebben er meerdere vliegtuigcrashes plaatsgevonden in Indonesië. De Europese Unie kondigde daarom in 2007 een landingsverbod aan voor Indonesische maatschappijen. Bij vier vliegtuigmaatschappijen, waaronder Garuda, is dit verbod inmiddels opgeheven.

Alba, Lohan, De Niro en Seagal in Machete

Het Amerikaanse tijdschrift Variety heeft de volledige cast van Machete bekend gemaakt, de aankomende film van regisseur Robert Rodriguez gebaseerd op een neptrailer uit zijn Grindhouse-project met Quentin Tarantino.

Naast hoofdrolspeler Danny Trejo zal de cast bestaan uit Robert De Niro, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Steven Seagal, Lindsay Lohan, Cheech Marin, Don Johnson en Jeff Fahey. De film is deze week in de productiefase gegaan. De filmstudio gokt erop dat de film rond medio september klaar is.

Voor Trejo, één van de drukstbezette acteurs in Hollywood, is Machete zijn eerste hoofdrol. Trejo speelt de rol van een Mexicaanse ex-politieagent, met een voorliefde voor kapmessen (Machete). Sinds zijn ontslag is hij ondergedoken en werkt hij als simpele bouwvakker. Hij wordt op een slecht moment verraden door een corrupte senator, met alle gevolgen van dien...

Trailer Machete

F1-teams tekenen Concorde Agreement

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben bevestigd dat de onderhandelingen over het nieuwe Concorde Agreement zijn afgerond en dat alle teams die in 2010 deel gaan nemen het document ondertekend hebben. BMW Sauber mag wat de FOTA betreft op een later tijdstip tekenen.

"Het 2009-verdrag is getekend door alle Formule 1-teams (met uitzondering van BMW Sauber), de FIA en Formula One Administration (FOA) en zal de teams tot eind 2012 aan de Formule 1 verbinden. De FOTA zal ieder initiatief ondersteunen dat BMW Sauber ondersteunt om zich volledig in te kunnen schrijven voor het nieuwe Concorde Agreement," luidde een verklaring van de Formule 1-teams die vorige week BMW Sauber af zagen haken voor volgend jaar.

Daarnaast stond in de verklaring van de FOTA dat de teams overeenstemming hebben bereikt over het terugbrengen van de kosten. Dit gebeurt naar het niveau van het begin van de jaren negentig. Hierdoor zal de FIA afzien van de bugetlimiet die het eerder dit jaar van plan was in te voeren.

Verhuizen is enige goede oplossing voor Brussels justitiepaleis

Kort nadat de drie gangsters uit het justitiepaleis in Brussel ontsnapten, liet minister van Justitie Stefaan De Clerck een studie uitvoeren over hoe men het gebouw beter zou kunnen beveiligen. Uit de vijf voorgestelde scenario's blijkt verhuizen naar een nieuwe locatie veruit de beste oplossing.
 
Het justitiepaleis wordt beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen die geen drastische veranderingen toestaat aan dit beschermde erfgoed. Zij willen dat iedereen het gebouw vrij kan blijven bezoeken. Omdat enkel camera’s en noodknoppen plaatsen weinig nut zou hebben, wil men nu het liefst naar een andere locatie verhuizen. Dit is echter pas op langere termijn realiseerbaar.

Blood Of Bahamut lanceert in trailer

Morgen verschijnt Blood Of Bahamut voor de Nintendo DS. Blood Of Bahamut is een RPG van de hand van Square Enix en neemt spelers mee naar een dorpje dat wordt aangevallen door een aantal titanen. De vijanden zijn groter dan ooit in een Nintendo DS game en daarmee onderscheid Blood Of Bahamut zich meteen van andere RPG's.

Helaas verschijnt de game morgen enkel in Japan. Iets over een eventuele Europese release is nog niet bekend. Hieronder hebben we de Japanse launchtrailer voor jullie.

Berlusconi koopt Klaas-Jan Huntelaar

AC Milan heeft aanvaller Klaas-Jan Huntelaar gekocht voor 15 miljoen euro. Dat meldt althans de Italiaanse krant Corriere dello Sport. Huntelaar zou een contract voor 4 jaar hebben gekregen, met een netto jaarsalaris van 3,5 miljoen euro. Naar verwachting tekent Huntelaar donderdag het contract bij de Italiaanse club.

Clubeigenaar en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vandaag bevestigd dat AC Milan op korte termijn de naam van de nieuwe spits zal aankondigen.

Indirect gaf hij aan dat Klaas-Jan Huntelaar tot de kandidaten behoort. De Nederlander is overbodig bij Real Madrid. Ook Luis Fabiano (Sevilla) en Claudio Pizarro (Chelsea) staan op de lijst.

Chinese puber drinkt benzine

Een 14-jarige Chinees is opgenomen in het ziekenhuis nadat hij benzine had genuttigd. En dat gebeurde niet eenmalig, de jongen nam de brandstof zeer regelmatig tot zich, ontdekten zijn ouders. "We waren geschokt toen we op een dag ontdekten dat de jongen een halve fles benzine van onze motorfiets had opgedronken", zegt zijn vader.

Naar alle waarschijnlijkheid dronk de puber benzine omdat hij net als zijn helden wilden zijn: Transformers Optimus Prime en Bumblebee. "Sinds mijn zoon brandstof drinkt, is zijn intelligentie er sterk op achteruitgegaan", zegt zijn vader. Hoewel benzine drinken zelfs op het LBO niet wordt gedaan, was de Chinese jongen erg slim volgens zijn vader. "Hij kon zelfs de televisie repareren, maar nu weet hij niet meer hoeveel zeven plus zeventien is."

Artsen in het ziekenhuis concluderen dat het lood uit de benzine zwaar letsel tot gevolg heeft. Zijn moeder rakelt ineens nog meer eigenaardigheden van haar zoon op. Zo zou de puber graag snuiven aan het gas uit aanstekers.

Surtees Sr.: "Dood Henry moet een les zijn"

In een van de eerste interviews na het fatale ongeluk van zijn zoon Henry, heeft John Surtees gezegd dat er lering getrokken moet worden uit dit tragische ongeval.

Tijdens de Formule-2 race op negentien juli op Brands Hatch kwam Henry Surtees om het leven door een losgeraakte band die hem op zijn hoofd raakte. Een week later voltrok zich een soortgelijk ongeluk tijdens de Formule 1, waarbij Felipe Massa in het ziekenhuis belandde. Surtees hoopt dat er maatregelen genomen gaan worden om zulke dingen in de toekomst te voorkomen.

Tegenover BBC South zei John Surtees het volgende: "Waarom kwam dat wiel los en waarom kon dat met zoveel snelheid? Er moeten lessen uit worden getrokken. Ik sprak vanochtend met Bernie Ecclestone over de telefoon en hij had het daar ook over. We moeten voorkomen dat dit overlijden voor niets is geweest. Er zal een stap vooruit worden gedaan, zo zit de motorsport in elkaar."

Vriendin voor Knut

De Berlijnse ijsbeer Knut krijgt gezelschap. Een ijsberin uit een Zuid-Duitse dierentuin gaat binnenkort bij het wereldberoemde roofdier wonen.

De directie van de dierentuin in München bevestigde de verhuizing van de bijna 3-jarige Gianna, zo meldden Duitse media vandaag. Met haar huidige partner zou ze het niet goed kunnen vinden.

De Zoo in Berlijn kreeg Knut begin juli na een maandenlange juridische strijd officieel in bezit. De Zoo betaalde 430.000 euro aan een Noord-Duitse dierentuin, waar de vader van Knut vandaan komt.

Het Berlijnse park verdiende miljoenen euro's met het dier, dat door de moeder was verstoten en werd opgevoed door een verzorger. Knut trok sinds maart 2007 ruim acht miljoen bezoekers.

Topless mag niet op naaktstrand

Het was een preutse bedoening; het optreden van enkele stadswachten gisteren. De stadswachten liepen bij de Hoornseplas (iets ten zuiden van de stad Groningen) drie topless-zonnende vrouwen tegen het lijf. En dat beviel ze niet, waarna ze de drie dames verzochten hun Groningse edelsteentjes te bedekken met kleding.

Twee vrouwen deden dat braaf, maar de derde vrouw voelde zich bedonderd en weigerde iets aan te trekken. Toen manlief het ook nog eens voor haar opnam, schakelden de stadswachten de politie in. De politie herinnerde de stadswachten eraan dat de dames zich op een naaktstrand bevonden, waarop de stadswachten excuses aanboden aan de dames.

WK hockey -21: samenvatting dag 1 en 2

Het wereldkampioenschap hockey voor ploegen onder 21 jaar is begonnen. Alle deelnemende landen kwamen op maandag, de eerste dag, in actie. Hier een round-up van dag één en dag twee, dinsdag.

Dag 1

Poule A
In groep A zijn Engeland en Korea op papier de twee sterkste ploegen en dat werd direct bevestigd. Titelverdediger Korea liet geen spaan heel van Chili (6-1), terwijl Engeland dik won van Frankrijk (5-0).

Poule B
Duitsland en Argentinië mochten maandagochtend om negen uur het spits afbijten. Hoewel de Argentijnse talenten een sterke eerste helft speelden, ging Duitsland er met de winst vandoor: 2-1. Later leek Litouwen te gaan winnen van Zuid-Afrika, maar in de slotfase boog Zuid-Afrika de 2-1 achterstand om in een 3-2 zege.

Poule C
Nieuw-Zeeland zorgde voor een daverende verrassing door Nederland met 3-1 aan de kant te zetten. Maar Jong Oranje staat geen laatste in de groep. Spanje verloor namelijk met 3-0 van China en staat nu vierde.

Poule D
Australië is een team om rekening mee te houden. Vijf speelsters die vorige maand op de Champions Trophy actief waren, zijn er in Boston ook bij. Maar die 'routine' hielp de Hockeyroos niet in hun eerste wedstrijd. Ondanks een voorsprong na 35 minuten, won India met 3-2. De VS deden daarna wat iedereen van het gastland verwachtte. Het won van Wit-Rusland: 3-1.


Dag 2

Poule A
Titelverdediger Korea ontsnapte tegen Engeland aan een nederlaag. De Engelse talenten leken te gaan winnen, maar een minuut voor tijd kwam Korea alsnog langzij: 2-2. Beide ploegen hebben nu vier punten uit twee duels. Ze worden op de voet gevolgd door Chili, dat zich goed herstelde van de ruime nederlaag op dag 1. Frankrijk werd met 2-0 verslagen.

Poule D
India liet zien dat de knappe zege op Australië geen toevalstreffer was. Het arme Wit-Rusland kon slechts één helft weerstand bieden. De ruststand was 1-0, maar daarna raakte India op stoom. Met name Rani Devi was goed bezig. Zij scoorde tussen de 53ste en de 58ste minuut de 4-0, 5-0 en 6-0, waarmee ze tevens de eindstand bepaalde.

De kraker tussen gastland VS en Australië eindigde in een nipte zege voor de Aussies: 2-1. Met de op papier makkelijke wedstrijd tegen Wit-Rusland voor de boeg lijken de Hockeyroos zeker van plaatsing voor de volgende ronde.

Dagje uit fllink duurder

Een dagje uit naar een dierentuin, attractiepark, theater of museum is het afgelopen anderhalf jaar fors duurder geworden. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Vooral de entree van musea en dierentuinen werden duurder, met een prijsstijging van 10 procent in anderhalf jaar tijd. Ter vergelijking: de inflatie over deze periode bedroeg 4 procent.

De prijzen voor een dagje uit stijgen al veel langer. In de afgelopen 10 jaar werden de entreekosten van dierentuinen en musea ruim 70 procent hoger. Een toegangskaartje voor een attractiepark werd gemiddeld 66 procent duurder.

Ook de prijs van een avondje uit naar bioscoop, theater of concert, waaronder pop- en jazzfestivals, steeg fors met 55 procent de afgelopen 10 jaar.

Vooral entree dierentuinen fors duurder

Doornbos wil vandaag nog tekenen

Robert Doornbos hoopt vandaag nog een contract te tekenen bij een nieuw IndyCar-team. De Nederlander vertrok eerder deze week bij Newman/Haas/Lanigan en maakte vandaag tegenover RTL GP bekend dat hij met drie teams in gesprek is.

Het nieuws van het vertrek van Doornbos bij het hoogaangeschreven team kwam voor veel mensen als een verrassing, maar de Nederlander was al tijdenlang zeker van zijn zaak. "Ik had de mogelijkheid om na twaalf races weg te gaan en heb toen zelf die beslissing genomen. Het team had graag met me verder gewild, maar voor mij hebben de eerste twaalf races niet gebracht wat ik ervan had verwacht. Teveel technische problemen en ik zag te weinig verbetering."

"Je gooit toch je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Dat is best spannend. In deze sport is het niet dat je al met andere teams gaat praten als je nog ergens rijdt. Het belangrijkste is dat ik het seizoen afmaak. Het is wel de bedoeling dat ik komend weekend rij in Mid-Ohio. Ik sta bovenaan het rookie-klassement en wil dat graag zo houden. Ik wil Rookie of the Year worden net zoals in de Champ Cars. Die titel heeft hier veel aanzien."

Een van de teams waar Doornbos mee in gesprek is, is HVM waar hij in 2007 in de ChampCar Series voor reed. "Nadat bekend werd dat ik wegging bij Newman/Haas/Lanigan hingen al snel een aantal andere teams aan de telefoon. Een daarvan is HVM. Met hen heb ik natuurlijk een geschiedenis, maar verder ben ik nog met twee andere teams in gesprek. Mijn management is met ze in bespreking en ik hoop vanmiddag nog een contract te tekenen."

"Ik wil het seizoen graag afsluiten met iets moois. En natuurlijk kijk ik naar volgend jaar. Ik heb het in Amerika naar mijn zin en wil hier graag blijven. Bovendien denk ik dat hier kan slagen. Wat ik nodig heb, is meer ervaring. Vooral op ovals. Mannen als Kanaan, Franchitti en Castroneves hebben veel meer ervaring op de ovals. Op die andere circuits kan ik ze best hebben," zei Doornbos die ontevreden was dat hij voor het nieuwe seizoen niet meer kon testen en dat hij met het materiaal dat hij bij NHL Racing had de toppers niet bij kon houden.

Steegmans weg bij Katyushaploeg

Wielrenner Gert Steegmans is per direct weggegaan bij zijn werkgever Katyusha. Dit meldt de zaakwaarnemer van de Belg. De renner was al sinds eind juni op non-actief gesteld omdat hij de omstreden dopingclausule van zijn ploeg weigerde te ondertekenen.

"Als Gert het dopingaanhangsel toch ondertekende, mocht hij weer rijden. Maar hij wilde dat niet en heeft nu zijn contract dus beëindigd. Dat is goed voor beide partijen. Gert kan nu uitkijken naar een nieuwe ploeg, waarvoor hij wel weer kan koersen en wij hoeven hem niet meer te betalen om niet te koersen," zei Katyusha-ploegleider Jef Braeckevelt.

'Kampusch gevangen beter af dan thuis'

De moeder van Natasha Kampusch, Brigitta Sirny, overweegt om de Oostenrijker Ludwig Adamovich aan te klagen. Adamovich, een jurist en voormalig hoogste baas van het Oostenrijkse Openbare Ministerie, die van mening is dat Kampusch nooit goed is ondervraagd en de zaak wil heropenen, heeft in een interview gezegd dat Natasha het tijdens haar gevangenschap waarschijnlijk beter had dan voor die tijd thuis.

Wolgang Miller, de advocaat van Brigitta Sirny: "Als advocaat van mevrouw Sirny ben ik ontdaan over de smakeloze uitspraken van Adamovich. Hij heeft het recht niet om te twijfelen aan mevrouw Sirny als moeder." Sirny en Miller gaan de zaak nog eens goed doorspreken en nemen vijf weken bedenktijd voor een eventuele gang naar de rechter.

"Mijn cliënt heeft altijd haar best gedaan om een goede moeder te zijn en ze heeft het niet verdiend om door Adamovich zo beledigd te worden. Als mijn cliënt zo'n slechte moeder zou zijn als Adamovich beweert, dan zou ze nu niet zo'n goede band met haar dochter hebben", aldus Miller.

Adamovich was kort over de mogelijke aanklacht. "Ik zeg daar niets over. Als zij vindt dat ze dat moet doen, dan moet ze dat doen."

Horner verwacht meer tegenstand

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner verwacht dat de dominantie van zijn team en Brawn GP dit jaar ten einde is. De Oostenrijker denkt dat McLaren, Williams en Ferrari mee gaan doen om de plaatsen op het podium en zo het kampioenschap gaan beïnvloeden.

In het kampioenschap gaat Brawn-coureur Jenson Button aan de leiding met 70 punten. Daarachter volgen Red Bull-rijders Mark Webber en Sebastian Vettel met 51,5 en 47 punten. Bij de constructeurs gaat Brawn GP aan de leiding met 114 punten. Red Bull staat er achter met 98,5 punten. Beide teams wonnen de eerste negen races, maar werden de vorige race in Hongarije afgelost door McLaren-coureur Lewis Hamilton.

"Het zorgt voor een meer gemixt beeld. Het is niet zo dat er twee teams om de winst gaan vechten, want er zijn nu andere kapers op de kust. McLaren heeft in Hongarije een flinke stap vooruit gezet en ik denk dat we ook de rest van het jaar rekening met ze moeten houden. Daarnaast zien Williams en Ferrari er ook sterk uit," zei Horner tegen Autosport.

"We moeten er voor zorgen dat we in races die we niet kunnen winnen zo veel mogelijk punten mee gaan nemen, zoals Mark Webber in Hongarije deed," zei Horner die zei dat zijn team nog wat achter de hand heeft. "We hebben nog veel ontwikkelingen die er door komen. We proberen voor iedere race de prestaties van de auto te verbeteren en nemen alles zoals het komt. Het kampioenschap zal dan vanzelf goed verlopen."

Banden terreinwagens leeggelaten

Actievoerders van een milieugroep hebben gisternacht in Antwerpen de banden van ongeveer vijftig auto's leeg laten lopen door een steentje tegen het ventiel te drukken. Vooral terreinwagens waren het doelwit van deze actie.

De eigenaren van de auto's zijn door folders die op de voertuigen zijn achtergelaten opgeroepen om niet meer met de auto's door de stad te rijden. De auto's zouden te belastend zijn voor het milieu. Hoewel de actie niet aangemerkt kan worden als vandalisme, is de actie wel strafbaar.

Beltman stopt met wielrennen

Wielrenster Chantal Beltman zet een punt achter haar loopbaan. De 32-jarige coureur van Columbia-HTC meldde woensdag dat de Holland Ladies Tour van volgende maand haar laatste ronde wordt.

Beltman vond haar beslissing lastig om te nemen. "Maar na vijftien jaar topsport vind ik het een mooi moment om afscheid te nemen. In dit post-olympisch jaar valt het me zwaar om nog 100 procent voor de sport te leven," zei de renster wier grootste successen zilver op het WK op de weg waren en vier wereldbekerwedstrijden. "Ik kan terugkijken op een prachtige sportcarrière."

De Groot weg bij Rabobank

Bram de Groot vertrekt na dit seizoen bij de Rabobank-wielerploeg. De renner kreeg van de Nederlandse formatie geen nieuw contract aangeboden. De overeenkomsten met Paul Martens, Grischa Niermann en Graeme Brown worden wel voortgezet.

Martens verlengde met twee jaar en Niermann en Brown zullen ook in 2010 actief zijn voor Rabobank. De Groot reed sinds 1998 voor de wielerploeg en werd een jaar later prof. Gisteren maakten we ook al bekend Juan Antonio Flecha de wielerformatie de rug toe zal keren.

Winst en verlies voor Oranje squashdames

Vanessa Atkinson is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van de Singapore Masters 2009. De 33-jarige Nederlandse moest in de openingsronde van het prestigieuze toernooi in Azië haar meerdere erkennen in Jenny Duncalf.

De ongeplaatste Atkinson kon de Britse kampioene, de nummer vijf van de plaatsingslijst, twee games lang goed partij bieden. De nationaal kampioene, sinds deze maand de nummer dertien van de wereld, verloor beide games echter wel. Het derde bedrijf was daarna een formaliteit: 8-11, 9-11 en 5-11.

Atkinsons landgenote Natalie Grinham drong wel door tot de laatste acht tijdens het met ruim vijftigduizend Amerikaanse dollars gedoteerde WISPA Gold toernooi in Singapore. De 31-jarige Almeerse was voor de tweede keer in twee weken veel te sterk voor de Australische Kasey Brown. Net als tijdens de Wereldspelen had de als derde geplaatste Grinham slechts drie games nodig om haar voormalige landgenote aan de kant te schuiven. Het werd dit keer 11-7, 11-3 en 11-3. In de volgende ronde stuit de Europees kampioene op Madeline Perry (8). Vorige week won Grinham in Maleisië nog met 3-1 van de Iers kampioene. Ook eerder dit jaar, tijdens het EK voor landenteams, was de Nederlandse in vier games te sterk voor de nummer acht van de wereld.

Opvallend was verder dat naast Grinham ook alle andere geplaatste speelsters zonder gameverlies de kwartfinales bereikten van de Singapore Masters. Wereldkampioene en topfavoriete Nicol David klopte Samantha Teran (Mex), terwijl de als tweede ingeschaalde Rachael Grinham geen kind had aan de Maleisische Sharon Wee.

Nieuwe thriller Dan Brown op komst

De nieuwe thriller van auteur Dan Brown, Het Verloren Symbool, wordt op 30 oktober in een oplage van een half miljoen exemplaren uitgebracht in Nederland en Vlaanderen. Een woordvoerster van uitgeverij Luitingh maakte dit vandaag bekend. The Lost Symbol verschijnt op 15 september al in Groot-Brittannië, Canada en de VS.

De hoofdpersoon in Het Verloren Symbool is net als in De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie kunsthistoricus Robert Langdon. De nieuwe thriller speelt zich af in Washington. Het nieuwe boek zou over de Vrijmetselarij gaan, maar de woordvoerster van de uitgeverij wil dit niet bevestigen.

Van Browns bestseller De Da Vinci Code verkocht uitgeverij Luitingh maar liefst 1,3 miljoen Nederlandstalige exemplaren. Wereldwijd gingen van dat boek 81 miljoen exemplaren over de toonbank. Ook Het Bernini Mysterie, Het Juvenalis Dilemma en De Delta Deceptie van Dan Brown verschenen bij uitgeverij Luitingh. In totaal werden 3,5 miljoen Nederlandstalige exemplaren van Browns werken verkocht.

Zie ook het topic over The Lost Symbol op ons forum.

Voetballer slaat vrouw met baby op arm

FC Mainz-aanvaller Aristide Bancé heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. De geboren Burkinees heeft een vrouw geslagen die hem op de parkeerplaats voor het stadion opwachtte. Saillant detail: de vrouw had een kind op haar arm, vermoedelijk het zijne.

Bancé trof de vrouw volgens verschillende Duitse media op de parkeerplaats bij het stadion. Na een woordenwisseling gaf hij de vrouw een klap in het gezicht. De Duitse politie is een onderzoek begonnen naar de zaak. De vrouw is vermoedelijk de (ex) vriendin van Bancé. Volgens getuigen claimde ze dat de 24-jarige aanvaller de vader was van het kind, waarop de spits haar in het gezicht sloeg.

Het is maar de vraag of de actie van Bancé zonder gevolgen blijft. Tegenover het Duitse dagblad Bild stelde Mainz-voorzitter Christian Heidel dat "geweld in geen enkel geval door de clubleiding wordt getolereerd". Bancé maakte zich het al eerder moeilijk bij zijn club door van een vakantie terug te keren met malaria.


Aristide Bancé slaat vrouw met baby op arm  (foto: DAG)

Terreurverdachten overmorgen voorgeleid

De vier mannen die in Kenia waren aangehouden omdat ze onderweg zouden zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië, zijn vandaag aan Nederland overgedragen. De vier terreurverdachten, drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfsvergunning, worden overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dat zei een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De vier 21-jarige mannen zaten sinds afgelopen donderdag vast in België, waar ze na hun uitzetting uit Kenia naartoe waren gebracht.

Waar vanochtend rond 10.00 uur de overdracht tussen België en Nederland heeft plaatsgevonden, heeft het OM niet bekendgemaakt. Justitie verdenkt de vier mannen van deelname aan een terroristische organisatie.

Vorige week maandag pakte de Keniaanse politie de vier mannen op bij de grens met Somalië. Zij verdacht hen ervan de islamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië te gaan helpen.

Afgelopen donderdag deed de politie huiszoeking op twee adressen van de verdachten. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Een van de drie Nederlanders heeft in 2005 al eens geprobeerd zich in de heilige oorlog van moslimextremisten tegen het Westen te storten.

Samen met twee anderen reisde hij toen via Azerbeidzjan naar Irak. In Azerbeidzjan werd het drietal aangehouden en onder begeleiding van de Nederlandse politie naar Nederland teruggebracht.

Guusje hangt 'm er in

Geniaal stukje televisie bij Eén Vandaag. Guusje ter Horst mocht een dagje journalistje spelen en ging mee met de parkeercontroleur. Iets over geweld en zo, boeiend. Tot het eind, want Guusje heeft iets nieuws geleerd. Guusje weet nu hoe ze hem er in moet hangen. Kom eens wat vaker op FOK! Guusje, dat hadden we je al jaren geleden uit kunnen leggen. 

De uitzending is vanavond vast wel ergens terug te vinden op de site van Eén Vandaag. Ouderwets gezellig avondje TV!

Klik even naar 15:50 

Spreekverbod voor Xander de Buisonjé

Zanger Xander de Buisonjé heeft aan het einde van zijn vakantie in de Verenigde Staten zijn stembanden laten behandelen in Boston. De zanger mag als gevolg van de behandeling drie weken niet praten. Dit heeft het management van de zanger vandaag bekendgemaakt.

Tijdens de stretchbehandeling is een vloeistof in zijn stembanden gespoten die ervoor zorgt dat de stembanden worden opgerekt. Daarnaast is een aantal bloedvaten weggelaserd. Volgens het management betrof het een eenvoudige ingreep. "De reden dat de zanger dit heeft laten doen is dat hij nu nog makkelijker hoge partijen kan zingen en dat de belastbaarheid van zijn stem wordt vergroot", aldus een woordvoerster.

Na drie weken stilte moet de zanger nog een week wennen aan zijn stem. Daarna begint hij met de opnames van zijn nieuwe album en gaat hij ook weer optreden.

Morgen keert Xander de Buisonjé met zijn zwangere vriendin Sophie Steger terug naar Nederland. Het stel wil in 2010 trouwen. Hun eerste baby wordt begin 2010 verwacht. De zanger heeft al een zoon, Sem (6), uit zijn relatie met tv-presentatrice Wendy van Dijk.

Xander zingt een toontje hoger  (foto: ANP)

Mexicaanse griep ook bij selectie BMX

De Mexicaanse griep heeft nu ook bij de Nederlandse selectie BMX toegeslagen. Al zeker twee fietsers zijn besmet met de griep. Van een derde renner wordt vermoed dat hij de ziekte heeft. De ziekte werd zichtbaar nadat de fietsers terugkwamen van het WK in Adelaide (Australië). Er wordt verwacht dat de besmette selectieleden volgende week weer kunnen trainen.

De eerste besmetting werd op maandag drie augustus gevonden bij Ivo van der Putten en afgelopen weekend kregen ook Martijn Scherpen en Roy van den Berg te horen dat ze koorts hadden. Bij Van den Berg is het duidelijk dat het om de beruchte griep gaat. Scherpen krijgt donderdag te horen wat de uitslag van zijn onderzoek is. De andere leden van de BMX-selectie worden de komende dagen nauwlettend in de gaten gehouden.

Met dank aan Olga voor de submit!

Tientallen lijken gevonden massagraf Bosnië

In een massagraf bij de berg Vlasic in Bosnië zijn zeker 46 lijken gevonden. Het gaat waarschijnlijk om moslims die door Bosnisch-Servische agenten zijn vermoord, aldus het Bosnische Instituut voor Vermisten vandaag.

Bosnisch-Servische agenten schoten in de zomer van 1992 zo'n tweehonderd moslimburgers dood op de berg. De lijken werden in een 200 meter diep ravijn gegooid. Eerder werden al 41 stoffelijke overschotten ontdekt.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeelde in 2004 de Bosnisch-Servische agent Darko Mrdja tot zeventien jaar cel voor zijn rol bij het bloedbad bij de berg Vlasic.

Hondjes gedumpt met handleiding

In het Kralingsebos in Rotterdam zijn twee hondjes aangetroffen in een bench. De eigenaar heeft de Jack Russells achtergelaten, inclusief een handleiding met informatie over de hondjes.

"Ze heten Paco en Mike en ze houden van kroelen, kunnen niet bij kinderen en eten alleen brokjes. Ze mogen geen dekentje, want dat slopen ze. En de witte is geboren op 31 juli 2005, de bruine op 6 februari 2007," citeert Sandra Stammers van het dierenasiel in Spijkenisse.

De hondjes werden vrij snel gevonden en verkeren in goede gezondheid. Eén van de twee was uit de bench geklommen en moest gevangen worden. "Als je een vreemde auto bij het hek hoort stoppen en vervolgens hoort wegscheuren, weet je al genoeg. Meestal worden er katten gedumpt en het is heel erg moeilijk om die te vangen," aldus Stammers in het AD.

In de zomer worden veel huisdieren aan hun lot overgelaten. Honden en katten worden in een bos of langs de weg gedumpt.

Discussieer mee over de gedumpte huisdieren op ons forum. 

Australiërs aangeklaagd voor terrorisme

De Australische politie heeft vandaag drie mannen aangeklaagd voor terrorisme. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op een legerbasis in Sydney. Een dag eerder werd een andere arrestant al in staat van beschuldiging gesteld.

Mogelijk volgt een vijfde arrestant later, berichtte de Australische nieuwszender ABC. Gisteren werd de 25-jarige Nayef El Sayed beschuldigd van samenzwering om een terroristische daad te plegen. De drie anderen is hetzelfde ten laste gelegd.

Australische veiligheidsdiensten pakten de arrestanten gisterochtend vroeg op tijdens een serie invallen in de zuidelijke stad Melbourne. De mannen zouden zoveel mogelijk militairen hebben willen doden met automatische wapens op een legerbasis, uit wraak voor de Australische missies in Irak en Afghanistan.

De verdachten zijn Australiërs van Somalische en Libanese komaf. Ze zouden deel uitmaken van een terroristische cel die banden heeft met de radicaalislamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië.

Terugkeer Schumacher goed voor GP Valencia

De terugkeer van Michael Schumacher is goed nieuws voor de organisatie van de Formule 1-race in Valencia. De komende Grand Prix van Europa zal het waarschijnlijk moeten stellen zonder Renault dat thuisfavoriet Fernando Alonso in de gelederen heeft.

Volgens directeur Carlos Moreno van het organiserende Valmor Sports heeft de terugkeer van de zevenvoudig wereldkampioen naar de Formule 1 gezorgd voor een boost in de verkoop van de kaarten. Tegen persbureau DPA zei hij dat er 10.000 extra kaarten aan de man werden gebracht. "De week ervoor waren het maar 6.500."

Moreno zei dat er nu ongeveer de helft van de 75.000 kaarten voor de race van 23 augustus verkocht zijn. "Het nieuws over zijn terugkeer werd in dezelfde week bekend als de mogelijke afwezigheid van ... Fernando Alonso. Daarom is de ticketprijs nu deels gecompenseerd."

Voor een impressie van het stratencircuit van Valencia kijk hier voor deel 1 en deel 2 van een reportage over de baan die rond de haven van de Spaanse stad aangelegd is.

PSV volgt Turks talent

PSV heeft Batuhan Karadeniz op de radar. De Eindhovenaren willen de Turkse international volgens Voetbal International graag inlijven.

Karadeniz is een 18-jarige centrale aanvaller, die bij Besiktas op de loonlijst staat. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Eskisehirspor, waar hij in elf duels acht keer doel trof. Aankomend seizoen wil Besiktas hem stallen bij Gaziantepspor.

De zaakwaarnemer van Karadeniz, Ahmet Bulut, meldt dat de belangstelling van PSV concreet is. "Het klopt, ik ben in gesprek met mensen van PSV. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen, daar is het nog te vroeg voor", aldus de belangenbehartiger.

De centrumspits tekende reeds in 2006 zijn eerste profcontract. Karadeniz doorliep de jeugdopleiding van Besiktas en maakte op 19 augustus 2007 met zijn zestien jaar en 115 dagen tegen Kasimpasa zijn debuut op het hoogste niveau. Daarmee is hij de jongste debutant ooit in de hoogste Turkse divisie.

