FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 december 2007

'Roze hemdjes voor dronken chauffeurs'

Icoon OpmerkelijkDe Amerikaanse sheriff Joe Arpaio laat van zich spreken. De man die de plak zwaait in Maricopa County in Arizona wil dat dronken chauffeurs in de bak verplicht roze hemdjes moeten dragen.

Het is de Verenigde Staten overigens gebruikelijk dat dronken autorijders meteen de cel inmoeten. Verder stelt Arpaio voor dat dronkenlappen die ongelukken veroorzaken zelf hun slachtoffers begraven en ook zelf het graf mogen graven op het kerkhof.

In zijn land werd Arpaio beroemd door voor te stellen dat het eten van een gevangene niet duurder mag zijn dan dat van een hond. In Maricopa County wordt per gevangene per dag circa 15 eurocent aan eten en drinken besteed.

'Parlementslid zonder slipje op foto'

Icoon PolitiekIn Australië is een hevige discussie ontstaan rond een foto die op de voorpagina van de Canberra Times prijkte. Veel lezers beweren namelijk dat parlementslid Maxine McKew op het kiekje geen slipje aanheeft.

Maxine zit op de foto naast voormalig premier John Howard. Op de foto zou het lijken dat de politca geen ondergoed draagt. Redacteur Mark Baker van de Canberra Times laat weten dat dat echter helemaal het geval niet is.

Volgens Baker is er gewoon sprake van gezichtsbedrog. Hij zegt: "Wij zagen echter geen graten in het beeld. Wie denkt dat er meer te zien is, heeft wellicht last van een té levendige verbeelding. Er is niets obsceen of voyeuristisch aan de foto." Maxine zelf heeft nog niet gereageerd op de rel.

Victoria Beckham naakt op T-shirts

Icoon ShowbizzVictoria Beckham zal binnenkort in evakostuum schitteren op foto's. De plaatjes zullen worden afgedrukt op T-shirts van ontwerper Marc Jacobs en de opbrengsten van de kledingstukken gaan naar een organisatie voor huidkankerpatiënten.

Vorig jaar gingen Naomi Campbell en Dita Von Teese ook uit de kleren voor een soortgelijke actie van ontwerper Jacobs. Beide dames waren samen goed voor ongeveer 45.000 euro voor de huidkankerpatiënten.

McLaren legt verklaring af over spionagezaak

In een officiële verklaring heeft het team van McLaren Mercedes toegegeven dat er meer informatie over Ferrari te vinden was dan aanvankelijk werd aangegeven. De nieuwe informatie is voortgekomen uit een onderzoek door de FIA.

McLaren laat in een excuusbrief aan de World Motor Sport Council weten de hele zaak te betreuren. "We schamen ons diep voor de onthullingen die elkaar hebben opgevolgd en hebben uitgebreid onze excuses aangeboden aan de FIA.

McLaren heeft de ontwikkeling van drie systemen gestopt. In deze systemen zou de informatie van Ferrari verwerkt zitten.

Submitters: Baans, ElmarO, goober en shakiel

Uitslagen Eredivisie vrouwen

Afgelopen donderdag werd er weer een bijna volledige speelronde in de Plus Eredivisie voor vrouwen afgewerkt. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

AZ - FC Twente 3-1

De Alkmaarders zijn de laatste weken pas echt op dreef geraakt, de winterstop die voor de deur staat komt eigenlijk ongelegen. De Alkmaarders namen het woensdagavond al op tegen FC Twente. De Alkmaarders waren het sterkste en wonnen uiteindelijk met 3-1.

Willem II - FC Utrecht 1-0

Ook voor Willem II begon het seizoen slecht en gaat het langzaam aan beter. Voor ongeveer 350 toeschouwers wist Karin Stevens voor het winnende doelpunt van Willem II te zorgen.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-2

In de eerste helft was er een boeiende strijd zichtbaar. Heerenveen was sterker, maar de Friezen wisten niet te scoren. ADO wist dat wel en kwam op slag van rust op voorsprong door een doelpunt van Shirley Nederpel. In de 60ste minuut wist Arletta Almeida de score te verdubbelen. Sc Heerenveen wist via Brenda Eefting in de 71ste minuut nog wel te scoren maar dit mocht niet meer baten.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
AZ FC Twente3-1
Willem IIFC Utrecht1-0
Sc HeerenveenADO Den Haag1-2

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1AZ 129122820-6
2ADO Den Haag105321814-10
3FC Twente115151618-19
4FC Utrecht94051211-11
5Willem II103251111-14
6Sc Heerenveen1011847-22

Programma

DatumThuisUit
18/ 12FC TwenteFC Utrecht
19 /12sc HeerenveenWillem II

Wekelijkse update PlayStation Store

Zoals gebruikelijk op donderdag heeft de PlayStation Store weer zijn wekelijkse update gehad. Deze week is er behoorlijk wat content bij gekomen voor zowel de Europese als Amerikaanse Store. Hier volgt de lijst met alle toegevoegde content:

NL PlayStation Store:

* Piyotama (€4,99)

* High Stakes On the Vegas Strip: Poker(€7,99)

* Conan demo (541MB)

* NBA 2K8 demo (298MB)

* Folklore kerstcadeau (een side quest, een folk, alsook kerstkostuums voor Ellen en Keats)

* Guitar Hero III: Legends of Rock
Foo Fighters Pack (€5,99) (The Pretender, All My Life, this is a Call)
Velvet Revolver Pack (€5,99) (She Builds Quick Machines, Slither, Messages)

* Assassin's Creed Chello trailer

* Assassin's Creed launch trailer

* Dark Mist trailer

* High Stakes on the Vegas Strip: Poker trailer

* High Velocity Bowling trailer

* Kane & Lynch - Lynch trailer

* Kane & Lynch - Kane trailer

* Kane & Lynch - Jenny trailer

* Piyotama trailer

* Uncharted: Drake's Fortune wallpaper

Amerikaanse PlayStation Store:

* Burnout Paradise demo(765MB) (online en offline)

* High Velocity Bowling Add-on
Karakter Amber ($0.99)
Karakter Mike ($0.99)

* Need for Speed: ProStreet content
Pagini Zonda F ($2.99)
Nissan GT-R (R35) ($2.99)
Lamborghini Murcielago ($2.49)
Tuner Car Bundle ($4.99)
Sports Car Bundle ($4.99)
Muscle Car Bundle ($4.99)
Ultimate Bundle ($9.99)

* Rock Band add-on
Punk Pack 1 ($5.49)
Ever Fallen in Love ($1.99)
I Fought the Law ($1.99)
Roackaway Beach ($1.99)

* GT Awards at SEMA video

* Ratchet & Clank Future Behind the Scenes "Art" video

* Tony Hawk's Proving Ground "Skater's Story" video

* Burnout: Stunt Run Trailer

* Untracable trailer

* Cloverfield trailer

Mallya eist resultaten van Gascoyne

Force India-eigenaar Vijah Mallya heeft Mike Gascoyne alle middelen gegeven die hij nodig achtte te hebben om resultaten te boeken met het team. De Indiër vindt dat hij daarom ook best mag eisen dat het team in 2010 op het podium staat tijdens hun thuisrace.

"Ik heb tegen Mike gezegd dat hij een geweldige ontwerper is, maar ik eis wel resultaten van hem", vertelt Mallya. "Ik vroeg hem meteen wat hij daarvoor nodig heeft en hij noemde twee dingen. Ten eerste budget en ik heb hem een budget ter beschikking gesteld waar hij zich in kon vinden. Ten tweede meer technisch personeel. Mark Smith waarmee hij al eerder werkte is al aangesloten bij het team en Ian Hall komt in januari. Ik heb dus aan zijn wensen voldaan en nu moet hij mij de resultaten brengen. Dat is mijn manier van managen, ik dring me niet op aan mijn personeel en ik geef ze wat ze denken nodig te hebben. Maar ik houd mijn mensen dan ook verantwoordelijk als het geen resultaat oplevert."

Het resultaat dat Mallya geëist heeft van Gascoyne moet in 2010 zichtbaar zijn: "Bij de Grand Prix van India in 2010 moet er een Force India-auto op het podium eindigen. Dat is allemaal natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geef het team alles wat het nodig heeft. We hebben nu twee windtunnels die 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Ook daar wil ik resultaten van zien. Voor volgend jaar weet ik nog niet hoe ver we naar voren zullen staan. Ik wil in ieder geval niet op de laatste startrij staan, want dat is zo ver lopen."

[Eredivisie] Vooruitblik Speelronde 15

De vijftiende speelronde in het teken staat in het teken van topwedstrijden. Op zaterdagavond zullen Feyenoord en AZ het tegen elkaar opnemen in de Rotterdamse Kuip. Zondag is het de beurt aan Ajax, die het in de eigen ArenA mag opnemen tegen PSV.

Naast de topwedstrijden staan er ook weer een hoop andere wedstrijden op het programma. Voor een vooruitblik op het Superweekend kun je hier klikken.

Het weekend zal vrijdagavond worden afgetrapt door Roda JC en Sparta Rotterdam. De Rotterdammers wisten vorige week voor het eerst te winnen tegen NEC en Roda JC wist verrassend te winnen van PSV. Bij Sparta zal Olaf Lindenbergh ontbreken. Hij werd door de KNVB voor drie duels geschorst. Bij Roda JC zullen Jamaïque Vandamme, Vincent Lachambre en Elbekay Bouchiba afwezig zijn door diverse blessures. Verder is Jan-Paul Saeijs geschorst en zal niet in actie komen.

Op zaterdagavond staat er een heuse subtopper op het programma. De nummer vier, sc Heerenveen, neemt het in Breda op tegen NAC Breda. De Brabantse club wist vorige week Excelsior met 3-0 te verslaan. De Friese formatie wist in eigen huis van FC Groningen (4-2) te winnen. Sc Heerenveen zal met vertrouwen de reis naar Breda maken. De afgelopen vijf jaar verloren de Friezen namelijk niet in het Rat Verlegh stadion. Bovendien zal Gertjan Verbeek, coach van Heerenveen, zaterdag voor de 150ste maal op de bank zitten.

FC Groningen zal zondag in het thuisduel tegen Willem II proberen de nasmaak van het verlies tegen sc Heerenveen weg te spoelen. Willem II wist afgelopen weekend niet van Ajax te winnen. Vorig seizoen wist FC Groningen te winnen met 4-1. De laatste overwinning van Willem II is van december 2003, het werd toen 1-2.


Programma speelronde 15:

DatumThuisUit
14/12Roda JCSparta
15/12De GraafschapNEC
15/12FC TwenteVVV-Venlo
15/12FeyenoordAZ
15/12NAC BredaSC Heerenveen
16/12AjaxPSV
16/12FC GroningenWillem II
16/12FC UtrechtHeracles
16/12VitesseExcelsior

[Eredivisie] Vooruitblik 'Superweekend'

Komend weekend staan er wederom twee topwedstijden op het programma. Zaterdagavond speelt Feyenoord in eigen huis tegen AZ. Een dag later reist PSV af naar Amsterdam en speelt tegen Ajax. Hieronder volgt een vooruitblik op deze twee duels.

Feyenoord - AZ
De eerste grote wedstrijd van dit weekend is de confrontatie tussen Feyenoord en AZ. De Rotterdamse formatie staat momenteel op de derde plaats. De Alkmaarders doen het wat slechter en staan achtste. De bezoekers zullen er daarom ook alles aan doen om dit duel te winnen. Alle punten zijn namelijk hard nodig om de aansluiting met de top terug te vinden. De thuisploeg wil voorkomen dat het diezelfde aansluiting met PSV en Ajax verliest en zal dus ook voor de winst gaan.

Vorig seizoen wist Feyenoord in eigen huis met 3-2 te winnen. Nick Hofs bracht de thuisploeg toen na een half uur spelen op voorsprong. De Rotterdammers konden hier niet lang van genieten, aangezien Demy de Zeeuw drie minuten later de gelijkmaker liet aantekenen. In de tweede helft kwam de ploeg uit Rotterdam-Zuid weer op voosprong door een treffer van Timothy Derijck, maar een kwartier voor tijd bracht Danny Koevermans zijn ploeg weer terug in de wedstrijd. In de slotfase besliste Hofs, met zijn tweede treffer van de avond, het duel.

Ajax - PSV
Een dag later treden de twee ploegen uit de top aan. Ajax gaat momenteel aan de leiding in de vaderlandse competitie. PSV staat slechts één punt achter op de club uit Amsterdam en staat hiermee tweede. De verwachting is dat dit duel een felle strijd zal gaan worden om de eerste plaats. Mocht de thuisploeg winnen, dan zullen ze een gaatje slaan met de concurrentie uit Eindhoven. Als de bezoekers winnen, nemen zij de leiding in de competitie over.

Vorig seizoen wist PSV het duel in de Amsterdam ArenA echter te winnen. Na iets meer dan een uur spelen maakte Timmy Simons het enige doelpunt van de middag. De Eindhovense formatie eindigde het duel overigens met een speler minder, aangezien Edison Méndez bijna twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg.

Welke ploeg zal zondagavond aan de leiding gaan in de Eredivisie? Is het Ajax, PSV of misschien wel Feyenoord als de twee eerdergenoemde ploegen gelijkspelen?

Capello nieuwe bondscoach Engeland

Nadat de BBC vanochtend al bekend had gemaakt dat Fabio Capello de nieuwe Bondscoach van Engeland zou worden, kwam de Engelse bond vanavond officieel met het bericht naar buiten.

Capello is de opvolger van Steve McClaren, die met Engeland kwalificatie voor het EK misliep. Naar verluidt tekent de 61-jarige oefenmeester een contract dat hem tot het WK van 2010 bij Engeland op de bank moet houden.

Capello was eerder de trainer van AC Milan, AS Roma, Juventus en Real Madrid. Met AC Milan behaalde hij in 1994 de Champions League.

Jan Smit mag weer praten

Goed nieuws voor Jan Smit en zijn geliefde Yolanthe. Jan Smit mag namelijk weer praten. Al is het maar voor vijf minuten per dag, de ONM-actrice is opgelucht dat het weer de goede kant opgaat met de zanger. "Jan mag nu vijf minuten per dag heel rustig aan praten. Natuurlijk kun je zelf van alles vertellen, maar als iemand niet terugpraat...tja dat gaat toch vervelen."

Vorige maand werd Nederland geschokt door het nieuws dat het ondergoedmodel een halfjaar zijn mond moest houden. Alle tijd om zijn vriendin een handje te helpen in de huishouding, maar daar heeft Jan geen zin in.

"Jan is Jan en zal nooit koken of schoonmaken. Ik krijg een liefdevol en vooral rustig welkom bij thuiskomst en kan vervolgens rustig doorlopen naar de stofzuiger om het huis schoon te maken", lacht de mooie Yolanthe.

Ondanks het luie gedrag van haar vriend, is ze maar wat blij dat hij constant bij haar is. "Ik krijg altijd een warm onthaal. En gelukkig mag hij weer een beetje praten. Dingen als 'dat lust ik niet' of 'ja, daar heb ik zin in' zijn toch handig om te weten!"

Huub Stapel: Daphne Deckers is hypocriet

Icoon ShowbizzHuub Stapel, vooral bekend als Johnny uit Flodder, vindt Daphne Deckers maar een hypocriete huilie dat ze zo zit te miepen over het incident met Story-roddelaar Guido Den Aantrekker. In november verwondde ze Den Aantrekker door een glas tegen zijn kin stuk te slaan.

Uiteindelijk ging het om een foutje, want ze wilde alleen een glas champagne over hem heen gooien. De hele affaire is maar belachelijk, stelt Stapel. "Ze laat zich als het haar uitkomt wel in met de roddelbladen. Lekker hypocriet. Ik heb dat nooit gedaan. Als je maar consequent volhoudt heb je geen last van ze."

Den Aantrekker, die als je zijn verhalen in de Story mag geloven zo'n beetje wekenlang in coma heeft gelegen na de aanslag op zijn leven, heeft uiteraard aangifte gedaan tegen deze levensgevaarlijke ex-model/vrouwvan/presentatrice/kinderboekenschrijfster en columniste. Of het Openbaar Ministerie de blondine ook gaat vervolgen is nog niet bekend.

(c) FOK!
PAS OP: Levensgevaarlijke hypocriete vrouw!

China gaat tijdelijk Amerikaanse films weren

Icoon MediaChina gaat tijdelijk nieuwe Amerikaanse films van het grote scherm weren. Dit meldt de Amerikaanse minister van Handel, Carlos Gutierrez.

"Er is een opheffing van de uitgave van distributievergunningen voor Amerikaanse films", aldus Gutierrez. De VS zijn op dit moment op een tweedaags dialoog in Peking over economische zaken.

De Chinese vice-premier, Wu Yi, zegt dat het de Amerikaanse films op het witte doek weert omdat de VS en China in de clinch liggen over de Chinese schendingen van Amerikaanse intellectuele eigendommen. De VS klagen hier constant over bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

In China worden veel media gekopieerd. In Shanghai is op elke straathoek het volledige Amerikaanse, Britse en Italiaanse media-arsenaal te koop. Wie bijvoorbeeld het volledige werk van Martin Scorsese, alle seizoenen van CSI Miami, CSI Las Vegas, Spooks, Law & Order, alle jaargangen van The Sopranos en West Wing, aanschaft, hoeft in totaal niet meer dan 100 euro kwijt te zijn.

De legale versies van Amerikaanse en Europese films die in de Chinese bioscopen te zien zijn, zijn voor veel gewone Chinezen veel te duur. Volgens Chinese media is de enige remedie tegen vervalsingen een drastische prijsverlaging naar één of een halve euro per film.

Voor de VS is de invoerstop van legale films een voorbeeld van de ontoegankelijkheid voor Amerikaanse producten in China. Het Amerikaanse handelstekort met China steeg in een maand met 17,1 miljard euro naar 175 miljard euro op jaarbasis. Dat heeft niet alleen te maken met de kunstmatig zwakke Chinese munt, maar volgens minister Gutierrez ook met handelsrestricties.

Tijdens de Chinees-Amerikaanse top deed de Chinese vice-premier Wu de toezegging dat de Chinese markt voor meer Amerikaanse producten zal worden opengesteld.


Geen Machete in de Chinese bioscopen?

Gomes verlengt contract tot 2013

Heurelho da Silva Gomes heeft zijn huidige contract met PSV verlengd tot medio 2013. Dit is het resultaat van een positief verlopen gesprek tussen de Braziliaanse keeper en de clubleiding van de Eindhovenaren.

Gomes is momenteel aan zijn vierde seizoen in de Eredivisie bezig. Het oude contract van de sluitpost liep nog tot 2011. De Eindhovenaren willen belangrijke spelers voor langere tijd vastleggen, zodat een duidelijk signaal wordt afgegeven. Hiermee doelt men voornamelijk op de sportieve aspecten binnen van club.

Eerder werd al bekend gemaakt dat ook Timmy Simons, Carlos Salcido en Ibrahim Afellay langer bij PSV zullen blijven.

Morgenstern blijft winnen

Schansspringer Thomas Morgenstern blijft regeren in de wereldbeker. Vandaag won hij in het Oostenrijkse Villach voor de vierde keer op rij een wereldbekerwedstrijd.

Eerder was Morgenstern al te sterk in de wereldbekerwedstrijden van Kuusamo en Trondheim. In de laatste stad werden twee wedstrijden gehouden.

Op de kleine schans van Villach sprong Morgensteren in zijn twee sprongen 94,5 en 96 meter. Met een puntentotaal van 254,4 wist hij Olympisch kampioen Janne Ahonen (243,5) en zijn landgenoot Gregor Schlierenzauer (242,5) voor te blijven. Morgenstern gaat na vier wedstrijden ruim aan kop met 400 punten.

Fikse tegenvaller voor Vlaar

Het herstelproces van Ron Vlaar heeft wederom vertraging opgelopen. De verdediger van Feyenoord heeft namelijk last van een bacteriële infectie en werd afgelopen weekend opgenomen in het Eramus Medisch Centrum. De speler zal voorlopig absolute rust moeten houden.

"Het is een geval van pure pech, maar ik voel me alweer een flink stuk beter", liet Vlaar weten. De verdediger onderging in november een operatie aan zijn knie. Later bleek dat hij tijdens deze ingreep een infectie had opgelopen, waardoor hij flink ziek werd. "Dat komt bijna nooit voor," lichtte de speler toe. "In eerste instantie ben ik voor de infectie behandeld met antibiotica en dat leek aan te slaan. Maar vorige week ging het toch weer minder. In het Erasmus MC is toen besloten me opnieuw te opereren."

De operatie waar Vlaar over sprak, heeft inmiddels plaatsgevonden. De knie van de speler is helemaal schoon gespoeld. Bovendien hebben de artsen een drain in het bovenbeen aangebracht. "Nu moet ik voorlopig absolute rust houden. Maar gelukkig kan ik de wedstrijden van Feyenoord hier ook zien. Alleen van die van afgelopen zondag knapte ik niet echt op. Zaterdag zal het vast beter gaan!"

Postuum eerherstel Dillema

De Nederlandse atletiekunie (KNAU) gaat de prestaties van de vorige week overleden Foekje Dillema weer opnemen in de ranglijsten.

Dillema werd in 1950 na een seksetest uit alle uitslagen geschrapt en mocht geen wedstrijd meer lopen. Het betekende een abrupt einde van haar loopbaan. Uit de test zou niet onomstotelijk vaststaan dat ze een vrouw was. Dillema leek destijds een nieuwe sprintsensatie te worden toen ze op de 200 meter het Nederlands record van de legendarische Fanny Blankers-Koen verbeterde. Door de dubieuze test kwam het nooit tot een direct duel tussen deze twee. Dillema heeft nooit over deze affaire gesproken en leidde sindsdien een teruggetrokken leven.

De KNAU heeft na overleg met de nabestaanden van Dillema besloten dat de sportieve resultaten van de voormalig atlete weer in de boeken worden opgenomen.

EK: Brons voor estafettezwemmers

De Nederlandse zwemmers hebben bij het EK kortebaan in Debrecen brons veroverd op de 4x50 meter wisselslag.

Het viertal Nick Driebergen, Robin van Aggele, Bastiaan Tamminga en Mitja Zastrow kwam uit op een tijd van 1.35,35. Dit betekende tevens een Nederlands record. Duitsland won het nummer voor Rusland. Er was nog meer succes voor Nederland, Robin van Aggele plaatste zich als achtste voor de finale op de 100 meter schoolslag. Bij de dames bereikten Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk als respectievelijk derde en zevende de finale op de 100 vrije slag. Moniek Nijhuis en Jolijn van Valkengoed hadden minder succes, zij strandden in de halve finale van de 50 meter vrije slag.

Op de eerste dag van het EK sneuvelden twee wereldrecords. De Poolse Otylia Jedrzejczak verbeterde op de 200 meter met een tijd van 2.03,53 het oude record van de Chinese Yu Yang met een halve seconde. Laszlo Cseh kwam op de 200 meter wisselslag individueel tot een tijd van 1.52,99. Hij verbeterde daarmee de oude toptijd van de Braziliaan Thiago Pereira met vijftien honderdste.

Publiek vindt Verdonk de beste politicus

Icoon PolitiekDeelnemers van het opiniepanel van het tv-programma EénVandaag vinden Rita Verdonk de beste politicus van 2007, Tweede Kamerleden zien haar echter als een van de slechtste.

Dat blijkt donderdag uit peilingen van het tv-programma EénVandaag. Achttien procent van de 24.000 paneldeelnemers bracht zijn stem uit op Verdonk, de oprichter van de beweging Trots op Nederland. Stemmers prijzen haar om haar duidelijke taal en zien de uit de VVD gestapte politica als betrouwbaar.

Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid eindigt als tweede bij de verkiezing, premier Jan Peter Balkenende als derde. Vorig jaar won SP-leider Jan Marijnissen de publieksverkiezing.

EU-leiders tekenen Verdrag van Lissabon

Icoon EuropaPremiers, staatshoofden en ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben het Verdrag van Lissabon ondertekend in een oud-klooster van de Portugese hoofdstad.

Het verdrag wijzigt de oude verdragen en komt in de plaats van de Europese grondwet, dat door Nederland en Frankrijk in een referendum werd afgewezen. Afgelopen voorjaar werden de regeringen het eens over de tekst.

Verwijzingen naar een superstaat staan niet meer in het verdrag, maar verder veranderde er niet veel ten opzichte van de afgewezen Europese grondwet. Het verdrag moet nog goedgekeurd worden door de nationale parlementen van de 27 EU-lidstaten.

Er verdwijnen een aantal vetorechten, de nationale parlementen krijgen meer zeggenschap en er komt vanaf 2009 een voorzitter van de Europese Raad die in de volksmond waarschijnlijk Europese president gaat heten.

Premier Balkenende tekende namens Nederland het verdrag. Hij 'planepoolde' met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoot naar Lissabon. Ook de Deense en de Zweedse premier delen een vliegtuig om zo minder CO2 uit te stoten.

Grand Prix Australië mogelijk toch nachtrace

De Grand Prix van Australië zou in de toekomst toch een nachtrace kunnen worden. Autolampenfabrikant Hella Australia heeft een lichtsysteem ontwikkeld dat een wedstrijd onder kunstlicht mogelijk moet maken. Bernie Ecclestone dreigde eerder de Grand Prix van de kalender te halen als het geen nachtrace werd.

