Giftige koffie voor EU-ambtenaren

De Europese Unie investeerde laatst 100.000 euro in nieuwe koffie-automaten, maar bij nader inzien blijkt dit een serieuze miskoop te zijn geweest. De 20 super-de-luxe espressoapparaten zouden te veel giftige stoffen toevoegen aan het bakje koffie. Tijdens controles kwam aan het licht dat in het bakkie koffie afkomstig van het espressoapparaat een veel te hoge dosis nikkel en lood zat.
 
De EU liet de test uitvoeren nadat een ambtenaar een vreemd smaakje proefde in zijn koffie en vervolgens zijn drankje liet onderzoeken in een laboratorium. Het resultaat van het eerste onderzoek bewees dat de dosis nikkel 17 procent en de dosis lood 16 procent boven de toegestane grens lag. Er werd een interne memo verspreid met daarop het advies om de peperdure apparaten niet langer in gebruik te nemen. Een overvloed aan nikkel en lood kan immers huidproblemen of maag- en darmklachten veroorzaken.

De Italiaanse fabrikant Cimbali liet in een reactie weten dat hun apparaten aan alle internationale normen voldoen. De EU weet nog niet of ze de kosten zullen verhalen op Cimbali. Zo'n apparaat kost al gauw 5.000 euro.