Man vroeg 2437 procent rente aan gezinnen

In Groot-Brittannië is vandaag een man tot vijf jaar cel veroordeeld die met woekerrentes het leven van arme gezinnen in Manchester zuur maakte. De rentes die hij voor leningen vroeg, liepen op tot 2437 procent, bleek uit de rechtszittingen.

De 36-jarige John Kiely leidde zelf een leven als een multimiljonair in een huis waar hij 800.000 pond sterling (944.000 euro) in contanten voor betaalde. Bij zijn arrestatie in oktober vorig jaar had hij naar eigen zeggen nog eenzelfde bedrag aan leningen uitstaan, verdeeld over negenhonderd klanten. In vijf jaar tijd had hij zo'n 2,9 miljoen pond (3,4 miljoen euro) winst gemaakt.

De rechtbank in Manchester noemde de man vandaag een "meedogenloos individu dat een hoge mate van crimineel raffinement heeft getoond". Hij is onder meer veroordeeld voor afpersing en illegale kredietverlening.

EA Sports bezig met Madden Arcade en uitbreiding Active

Eerder dit jaar bracht EA Sports NHL Arcade uit, een 3-tegen-3-versie van het edele ijhockeyspel die via PSN en XBL te downloaden was. Blijkbaar heeft dat EA geen windeieren gelegd, want Peter Moore en z'n kornuiten zijn van plan om komende herfst een arcade-versie van Madden in de virtuele schappen te leggen.

Daarnaast is het de bedoeling dat rond de feestdagen dit jaar een uitbreiding op EA Sports Active in de schappen komt te liggen. Electronic Arts wil hiermee de directe strijd met Wii Fit Plus aangaan, die in dezelfde periode uitkomt.

Campos ontkent problemen met F1-project

Adrian Campos heeft ontkend dat het Campos-Meta-team niet op tijd klaar is voor het debuut in het nieuwe Formule 1-seizoen. Joan Villadelprat van het afgewezen team Epsilon-Euskadi zei dat van de nieuwe teams USF1, Manor and Campos laatstgenoemde het minst ver was.

In El Pais zei Campos: "Ze maken een vergissing. Er is geen reden om aan ons te twijfelen. We zullen in de Formule 1 aanwezig zijn," zei de Spanjaard die samen met chassisbouwer Dallara de auto op 10 januari wil laten debuteren.

Campos zei dat de vrachtwagens en de motorhomes momenteel besteld zijn, dat er personeel aangetrokken wordt en dat de fabriek onder handen wordt genomen. Het budget van het team zal tussen de 45 en 50 miljoen euro gaan bedragen. De rijders zijn nog niet bekend, maar volgens Campos is hij in gesprek met Pedro de la Rosa en Mark Gené voor het eerste stoeltje. Naast een ervaren coureur zal een jonge rijder aangetrokken worden. El Pais denkt dat het zal gaan tussen Vitaly Petrov, Bruno Senna, Sergio Perez en Karun Chandhok.

Afkickverschijnselen

20 juli – Het is een warme dag aan het Comomeer, net iets ten noorden van Milaan. Ik ben op vakantie. Het is inmiddels alweer de laatste week van mijn vakantie en ik ben een bergbeklimming, een hoop kerken, enkele stranden, vele aparte treinreizen en zo’n vierhonderd foto’s verder. Vandaag was het tijd voor een goed potje golf. Terwijl ik door de kleine straatjes van Mennagio loop om bij de golfbaan te komen, zie ik in mijn ooghoek een subtiele glinstering. Ik draai mijn hoofd naar rechts en zie een klein Italiaans kereltje op de stoeprand zitten. De glinstering kwam van een druppel in zijn niet al te subtiele snor; het was een traan…

Hockeyvrouwen spelen gelijk tegen Spanje

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun tweede oefenduel voor het komende EK hcokey tegen Spanje met 1-1 gelijkgespeeld. Oranje kwam in de twintigste minuut via Claire Verhage op 1-0. Voor rust maakte Huentes uit een strafbal gelijk.

De Oranje-vrouwen gingen furieus van start. Binnen vijf minuten versierde de ploeg twee corners. Met name Naomi van As was in de beginfase gevaarlijk. Tot doelpunten leidde het echter niet. In de twintigste minuut was het wel raak. Uit de vijfde corner van de wedstrijd scoorde Claire Verhage.

De corners, die bij afwezigheid van de geblesseerde Maartje Paumen werd genomen door Wieke Dijkstra (slag) of Fieke Holman (push), liepen stroef. Spanje kwam niet in de buurt van het Nederlandse doel, tot in de dertigste minuut. De eerste Spaanse corner belandde op de voet van Marilyn Agliotti, die op de doellijn stond. De strafbal die daarvoor gegeven werd, werd benut door Huentes (1-1).

In de tweede helft probeerde Oranje de Spaanse defensie onder druk te zetten, maar de Spaanse organisatie hield stand. Nederland speelde te onnauwkeurig om de Spanjaarden met evengrote cijfers te verslaan als maandag; toen werd het 5-2. Nu strandden de Nederlandse aanvallen al voor de cirkel.

Spanje speelde erg defensief en Oranje had daar zichtbaar moeite mee. Keepster Inge Vermeulen zag Spanje in de slotfase enkele keren in de cirkel verschijnen, maar hield in de tweede helft haar doel schoon. De keepster van SCHC keepte een uitstekende wedstrijd.

Bondscoach Herman Bondscoach Kruis vertelde dat de ploeg er nog niet is: "In elke voorbereiding speel je een slechte wedstrijd. We hadden niet de energie die we in de eerste wedstrijd tegen Spanje wel hadden. Natuurlijk is dat jammer, maar ook ergens wel begrijpelijk. We zitten nog in de opbouwfase, de dames hebben pas twee trainingen en twee wedstrijden achter de rug."

Beide ploegen treffen elkaar donderdag (12.00 uur) voor de derde en laatste keer. De locatie is dan opnieuw het Wagener Stadion.

Alcomobiliste wil aangehouden worden

Een 41-jarige dronken automobiliste uit Zoetermeer had vannacht een opmerkelijk verzoek aan de politie. De vrouw wilde graag aangehouden worden.

Toen de vrouw in Den Haag achter een politiewagen reed, toeterde ze om de aandacht van de agenten te trekken. De agenten stopten en namen poolshoogte. De vrouw verklaarde gedronken te hebben en wilde aangehouden worden.

Na een blaastest kreeg de vrouw haar zin, ze werd aangehouden, omdat ze inderdaad te veel alcohol op had. Een test op het politiebureau wees uit dat de vrouw vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had.

RBC contracteert Gundogan

RBC Roosendaal heeft overeenstemming bereikt met Umut Gűndoğan over een eenjarig contract met een eenzijdige, door de club te lichten, optie voor nog één seizoen.

De 19-jarige aanvallende middenvelder komt transfervrij over van het Turkse Gençlerbirliği SK waar hij de afgelopen twee seizoenen onder contract heeft gestaan.

Gündogan werd afgelopen seizoen een half jaar uitgeleend aan het Turkse Fethiyespor. Daarvoor stond de voormalig Belgisch jeugdinternational kort onder contract bij MVV. De Belg van Turkse komaf genoot zijn opleiding bij RSC Anderlecht en RWD Molenbeek uit België.

Robbie Williams komt terug

De Britse artiest Robbie Williams komt terug met een comeback-album. Na jaren van stilte rond de muziek van Robbie wil hij zijn positie als grootste Britse popster opnieuw waarmaken. Het nieuwe album gaat Reality Killed The Video Star heten, aldus de website van de popster.

Het laatste album van Robbie, Rudebox, was alweer in 2006 uitgekomen. De popidool omschrijft zijn nieuwe album als een "moordplaat". "Luisteraars maken kennis met de oude Robbie, de nieuwe en een Robbie die beiden nog niet hebben ontmoet," aldus Robbie. De eerste single van het album wordt Bodies en komt op 11 oktober uit.

Twitteren voor goedgevulde portemonnee

Rijk worden door simpelweg te Twitteren? Als het aan de nieuwe dienst sponsoredtweets.com ligt, is dat straks voor iedereen mogelijk. Op de nieuwe website kunnen Twitteraars zich aanmelden als ze bereid zijn reclameboodschappen te Twitteren. Ze mogen zelf aangeven wat hun prijs is, per Tweet of per klik van gebruikers - uiteraard geldt dat je marktwaarde evenredig stijgt met het aantal followers dat je hebt.

Vervolgens kunnen potentiële adverteerders op de site grasduinen tussen Twitteraars die voor hen interessant zijn als doorgeefluik. Is er eenmaal een overeenkomst, dan kan het cashen voor de Twitteraar beginnen.

Internationaal is er direct kritiek ontstaan over deze ‘uitverkoop van Twitter’, zoals het gerenommeerde weblog PC World het noemt. Volgens critici is het succes van Twitter nu juist te danken aan het oprechte en directe contact tussen gebruikers en verstoren commerciële boodschappen juist het vertrouwen dat Twitteraars in elkaar hebben.


Twitteren voor een goedgevulde portemonnee  (foto: DAG)

Rusland: Georgië riskeert nieuwe oorlog

Georgië is zich in snel tempo aan het herbewapenen, stelt Rusland. Volgens de plaatsvervangend stafchef van het Kremlin, Anatoli Nogovitsin, riskeert Georgië daarmee een nieuwe oorlog.

"We zien duidelijk dat Georgië zich herbewapent tot het oude niveau en hoger", aldus Nogovitsin, die refereerde aan het wapenarsenaal van voor de oorlog tussen Rusland en Georgië van een jaar geleden.

"Onze ervaring leert dat herbewapening gedaan wordt met agressie als doel", aldus de vice-stafchef. Hij zei verder dat er geen tekenen zijn dat Georgië zich opmaakt voor een snelle aanval.

De verhoudingen tussen Rusland en Georgië zijn momenteel zeer gespannen. Het is deze week een jaar geleden dat de twee landen een korte oorlog uitvochten.


Rusland: Georgië riskeert nieuwe oorlog  (foto: DAG)

Vergeet Het Maar

"Eerst vergeet je af en toe iets", gaat de man naast mij op het bankje plotseling verder, terwijl zijn blik in de verte gericht blijft. "Omdat het lastig is als je iedere keer terug moet maak je een lijstje. Handig. Maar soms vergeet je dingen op het lijstje te zetten. Dus gebruik je van die gele post-it papiertjes, die hang je dan op de koelkast. In no-time hangt je hele koelkast vol. De volgende stap is een memo bord ophangen. Het nadeel van al dat opschrijven is dat het onthouden nog slechter gaat. Ach ja, lijstjes. Zo begint het."

Tijdschema Pukkelpop bekend

Het tijdschema van het Belgische festival Pukkelpop is bekend. De organisatie heeft het tijdschema vandaag op de website vrijgegeven. Het festival wordt gehouden van 20 augustus tot en met 22 augustus in het Belgische plaatsje Hasselt-Kiewit.

Op het festival staan onder andere bekende artiesten als Placebo, Arctic Monkeys, Snow Patrol en Razorlight. Ook staan de rappers van N*E*R*D en 50 Cent op een van de vele podia. Naast de artiesten van nu staan er ook oudgedienden als Faith No More en The Offspring.

Het tijdschema is hier te vinden.

Oranjes slepen AP voor de rechter

Bij het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) in Amsterdam kunnen ze het nauwelijks geloven. Een brief van de landsadvocaat namens het Koninklijk Huis, omdat de mediacode is geschonden?

Ruim vierduizend medewerkers in 240 kantoren in 120 landen, die hebben niet allemaal de mediacode van het Koninkrijk der Nederlanden in hun achterhoofd.

Maar dat is geen excuus: op 14 augustus mag AP zich komen verantwoorden tegenover de rechter in een kort geding.

Het gaat om foto's van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia op de ski's in het Argentijnse Villa La Angostura. Een foto is gemaakt door AP-fotografe Natacha Pisarenko. Drie andere foto's kocht AP van een lokale fotograaf.

De mediacode is er om de privacy te respecteren van de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis. In ruil daarvoor krijgen media informatie en fotosessies. Nemen zij daaraan deel, dan beloven ze in feite het gezin van Willem-Alexander met rust te laten.

Op het Wassenaarse strand maakten Willem-Alexander en Máxima er op 20 juli nog een grapje over: "We zeggen niet waar we heengaan, u kunt kiezen uit zo'n tweehonderd landen." Argentinië dus.

Trouw, AD, GPD en nu.nl plaatsten - in strijd met de code - een van de AP-foto's en kregen een boze brief van de landsadvocaat. Dat ook AP die brief kreeg, komt doordat AP in de persoon van Cynthia Boll aanwezig was bij de fotosessie in Wassenaar. Daarmee, zo redeneert de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), is AP wereldwijd gecommitteerd.

Jack Stokes, manager mediarelaties van het AP-hoofdkantoor in New York, is er niet van onder de indruk. "We hebben vier foto's gedistribueerd van het Nederlandse prinselijk paar op vakantie in Argentinië. De foto's zijn gemaakt vanaf een respectvolle afstand in de openbare ruimte. Leden van de koninklijke familie zijn publieke figuren."

De RVD heeft kennisgenomen van de woorden van Stokes en maakt er een rechtszaak van. De dienst haalt daarmee voor het eerst een belangrijk internationaal nieuwsmedium voor de rechter.

De Oranjetjes vreten voor miljoenen van onze belastingcenten, en moeten dus niet zeuren, vind FOK!columnist Driek Oplopers.


Oranjes slepen AP voor de rechter  (foto: DAG)

Harm Edens blijft positief over On Air

Presentator Harm Edens laat zich niet uit het veld slaan door tegenvallende kijkcijfers. Zijn nieuwe programma 'On Air' wil maar niet scoren. Gisteravond trok het NCRV-programma slechts 170.000 kijkers. En da's verdomd weinig, aangezien het programma op een primetime-tijdstip wordt uitgezonden op Nederland 3.

"De mensen moeten het nog even vinden denk ik", geeft Harm Edens als verklaring voor de tegenvallende kijkcijfers. "Het gaat hopelijk langzaam omhoog. We gaan gewoon stug door en zullen ze terug moeten winnen. Het is ook wel lekker relaxed, want zo kan ik een beetje oefenen. (...) Laat het maar langzaam groeien, dat vind ik helemaal niet erg", aldus de presentator.

On Air wordt elke werkdag live uitgezonden van 19:30 uur tot 20:30 uur op Nederland 3, vanuit Lounge 2 op Schiphol.

Fortuna productief in voorbereiding

Nu ook de clubs uit de Jupiler League klaar zijn met de voorbereiding en zich gereed maken voor de seizoensouverture, is het moment daar om terug te blikken op de oefencampagne. Opvallend daarin is dat Fortuna Sittard zich zeer productief toonde.

De Limburgers, die dankzij een stap naar de rechter alsnog een proflicentie kregen, lieten in de oefenduels zien in elk geval het vijandelijke doel te kunnen vinden. Fortuna scoorde liefst 55 keer, net als BV Veendam. Beide teams hadden hier acht duels voor nodig. Gemiddeld was Helmond Sport de ploeg die de meeste treffers maakte. Zij scoorden 51 keer in zes wedstrijden.

Voor de fans van Haarlem en Telstar viel er minder te genieten. De rivalen maakten allebei maar tien doelpunten. Telstar had hier vijf wedstrijden voor nodig, Haarlem zelfs één duel meer. Zij scoren dus ook gemiddeld het minst.

Paul Voss mag zich met dertien goals topscorer van de voorbereiding noemen. Veel heeft hij hier niet aan, want zowel Fortuna Sittard als FC Emmen gaf hem na een proefperiode geen contract. Sjoerd Ars van RBC Roosendaal werd met twaalf goals tweede, terwijl Nassir Maachi van SC Cambuur en Michael de Leeuw van BV Veendam tien treffers maakten en daarmee de derde plaats deelden.

Montreal: "Nog geen deal met Ecclestone"

De burgemeester van Montreal Gerald Tremblay heeft dinsdagavond gezegd dat er nog geen deal met Formule 1-baas Bernie Ecclestone over de race in Canada. Deze zei eerder deze week dat de Grand Prix in 2010 terug op de kalender is.

Tegen het Franstalige radiostation RDS zei Tremblay dat Ecclestone zijn onacceptabele aanbod nog niet aangepast had. Toch houdt Tremblay er vertrouwen in dat de Formule 1 terug zal keren op Noord-Amerikaans gebied, want ook de Grand Prix van de Verenigde Staten komt terug. In 2011 zal er niet op Indianapolis geracet gaan worden, maar volgens Ecclestone ergens anders.

Foto's: Lowlandsterrein krijgt vorm

Over ruim twee weken begint het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Medewerkers zijn weken ervoor bezig met het opbouwen van de tenten en het Lowlandsterrein krijgt nu enigszins vorm.

FOK!user xenobinol maakt, net als vorig jaar, foto's van de opbouw op het terrein vlakbij het pretpark Walibi World. Van alle tenten zijn de Alpha, Grolsch en de Juliet het verst gevorderd. De foto's van xenobinol zijn in dit topic te volgen. 

Lowlands is inmiddels uitverkocht, maar in de loop van de komende weken worden nog kaarten vrijgegeven door de organisatie. Vanmorgen werden eveneens 500 kaarten opnieuw in de verkoop gedaan om de zwarthandel tegen te gaan.


De Grolschtent (foto: xenobinol)

Zwerver in Rotterdam uitstervend ras

Ambitieuze plannen in Rotterdam: voor 2010 wil de stad alle daklozen van de straat hebben, meldt de NOS. Sinds 2006 is de gemeente bezig alle zwervers op te sporen en onderdak te geven.

Destijds werden er 2900 daklozen geteld in Rotterdam, van wie er inmiddels 2700 niet meer op straat leven. De helft daarvan leeft zelfs al in ‘een stabiele situatie’ (met andere woorden: is vrij van drank- en drugsverslavingen). Nog 200 te gaan dus.

Maar het laatste groepje hardnekkige zwervers is ook meteen het lastigste: er zitten veel diehard-straatmensen tussen die moeilijk bereikbaar zijn voor de opvang. 


Zwerver is in Rotterdam een uitstervend ras  (foto: DAG)

NAVO-chef Rasmussen bezoekt Kabul

De kersverse secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, heeft vandaag een verrassingsbezoek gebracht aan Afghanistan. Dat heeft een functionaris van het militaire bondgenootschap gezegd.

Rasmussen nam op 1 augustus het bewind over de NAVO over van de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer. Bij zijn eerste publieke optreden, eergisteren, maakte hij duidelijk dat het verbeteren van de situatie in Afghanistan een van zijn prioriteiten is. Hij wil onder meer praten met de "gematigde Taliban".

'Heerenveen aast op Bokila'

SC Heerenveen volgt de verrichtingen van Jeremy Bokila met meer dan gemiddelde belangstelling, zo meldt Voetbal International deze week in de papieren editie. De Friezen zouden zich beraden op een constructie waarin de spits van AGOVV wordt gekocht en gestald wordt bij FC Emmen, waarmee Heerenveen samenwerkt.

AGOVV-trainer John van den Brom laat in Voetbal International weten rekening te houden met een mogelijk vertrekt van zijn topscorer. Nyron Wau, die zich aan AGOVV bond, wordt gezien als mogelijke opvolger van Bokila.

De twintigjarige aanvaller, die werd geboren in Kinshasa, brak vorig seizoen definitief door in Apeldoorn. Hij scoorde veertien keer in 33 optredens. Een seizoen eerder debuteerde hij al met zeven treffers uit 32 wedstrijden.

Spaans vliegtuig in brand bij Parijs

Op het vliegveld Orly, vlakbij Parijs, is vanmiddag brand uitgebroken in een Airbus A320 vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling. Het toestel stond op het punt van vertrekken, toen de straalmotor vlam vatte. Zes passagiers zijn gewond geraakt, waarvan sommigen overgebracht zijn naar het ziekenhuis ter controle. Dat laten de regionale autoriteiten weten.

De oorzaak van de brand is onbekend. Alle 169 passagiers konden op tijd het vliegtuig verlaten bij de ontruiming, hierbij zouden alle zes gewonden zijn gevallen. Bijna alle passagiers zijn door Iberia, moedermaatschappij van Vueling, alsnog naar hun bestemming Alicante gevlogen.

Met dank aan de201koning en Dirk-Kuijt voor de submits.

Vreugde om dood 100-jarige

Inwoners van het Franse dorpje Beaumont zijn blij met het overlijden van een 100-jarige plaatsgenoot. De vrouw, Anne-Marie Dupont, bleek haar hele vermogen te hebben nagelaten aan het dorpje.

De burgemeester heeft volop plannen om de erfenis, een bedrag van 620.000 euro, te besteden. Hij wil een kleuterschool, een feestzaal en een bibliotheek bouwen. Bovendien wil hij met de erfenis de inwoners van het dorpje tegemoet komen. De burgemeester wil namelijk ook de gemeentelijke belastingen verlagen.

EA: Grootste omzet met de Wii, minste met de Xbox 360

Het is altijd interessant om te zien hoe de markt verdeeld is over de verschillende platformen. Natuurlijk zijn de verkoopcijfers van de apparaten zelf een goede graadmeter maar nog interessanter zijn misschien wel de games. Electronic Arts die bekend staat om hun grote hoeveelheden multiplatform games, hebben bekend gemaakt welk platform de meeste omzet wist te genereren.

De Wii is duidelijk het meest opbrengende platform afgelopen kwartaal. $161 miljoen wist de Wii in het laadje van EA te brengen. Op de tweede plek staat, verrassend genoeg, de PC. Met releases als Spore van vorig jaar en The Sims 3 dit jaar zette PC-games $124 miljoen om. Een verschil van bijna $40 miljoen met de Wii. Net daaronder staat de Playstation 3 die $121 miljoen wist op de brengen. Laatste plek is gereserveerd voor de Xbox 360 met "maar" $73 miljoen.

Nog verrassender is misschien wel de strijd tussen de DS en de PSP op het handheld-vlak. Nintendo weet met de Wii iedereen te verslaan maar moet het afleggen met de DS tegen de PSP. De DS, met $24 miljoen dollar, kan niet tippen aan de PSP die $38 miljoen om wist te zetten.

Ajax polst ex-Ajacieden

Ajax in bezig met een onderzoek naar topvoetballers die bij hun huidige club niet op een basisplaats kunnen rekenen. Ajax wil ze polsen voor een overstap naar Amsterdam.

De leiding van Ajax heeft inmiddels bij ex-Ajacieden Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Ryan Babel geïnformeerd naar hun bereidheid om terug te keren naar de hoofdstad. Daarnaast heeft Ajax contact gezocht met enkele buitenlandse toppers die graag wekelijks willen spelen met het oog op het WK in Zuid-Afrika. Ajax hoopt te kunnen profiteren van de situatie dat topspelers liever in een kleinere competitie spelen dan bij een grote club op de bank zitten.

"Wij willen weten of het een haalbare kaart is dit soort spelers te halen. Dus we hebben alleen geïnformeerd. Om te weten of ze wel willen en of het financieel mogelijk is. Het zou slordig zijn als we dit niet gedaan hebben en dat later blijkt dat een van deze spelers wél haalbaar was", vertelt Miel Brinkhuis, manager van de afdeling pers & communicatie aan Voetbal International.

Huntelaar heeft namelijk geen perspectief meer bij Real Madrid. De 25-jarige spits speelde van januari 2006 tot december 2008 voor Ajax, waarna hij naar Spanje vertrok. Huntelaar werd al gelinkt aan diverse buitenlandse clubs zoals VfB Stuttgart, Galatasaray, Tottenham Hotspur, VfL Wolfsburg en AC Milan maar van een overgang is nog geen sprake.

Ook zijn ploeggenoot Van der Vaart heeft geen rugnummer meer bij de Koninklijke. De 26-jarige middenvelder kwam zes seizoenen uit voor Ajax 1, waarna hij aan Hamburger SV verkocht werd. Precies een jaar geleden ging hij naar de Spaanse hoofdstad.

Naast het duo uit Madrid komt ook Babel bij zijn club Liverpool weinig aan spelen toe. De 22-jarige aanvaller verruilde in de zomer 2007 de Arena voor Anfield Road. Babel speelde vorig seizoen in de Premier League 28 duels waarin hij drie keer tot scoren kwam.

Ondanks hun bijrol bij hun clubs maken zowel Huntelaar, Van der Vaart als Babel wel deel uit van de voorlopige Oranje-selectie voor het oefenduel met Engeland volgende week woensdag in de Amsterdam Arena.

Mexicaanse griep in Radboudziekenhuis

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is extra alert op mogelijke Mexicaanse griep onder medewerkers. Vorige week dook het virus op bij een arts en een verpleegkundige.

Nieuwe gevallen zijn sindsdien niet geconstateerd, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis woensdag. De twee medewerkers zijn direct naar huis gestuurd, toen zij griepverschijnselen kregen. De patiënten en personeelsleden die in nauw contact met de twee zieke medewerkers stonden, zijn extra in de gaten gehouden.

In het Nijmeegse ziekenhuis werken negenduizend mensen. Een 'Outbreak Management Team' is bezig met maatregelen die het virus buiten de deur van het ziekenhuis moeten houden.

"Patiënten in het ziekenhuis zijn extra kwetsbaar. Bovendien willen we voorkomen dat bij een grote uitbraak ook veel personeelsleden ziek worden", aldus de woordvoerster. In het universitaire ziekenhuis lagen tot dusverre vijf mensen met de Mexicaanse griep. Van hen was er vandaag nog één opgenomen.

Gisternacht overleed voor het eerst een Nederlander als gevolg van de Mexicaanse griep.

Zie ook ons weblog.


Mexicaanse griep bij medewerkers Radboudziekenhuis  (foto: DAG)

Electronic Arts zal Natal en de Wand gaan gebruiken

De Wii heeft bewezen dat motion-controls goed kunnen werken en dat er veel geld in te verdienen is. Dat zal ook de reden zijn dat afgelopen E3 Sony en Microsoft met hun eigen motion-controllers kwamen. Electronic Arts ziet wel wat in beide en gaat ze zeker ondersteunen.

Volgens EA baas John Riccitiello zorgen motion-controllers voor een grotere install-base, meer mogelijkheden en meer groei. Ze zijn dan ook van plan om de Wand en Natal te gaan gebruiken in hun games. Wat de plannen precies zijn zullen ze in de loop van volgens jaar bekend maken.

De Wand, de motion-controller voor de Playstation 3, gebruikt de Eye-toy camera om erg precieze bewegingen te registeren. Deze zou in de lente van volgend jaar al moeten verschijnen. Project Natal van Microsoft gebruikt een camera om bewegingen van armen en benen te registreren en deze te gebruiken in de game. Wanneer Natal zal verschijnen is niet bekend maar er gaan geruchten dat deze in de herfst moet verschijnen.

Arrestatie in moordzaak Amsterdam

Een 32-jarige man is opgepakt voor de moord op een 49-jarige Amsterdammer. Het slachtoffer werd eergisteren na een tip aangetroffen in zijn woning aan de Blankenstraat. De politie meldt dat het slachtoffer om het leven is gebracht met een steekwapen.

De politie wil niet zeggen waar de verdachte is opgepakt. Wel is bekend gemaakt dat de spoorwegpolitie de man heeft aangehouden. Ook over de identiteit van de man zijn geen mededelingen gedaan.

Duitser te oud voor internetaansluiting

De Duitse internetprovider Deutsche Telekom heeft de 85-jarige Werner Schilla een internetaansluiting geweigerd omdat hij te oud zou zijn. Dat heeft Bild, de grootste Duitse krant, vandaag gemeld.

"Ik mag geen contract met u opstellen, u bent boven de tachtig, dus te oud!", aldus een Telekom-medewerker telefonisch tegen Schilla. Die is verontwaardigd: "Dat is een onbeschoftheid! Ik voel me gediscrimineerd. Alleen maar omdat ik boven de tachtig ben, mag ik geen contract meer sluiten met de Telekom? Ik ga toch ook boodschappen doen in de supermarkt? Daar geldt ook geen leeftijdsgrens."

Een Telekom-woordvoerster bevestigt dat het bedrijf liever ziet dat bejaarden langskomen in een primafoonwinkel, als zij een contract willen afsluiten. Dan kan een adviseur controleren of zij alles goed hebben begrepen. "Het gaat om een beschermende functie", aldus de zegsvrouw.

Schilla is er des te kwader over: "Ik ben toch niet automatisch idioot alleen maar omdat ik wat ouder ben."

Letse hoofdstad is overlast van Britten zat

De Letse hoofdstad Riga is het spuugzat dat Britse jongeren de stad onveilig maken als ze er vrijgezellenfeesten vieren. Om de overlast het hoofd te bieden roept de burgemeester van de stad, Nils Usakovs, een apart politiekorps in het leven. Dat zei hij vandaag in de Britse krant The Independent.

Britse feestvierders reizen massaal naar Oost-Europese hoofdsteden als Praag, Bratislava, Budapest en Riga. De vluchten ernaartoe zijn goedkoop, net als hotelovernachtingen, stripclubs en drank. Onder invloed misdragen de Britten zich regelmatig. Zij plassen bijvoorbeeld het nationale monument van Letland onder.

Door de misdragingen van de feestvierders zijn Britten de minst geliefde bezoekers van veel bestemmingen. Vorig jaar klaagde de Letse minister van Binnenlandse Zaken nog over de "Engelse varkens".


Letse hoofdstad is overlast van Britten zat  (foto: DAG)

'Accijns op shag moet omhoog'

In de hoop dat meer rokers hun ongezonde gewoonte opgeven, vragen Clean Air en Stivoro aan het kabinet om de accijns op shag met vijftig eurocent te verhogen. Hoogleraar verslaving en verslavingszorg Cor de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt de prijsverhoging van shag een goed idee, "omdat dat de vluchtroute van sigaretten naar de goedkope shag afsluit".

Veel sigarettenrokers stappen over op de goedkopere shag bij prijsverhogingen. Volgens Stivoro daalde de verkoop van sigaretten veel sterker dan de verkoop van shag na de accijnsverhoging in 2004.

Het initiatief van de antirooklobby wordt gesteund door GroenLinks. Ook VVD, SP en PvdA staan niet negatief tegenover het voorstel. Zelfs sigarettenfabrikant Philip Morris is voor het plan, omdat het  accijnstarief van shag dan gelijk wordt aan dat van sigaretten.

De accijns op een pakje van 19 sigaretten (4,60 euro) bedraagt 2,62 euro. Op een pakje shag van 45 gram, goed voor dertig  tot veertig shagjes, (5,50 euro) zit 2,94 euro accijns. "Zulke goedkope shag is uit het oogpunt van volksgezondheid absoluut niet wenselijk, want die tabak is - vanwege het hoge teerniveau - vaak nog slechter voor de gezondheid dan sigaretten," aldus Willem van den Oetelaar, directeur van Clean Air. "Het meest schadelijke product zou juist het duurste moeten zijn."

Een flinke prijsverhoging ineens is het beste middel om mensen van het roken af te brengen, stelt directeur Lies van Gennip van Stivoro. "Elk jaar een dubbeltje taks erbij zet geen zoden aan de dijk." Ook het invoeren van het rookverbod op de werkplek zorgde ervoor dat veel rokers hun sigaret voorgoed doofden.

[Sitenieuws]Win een etentje tijdens de Nationale Restaurant...

nationale Restaurantweek

Op 24 augustus is het zo ver, dan gaat de zomereditie van de Nationale Restaurant Week van start. De kans voor iedereen om bij alle deelnemende eetgelegenheden voor €20,- of €25,- voor respectievelijk een drie-gangen-lunch en drie-gangen-diner te eten. Net als in februari kun je voor dit geld bij de culinaire top van Nederland genieten van wat er allemaal op tafel komt, zonder dat je al te diep in je buidel moet tasten. Restaurants als Librije’s Zusje in Zwolle, La Rive in Amsterdam en Ron Blaauw in Ouderkerk a/d Amstel bieden op deze manier een groot publiek de mogelijkheid om te proeven van de gastronomische hoogstandjes die de chefkoks van deze michelintenten kunnen bereiden. Maar ook als je niet voor de top van de voedselketen wil gaan zijn er genoeg mogelijkheden, want bijna 900 restaurants doen mee aan deze editie. Waar je ook woont, er is dus altijd wel een tent in de buurt waar je de vakantie op passende wijze kan afsluiten.

Vanaf vandaag is het mogelijk om via de website, http://www.restaurantweek.nl, te reserveren en dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt aan jullie voorbij laten gaan. Namens organisator DiningCity mogen we dan ook drie maal een diner voor twee personen weggeven. Dit diner zal uiteraard plaatsvinden tijdens de Restaurant Week op een locatie bij jou in de buurt. Wat je hiervoor moet doen? Kijk snel in dit topic in CUL en wie weet zit jij straks lekker te tafelen!