Begin november is er een test met kunstlicht geweest op het Australische circuit Calder Park Raceway. Mark Webber en Micheal Doohan, voormalig 500cc wereldkampioen, waren bij de test betrokken. Hella Australia heeft de resultaten naar de FIA gestuurd.

Of de Grand Prix van Australië, die op 16 maart in Melbourne gehouden wordt, in het donker verreden gaat worden is nog maar de vraag. Voorlopig heeft de FIA nog geen tijden bekend gemaakt van de races buiten Europa. Eerder deze week werd wel het tijdstip bekend gemaakt voor de Grand Prix van Singapore.

Puzzle Guzzle aangekondigd

Agetec inc. heeft bekend gemaakt dat het Puzzle Guzzle gaat uitgeven voor de PSP. In het spel moet je blokjes draaien om driehoeken en andere figuren te vormen. Het is uitdagender dan het klinkt, want spelers moeten in verschillende dimensies denken en het spel wordt moeilijker na mate men langer speelt. In het begin ben je bezig met alleen de puzzels oplossen, later wordt het overleven, net als bij de klassieker Tetris.

"Puzzle Guzzle is sure to be a game that PSP system owners will love."Aldus Mark Jonson, ontwikkelaar van Agetec. "It starts out simple enough, but it doesn't take long before that classic panicked feeling starts taking over as the game becomes progressively more challenging."

Puzzle Guzzle zal begin volgend jaar verschijnen in Noord-Amerika.



Pijpers blijft bondscoach Kazachstan

Arno Pijpers zal ook de aankomende twee jaar op de bank zitten bij Kazachstan. De bondscoach van het nationale elftal tekende bij tot het WK van 2010.

De Nederlander slaagde er niet in om met Kazachstan het hoofdtoernooi van EURO 2008 te bereiken. Niet verrassend, aangezien Kazachstan het nooit goed heeft gedaan, maar onder Pijpers kwamen toch de eerste succesjes. De trainer nam als eerste westerse coach het stokje in januari 2006 over, en wist met zijn land tien punten te verzamelen in kwalificatiegroep A. Hierdoor eindigde Kazachstan boven Armenië en Azerbeidzjan, hetgeen een prestatie betekende voor de Kazachstanen.

Pijpers is sowieso geen vreemde in het land, aangezien hij ook al bij enkele clubs heeft gewerkt. Hij behaalde met FC Astana de landstitel in 2006 en werkte als consultant voor FC Alma-Ata in de tweede helft van het afgelopen seizoen. In het nieuwe contract staat echter dat de Nederlander zich volledig gaat richten op het nationale team. "De laatste twee jaar heeft ons land een grote stap voorwaarts gemaakt", vertelde Sayan Khamitzhanov van de Kazachstaanse bond. "Pijpers wordt gesteund door iedere speler. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat er een nieuwe verbindtenis voor hem klaarlag."

Stroom deels terug in Bommelerwaard

Icoon BinnenlandsDelen van Tieler- en Bommelerwaard zijn sinds vanmiddag weer voorzien van stroom. Dit heeft het Regionaal Operationeel Team (ROT) laten weten. Het gebied zit sinds gisteravond zonder stroom nadat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast vloog. De helikopter moest een noodlanding maken in het Brabantse Heusden.

Volgens het ROT hebben delen van Varik, Opijnen, Waardenburg, Rossum, Meteren, Geldermalsen en Enspijk weer elektriciteit. Naar schatting zijn er 50 duizend huishoudens getroffen door de storing en dat aantal komt overeen met 80 tot 110 duizend mensen. Het scheepvaartverkeer was gestremd nadat er een stroomkabel in het water gekomen was, maar het verkeer op het water is inmiddels hervat.

Mensen die op de hoogte willen blijven van de stand van zaken kunnen Omroep Gelderland in de gaten houden. De omroep fungeert tijdens de storing als rampenzender. Vanochtend waren er problemen met de website van de omroep maar inmiddels is de site weer bereikbaar.

Hiddink laat aanvoerder wellicht thuis

Andrei Arshavin is door de UEFA geschorst voor twee duels. De aanvoerder van Rusland zal hierdoor de start van het Europees Kampioenschap moeten missen.

Arshavin liep in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Andorra tegen een domme rode kaart aan, vlak voor het eind van het duel. Bondscoach Guus Hiddink gaf al eerder aan dat als zijn aanvoerder voor drie of meer duels geschorst zou worden, hij hem sowieso niet zou selecteren, aangezien Arshavin dan de gehele groepsfase zou missen. Nu moet de spits slechts de wedstrijden tegen Spanje en Griekenland toekijken, en kan hij tegen Zweden weer van de partij zijn.

De Rus kan binnen drie dagen nog in beroep gaan tegen de uitspraak. De aanvaller speelde voor Rusland alle kwalificatieduels en vond daarin drie keer het net. De 26-jarige spits speelt al zijn hele leven voor de kersverse Russische kampioen Zenit St. Petersburg. Sinds 2002 verdedigt hij ook de kleuren van zijn land.

Hülkenberg testcoureur Williams

Het AT&T Williams F1-team heeft vandaag Nico Hülkenberg bevestigd als testcoureur voor het aankomende seizoen. De 20-jarige Duitser maakte afgelopen week zijn F1-debuut tijdens de testsessie in het Zuid-Spaanse Jerez.

Hülkenberg maakte een positieve en volwassen indruk tijdens de testsessie waarin hij meer dan 425 kilometer reed voor het Britse team. Tijdens de testsessie werd de Duitser beoordeeld op zijn houding in de auto en naast de baan. "Het testen van de Williams F1-wagen was het moment dat mijn droom uitkwam. De ambitie bestond al vanaf het moment dat ik voor het eerst een kart bestuurde in 1997," aldus Hülkenberg. "Toen ik daadwerkelijk de baan opging met de FW29 voldeed dat totaal aan de verwachtingen die ik er van had, en misschien zelfs meer. Dat het team op basis van de test in Jerez heeft besloten mij aan te nemen als tescoureur is voor mij een vervroegd kerstcadeau."

Hülkenberg kwam eerder uit in de F3 en A1GP.

Verzoek om vrijlating Lucia de B. afgewezen

Icoon JustitieDe Haagse verpleegkundige Lucia de B. blijft vastzitten. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft dat vandaag laten weten aan de advocaat van de verpleegkundige. De B. zit een levenslange straf uit voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten.

Deskundigen twijfelen echter aan haar schuld, omdat er volgens hen geen rechtstreeks bewijs tegen haar bestaat. Advocaat Stijn Franken van De B. had eind oktober gevraagd de straf van zijn cliënt te onderbreken, nadat de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken het Openbaar Ministerie (OM) had geadviseerd bij de Hoge Raad te vragen om herziening van haar zaak.

Albayrak ziet op basis van een advies van het OM en medisch onderzoek echter geen reden om De B., die na een hersenbloeding deels verlamd is geraakt, tijdelijk vrij te laten. Het feit dat op verzoek van de procureur-generaal van de Hoge Raad nader onderzoek gaande is naar enkele aspecten van het strafrechtelijk onderzoek, is volgens het OM onvoldoende grond voor een strafonderbreking.

Uit medisch onderzoek blijkt bovendien dat er geen redenen zijn om de straf van de verpleegkundige te onderbreken, meent Albayrak. Advocaat Franken stelde eerder dat het rapport van de evaluatiecommissie aantoont dat er fouten van fundamentele aard zijn gemaakt. Hij wees er verder op dat de medische toestand van De B. zorgelijk is en dat dat ook reden moet zijn om haar tijdelijk vrij te laten.

Amsterdam krijgt Baantjer-museum

Icoon KunstMisdaadauteur Appie Baantjer krijgt zijn eigen museum. De locatie daarvan is een café in de Amsterdamse Warmoesstraat, niet ver van het voormalig politiebureau waar de oud-rechercheur jarenlang werkte en de inspiratie voor zijn boeken opdeed.

Dat meldde het bedrijf Van Aemstel Produkties vandaag, dat het initiatief voor het museum heeft genomen. In de kroeg kan het publiek onder meer foto's van de schrijver en manuscripten en eerste drukken van zijn boeken bewonderen.

Ook komt er een replica te staan van de bar waaraan rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder geregeld een alcoholische versnapering namen in de televisieserie Baantjer. Het museum moet in mei 2008 opengaan.

308 dagen eis doodslaan scholier in Alkmaar

Tegen de 18-jarige Pepijn V. uit Alkmaar is vandaag voor de rechtbank 308 dagen jeugddetentie (waarvan 60 voorwaardelijk) geëist wegens het doodslaan van de 16-jarige Gerd Nan van Wijk uit Heerhugowaard (foto links).

De indertijd 17-jarige Pepijn sloeg op 23 april het slachtoffer een aantal keren hard op de slaap op het schoolplein van het Jan Arentsz College in Alkmaar. Gerd Nan overleed later in een ziekenhuis.

Het OM wil dat Pepijn V. vrijgesproken wordt van doodslag, omdat volgens de officier van justitie niet kan worden bewezen dat de jongen de bedoeling had Gerd Nan dood te slaan. Hij zou het slachtoffer alleen maar een lesje hebben willen leren en pijn willen doen. Het OM houdt het op de aanklacht 'mishandeling met het feit de dood ten gevolge'. Als bijzondere voorwaarde eist het OM dat de verdachte zich gedurende de proeftijd (gesteld op twee jaar) moet houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering.

De zaak werd achter gesloten deuren volgens het jeugdrecht behandeld. De uitspraak is op 20 december. Als de rechter de eis van het OM volgt zou dat betekenen dat Pepijn na de kerstdagen weer frank en vrij door Alkmaar kan lopen.

Pepijn zei indertijd de klappen te hebben uitgedeeld vanwege een puberroddel. Hij zou een vriend van hem hebben willen 'helpen'. Het slachtoffer zou zich na een avondje uit met deze vriend iets te lollig hebben uitgelaten over de reputatie van dit stapmaatje als meisjesversierder.

-
Link: Persbericht van het OM over de eis (.doc bestandje).



Pepijn V.

Met dank aan Mathijz voor de submit.

Boom langer bij Rabobank

Veldrijder Lars Boom heeft zijn contract bij de Rabobank Wielerploeg verlengd tot februari 2010. De Rabobank heeft dit bekend gemaakt bij de presentatie van het continental team in Bladel.

De wereldkampioen tijdrijden bij de beloften had een verbintenis tot aan het einde van 2008. Het team sluit niet uit dat Boom in 2009 op de weg zal uitkomen tijdens de Pro-Tour. De veldrijders van de Rabobank zijn ondergebracht in de opleidingsploeg.

"Ik heb het goed naar mijn zin bij Rabo," reageerde Boom op zijn contractverlenging. "Ik zie dit verlengde contract als erkenning. Ik heb gekozen voor het veldrijden, het WK in Hoogerheide in 2009 is mijn grote doel. Daarna zien we wel verder."

Ooijer ruim maand uitgeschakeld

André Ooijer zal de komende maand vanaf de zijlijn toe moeten kijken hoe zijn club Blackburn Rovers het er vanaf brengt. De verdediger liep een hamstringblessure op.

In het 0-1 thuisverlies tegen West Ham United, afgelopen weekend, raakte Ooijer geblesseerd. Na de wedstrijd wezen scans aan dat het een vrij ernstige hamstringkwetsuur betreft. De international van Oranje zal hierdoor ongeveer vijf weken niet in actie kunnen komen. Trainer Mark Hughes was niet blij toen hij het nieuws hoorde, zeker niet met het drukke kerstprogramma in het vooruitzicht.

"Je zag al aan hem dat het een ernstige blessure was", meldde Hughes op de Rovers website. "De scans vertelden ons dat hij er minimaal vier à vijf weken uit ligt. Ik had graag iedereen fit gehad met de kerstperiode, waar de wedstrijd elkaar in hoog tempo opvolgen. We zullen André missen, want ik vind dat hij één van onze betere spelers is geweest dit seizoen. Gelukkig hebben we meer verdedigers, die allemaal erop gebrand zijn om te laten zien wat ze kunnen."

[upd] Toppers Eredivisie kunnen doorgaan

De gemeente Amsterdam gaat ervan uit dat de topper tussen Ajax en PSV gewoon doorgaat. Gisteren maakten de politiebonden bekend te willen staken rond de wedstrijd.

"Wij gaan ervan uit dat de politie haar taak uitvoert", aldus een woordvoerder van burgemeester Job Cohen.

Later vandaag zal bekend worden gemaakt of Feyenoord tegen AZ zaterdag zal worden gespeeld. Feyenoord, de gemeente Rotterdam en de polite zullen hierover vanmiddag spreken.

Update
De KNVB gaat er vooralsnog vanuit dat de wedstrijden gewoon door zullen gaan. "Wij hebben met de korpsbeheerders van Rotterdam en Amsterdam gesproken en volgens onze informatie gaan de wedstrijden gewoon door," aldus een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond.

Geen heffing op milieubelastend vlees

Icoon PolitiekHet plan waarmee Milieudefensie wil bereiken dat de veehouderij in Nederland minder intensief en milieubelastend wordt, krijgt geen bijval van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat bleek vandaag tijdens de laatste bespreking van burgerinitiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie. CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en PVV vinden de gedane voorstellen niet haalbaar. PvdA en SP gaven aan geen ja tegen het complete pakket voorstellen te kunnen zeggen. ''We zeggen ja op onderdelen, maar kunnen niet het geheel omarmen. De heffing op vlees is zo'n cruciaal onderdeel en wij willen niet dat boeren opnieuw afhankelijk worden van overheidssteun'', aldus de PvdA. Ook de SP wijst de vleesheffing af.

''Jammer, ons plan was net iets te ruig'', stelde Wouter van Eck (Milieudefensie) vast. Hij was wel blij dat het debat heeft plaatsgevonden. ''De zorg van veel mensen is gehoord, maar er is nog een lange weg te gaan.''

Volgens hem zijn nog niet alle partijen rijp voor deze omschakeling die onder meer een halvering van de veestapel en een heffing op niet-duurzaam geproduceerd vlees behelst. Vooral het CDA stelde zich volgens Van Eck stroef en terughoudend op. ''Die partij plaatst zich zo buiten de maatschappelijke werkelijkheid. Het lijkt wel of ze zich horende doof willen houden.''

'Grens sluiten voor Polen werkte averechts'

Icoon BinnenlandsDe maatregelen die de Nederlandse regering in 2004 trof om de toestroom van Poolse arbeiders te beperken, hebben slecht en soms zelfs averechts gewerkt.

Dat concludeert de Nijmeegse onderzoeker Managementwetenschappen Roos Pijpers in een onderzoek waarmee ze morgen aan de Radboud Universiteit promoveert. Pijpers stelt aan de hand van haar studie dat het onverstandig is om de grenzen te sluiten voor arbeiders.

''De belanghebbende partijen vinden altijd methoden om de wetgeving te omzeilen. Uit mijn onderzoek blijkt overduidelijk dat door gebruik te maken van mazen in de wet veel Polen ons land zijn binnengekomen.'' Cijfers durft de wetenschapster niet te noemen.

Deze week drong de Tweede Kamer er bij minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) op aan om de grens voor Roemenen en Bulgaren niet verder open te stellen.

-
Meer info over het proefschrift van Pijpers staat hier.

Vrijspraak in zaak doodgeslagen travestiet

Icoon JustitieDe rechtbank heeft gisteren de 27-jarige Giovanni M. vrijgesproken van het doodslaan van de Haagse travestiet Harry 'Harriët' Wiersinga. Het 55-jarige slachtoffer kreeg op 28 maart op het Spui onverwacht een enorme klap van een voorbijganger. Waarschijnlijk stoorde deze zich aan het verwijfde gedrag van Harriët.

Drie weken later overleed Harriët aan de gevolgen van een hersenbloeding na al die tijd op de intensive-care te hebben gelegen met een schedelbasisfractuur, verbrijzelde kaak, gebroken enkel en een klaplong. M. werd als snel na het incident opgepakt, maar Justitie kon het bewijs tegen hem niet rond krijgen.

Toch straf
Wel werd Giovanni M. gisteren veroordeeld tot 258 dagen cel en tbs met dwangverpleging. Tijdens zijn voorarrest stuitte de recherche namelijk op een aantal onopgeloste geweldsdelicten en bedreigingen die aan M. gelinkt konden worden.

M. wordt omschreven als een wandelende tijdbom die ieder moment kan ontploffen. Zijn strafblad telt zeven pagina's vol gewelddadigheden.

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of de doodslag op de travestiet ooit nog wordt opgelost. Getuigen sprake indertijd over een gespierde, getinte dader, waarschijnlijk een Surinamer. M. voldeed wel aan dat profiel.

Vervolg op Final Fantasy IV aangekondigd

Square Enix heeft via het Japanse gamesmagazine Famitsu bekend gemaakt dat ze bezig zijn met een opvolger van de RPG Final Fantasy IV welke eerder al verscheen op onder andere GBA en SNES.

In Final Fantasy IV - The After zul je spelen als Theodore, een nazaat van Cecil. Over de game is nog niet veel bekend, enkel dat het een RPG is en dat deze in 2008 uitkomt, exclusief voor de mobiele telefoon.

Celstraf na seks met 15-jarige jongen

Icoon JustitieEen 41-jarige Doetinchemmer is gisteren veroordeeld tot 24 maanden celstraf waarvan acht voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan het hebben van seks met een 15-jarige jongen en bezit van kinderporno. De rechter legde de man een proeftijd van vijf jaar op. Bovendien moet hij na zijn vrijlating verplicht contact met de reclassering onderhouden.

De inwoner van Doetinchem was via een gaysite in contact gekomen met de minderjarige knul. In de woning van de man had de 15-jarige jongen ook seks met nog drie andere mannen.

De rechter beaamde dat de jongen zelf grensoverschrijdend in de weer is geweest. Maar de Doetinchemmer had als volwassene zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Bovendien is de man al eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven, waaronder verkrachting en ontucht.

GroenLinks wil opheldering Wellink over ABN Amro

Icoon Economie GroenLinks wil weten of het klopt dat De Nederlandsche Bank (DNB) de splitsing van ABN Amro had willen voorkomen, maar daarvan afzag door gebrek aan politieke steun en een dreigende schadeclaim.

De Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Ineke van Gent willen een openbare hoorzitting met president Nout Wellink van DNB hierover, hebben ze donderdag laten weten.

De GroenLinks-Kamerleden reageren op een publicatie in Het Financieele Dagblad. Daarin staat dat Wellink fel tegen een overname was van ABN Amro door Royal Bank of Scotland, Fortis en het Spaanse Santander. Hij waarschuwde de politiek voor de grote risico's die daaraan waren verbonden, maar vond geen gehoor. Uiteindelijk gaf DNB een verklaring van geen bezwaar af voor de overname.

Vendrik noemt het "verontrustend dat toezichthouder DNB mogelijk onder druk van mening is veranderd". Minister Wouter Bos van Financiën wil niet reageren op het bericht in het Financieele Dagblad, laat een woordvoerder weten.

DNB-president Wellink

2008 wordt Jaar van het Religieus Erfgoed

Nederland is ongekend rijk aan religieus erfgoed. Niet alleen kerken en kloosters, maar ook synagoges, moskeeën en begraafplaatsen geven een beeld van het geloof in Nederland door de eeuwen heen.

Door de ontkerkelijking staat het religieus erfgoed evenwel onder druk. Religieuze gemeenschappen hebben grote moeite om de kosten op te brengen die met het onderhoud van monumentale gebouwen en het bezit van rijke kunstcollecties verband houden.

2008 wordt het Jaar van het Religieus Erfgoed. De organisatoren hopen zo de belangstelling voor en kennis van de goederen van religieuze genootschappen te vergroten en een duurzame toekomst ervan te verzekeren. Het evenement wordt op 17 januari in Utrecht geopend.

Van de ongeveer 19.000 kerken die in de loop der eeuwen in Nederland zijn gebouwd, bestaan er nog circa 7000. Voor de monumenten wordt vaak in een moeizaam proces een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, vooral als ze in een economisch aantrekkelijk gebied staan, zoals de binnenstad.

Kardinaal Ad Simonis heeft in het verleden herhaaldelijk gepleit voor meer financiële steun van de Nederlandse overheid voor het behoud van kerkelijke gebouwen. Hij wees op de situatie in de buurlanden, waar geloofsgemeenschappen op meer hulp van de staat kunnen rekenen.

Het Jaar van het Religieus Erfgoed wordt in december 2008 afgesloten in Zeeland.

China wil 'ruimte-oorlog' kunnen ontketenen

Icoon RuimtevaartIn het nieuwe jaarlijkse rapport 'US-China Economic and Security Review Commission' staat dat het Chinese ministerie van Defensie toestemming wil krijgen om elk vijandelijke satelliet boven het Chinese luchtruim te kunnen vernietigen of tijdelijk uit te schakelen.

Ook willen de Chinezen het recht hebben om het Amerikaanse navigatiesysteem GPS uit te kunnen schakelen, met behulp van antisatellietwapens, rakketten en grondaanvallen vanaf stations die op aarde gevestigd zijn. Hierbij zou China een 'wereldoorlog' in de ruimte kunnen ontketenen.

Op 11 januari dit jaar schond China het verdrag dat verbood om satellieten te vernietigen door met een ballistische raket een oude Chinese weersatelliet die geen functie meer had te vernietigen. Vanuit de Verenigde Staten en Rusland werd toen verontwaardigd gereageerd.

Op ruimtevaartgebied wordt het opkomende China een steeds grotere speler, enkele jaren geleden begonnen de Chinezen eigenhandig aan bemande ruimtevluchten. China was het derde land ter wereld dat na de VS en Rusland een mens succesvol de ruimte in had gelanceerd.


Met dank aan Fvdh voor de submit.

Jodie Foster uit de kast

Icoon ShowbizzJodie Foster is eindelijk uit de kast gekomen. De filmster sprak vijftien jaar lang niet over haar privéleven, maar ze heeft nu wel in het openbaar lovende woorden over haar partner gesproken.

De Oscar-winnares bedankte "mijn mooie Cydney" nadat ze een prijs had gewonnen tijdens de Women In Entertainment Power 100 in Los Angeles, aldus de Britse krant The Times. Ze ging door met het loven van filmproducente Cydney Bernard door te zeggen dat zij Foster "door dik en dun steunt".

In de afgelopen jaren werd er druk gespeculeerd over het vaderschap van haar twee zonen en kreeg Foster kritiek omdat ze niet voor haar geaardheid wilde uitkomen. De 44-jarige actrice bleef tot nu toe echter zwijgen.

Honden jagen schapen de dood in

Icoon OpmerkelijkIn Abcoude zijn gisteren 31 schapen de dood ingejaagd door minimaal twee honden. De dieren belandden in hun paniek in een sloot. Zeven schapen konden door de eigenaar en te hulp geroepen politie worden gered. In het weiland liepen zeker drie gewonde schapen rond.

De politie denkt dat de slachting onder de veestapel is aangericht door minimaal twee honden. De honden en hun eigenaar zijn spoorloos verdwenen. Een buurtonderzoek heeft tot op heden geen enkele getuige opgeleverd.

Tien jaar voor doodschieten avondwinkelier

Icoon JustitieDe twee mannen die in februari in Amsterdam een overval hebben gepleegd op avondwinkel La Nuit waarbij eigenaar Arkan Yildiz werd doodgeschoten, zijn vanmiddag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De 25-jarige Gino P. en de 23-jarige Orville K. was het te doen om geld en de halsketting van de eigenaar. Bij een worsteling ging een pistool af en werd Yildiz dodelijk getroffen. P. vluchtte met de ketting naar Sint Maarten waar hij werd gearresteerd.

De rechter wees erop dat de overval gevoelens van onveiligheid teweeg heeft gebracht bij andere kleine ondernemers, die zich nauwelijks kunnen beschermen.

De eigenaar van de winkel was in de week voorafgaand aan de overval nog op televisie in het NPS-programma Premtime van Prem Radhakishun. In een item over drie eerdere overvallen in anderhalf jaar tijd op de zaak spraken het slachtoffer, zijn zus en zwager over de vraag of zij als slachtoffers voor eigen rechter mogen spelen. De eigenaar zei daarbij dat hij vond dat hij zich met een pistool of iets anders zou mogen verweren tegen gewapende overvallers.



Eigenaar Arkan Yildiz

55-plussers hekelen luidruchtige horeca

Icoon AlgemeenEen kwart van de 55-plussers breekt abrupt zijn restaurant- of cafébezoek af als het daar te lawaaiig is. De helft van hen blijft wel zitten maar komt nooit meer terug in de betreffende gelegenheid. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder uitgaande 55-plussers. De opdracht voor het onderzoek kwam van GAIN, de branche-organisatie van de gehoorapparatenhandel.

Volksgezondheidsinstituut RIVM schat het aantal slechthorende 60-plussers op 1,2 miljoen. Juist in de horeca, waar de akoestiek vaak slecht is, hebben ouderen last van harde muziek en dit gaat ten koste van het voeren van gesprekken.

Ook blijkt dat tweederde van de ouderen muziek en achtergrondgeluiden in de horeca niet vanzelfsprekend vinden. Ze vinden dan ook dat ze er ook iets van mogen zeggen als het hen stoort. Ruim een kwart geeft aan vaker uit te zullen gaan als er minder herrie zou zijn in de horeca.


55-plussers hekelen luidruchtige horeca

Nepbomkunstenaar vraagt steun Plasterk

Icoon Kunst Niek Verschoor weigert justitie toestemming te geven zijn in beslag genomen kunstwerken te vernietigen. De kunstenaar ontregelde begin september de binnenstad van Gorinchem met nepbommen op de gevel van het plaatselijke museum.

Mocht het tot een rechtszaak komen dan wil hij PvdA-minister Ronald Plasterk (Cultuur) oproepen als getuige-deskundige. Dat heeft Verschoor in een open brief aan de minister laten weten. Hij vraagt Plasterk in zijn schrijven ''pal te staan voor de vrijheid van de kunst en de kunstenaars''. ''Ik sta achter mijn werk, ik kan en wil geen afstand doen van mijn kunstwerken'', aldus Verschoor.

Duizenden bezoekers van de Gorinchemse Zomerfeesten en tientallen bewoners moesten begin september in allerijl rond middernacht de binnenstad verlaten, nadat op het dak van het Gorcums Museum een verdacht pakketje was gevonden. De Explosieve Opruimings Dienst constateerde pas twee uur later dat het om een nepbom ging. De kunstenaar wilde volgens het museum aandacht besteden aan de chaos die ontstaat als ergens een verdacht pakketje wordt gevonden.

De kunstwerken zijn verwijderd en in beslag genomen en moeten nu worden vernietigd. De kunstenaar heeft aangegeven daar nooit mee akkoord te zullen gaan.

Europarlement wil suiker bij de wijn doen

Icoon EuropaWijngaardeniers moeten suiker kunnen blijven toevoegen aan de wijn om het alcoholpercentage te verhogen. Dit vindt het Europees Parlement. Het parlement richt zich daarmee tot de ministers van Landbouw van de EU-lidstaten, die volgende week over een nieuw Europees wijnbeleid gaan beslissen.

Nederlandse en andere Noord-Europese wijnboeren hebben suiker nodig, omdat druiven die er groeien, er zelf weinig van aanmaken. De Europese Commissie had voorgesteld om de suiker te verbieden als onderdeel van een groter plan. Het Europees Parlement ziet er echter geen probleem in.

Het nieuwe wijnbeleid moet vooral een einde gaan maken aan de opkoop van overtollige wijn in Europa. Dat kost de belastingbetaler honderden miljoenen euro's per jaar.

Details komende Quake Wars patch bekend

Enemy Territory: Quake Wars gaat gewoon door met beter worden, zo komt binnenkort versie 1.4 van de game uit, een patch die de game 0.2 beter maakt (1.3 is een kleine update die alleen in Korea uitkomt). Splash Damage hoopt de 1.4 update voor de kerst de deur uit te hebben, de update is nu in ieder geval bezig bij het QA-team van Activision.

Wat kunnen we verwachten van deze patch? De grootste verbeteringen zitten hem in de user-interface en de mogelijkheden daarvan. Zo zal de server-browser nu drie tips geven van servers die aan het begin van de campagne staan, met lage ping en de hoeveelheid anderen die aan het overdenken zijn zich te voegen bij dezelfde server (zie plaatje hierboven). Ook zijn de fire-teams onder handen genomen, het zal in-game makkelijker worden om leden van je fire-team te herkennen, net als mensen uit de friends-list trouwens.

Voor de n00bs onder ons wordt ook een trainingsmodus ingebakken, met ingesproken tips en de mogelijkheid om de game op pauze te zetten om bepaalde doelen en strategieën te verduidelijken (het is vanzelfsprekend dat dit laatste alleen maar offline mogelijk is). Ook zijn er persoonlijke achievements in de stijl van Team Fortress 2 toegevoegd, zo krijg je een melding als je meer schade doet tijdens een leven dan je ooit tevoren hebt gedaan.

Naast deze aanpassingen is ook het automagisch downloaden van content (broodnodig nu de SDK is vrijgegeven) toegevoegd, is een TV-functie ingebouwd zodat grote toernooien met gemak door honderden tegelijk bekeken kunnen worden, is de hitbox voor headshots aangepast, zijn eigenlijk alle wapens en voertuigen aangepakt voor betere spelbalans, is de netwerk-code verbeterd zodat het spel speelbaar is op nog meer plekken (bepaalde internetboeren of universiteiten beschouwen de game ten onrechte als een P2P-programma) en zijn er natuurlijk de nodige bugs en exploits recht gezet.

De update komt dus met een beetje geluk nog voor de kerst uit, anders wordt het al snel in het komende jaar gezien de feestdagen.

Al 3,5 maand geen internet door verhuizing

Icoon RampDoor een verhuizing naar Capelle aan den IJssel zit Karin Kamstra al drieëneenhalve maand zonder internet en vaste telefoon. Zowel KPN als internetprovider Tiscali hebben haar nog niet kunnen helpen.

Sinds eind augustus zit Kamstra zonder internet: "Ik verhuisde van een huurwoning naar dit koophuis," vertelt ze. "Ik wilde mijn Tiscali-abonnement voor internetplusbellen laten meeverhuizen. Geen probleem, kreeg ik van Tiscali te horen."

Ze baalt ontzettend van de situatie; ze had er nooit zo bij stilgestaan hoe afhankelijk we geworden zijn van het wereldwijde web. "Ik wilde een recept voor pepernoten opzoeken. O ja, geen internet. Ik wilde een foto versturen. O ja, geen internet. Een reisje boeken? O ja, geen internet." Haar 7-jarige zoontje voelt zich inmiddels flink onthand, want hij is gewend online spelletjes te spelen.

Kamstra kreeg van KPN te horen dat het overzetten van haar abonnement niet mogelijk was. "Wat bleek? Het contract van de vorige bewoners op dit adres liep nog door. Daarom was de lijn nog bezet." Ze nam contact op met de vorige bewoners, maar kreeg te horen dat hun abonnement was opgezegd. Daarmee was het probleem niet uit de wereld, want KPN hield vol dat het contract tot augustus 2008 liep."

KPN geeft als uitleg: wij hebben twee systemen: eentje voor internet, en eentje voor bellen, en het abonnement was alleen in het internetsysteem verwijderd. Nu moest het ook uit het belsysteem worden gehaald. En dus kon Tiscali de aanvraag voor internetplusbellen voor Kamstra’s woning opnieuw indienen. Dat deed de provider op 26 september. Kamstra: "Wederom werd de aanvraag door KPN afgewezen, omdat de lijn nog steeds bezet was"

Hierdoor zit Kamstra al drieëneenhalve maand zonder internet en vaste telefoon, waardoor ze moet bellen met het haar veel duurdere mobiel. Kamstra eist dat KPN de aansluiting snel in orde maakt. Ook wil ze het geld van haar abonnement terug voor de maandenlange tijd dat ze geen verbinding had.

OM gaat computervredebreuk GPD vervolgen

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) gaat vier personen vervolgen wegens computervredebreuk bij het persbureau GPD. Het gaat om drie medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken, van wie er twee eerder bij de GPD werkten.

De vierde is een werknemer van het persbureau, die daar inmiddels weg is, meldde het OM vandaag. De directeur van de GPD deed in november aangifte nadat was gebleken dat derden toegang hadden gehad tot het interne computersysteem van het bedrijf. Daarin zaten nog niet in kranten verschenen artikelen opgeslagen.

Uit onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid één keer een stuk in handen heeft gekregen dat door computervredebreuk was verkregen. Maar de bewindsman noch de persoon die het stuk aan hem heeft gegeven was hiervan op de hoogte, aldus het OM. Donner had direct of indirect geen wetenschap van de zaak.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de twee ex-medewerkers van GPD meerdere keren hebben ingelogd op de website van de GPD en daarbij gebruik maakten van een wachtwoord dat zij niet (meer) mochten gebruiken. Ook een direct leidinggevende van een van de twee wordt vervolgd omdat hij er volgens het OM vanaf moet hebben geweten en niet ingreep. De werknemer van de GPD die zijn inloggegevens aan zijn twee oud-collega's had gegeven wacht eveneens vervolging.

De vier wordt het medeplegen van computervredebreuk verweten, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens.

Tiener rijdt 112 km/u op bromfiets

Icoon OpmerkelijkEen 17-jarige bromfietser uit Zwartsluis is woensdag in Zwolle staande gehouden omdat hij 112 kilometer per uur reed. Toen de bromfiets op de rollenbank werd gezet, bleek deze een maximum snelheid van 123 kilometer per uur te hebben.

