Meisjes bedreigd na rol in anti-Wildersfilm

Icoon OnderwijsTwee leerlingen van het Valuascollege in Venlo worden bedreigd sinds ze te zien zijn in De Tegenfilm die gericht is tegen de film die Wilders nog moet gaan uitzenden. Een van de twee meisjes durft zelfs niet meer naar school.

Naar eigen zeggen zijn ze door de filmmakers ten onrechte weggezet als fans van Geert Wilders.

In het bewuste fragment staat filmmaker Ersin Kiris bij de Venlose school waarop ook ooit Wilders heeft gezeten. ''Weet je dat er een dom blondje bij jullie op school heeft gezeten?'', vraagt hij aan twee meisjes die voor de deur staan. Ze weten duidelijk niet waar Kiris het over heeft. ''Geert Wilders'', verduidelijkt Kiris. Waarop één van de meisjes zegt: ''Wilders aan de macht.''

Volgens de meiden hebben ze veel meer gezegd dan alleen die kreet en hebben de filmmakers dat allemaal weggelaten. Ze zouden onder meer duidelijk hebben gemaakt dat ze juist helemaal niet voor Wilders zijn en dat ze ook geen hekel hebben aan buitenlanders.

Sinds ze in de film te zien zijn, zijn de bedreigingen en intimidaties niet van de lucht. Scheldkanonnades van het kaliber 'vieze vuile rothoer' blijven de meisjes achtervolgen.

Bart Römer, hoofdredacteur van Multiculturele Televisie Nederland, ontkent dat er met de beelden is gemanipuleerd. Wel waren in sommige gevallen uitlatingen voor meerdere interpretaties vatbaar, zo zegt hij. Volgens de filmmakers hebben de meiden op die bewuste dag verteld dat op hun Venlose school spanningen zijn tussen allochtone en autochtone leerlingen. Dat hebben de filmmakers ook in hun film gemonteerd.

De filmmakers willen graag naar de school toe komen om daar het debat met alle leerlingen aan te gaan. ''Deze film is juist bedoeld om het debat te stimuleren. Bedreigingen horen daar niet bij.''

Met dank aan Real_Fairlane voor de submit.