Als je het leuk vindt om te schrijven hebben we nog een speciaal verzoekje. Met al die top restaurants die deelnemen is het natuurlijk leuk om te horen wat jullie vinden van eten dat je normaal niet op je bord krijgt. Als je een duidelijke mening hebt over de tent waar je gegeten hebt tijdens de Restaurant Week, of dat nu positief is of negatief, schrijf er dan een review over en stuur deze als PM naar Morthill. Ze hoeven niet lang te zijn, met een paar honderd woorden zijn we al erg tevreden. Elke dag zullen er een of meerdere geplaatst worden op de frontpage van FOK!. De mogelijkheid dus om een gepubliceerd schrijver te worden en ook nog eens lekker je mening kwijt te kunnen.

Berlusconi woest over interview dochter

Premier Silvio Berlusconi van Italië is woest over het interview dat zijn 25-jarige dochter Barbara aan het tijdschrift Vanity Fair heeft gegeven. Dit des te meer omdat Barbara Berlusconi haar vader niet heeft gekend voor de publicatie, terwijl zij wel lijkt te hebben overlegd met haar moeder Veronica Lario, die van de minister-president wil scheiden.

"Ze doet me aan Veronica denken", aldus Berlusconi volgens de krant la Repubblica woensdag. Barbara Berlusconi heeft in het interview, dat dinsdag wereldkundig werd, geen goed woord over voor het gedrag van de 72-jarige premier van Italië. Ze vindt dat haar vader zich in zijn privéleven moet houden aan de normen en waarden die hij als politicus propageert.

"Ik was geschokt", zei ze in een reactie op de omstreden relatie tussen haar vader en het 18-jarige model Noemi Letizia en zijn omgang met prostituees. Het is voor het eerst dat een kind kritiek uit op Berlusconi's escapades. Barbara is een van de drie kinderen die Berlusconi kreeg met zijn Veronica.

Silvio Berlusconi

Real Madrid onder de indruk van Juventus

Real Madrid bereidt zich momenteel voor op nieuwe successen in de Primera División en de Champions League. De algemeen directeur van los Blancos waarschuwt de spelers alvast voor Juventus, die de Madrilenen wellicht in Europees verband tegenkomen.

"Juventus is heel competitief. Ze combineren jeugd met ervaring, techniek met meesterlijke tactiek en individueel talent met fysieke prestaties. Het is een erg goed opgebouwd team," aldus de Argentijnse algemeen directeur van Real Madrid tegenover Tuttosport.

"Diego en Felipe Melo zijn twee belangrijke aankopen, aangezien ze allebei op jonge leeftijd ervaring hebben opgedaan. Het zijn twee topspelers. Juventus heeft veel veranderingen ondergaan, net als wij. Alleen de tijd zal bepalen of hun team in staat is de ambitieuze doelen na te streven. Op papier ziet Juventus er weer geweldig uit."

Staand bier drinken mag weer

Goed nieuws voor iedereen met aambeien die in Amsterdam een biertje wil nuttigen: vanaf heden is het weer toegestaan je biertje staand op te drinken op de Amsterdamse terrassen. Dit deelde de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, vandaag na overleg met actievoerders van Ai! Amsterdam mee.

De actiegroep, bestaande uit een tiental 'bezorgde Amsterdammers' werd door Cohen uitgenodigd na een protestactie op vrijdagavond 10 juli. Op de Noordermarkt demonstreerden duizenden Amsterdammers die avond tegen het terrasbeleid van het stadsdeel Centrum. Zij deden dit door de Noordermarkt om te dopen tot het grootste, illegale staande terras van de hoofdstad. Er waren toen al bijna 12.000 steunbetuigingen binnen gekomen van andere Amsterdammers.

De terrasbezoekers mogen nu staand hun biertje opdrinken, mits zij binnen de grenzen van het terras blijven en geen overlast bezorgen. Buiten de terrasgrenzen mag nog steeds geen alcohol genuttigd worden. Rogier van Kralingen, één van de initiatiefnemers van de actie, laat weten dat de actievoerders tevreden zijn over de toezegging, maar dat ze zich wel nog zorgen maken over andere regels.

De actievoerders vrezen voor een toename aan regels als de binnenstad wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze regels zouden 'de vrijheid en ontspannen sfeer in de stad in de weg staan'.

Geen auto, wel vliegtuig

Met zijn leeftijd van 17 jaar mag Ruud Heithuis uit Oosternieland (Groningen) geen auto rijden. Maar als alles meezit mag hij binnenkort wel alle kleinere verkeersvliegtuigen besturen.

Heithuis is leerling van de AIS Flight Academy in Lelystad. Overmorgen doet hij zijn laatste examen. Als hij dat haalt, kan hij als verkeersvlieger aan de slag.

Het liefst zou Heithuis gaan vliegen met een King Air, een tweemotorig turbinevliegtuig. Een groter toestel, zoals een Boeing 737, zou volgens Heithuis helemaal fantastisch zijn.

Rossi verwacht sterk einde van Honda

Valentino Rossi denkt dat Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso, beide rijders uit de Honda-renstal, geduchte concurrenten zijn voor de overwinning in tweede deel van het seizoen in de MotoGP.

Tijdens de Grand Prix van Amerika op Laguna Seca behaalde Honda, na een jaar zonder, weer een overwinning. Na Amerika behaalde Honda ook nog eens de eerste plek in Donington.

Met nog zeven races te verrijden kunnen de Honda coureurs, mocht er niets opmerkelijks gebeuren, geen wereldkampioen meer worden, maar de coureurs kunnen wel een belangrijke rol gaan spelen in wie de uiteindelijke winnaar gaat worden in de koningsklasse. Valentino Rossi is zich daarvan bewust. De Italiaan, op dit moment vakantie aan het vieren in Los Angeles, verwacht dat de Honda's niet zomaar zullen afhaken.

"Ik denk dat Honda zeer competitief zal zijn in de laatste zeven wedstrijden van dit seizoen, het lijkt erop dat ze een aantal problemen, die ze de laatste tijd hadden, hebben weten op te lossen. In de laatste paar wedstrijden waren ze erg snel dus in de komende zeven wedstrijden zullen we zeker rekening met de Honda's moeten houden. Het zal daardoor allemaal zeker spannender worden wie uiteindelijk de wereldtitel gaat behalen," verklaart Rossi.

De eerstvolgende race waar de Honda-coureurs Rossi dwars kunnen liggen is het circuit van Brno. Rossi zal hier aan de start verschijnen met 25 punten voorsprong op teamgenoot Jorge Lorenzo.

WRC wil meer F1-coureurs aantrekken

Promotor van het World Rally Championship Simon Long wil dat er meer Formule 1-coureurs een rally gaan rijden. Vorige week debuteerde Kimi Räikkönen in het kampioenschap en inmiddels hebben ook Robert Kubica en Sebastian Vettel hun interesse in de sport getoond.

Volgens Long zullen beide sporten er van profiteren, te meer omdat afgelopen winter rallykampioen Sébastien Loeb al bij Red Bull getest heeft en hij interesse heeft om voor Toro Rosso te gaan rijden. "Ik dat het fantastisch is dat veel Formule 1-coureurs interesse in het WRC tonen. We hebben twee motorsportklasses op het hoogste niveau en coureurs geloven er in beide klasses in dat ze de beste ter wereld zijn als ze achter het stuur kruipen."

"We hebben Sébastien die later dit jaar in Abu Dhabi het tegen de besten (in de Formule 1, red.) op gaat nemen en in Finland was het omgekeerd (met Kimi Räikkönen, red.). Beiden zijn een goed voorbeeld van het buiten de eigen raceklasse kijken en het is een gevecht om de macht om wie de beste coureur is en waar de mens en machine het meeste op de proef gesteld worden."

"Ik hou van deze clash in de pikorde van de besten. Er zijn veel overeenkomsten in de mentaliteit tussen de rijders in de Formule 1 en het WRC: agressie, ervaring en het geloof in dat je de beste bent. Hopelijk gaat het een lange strijd worden."

Plassen onder de douche waterbesparend

Je kunt veel water besparen door onder de douche te plassen in plaats van vooraf naar het toilet te gaan. Een milieuorganisatie in Brazilië is daarom een campagne gestart om iedereen over te halen om onder de douche te plassen.

Door onder de douche te plassen, wordt er minder gebruik gemaakt van de wc . Dat betekent automatisch dat er minder doorgetrokken wordt en dit is waterbesparend. Per huishouden kan er in een jaar 4380 liter water bespaard worden als er één keer per dag minder doorgetrokken wordt.

De milieuorganisatie heeft een televisiespotje gemaakt om dit te promoten. Hierin zijn onder meer trapezeartiesten, basketballers en buitenaardse wezens te zien die onder de douche plassen. "Plas onder de douche en red het Atlantische regenwoud!" is het motto. 

Geluidszone vliegveld Eindhoven gekraakt

De geluidszone van vliegveld Eindhoven, die vorig jaar is vastgesteld door de ministeries van Defensie en VROM, deugt niet en moet opnieuw worden bepaald. In de tussentijd mag er worden gevlogen op basis van de geluidslimieten van 2007, met een klein aantal extra militaire en civiele vluchten.

Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Onder meer de vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) had beroep ingesteld tegen de nieuwe vaststelling van de geluidszone rond het vliegveld.


Geluidszone vliegveld Eindhoven gekraakt  (foto: DAG)

Geen crisis voor Wii: EA Sports Active

Vergeet de vrolijk gekleurde puzzelgames, shooters of zelfs een symphatieke loodgieter al dan niet in een autootje. Wii bezitters willen stretchen, bukken en buigen, aangemoedigd door hun eigen 'virtual personal assistent'!
Althans, dat beeld krijg je als je de verkoopcijfers van de games op de Wii bekijkt. Ondanks de financiele crisis en teruglopende hardware-verkopen ging EA Sports Active in het afgelopen kwartaal ruim 1.8 miljoen keer over de toonbank. Daarmee is EA Sports Active niet alleen een absolute kaskraker, maar ook nog eens EA's best verkopende Wii titel aller tijden.

Geen wonder dus dat EA inmiddels hard werkt aan een versie voor de andere consoles en uitbreidingen van de game voor de Nintendo.
Goed nieuws ook voor de makers van breedbeeld lcd- en plasmaschermen; zoals uit onderstaand filmpje mag blijken.


Rechter verdacht van lekken in Fortisaffaire

Een vrouwelijke rechter van het Belgische hof van beroep wordt ervan verdacht eind vorig jaar in de Fortisaffaire haar beroepsgeheim te hebben geschonden. De Vlaamse zakenkrant De Tijd heeft dat vandaag gemeld.

Het blad baseert zich op bronnen rond de magistraat die onderzoek doet naar de gebeurtenissen van destijds, waarbij premier Yves Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen moesten aftreden.

De zaak draaide om het voornemen van de Belgische regering om Fortis Bank te verkopen aan het Franse BNP Paribas. Een groep aandeelhouders probeerde die transactie te blokkeren door naar het hof van beroep te stappen.

Leterme en Vandeurzen zouden het hof daarop onder druk hebben proberen te zetten. De vrouwelijke rechter zou hun van informatie hebben voorzien. Zij is getrouwd met een politieke geestverwant van de premier. Eerder dit jaar werden bij de vrouw al huiszoekingen verricht. Volgens De Tijd zijn er aanwijzingen dat meer personen hebben gelekt.

De verkoop van Fortis aan BNP Paribas ging uiteindelijk door. Leterme werd als premier opgevolgd door zijn partijgenoot Herman Van Rompuy. Sinds kort is hij minister van Buitenlandse Zaken.

'Belgische clowns krijgen keurmerk'

Belgische clowns gedragen zich niet altijd zoals het hoort op feestjes. Schelden, roken of stomdronken verschijnen, gebeurt steeds vaker. Daarom is een vereniging opgericht waarbij clowns zich kunnen aansluiten en een eventueel een kwaliteitskeurmerk krijgen.

"Het wordt tijd dat we verlost raken van die tientallen nepentertainers die onze naam oneer aandoen", zo zegt oprichter Marc Verheyen. Een jury beslist of een clown het keurmerk verdient. Als het eenmaal zover is, zal er ook op het naleven van de regels gecontroleerd worden.

Deze clown kan het keurmerk wel vergeten...

 

Baby weggehaald bij zwakbegaafde ouders

Twee radeloze ouders uit Breda hebben een kort geding aangespannen om hun dochtertje van 3 dagen oud terug te krijgen. Baby Selena werd eergisteren door de kinderbescherming weggehaald bij de licht verstandelijk gehandicapte ouders omdat de veiligheid van het kindje niet gegaradeerd zou zijn. De ouders zouden onvoorspelbaar gedrag vertonen.

De ouders zeggen dat Selena met een smoes bij hen weggehaald is in het ziekenhuis, en er niet verteld is wat er ging gebeuren. Ze zijn er dan ook kapot van en hebben een advocaat ingeschakeld. 

De zorginstelling waar de ouders onder begeleiding wonen, Amarant, laat weten het afschuwelijk te vinden voor de ouders, maar wil verder niet op de zaak ingaan.

Als het gaat om risicovolle situaties voor kinderen hebben zorginstellingen een meldingsplicht. Volgens de disctrictsmanager van Amarant worden beslissingen over kinderen in dergelijke situaties altijd door een rechter genomen en is het ook gebruikelijk dat er een kort geding aan wordt gespannen door de ouders.

Aanstaande dinsdag dient in Breda het kort geding. Er zal dan worden bekeken of de kinderbescherming juist heeft gehandeld door het kind bij de ouders weg te halen.

Met dank aan WilliamBlake voor de submit.

 

Massa mag thuis verder herstellen

Ferrari-coureur Felipe Massa heeft het Albert Einstein hospital in Sao Paulo verlaten. De Braziliaan onderging in het ziekenhuis een serie tests en mag nu thuis verder herstellen. Massa raakte ruim een week geleden zwaargewond toen hij geraakt werd door een veer van de auto van Rubens Barrichello.

Hij werd in Budapest geopereerd en mocht negen dagen later al weer naar huis. In Brazilië heeft de Ferrari-coureur een serie tests ondergaan die volgens een verklaring van Ferrari goed verlopen zijn. "Felipe is opzienbarend snel hersteld," zei zijn persoonlijke arts Dino Altmann. "We hebben een serie uitgebreide tests uitgevoerd en de uitkomsten hiervan zijn zeer bemoedigend. Daarom hebben we samen met de medici beslist dat het niet meer nodig is om medisch verder in te grijpen. Het beste voor hem is om naar huis te gaan en daar rustig bij te komen en te herstellen."

Voorlopig is zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher de vervanger van Massa. Het is nog onduidelijk wanneer de Braziliaan terug zal keren in de Ferrari F60. Als het Massa ligt is dat zeer snel. "Ik voel me nu al een stuk beter en ik wil zo snel mogelijk volledig hersteld zijn om weer achter het stuur van de Ferrari plaats te kunnen nemen."

Russische onderzeeërs voor kust VS

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is bezorgd vanwege twee Russische atoomduikboten, waarvan ministens een van het type Akula II, die de afgelopen dagen voor de oostkust van de VS zijn gesignaleerd. Deze Russische aanwezigheid roept bij de Amerikanen de vraag op of Rusland een defensievere houding heeft aangenomen, zo schrijft de New York Times.

De onderzeeërs zijn tot dusver buiten de territoriale water van de Verenigde Staten gebleven. Desalniettemin worden de vaartuigen goed in de gaten gehouden. "Telkens als de Russische marine iets ongewoons doet, is dat reden tot bezorgdheid", zo zegt een defensiewoordvoerder. "We weten waar de boten zijn en we maken ons geen zorgen of we ze kunnen opsporen, maar wel vanwege het feit dat ze er zijn."

Sinds begin jaren '90 is het niet meer voorgekomen dat onderzeeërs in de 'vijandige' wateren patrouilleerden. Tijdens de Koude Oorlog was dit echter aan de orde van de dag. Destijds stonden deze patrouilles in het teken van spionage en het verkennen van zeeroutes.

Vinkourov: "Team rond Contador bouwen"

Alexandre Vinokourov heeft Alberto Contador opgeroepen bij Astana te blijven. De Franse sportkrant L'Équipe meldde vorige week dat de winnaar van de Tour de France een aanbod van de Kazachse wielerformatie heeft afgewimpeld.

Contador zou volgens Vinokourov veel inspraak moeten krijgen in de samenstelling van de nieuwe selectie. "Het doel is om een team rond Contador te bouwen," lichtte de Kazach toe. "Ik wil graag voor hem werken, geen probleem. Maar de beslissing is aan hem."

Opvallend is echter dat Vinokourov nog altijd geen formele relatie met Astana heeft. Afgelopen dinsdag was hij wel actief in Castillon-la-Bataille, maar droeg toen een shirt zonder sponsor. Na afloop van dit criterium liet de wielrenner wel weten dat er op korte termijn duidelijkheid zal komen.

[NHL] Jeremy Roenick met pensioen

Volgens Comcast Sportsnet Bay Area zal Jeremy Roenick aankomende donderdag het einde van zijn NHL-carrière aankondigen tijdens een speciaal belegde persconferentie in San Jose. In San Jose speelde Roenick de laatste twee seizoenen voor de Sharks.

Roenick maakte in zijn 20 seizoenen als NHL-speler 513 goals, waarmee hij de derde Amerikaan is die 500 goals in de NHL maakte. Verder maakte hij 703 assists voor een totaal van 1216 punten in 1363 wedstrijden. Dit puntenaantal bouwde hij op bij de Chicago Blackhawks, Phoenix Coyotes, Philadelphia Flyers, Los Angeles Kings en San Jose Sharks.

In de play-offs maakte Roenick 53 goals en 69 assists voor een totaal van 122 punten in 154 wedstrijden. Van het eerder genoemde rijtje clubs speelde hij alleen in zijn periode bij de Kings niet in de play-offs, daar de Kings zich hier niet voor wisten te kwalificeren. Roenick was de ster van Chicago dat in 1991 de Presidents' Trophy won als beste team in het reguliere seizoen, en was een sleutelspeler bij de Flyers die in 2004 tot de Eastern Conference finales reikte, maar won nooit de Stanley Cup.

"Ik heb lang gespeeld, maar nog nooit de Cup gewonnen, en dat is frustrerend," vertelde Roenick voor de play-offs in 2009. "Het is goed om te weten dat veel mensen me de Cup echt gunnen. Dat zou mijn carrière echt afmaken." In juni 2009 liet Roenick nog weten te twijfelen: "Ik heb nog geen definitieve beslissing, maar ik neig wel één kant op. Ik ben nog steeds fit, maar de beslissing zal afhangen van mijn gezin en wat Sharks GM Doug Wilson zeggen."

Doug Wilson, die in Chicago nog met Roenick samenspeelde, was overigens één van de belangrijkste redenen voor Roenick om in San Jose te komen spelen in plaats van twee jaar eerder al met pensioen te gaan. "Ik wist dat San Jose een van de beste teams van de afgelopen jaren was, en ik wilde daar al een aantal keren naartoe geruild worden, zeker omdat Doug daar ook zat. Voor een ander team had ik waarschijnlijk mijn pensioen niet uitgesteld."

Trein ramt stootblok Maastricht Randwyck

Een stoptrein van Veolia heeft rond middernacht een stootblok geramd op station Maastricht Randwyck. De vier passagiers en de machinist raakte niet gewond bij het ongeval.

Bij de botsing raakte de voorste as van het treinstel van de rails. Vanochtend is de trein weer op het spoor gezet, waarna deze op eigen kracht naar de werkplaats in Blerick kon rijden.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De treinkwam uit de richting van station Maastricht en had Maastricht Randwyck als eindstation.

Brazilianen betrapt op bloeddoping

Vijf Braziliaanse sporters zijn betrapt op het gebruik van bloeddoping. Dit heeft de Braziliaanse atletiekbond (CBAt) wereldkundig gemaakt. Het gaat om Bruno De Barros, Jorge Celio Sena, Josiane Tito, Luciana França (sprinters) en Lucimara Silvestre (zevenkamp).

Het vijftal heeft inmiddels een contra-expertise aangevraagd, maar heeft ook te horen gekregen dat hun deelname aan het WK atletiek is ontzegd. Deze wedstrijden worden van 15 tot en met 23 augustus in Berlijn gehouden.

Drie van hen gaven overigens ook acte de présence op de Olympische Spelen van Peking. De Barros werd met de estafetteploeg vierde op de 4x100 meter. Ook Tito en Silvestre namen deel aan het prestigieuze evenement in de Chinese hoofdstad.

ADO-doelman in cel vanwege wiet

ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho wordt verdacht van het hebben van een wietplantage. De politie deed gisteren een inval in een wietplantage in Ens.

De plantage bestaat uit 4500 planten en staat op naam van de goalie. Coutinho is samen met een 28-jarige man uit Eindhoven opgepakt op het terrein van de loods. Er wordt nader onderzocht in hoeverre Coutinho betrokken is bij deze zaak.

ADO Den Haag-trainer Raymond Atteveld krijgt hierdoor een nog groter keepersprobleem. De geplaagde coach kan ook al niet beschikken over Robert Zwinkels en Boy Waterman. Coutinho stond afgelopen zondag onder de lat in de met 2-1 verloren competitiewedstrijd tegen NAC Breda.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Lees ook superworms FOK!column over het legaliseren van wietteelt.

Met dank aan Samcli en Buurvrouw_Rietveld voor de submit.

Eindelijk trailer 'The Lovely Bones'

Eindelijk is er een trailer uitgebracht van The Lovely Bones, de langverwachte verfilming van de bestseller van Alice Sebold dat in Nederland is uitgebracht als 'De Wijde Hemel.' De regie is in handen van Peter - Lord of the Rings - Jackson.

The Lovely Bones gaat over een meisje van 14 dat wordt verkracht en vermoord. En nee, dat is geen spoiler, want daar begint het verhaal pas. Vanaf een plek tussen aarde en hemel kijkt ze toe hoe haar familie omgaat met haar dood. En hoeveel gevaar loopt haar nog levende zusje? Hieronder zie je de trailer. En daarin zitten wel wat spoilers.




Trailer The Lovely Bones.

Gordon woest op Radio 538

Gordon is woest op zijn voormalige werkgever Radio 538. DJ Rick Romijn suggereerde in de ochtendshow Evers Staat Op dat de zanger tijdens de afgelopen Gay Pride onwel was geworden door cocaïnegebruik. Onzin, zei Gordon tegen SBS Shownieuws. Volgens hem werd hij niet lekker door de hitte.

"Rick Romijn is natuurlijk een heel naar en negatief persoon", reageert Gordon, die overweegt werk te maken van de zaak. "Ik ga hem eerst zelf bellen, maar ben me aan het beraden om stappen te ondernemen. Ik laat mijn naam natuurlijk niet zo door het slijk halen."

Het botert al langer niet tussen Gordon en Radio 538, waar de zanger vroeger een programma presenteerde. "Ik ben jarenlang elke ochtend vroeg uit mijn nest gekomen om daar op te treden, maar ik kreeg alleen maar te horen dat ik niet goed zing. Afgelopen maandagochtend hebben ze me echt gestalkt, maar ik heb niet opgenomen. Ik ben klaar met 538."


Gordon tijdens de Gay Pride  (foto: DAG)

Rechter heropent zaak moord Politkovskaja

Voor een rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou is vandaag de zaak over de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja heropend. Eerder bepaalde het Hooggerechtshof in Rusland dat de zaak moest worden overgedaan.

Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 in Moskou doodgeschoten in de lift van het appartementencomplex waar ze woonde. De 48-jarige verslaggeefster was een bekende tegenstander van het bewind van toenmalig president Vladimir Poetin en volgde het conflict in Tsjetsjenië op de voet.

Drie mannen moeten zich verantwoorden voor medeplichtigheid aan de moord. De schutter is nog steeds niet gevonden. De familie van Politkovskaja denkt dat de verdachten, twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman, niet schuldig zijn. Ze willen dan ook dat het onderzoek wordt overgedaan.

Voetbal: Schorsing Nederlandse coach wegens 'omkoping'

De Nederlandse coach Arie Haan mag de komende drie competitiewedstrijden niet op de bank zitten bij het Chinese Chongqing.

De voormalige Oranje-international kreeg een schorsing opgelegd vanwege het aanbieden van geld aan de vierde official. Haan bood de official geld aan, omdat de tegenstander een omstreden strafschop kreeg toegewezen.

De oud-coach van Feyenoord ging door het lint toen tegenstander Beijing Guoan op een 3-1 voorsprong kwam dankzij de benutte strafschop. Haan haalde zijn portefeuille en vroeg aan de official of hij geld wilde.

De Chinese voetbalbond kon de grap van de Nederlander niet waarderen. De bond probeert het imago van het Chinese voetbal weer te zuiveren na de verhalen over corruptie en om deze reden wil de bond de actie van de oud-Ajacied daarom niet aan zich voorbij laten gaan. Haan krijgt een schorsing van drie wedstrijd plus een boete van 1500 euro.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Schorsing voor Haan wegens 'poging tot omkoping'

De Nederlandse coach Arie Haan mag de komende drie competitiewedstrijden niet op de bank zitten bij het Chinese Chongqing.

De voormalige Oranje-international kreeg een schorsing opgelegd vanwege het aanbieden van geld aan de vierde official. Haan bood de official geld aan, omdat de tegenstander een omstreden strafschop kreeg toegewezen.

De oud-coach van Feyenoord ging door het lint toen tegenstander Beijing Guoan op een 3-1 voorsprong kwam dankzij de benutte strafschop. Haan haalde zijn portefeuille en vroeg aan de official of hij geld wilde.

De Chinese voetbalbond kon de grap van de Nederlander niet waarderen. De bond probeert het imago van het Chinese voetbal weer te zuiveren na de verhalen over corruptie en om deze reden wil de bond de actie van de oud-Ajacied daarom niet aan zich voorbij laten gaan. Haan krijgt een schorsing van drie wedstrijd plus een boete van 1500 euro.

Heracles-spelers kampen met liesklachten

Heracles Almelo kan twee tot drie weken geen beroep doen op Birger Maertens. De Belg heeft een scheurtje in de lies.

De kwetsuur liep de 29-jarige centrumverdediger, die twee interlands voor België speelde en 161 duels in het shirt van Club Brugge vol maakte, zaterdag tegen AZ (3-2 overwinning) op.

Niet alleen Maertens heeft een liesblessure, want ook Mark-Jan Fledderus heeft een blessure in diezelfde streek. Fledderus, die zaterdag tegen AZ een vrije trap fraai scoorde, heeft een middenspier verrekt. Daardoor is hij een vraagteken voor het duel met NAC Breda.

"Maar de blessure van Fledderus ziet er iets gunstiger uit dan die van Maertens", zei Heracles-trainer Gertjan Verbeek over de blessuregevallen in TC/Tubantia.

ADO-doelman in cel vanwege wiet

ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho wordt verdacht van het hebben van een wietplantage. De politie deed dinsdag een inval in een wietplantage in Ens.

De plantage bestond uit 4500 planten en stond op naam van de goalie. Coutinho is samen met een 28-jarige man uit Eindhoven opgepakt op het terrein van de loods. Er wordt nader onderzocht in hoeverre Coutinho betrokken is bij deze zaak.

ADO Den Haag-trainer Raymond Atteveld krijgt hierdoor een nog groter keepersprobleem. De geplaagde coach kan ook al niet beschikken over Robert Zwinkels en Boy Waterman. Coutinho stond zondag onder de lat in de met 2-1 verloren competitiewedstrijd tegen NAC Breda.

CBS: Veel doden door ongevallen

Vorig jaar stierven 5400 mensen in Nederland een niet-natuurlijke dood. Het gaat daarbij om het overlijden door een ongeval, zelfdoding, moord en doodslag. Dat is vandaag gebleken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste slachtoffers kwamen door een ongeval om het leven. Volgens het CBS komen ongevallen in de privésfeer het meest voor: 2600 doden. Vallen is in deze categorie veruit de belangrijkste doodsoorzaak.

De overige slachtoffers overleden door verbranding, verdrinking, verstikking of een ongeval met een overdosis drugs, alcohol of medicijn. Ouderen van boven de tachtig zijn het vaakst het slachtoffers van een ongeval in de privésfeer. Vallen komt bij hen het meest voor.

Bejaarde voor 61e keer opgepakt wegens diefstal

De 86-jarige Amerikaanse Ella Orko is afgelopen weekend voor de 61e keer opgepakt wegens diefstal, meldt NBC Chicago. Al 50 jaar lang wordt de vrouw regelmatig in de boeien geslagen omdat ze weer een product uit een winkel heeft gestolen. Dit keer probeerde ze voor 175 euro aan artikelen te stelen, die ze allemaal in haar broek had verborgen. Het ging om: twee pakken antirimpelcrème, acht potten gezichtsscrème, elf pakjes AA-batterijen, vijf blikken zalm en vier pakken oploskoffie.

Door de jaren heen gebruikte de vrouw meer dan 20 verschillende schuilnamen om haar gênante geschiedenis als dievegge te verbloemen. De politie overweegt nu om de vrouw onder elektronisch toezicht te stellen, om zo de notoire winkelplunderaar in het gareel te houden.


Bejaarde voor 61e keer opgepakt wegens diefstal  (foto: DAG)

Foto's: de tieten van Jordan

Daar zijn ze weer: de twee beste vriendjes van stoeipoes Jordan. Ze is topless gespot terwijl ze met haar nieuwe vriend Alex Reid een dagje aan het relaxen was. Jordan's ex-man Peter Andre is zacht gezegd woest op de naaktfoto's, walgt van haar nieuwe vriend en hoopt dat de scheiding met zijn rondborstige ex snel geregeld is.

 "Die man moet uit de buurt van mijn kinderen blijven. Vooral mijn 4-jarige zoontje Junior is van slag. Hij begrijpt niet waarom er een vreemde man bij zijn moeder in bed ligt. Jordan zou haar kinderen het goede voorbeeld moeten geven, maar het zou mij niets verbazen als ze binnen no time zwanger is", vertelt Peter Andre aan de krant The Sun.

Op de foto's aanschouwen we duidelijk dat de 34-jarige Alex Reid aan het masseren is en hoe de twee intiem knuffelen bij het zwembad. En dat doet Jordan allemaal in een miniscuul bikinibroekje. Een buurtbewoonster heeft alles gezien en is de schrik nog niet te boven: "Wat een enorme borsten heeft die vrouw!"

Bekijk hier de foto's.

Van der Sar breekt vingers

Doelman Edwin van der Sar is acht tot tien weken uit de roulatie, dat laat een woordvoerder weten. Van der Sar stopte een strafschop van Danijel Pranjic tijdens de finale van de Audi Cup in München, waarbij hij zijn ringvinger en pink brak.

De doelman van Manchester United wist niet direct dat twee vingers gebroken waren en bleef daarom gewoon doorspelen. Toch bleef Van der Sar veel last houden van zijn pijnlijke hand.

In het ziekenhuis werden foto's gemaakt en twee breuken vastgesteld. Van der Sar is in het ziekenhuis geopereerd. Omdat de doelman nu ongeveer twee maanden uit de roulatie is, zal hij de start van een nieuw seizoen Premier League moeten missen.

Bestuur meer dan je voertuig in MX Vs Reflex

Eind van dit jaar verschijnt MX Vs ATV Reflex waarin het rondscheuren met motoren en quads centraal staat. De game komt uit voor de Nintendo DS, PlayStation 3 en Xbox 360. MX Vs ATV geeft spelers een nieuwe manier om te racen. Het is namelijk de bedoeling om zowel het voertuig als de bestuurder te besturen. Hoe dit in zijn werking gaat legt de mooie Jolene van Vugt ons uit.

Reclame Code Commissie zegt: Stop!

De Reclame Code Commissie vindt dat de Nederlandse Energie Maatschappij de reclame met onderzoeker Maurice de Hond van radio, tv, internet en uit de kranten moet halen. Volgens de codecommissie is de opiniepeiler een onafhankelijke deskundige met een groot gezag, die om die reden niet een specifiek product mag aanprijzen.

Het energiebedrijf kan nog tot 11 augustus beroep aantekenen tegen de uitspraak en mag tot die tijd ook doorgaan met de campagne.I n de advertentie meldt Maurice de Hond dat 94 procent van de Nederlanders geld kan besparen door over te stappen naar een andere energiemaatschappij.

Volgens de reclamecode mogen personen die 'gezag dan wel vertrouwen' hebben bij een deel van het Nederlandse publiek niet optreden in een reclamecampagne. De commissie oordeelt in deze zaak dat De Hond 'een zeker vertrouwen geniet bij een belangrijk deel van het televisiekijkend publiek'.


Maurice de Hond zegt: doen! Reclame Code Commissie zegt: stop!  (foto: DAG)

Politie test nieuwe metaaldetector

Gedetineerden die getransporteerd worden vanuit de gevangenis in Hasselt (België) zullen bij wijze van test gefouilleerd worden met een nieuwe, supergevoelige metaaldetector. De metaaldetector, in de vorm van een verklikkerhandschoen, zal gebruikt worden bij het fouilleren van de gevangenen.

