OM gaat computervredebreuk GPD vervolgen

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) gaat vier personen vervolgen wegens computervredebreuk bij het persbureau GPD. Het gaat om drie medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken, van wie er twee eerder bij de GPD werkten.

De vierde is een werknemer van het persbureau, die daar inmiddels weg is, meldde het OM vandaag. De directeur van de GPD deed in november aangifte nadat was gebleken dat derden toegang hadden gehad tot het interne computersysteem van het bedrijf. Daarin zaten nog niet in kranten verschenen artikelen opgeslagen.

Uit onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid één keer een stuk in handen heeft gekregen dat door computervredebreuk was verkregen. Maar de bewindsman noch de persoon die het stuk aan hem heeft gegeven was hiervan op de hoogte, aldus het OM. Donner had direct of indirect geen wetenschap van de zaak.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de twee ex-medewerkers van GPD meerdere keren hebben ingelogd op de website van de GPD en daarbij gebruik maakten van een wachtwoord dat zij niet (meer) mochten gebruiken. Ook een direct leidinggevende van een van de twee wordt vervolgd omdat hij er volgens het OM vanaf moet hebben geweten en niet ingreep. De werknemer van de GPD die zijn inloggegevens aan zijn twee oud-collega's had gegeven wacht eveneens vervolging.

De vier wordt het medeplegen van computervredebreuk verweten, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens.