Europese aardappeltelers bundelen krachten

Telers van consumptieaardappelen in Nederland, België en Frankrijk gaan de krachten bundelen om gezamenlijk een vuist te maken tegen de "slechte prijzen" die zij voor aardappelen krijgen. Medio januari tekenen zij een intentieovereenkomst voor de oprichting van United Potato Growers of Europe (UPGE). Dat meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) gisteren in haar ledenblad.

"In een later stadium zullen naar verwachting organisaties in Duitsland en Engeland aanhaken", aldus de NAV. De partijen willen nu de handen ineenslaan "met het oog op de oogst van 2009". Ze maken zich zorgen over het feit dat de prijzen die zij voor hun aardappelen krijgen, de kosten niet dekken.

"De slechte prijzen van de afgelopen maanden leiden overal in Noordwest-Europa tot onrust." Wanneer de gezamenlijke aardappelproductie hoger ligt dan 20 miljoen ton, krijgen telers te maken met slechte prijzen stelt de bond, alles daarboven leidt tot structureel overschot. De telers willen daarom het aanbod beter afstemmen.