De nieuwe metaaldetector is een zware handschoen. Hierin zit de detector verborgen. "De handschoen is snel en handig in het gebruiken en reageert heel snel, zelfs op een nietje", laat Rohnny Biets, politiecommissaris, weten.

De politie van Hasselt heeft laten weten dat 'alle bijkomende middelen' goed zijn met de recente ontsnappingen nog vers in het geheugen. De politie van Hasselt kan de nieuwe metaaldetector sinds vorige week gebruiken. "We zullen de mogelijkheden eerst allemaal uitgebreid testen en bekijken welke de voor- en nadelen zijn. Zo'n metaaldetector is enkel een bijkomend middel, naast de gebruikelijke fouillering", liet Biets weten.

NL astronaut opnieuw de ruimte in

André Kuipers gaat als Nederlandse astronaut opnieuw de ruimte in. In 2004 deed hij dat al eens, hij verbleef toen elf dagen in het internationaal ruimtestation ISS. Ditmaal kan Kuipers een grotere koffer meenemen; hij zal zes maanden in het internationaal ruimtestation verblijven. De 50-jarige astronaut vertrekt in december 2011.

Het is pas de derde keer dat een Nederlander de ruimte in gaat. Voor Kuipers' vorige avontuur was Wubbo Ockels de enige Nederlandse astronaut ooit. Kuipers mag nu wellicht ook een ruimtewandeling maken. "Ik ben heel blij. Daar doe je het voor", zei Kuipers in een krant.

De 50-jarige astronaut heeft het niet helemaal zelf geregeld: minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft zich hard gemaakt om Kuipers nogmaals de ruimte in te krijgen.

'Redan in beeld bij Fortuna Sittard'

Fortuna Sittard heeft zijn oog laten vallen op Iwan Redan. De Limburgers willen een nieuwe spits en Redan komt volgens het Algemeen Dagblad in aanmerking.

De krant meldt dat de aanvaller met Fortuna nog wel een akkoord moet bereiken over de arbeidsvoorwaarden. De door blessures geteisterde Redan kwam voor het laatst bij Excelsior in actie.

Ook RKC Waalwijk, Roda JC en Willem II hebben de 28-jarige speler op de loonlijst gehad. Daarnaast speelde hij nog bij Cardiff City op huurbasis en op Cyprus bij AEP Paphos.

Redan begon zijn loopbaan bij Vitesse, waarvoor hij niet zijn debuut maakte. Dat deed de speler in 1999 wel bij RBC Roosendaal in de eerste divisie.

Kalf met twee koppen geboren

In het Luxemburgse Flamisoul heeft een bijzondere geboorte plaatsgevonden. Een kalf met twee koppen zag daar gisterenmiddag rond 16.00 uur op een boerderij het levenslicht.

Boer Collard, die bij de geboorte aanwezig was, zit al meer dan veertig jaar in het vak, maar maakte dit niet eerder mee. De veearts die erbij geroepen was, Putz, heeft laten weten dat het diertje niet lang zal leven, aangezien het slechts één stel hersenen heeft. Putz zag in zijn loopbaan al meerdere afwijkingen bij dieren, maar dit tweekoppige kalf is ook voor hem een primeur.

Opvoeden kind kost 202.728 euro

Het opvoeden van een kind dat in een Amerikaans modaal gezin in 2008 geboren is kost, inclusief toekomstige verwachte inflatie, 291.570 dollar (202.728 euro) tot het 18e levensjaar. Dit blijkt het nieuwe jaarlijkse Expenditures on Children by Families Report, dat dinsdag uitgegeven is door het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Vooral onderdak (33 procent), voedsel (16 procent) en oppas en onderwijs (16 procent) zijn grote kostenposten. De huidige schatting is ietwat opgelopen sinds 1960, toen een kind opvoeden nog 25.300 dollar (nu 17.591 euro) bedroeg.

Starbucks vanaf vandaag op Utrecht CS

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent vandaag haar tweede Nederlandse vestiging op station Utrecht Centraal. De filiaalleiding verwacht honderden koffieliefhebbers op de been te krijgen om bediend te worden door het personeel in de welbekende zwarte polo's en groene schorten. De eerste Nederlandse Starbucks is gevestigd op Schiphol.

Dat Starbucks populair is, moge duidelijk zijn. Op Hyves bestaat een Starbucks-community voor de vestiging op Utrecht CS, waar al een paar duizend mensen zich bij aan hebben gesloten. Op Utrecht CS vind je Starbucks in de stationshal, recht tegenover AH To Go.

De Utrechtse vestiging gaat twee soorten mensen bedienen: aan de ene kant de mensen die snel hun trein in moeten en snel een kop koffie komen halen, aan de andere kant de mensen die graag lekker gaan zitten en de tijd nemen voor hun Starbucks-aankoop. Volgens de koffieketen moeten mensen komen voor de kwaliteit van de koffie, maar ook zeker blijven voor de gezelligheid. Deze mensen kunnen gebruik maken van gratis draadloos internet.

Geen wijwater vanwege Mexicaanse griep

Voorzorgsmaatregelen tegen de Mexicaanse griep hebben nu ook de Rooms Katholieke kerk bereikt. In de parochies in de Roerstreek heeft pastoor Jack Honings alle wijwaterbakken leeg laten halen. Dit om de kans op verspreiding van de Mexicaanse Griep te verkleinen. 

Normaal gesproken wordt het wijwater eenmaal per jaar (tijdens de paasnacht) gezegend en in een speciale bak bewaard. De komende tijd wordt echter voor ieder doopsel nieuw water gezegend. Ook vraagt de pastoor zijn kerkgangers zich te verspreiden door de kerk en niet te dicht op elkaar te gaan zitten.

Ook mogen relikwieën niet meer gekust worden en wordt er gebeden voor bescherming tegen de Mexicaanse griep.

Bekijk ook de videoreportage bij dit bericht! 

Minister Klink legt veel minder daadkracht aan de dag.

Real Madrid ontbindt contract Salgado

Op haar officiële website heeft Real Madrid laten weten dat het contract van Míchel Salgado formeel ontbonden is.

"Real Madrid en Míchel Salgado zijn het erover eens geworden dat de speler mag vertrekken bij de club. Real Madrid wil de speler bedanken voor zijn toewijding en gedrag gedurende tien opeenvolgende jaren van voorbeeldige dienst bij deze club," aldus een verklaring van de Spaanse topclub op haar clubsite.

De 33-jarige Salgado fungeerde bij Real Madrid ook als vice-voorzitter. In 1999 werd de verdediger gekocht van Celta de Vigo. Salgado kostte destijds elf miljoen euro. Destijds werd hij vrijwel meteen een vaste waarde bij de Madrilenen en speelde hij regelmatig voor de nationale ploeg van Spanje.

De beslissing van Real Madrid om het contract van Salgado te ontbinden houdt mogelijk verband met de komst van Xabi Alonso. De selectie van Manuel Pellegrini begint erg vol te geraken en daarom worden diverse spelers van de hand gedaan, waaronder dus ook Salgado.

'Negredo in beeld bij AS Roma'

De Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport weet te melden dat AS Roma interesse zou hebben in spits Alvaro Negredo.

De Romeinen zouden de bijna 24-jarige Negredo graag één seizoen willen huren van Real Madrid, waar de aanvaller momenteel onder contract staat. Bovendien zou Roma een optie tot koop krijgen op de Spanjaard.

Negredo speelde de afgelopen twee seizoenen voor UD Almeria, waarvoor hij met name het afgelopen seizoen behoorlijk productief was. Real Madrid, waarvoor hij eerder in zijn loopbaan al actief was, haalde hem deze zomer terug, maar lijkt dit vooral te hebben gedaan om Negredo te betrekken in een toekomstige transfer.

Naar verluidt zou Negredo zo'n veertien miljoen euro moesten kosten. Ook Sevilla en Liverpool zouden achter de aanvaller aanzitten.

Klacht na ruwe arrestatie spoorwegpolitie

Baris Ozturk, een 25-jarige student uit Rotterdam, is aan het overwegen of hij een klacht in gaat dienen tegen de Spoorwegpolitie vanwege het gebruik van buitensporig geweld. Dat liet RTV Rijnmond gisteren weten.

De Spoorwegpolitie pakte de jongen afgelopen maandag erg hardhandig aan op het centraal station van Rotterdam. Daarna werd hij enkele uren op het bureau vastgehouden. De broer van Baris filmde alles met zijn mobiele telefoon.

De broer van Baris liep maandagavond tussen 19.00 uur en 20.00 uur in de tunnel van het station in Rotterdam toen de vriend iets zei over de vrouwelijke agente die hen tegemoet kwam lopen. Hij zou haar herkend hebben uit de buurt. De collega van de vrouw vroeg meteen aan de jongens wat ze zeiden en of ze zich konden legitimeren.

Niet veel later kwam Baris aangelopen. Hij werd door de agente gesommeerd het station te verlaten. Volgens de broers gebeurde dit niet op een vriendelijke manier. Toen Baris dit niet direct deed, reageerde de politie volgens de jongens 'volkomen buitensporig'. Baris zou geduwd zijn, waarna hij hardhandig in de boeien werd geslagen. De arrestatie van Baris werd door zijn broer, die commerciële economie studeert in Den Haag, vastgelegd met de camera van zijn mobiele telefoon.

Na enkele uren op het politiebureau te hebben gezeten, werd Baris heengezonden met een proces-verbaal. Hij zou een agente hebben aangevallen. Daarnaast kreeg hij een boete van 500 euro. Baris hield geen ernstige verwondingen aan de worsteling over, maar is wel verontwaardigd over de manier waarop er met hem omgegaan is. Hij denkt erover verdere stappen te ondernemen.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waar de spoorwegpolitie onder valt, heeft laten weten een onderzoek naar de aanhouding te starten. Zij laten weten dat ze het opmerkelijk vinden dat het hele voorval gefilmd is terwijl de politie opzettelijk geprovoceerd is. De politie heeft laten weten dat de aanleiding voor de aanhouding 'de bemoeizucht van de verdachte' is. Hij mengde zich ongevraagd in de discussie tussen de politie en een derde persoon.

De beelden van het incident en een interview met de KLPD en de broers zijn hier te vinden.

Met dank aan een onbekende user voor de submit.

Apple komt met eigen gaming-platform?

Al tijden wordt er gespeculeerd over het betreden van de gaming-markt door Apple. Met de iPhone en de iPod Thouch heeft het bedrijf hier al de eerste stappen mee gezet want het spelen van games op die platformen is uiterst populair. Toch lijkt Apple het groter aan te willen pakken als we een analist mogen geloven.

Als we deze analist, die het apparaat zelf in handen zou hebben gehad, mogen geloven dan zou Apple met een soort van uitvergrote iPod Touch komen. Het apparaat zou bestaan uit een touchscreen van 10-inch waarmee muziek, video en games afgespeeld kunnen worden en het apparaat zou $ 800 moeten gaan kosten.

Wat denken jullie? Zal Apple eindelijk de game-markt gaan betreden? En wat zou de impact van zo'n apparaat op de markt kunnen hebben?



Van der Sar breekt vingers

Doelman Edwin van der Sar is acht tot tien weken uit de roulatie, dat laat een woordvoerder weten. Van der Sar stopte een strafschop van Danijel Pranjic tijdens de finale van de Audi Cup in München, waarbij hij zijn ringvinger en pink brak. De doelman van Manchester United wist niet direct dat twee vingers gebroken waren en bleef daarom gewoon doorspelen.

Toch bleef Van der Sar veel last houden van zijn pijnlijke hand. In het ziekenhuis werden foto's gemaakt en twee breuken vastgesteld. Van der Sar is in het ziekenhuis geopereerd. Omdat de doelman nu ongeveer twee maanden uit de roulatie is, zal hij de start van een nieuw seizoen Premier League moeten missen.

Cameratoezicht op 20.000 Britse gezinnen

De Britse overheid gaat bij 20.000 probleemgezinnen in huis camera's installeren. Dit heeft de Britse minister voor Jeugd, School en Familie Ed Balls aangekondigd. De Britten investeren 400 miljoen pond om de gezinnen te bespieden. Dit moet er voor zorgen dat kinderen netjes hun huiswerk maken, goede maaltijden krijgen en op tijd naar school en naar bed gaan.

De camera's gaan de gezinnen 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten houden. Ook gaan private veiligheidsmensen de gezinnen persoonlijk controleren of alles goed gaat. Balls: "Deze Family Intervention Projects moeten in elke lokale gemeente gaan plaatsvinden, omdat er overal probleemgezinnen zijn."

De Britse minister Ed Balls

Left 4 Dead krijgt Crash Course DLC

Aan het einde van dit jaar zal er een opvolger verschijnen van het populaire en succesvolle Left 4 Dead. Dit tot irritatie van de fans want die hadden graag meer content voor Left 4 dead gehad inplaats van een heel nieuw deel. Deze fans kunnen nu opgelucht adem halen want Valve is nog niet klaar met het eerste deel.

Zo zal er binnenkort een nieuwe map beschikbaar komen genaamd Crash Course waarmee een nieuwe singleplayer, multiplayer en versus campagne te spelen zal zijn. Crash Course speelt zich af na de campagne van No Mercy. De helikopter waarmee de overlevende in die campagne zijn gered zal neer storten waarmee ze wederom in de problemen zullen komen.

Valve heeft laten weten dat de game een aangepaste versus-mode zal krijgen waarin de respawn tijden van de geïnfecteerde zijn aangepast en het spawnen van items ook anders zal verlopen. Dit allemaal om een betere ervaring te leveren.

De uitbreiding zal in september te downloaden zijn voor de Xbox 360 en de PC. Waar de content voor de PC gratis blijft zal je voor de extra campagne op de Xbox 360 560 MS points moeten neerleggen.



100%NL wil geld van bejaard echtpaar

Radiozender 100%NL heeft een claim van 5000 euro neergelegd bij een bejaard echtpaar uit Albergen. Bij peilingen is gebleken dat het echtpaar met hun etherpiraat Studio Firma Marantz in Noordoost-Overijssel en een deel van Drenthe de legale etherfrequentie van 100%NL storen. 100%NL zegt daardoor schade te hebben geleden en wil keiharde cash zien van het echtpaar.

Volgens Herbert Visser, directeur van 100%NL, is dit de zoveelste piraat die een uitzendfrequentie kaapt. Vanaf nu gaan ze daartegen optreden. Of het bejaard echtpaar zelf achter de radiopiraat schuil gaat is onduidelijk, maar de zendmast staat in ieder hun geval op hun terrein.

Studio Firma Marantz zond wekelijks de hele woensdag uit op 94,3 FM, in een gebied waar 170.000 mensen wonen. Ze beschikten over een zendvermogen van 15.000 Watt. Hierdoor was het signaal van de radiopiraat 30 keer sterker dan het signaal van 100%NL.

'Graf van Van Oranje mag niet open'

Het graf van Willem van Oranje wordt als het aan Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, ligt niet geopend. Het is volgens hem grafschennis. Directeur Willem van Spanje van Delft Forensics is echter van mening dat het openen van het graf noodzakelijk is om achter de exacte doodsoorzaak van de Vader des Vaderlands te komen.

Sinds september vorig jaar onderzoeken het onderzoeksbureau Delft Forensics en museum Het Prinsenhoef de moord op Willem van Oranje. Het doel van het onderzoek is om erachter te komen hoe de schietpartij op de prins precies heeft plaatsgevonden. Stoelinga heeft nu aan het college van burgemeesters en wethouders van Delft gevraagd of zij echt geloven of de waarheid over de moord boven water komt. Hij trekt de noodzaak van het openen van het graf in twijfel.

De onderzoekers willen bij hun speurtocht kijken uit welk wapen de kogels kwamen die de gaten onderaan de trap bij de voormalig eetkamer hebben gemaakt. Zij willen weten of deze afkomstig zijn uit het wapen van Balthasar Gerards. Hij schoot op 10 juli 1584 Willem van Oranje dood. De onderzoekers hielden ook schietproeven in de kelder van het museum en een bouwtechnisch onderzoek is ook onderdeel van de speurtocht naar antwoorden. 

Volgens Van Spanje is het noodzakelijk om te weten hoe lang Willem van Oranje was. Alleen zo kunnen zij erachter komen hoe hij precies om het leven kwam. Hiervoor moet volgens Van Spanje het graf geopend worden. Stoelinga is echter van mening dat dit niet nodig is, omdat het algemeen bekend is dat de Vader des Vaderlands ongeveer 1,55 meter lang was.

Met dank aan Redcoon voor de submit.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het gebrek aan slagvaardigheid rond de Mexicaanse griep:

De opschudding viel me nog mee. De eerste griepdode in Nederland is er. Maar voor de overledene was die griep slechts het laatste duwtje: hij was al erg ziek. Ook onder de FOK!-users heerst geen paniekerige stemming. Maar RIVM-directeur Coutinho voorspelt dat de Mexicaanse varensgriep in ons land duizenden slachtoffers zal eisen. Maar griep eist ieder jaar een aantal dodelijke slachtoffers: veelal mensen die om een andere reden al flink verzwakt zijn.
 
We zijn met z’n allen toch een tikje ongerust. In de Roerstreek zijn de bakken met wijwater geleegd om besmetting te voorkomen, en de Nederlandse politievakbond vindt dat politiemensen als eerste moeten worden gevaccineerd. Tsja: ieder voor zich. Over die vaccinatievolgorde is nog veel onduidelijk.

Nog steeds handel in placenta's in China

Chinese ziekenhuizen blijven placenta's verkopen, ondanks een verbod op de verkoop van moederkoeken. Volgens een onderzoek, waar lokale media vandaag over schrijven, betalen Chinezen ongeveer 25 euro voor het orgaan. Veel mensen geloven dat het eten van placenta's goed is voor de gezondheid.

Een journaliste van de East Asia Economic and Trade News deed zich voor als klant en wist binnen een paar dagen een moederkoek te pakken te krijgen bij een ziekenhuis in de provincie Jilin. De prijs van placenta's kan variëren: Is de moeder gezond en heeft zij een zoon als eerste kind gebaard, dan is de prijs van de moederkoek aanzienlijk hoger.

De Chinese overheid verbood de verkoop van placenta's in 2005. Het ministerie van Volksgezondheid bepaalde dat moederkoeken van de moeder zijn en daarom niet door derden verkocht mogen worden.

De placenta is een orgaan dat tijdens de zwangerschap gevormd wordt in de baarmoeder. Via de moederkoek krijgt het kind voeding van de moeder. Bij de bevalling komt het orgaan naar buiten. Van dieren is bekend dat zij placenta's opeten, omdat ze voedzaam zijn. Ook een aantal menselijke culturen kent dit gebruik. Vooral in Westerse samenlevingen wordt het eten van moederkoek afgekeurd.

CSM profiteert van kostenbesparingen

De leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur, CSM, heeft een lastig halfjaar achter de rug. Met name de eerste drie maanden van 2009 waren moeilijk. Het concern wist in het tweede kwartaal echter al te profiteren van lagere grondstofprijzen en kostenbesparingen. Dat bleek woensdag uit de publicatie van de halfjaarcijfers.

De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 1,283 miljard euro tegen 1,247 miljard euro vorig jaar. Analisten rekenden op een omzet van 1,289 miljard euro. Een sterker geworden dollar is debet aan de stijging van de omzet. De verkopen liepen namelijk terug met 2,9 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 60,7 miljoen euro, 8,1 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Marktvorsers dachten dat het bedrijfsresultaat in doorsnee zou uitkomen op 52 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal (40,6 miljoen euro) ligt hoger dan de uitgesproken verwachting van CSM. Dat had in april gezegd te verwachten dat het cijfer dichterbij het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal zou liggen. Marktvorsers vreesden al een groter verschil.

Onder de streep hield CSM 36,6 miljoen euro over, tegen 65 miljoen euro in de eerste helft van 2008 en een verwachting van 24 miljoen.

Allemaal bieten!  (foto: ANP)

Clinton met journalistes vertrokken

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft Noord-Korea verlaten samen met de twee vrijgelaten journalistes. Ze zijn onderweg naar Los Angeles, waar de verslaggeefsters met hun familie worden herenigd. Dat meldde een woordvoerder van Clinton vandaag.

Clinton pleitte gisteren tijdens een diner in Pyongyang met succes voor de vrijlating van twee veroordeelde Amerikaanse journalistes. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il verleende de twee gratie en gelastte hun vrijlating.

De verslaggeefsters Euna Lee (36) en Laura Ling (32) werden in maart gearresteerd door de Noord-Koreaanse autoriteiten. Begin juni werden ze tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens het illegaal oversteken van de grens en niet nader gespecificeerde misdaden tegen het communistische land.

Doden door schietpartij in sportschool VS

Bij een schietincident in een sportschool in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn vijf mensen omgekomen, onder wie de dader. Circa vijftien mensen hebben schotwonden opgelopen, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN gisteravond (lokale tijd). Vijf van hen verkeren in kritieke toestand.

Een ooggetuige zag een blanke man van middelbare leeftijd een zaal binnengaan waar dansles aan ongeveer dertig vrouwen werd gegeven. Hij had een grote sporttas bij zich, die hij op de grond zette. Toen deed de man het licht uit en begon om zich heen te schieten.

"Ik hoorde veel geweerschoten", aldus een andere getuige. "Mensen schreeuwden. Het was verschrikkelijk." Tientallen ambulances en politiewagens snelden zich naar LA Fitness Gym in de plaats Bridgeville nabij Pittsburgh.

Bekijk ook de videoreportage van dit bericht! 

Man wil indruk maken met valse cheque

De politie in de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang heeft een man gearresteerd die een valse cheque wilde storten bij een bank ter waarde van ruim 25 miljoen euro. De man kwam samen met zijn vriendin, op wie hij indruk wilde maken, naar de financiële instelling.

Bankmedewerkers vonden dat de man zich verdacht gedroeg zodra hij binnenkwam. Zij belden de politie toen hij de valse cheque liet zien, berichtte dagblad China Daily vandaag. De man had de cheque gekocht voor 450 yuan (45 euro).

Beëdiging Mahmoud Ahmadinejad

De ultraconservatieve Mahmoud Ahmadinejad (52) wordt vandaag door het parlement beëdigd als president van Iran, na zijn omstreden herverkiezing van 12 juni. Maandag had de Opperste Leider Ali Khamenei zijn goedkeuring al verleend.

Ahmadinejad heeft na de beëdiging twee weken de tijd om zijn kabinet bekend te maken. Sinds de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend werd, zijn er regelmatig demonstraties van de hervormingsgezinde oppositie die geleid wordt door Mir Hossein Mousavi. Volgens de oppositie heeft Ahmadinejad door fraude gewonnen. Bij de betogingen zijn al zeker dertig doden gevallen. Aanhangers van Mousavi zijn van plan ook vandaag weer bijeen te komen voor het parlementsgebouw om hun ongenoegen te laten blijken over de gang van zaken.

Bij de Iraanse ambassade in Den Haag komen om 12 uur Iraniërs samen uit protest tegen de beëdiging. De actievoerders willen een einde aan de dictatuur. Ook eisen ze onder meer vrijheid van meningsuiting en vrijlating van alle politieke gevangenen.

Brandweer Den Helder onder vuur

Naar aanleiding van de brand op de VOC-replica Prins Willem is de kritiek op de brandweer van Den Helder toegenomen. Politici en inwoners van Den Helder vragen zich af waarom de marine niet is ingeschakeld, omdat deze meer deskundigheid heeft op het gebied van scheepsbranden.

Omdat het in eerste instantie om een klein brandje leek te gaan, had de brandweer een extra brandweerwagen weer teruggestuurd naar de kazerne. Vandaag zullen het college van B en W en de brandweer een persconferentie geven, waarin de aanpak van de brand wordt toegelicht.

Videoclip overleden Heath Ledger online

Een muziekvideo die de vorig jaar overleden acteur Heath Ledger regisseerde voor het nummer King Rat van de Amerikaanse indierockband Modest Mouse is vanaf gisteren via internet te bekijken. De animatievideo is voor het eerst te zien op website MySpace Music, aldus het muziektijdschrift NME.

Ledger bedacht het thema voor de video om aandacht te vragen voor de jacht op walvissen in de wateren rond zijn geboorteland Australië. Toen de acteur in januari 2008 plotseling overleed, was de clip nog niet klaar. Videobedrijf The Masses, waarmee Ledger samenwerkte, heeft het filmpje als eerbetoon afgemaakt.

De opbrengst van de downloads in de komende maand via de Amerikaanse versie van iTunes gaan naar de Sea Shepherd Conservation Society, een organisatie die het afslachten van oceaandieren wil stoppen om diersoorten en ecosystemen te beschermen.


Videoclip overleden Heath Ledger online  (foto: DAG)

Pamela en Tommy weer in elkaars armen

Seksicoon Pamela Anderson en drummer Tommy Lee lijken het weer gezellig te hebben. In plaats van elkaar klappen te verkopen werden ze dit keer knuffelend gespot in een club in Las Vegas. Zouden ze weer samen zijn?

Na een optreden van Lee’s band Mötley Crüe in Las Vegas, ging het stel de stad in. ‘Ze waren de hele avond aan het vozen en snoepjes aan het eten van elkaars snoepketting,’ aldus een bron tegen The Sun.

Ze zouden later op de avond een gigantische suite hebben gehuurd, waar ze hun feestje voortzetten.

Anderson en Lee gingen in 1998 uit elkaar na een huwelijk van drie jaar. Lee zou later worden veroordeeld voor mishandeling van de voomralige Baywatch-actrice. Volgens Anderson konden zij en de rocker het tijdens hun huwelijk vooral op seksueel gebied erg goed met elkaar vinden. En nog, zo blijkt nu.


Pamela en Tommy weer in elkaars armen  (foto: DAG)

Jan Smit, Liza en ex sluiten vrede

De vrede is getekend in Volendam: er zal niet meer met modder worden gegooid door Wim Visscher, de ex-vriendin van Liza Plat - op haar beurt inmiddels de nieuwe lover van Jan Smit.

Hoe zat het ook alweer? Jan brak met Yolanthe en had vrijwel direct een nieuwe vriedin: Liza Plat. Toen Jan en zijn lover op het punt stonden op een romantische vakantie te gaan met Liza’s 1-jarige dochtertje Fem, dook ineens Wim Visscher op, de ex van Liza.

In een vlaag van woede sloeg deze de Volendamse zanger in elkaar. Volgens Visscher hadden Jan en Liza niet laten weten waar ze zijn dochtertje Fem mee naartoe zouden nemen.

Jaap Buys, de manager van Jan Smit, gooide nog wat olie op het vuur door op televisie te verkondigen dat Wim Liza ook al eens eerder een tik zou hebben verkocht.

Maar nu is het uit met de palingsoap, kondigt Wim Visscher aan in De Telegraaf. ‘Ik heb Liza en haar ouders afgelopen weekeinde gesproken. We staan nu weer op goede voet met elkaar. Dat is belangrijk voor me, want voor ons dochtertje Fem wil ik geen turbulentie meer.’

Het is Wim allemaal niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt hij zuchtend: ‘Het is me allemaal flink boven de pet gegroeid. Nu wordt het tijd om het verleden te laten rusten. Alleen zo kan ik verder met mijn leven.’

Visscher liet eerder weten Jaap Buys te gaan vervolgen voor zijn lasterlijke uitspraken inzake Wims gewelddadige gedrag. De ex van Liza is er nog niet zeker van of hij die claim zal laten varen. ‘Ik kan er nog geen definitief antwoord op geven.’

Of de palingsoap nu écht is afgelopen, is dus geenszins zeker. Misschien blijkt het allemaal slechts een zomerstop. 


Jan Smit, Liza en ex sluiten vrede  (foto: DAG)

Jubileumconcert 40 jaar Woodstock te duur

Er komt geen 'jubileum-Woodstock' ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het legendarische festival. Michael Lang, een van de initiatiefnemers van het festival in de zomer van 1969, wilde deze maand graag een gratis muziekfestival houden in New York. Hij krijgt echter niet genoeg geld bij elkaar.

"Geen geld, geen sponsors", aldus Lang tegen muziekblad Rolling Stone gisteren. Het jubileumfeest zou volgens het Amerikaanse tijdschrift tussen de 8 en 10 miljoen dollar kosten.

Voor het jubileumconcert had Lang verscheidene locaties in New York in gedachten, waaronder Central Park. Hij hoopte een aantal grote namen die optraden tijdens de eerste editie terug te halen naar 'Woodstock'. Santana, Joe Cocker en Crosby, Stills & Nash waren onder zijn favorieten.

Dochter geschokt door gedrag Berlusconi

Barbara Berlusconi, de 25-jarige dochter van Silvio Berlusconi, heeft geen goed woord over voor het gedrag van de 72-jarige premier van Italië. Ze vindt dat Berlusconi zich in zijn privéleven moet houden aan de normen en waarden die hij als politicus propageert.

Dat zegt Barbara Berlusconi in een interview met het tijdschrift Vanity Fair. "Ik was geschokt", zei ze in een reactie op de omstreden relatie tussen haar vader en het 18-jarige model Noemi Letizia en zijn omgang met prostituees.

Het is voor het eerst dat een kind kritiek uit op Berlusconi's escapades. Barbara is een van de drie kinderen die Berlusconi kreeg met zijn vrouw Veronica, die een scheiding aanvroeg nadat het schandaal uitbrak in mei. De twee kinderen uit Berlusconi's eerste huwelijk bekleden belangrijke posities in het zakenimperium van Berlusconi. Zij spraken eerder steun uit voor hun vader.

Het schandaal heeft overigens slechts beperkte gevolgen voor de populariteit van de politicus. Volgens de laatste peilingen steunt bijna de helft van de Italianen Berlusconi nog altijd.

'Steigerreclames A'dam moeten weg'

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad vindt dat reclame op steigerdoeken in de gehele Amsterdamse binnenstad verboden moet worden. De Vereniging vreest dat door de reclame een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in gevaar komt.

De Vereniging stelt dat het van groot belang is dat UNESCO een signaal krijgt dat de stad de reclame serieus aanpakt. Het stadsdeel wil de reclame echter pas aanpakken op het moment dat de Amsterdamse binnenstad daadwerkelijk vermeld staat op de Werelderfgoedlijst. De Vereniging vindt nu dat het stadsdeel haar verantwoordelijkheid niet neemt.

Gewonden busongeluk terug in Nederland

Een woordvoerder van alarmcentrale SOS International heeft bekendgemaakt dat een groep gewonde slachtoffers van het busongeval dat afgelopen vrijdag in Spanje plaatsvond, terug is in Nederland. De gewonden zijn gisteravond in een vliegtuig naar Nederland gekomen.

Om tien over zeven gisteravond landde een vliegtuig met vijf gewonden aan boord op Rotterdam Airport. Eerder die dag kwamen daar al zeven gewonden aan. De gewonden zijn naar diverse ziekenhuizen gebracht.

In het weekeinde werden al twintig gewonde slachtoffers naar Nederland vervoerd. Een tiental Nederlandse gewonden ligt nog in Spaanse ziekenhuizen. Zes Nederlanders kwamen om het leven bij het ongeluk.

Ecclestone: "Roteer GP's Duitsland en België"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft weer een proefballonnetje opgelaten. De Brit zei dat de Grands Prix van België en Duitsland vanaf 2013 beurtelings kunnen worden gehouden. De races moeten dan op Spa-Francorchamps en de Nürburgring plaats gaan vinden.

"Die twee zijn toch praktisch buren," zei Ecclestone in een interview. De Brit zit er mee dat de Hockenheimring momenteel in problemen verkeert. Daarom wil hij de race daar gaan redden. Dit kan ten koste gaan van de Nürburgring dat de race slechts één keer in de twee jaar wil organiseren.

De organisatie van de race op Spa-Francorchams maakt zich nog niet druk over de proefballon van de Formule 1-baas. "Er bestaat een contract waarin staat dat we een jaarlijkse Grote Prijs hebben in Francorchamps tot en met 2012. Een beurtrol met de Nürburgring kan dus ten vroegste vanaf 2013," zei directeur André Maes.

Bengtsson zegt AZ alsnog af

AZ heeft toch nog naast Rasmus Bengtsson gegrepen. Volgens het Noordhollands Dagblad heeft de zaakwaarnemer van de Zweed laten weten dat hij voor SS Lazio kiest.

Daarmee kiest de speler alsnog voor het 'grote geld' uit de Serie A. De 23-jarige jeugdinternational van Zweden leek eerst dichtbij een akkoord met AZ, dat PSV en het Duitse Hertha BSC leek af te troeven in strijd om diens handtekening.

Bengtsson was bij AZ al medisch gekeurd en dus hoopten de Alkmaarders op de diensten van de verdediger. De realiteit werd echter niet uit het oog verloren door directeur voetbalzaken Marcel Brands, die rekening bleef houden met Lazio. Bij de Italianen gaat de achterhoedespeler een contract voor vijf seizoenen ondertekenen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.