De brommer bleek in plaats van een 50 cc motorblok een 80 cc motorblok te hebben. Daarmee was het dus eigenlijk een motor. Het voertuig is in beslag genomen.

De jongen krijgt verschillende boetes: voor het rijden op een motor waarvoor geen kenteken is afgegeven, voor het rijden zonder motorrijbewijs en voor het overtreden van de snelheid met 52 kilometer per uur. Het Openbaar Ministerie beslist of de tiener vervolgd wordt.

Met dank aan Etcetera voor de submit.

Afstotingsprobleem gezichtstransplantatie Française

MedischDe Française Isabelle Dinoire die november 2005 de eerste gedeeltelijke gezichtstransplantatie ter wereld onderging, heeft sindsdien twee afstotingsreacties achter de rug.

De 39-jarige Française kon na een half jaar haar lippen op elkaar krijgen, en sinds afgelopen zomer kan ze glimlachen met haar nieuwe gezicht. Inmiddels heeft de Française ook weer kracht in haar mondspieren, en durft ze weer de straat op.

De vrouw werd in 2005 door een hond ernstig toegetakeld. Ze verloor daarbij haar kin, mond en neus. Van een hersendode patiënt werden deze zaken vervolgens op haar gezicht getransplanteerd. Artsen constateren dat de afstoting van het gezicht een probleem was, ondanks dat de donor goed gematcht was en de vrouw ook beenmerg van haar donor had ontvangen. De chirurgen zijn wel tevreden over de gevoeligheid van haar huid voor aanraking, warm en koud.



Boven drie maanden na de operatie. Onder nu

Ook christelijke jeugd kijkt porno

Of jongeren nu christelijk zijn of nergens danwel ergens anders in geloven, ze kijken bijna evenveel naar porno. Deze voor de Evangelische Omroep waarschijnlijk schokkende cijfers blijken uit een onderzoek van Ruigrok/NetPanel naar aanleiding van het volgende maand uit te zenden EO-programma '40 dagen zonder seks'.

Voor het onderzoek werden 1.400 christelijke en niet-christelijke jongeren ondervraagd. Iets meer dan de helft was bereid mee te doen aan het onderzoek.

Van de christelijke jongeren kijkt 35% naar porno via internet. Daarmee scoren ze iets lager dan niet-christelijke jongeren (41%). Meer dan 10% procent heeft ervaring met het verrichten van seksuele handelingen terwijl ze online zijn en/of met het ontkleden van zichzelf voor de webcam.

Van alle jongeren ontkent 17% dat ze seks hebben gehad terwijl dat wel zo is. Onder christelijke jongeren ligt dat percentage gelieg met 24% iets hoger.

De meerderheid van de gelovige jongeren (64%) kan niet open over seksualiteit praten in de kerk of in het gezin. Bijna alle jongeren geven aan dat seksuele voorlichting vooral door de school wordt gegeven (76%). Op de tweede plaats komen de ouders (55%).

Tenslotte zegt 20% wel eens een seksuele handeling tegen zijn of haar wil te hebben verricht. Dit komt bij meisjes meer voor (30%) dan bij jongens (7%).

Blowen verboden voor Amsterdamse agenten

PolitiePolitieagenten van het korps Amsterdam-Amstelland mogen vanaf 1 januari niet meer blowen in hun vrije tijd. Dat staat in een gedragscode die het korps aan alle medewerkers heeft gestuurd. Daarmee is het korps het eerste in Nederland dat softdrugs voor agenten verbiedt. De agenten hebben een voorbeeldfunctie en softdrugs is daarbij ongepast. "Tot nu toe was alleen duidelijk dat je niet dronken of stoned op je werk kon verschijnen,", zegt Frank Gittay, voorzitter van de ondernemingsraad van Amsterdam-Amstelland. "Wij zeggen nu: collega's, ook buiten diensttijd word je als politieman gezien."

De ondernemingsraad heeft zelf de nieuwe gedragslijn opgesteld. De code geldt ook voor het gebruik van alcohol. Volgens Gittay kan het niet zo zijn dat een agent bezopen over straat gaat, ook niet in zijn vrije tijd. In de reglement staat dat de agent zich als modelburger moet gedragen. De sleutelwoorden zijn respect, transparantie, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid en balans.

De Nederlandse Politie Bond is niet blij met de nieuwe regels. Hans van Duijn, voorzitter van de bond, vraagt zich af of de ideale burger wel bestaat. De agenten moeten volgens hem niet in hokjes geplaatst worden waarin ze zichzelf niet meer kunnen zijn. Het strenge verbod laat volgens van Duijn zien dat de samenleving en politiek worden ontkend. “Er is juist ruimte geschapen voor de burger om softdrugs te gebruiken."

Ook op landelijk niveau wordt er gewerkt aan een nieuwe gedragscode voor medewerkers binnen de politie. Een aantal korpsen hebben de Amsterdamse code opgevraagd. Het is nog niet bekend dat de korpsen ook overgaan op de nieuwe richtlijnen.

Debuut Verbeek tegen Qatar

Op 6 februari zit Pim Verbeek voor het eerst op de bank als bondscoach van Australië. De Socceroos spelen dan de WK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Qatar. Australië treft naast Qatar ook Irak en China in de groep. De beste twee landen gaan naar de volgende ronde.

Australië maakt voor het eerst deel uit van de Aziatische kwalificatiereeks. Voorheen moesten de Socceroos zich via de kwalificatie van Oceanië proberen te plaatsen voor een WK.

Zoekactie naar vermist raadslid Vught

Icoon PolitieBrandweer en politie zoeken bij het Drongelense Kanaal tussen Waalwijk en Den Bosch naar het vermiste VVD-raadslid Henri du Long uit Vught. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vanochtend gezegd.

Du Long is dinsdagavond voor het laatst gezien op het d'Oultremontcollege in Drunen waar hij adjunct-sectordirecteur is. Zijn auto werd later teruggevonden in de buurt van het kanaal.

De VVD'er is een bekend gezicht in Vught en zit namens zijn partij al negen jaar in de gemeenteraad.

EK: Nederlandse zwemsters naar halve finales

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap kortebaan in het Hongaarse Debrecen hebben de Nederlandse zwemsters Jolijn van Valkengoed en Moniek Nijhuis zich geplaatst voor de halve finales op de 50 meter schoolslag voor vrouwen.


Van Valkengoed zwom met 31,72 de veertiende tijd. Nijhuis kwalificeerde zich met 31,74 als zestiende.

Debutante Willemijn Knot strandde in de series van de 100 meter rugslag. Knot, die wel een nieuw persoonlijk reocrd zwom met een tijd van 1.03,16, eindigde als 29e.

Rudy Ted de Haan en Bas van Velthoven redden het niet op de 50 meter vrije slag voor heren. Met 22,57 en 22,60 kwamen ze tot respectievelijk de 21e en 22e tijd.

Toch groots oud- en nieuwfeest in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam wordt dit jaar toch een groots oud- en nieuwfeest gevierd. Samen met de gemeente neemt de Nederlandse Staatsloterij de organisatie op zich. Dat maakten beide partijen vanochtend bekend.

Tijdens de nationale Oudejaarsviering wordt een groots vuurwerk afgestoken. RTL4 zendt vanaf middernacht een liveverslag van de festiviteiten uit.

Om 23.00 uur begint het feest, waarbij bezoekers op grote schermen kunnen kijken naar de mooiste momenten uit 2007. Ook kunnen feestvierders genieten van een optreden van Slagerij van Kampen en komen er enorme projecties op het Paleis op de Dam.

Het gezamelijk aftellen tot middernacht staat centraal. ,,Na steden als Londen, Parijs en Berlijn krijgt ook Amsterdam nu een nationale viering met bijbehorend vuurwerkspektakel'', aldus de loterij.

Een maand geleden leek een viering op de Dam nog onhaalbaar, door financiële problemen.

Veiligheid en fatsoen belangrijkste waarden

Icoon Enqu�teDe Nederlanders hechten het meest aan veiligheid en fatsoen. Aan religieuze vrijheid en vaderlandsliefde geven zij een veel lagere prioriteit.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek naar het waardenbesef van de Nederlanders, dat Filosofie Magazine onder 538 mensen heeft laten uitvoeren. Hun werd gevraagd welke waarde zij het belangrijkst vonden om goed met elkaar te kunnen samenleven. Onomstreden op de eerste plaats staat veiligheid. Bijna 40 procent van de ondervraagde personen zette die waarde op de eerste, tweede of derde plaats. Fatsoen staat bij 35,6 procent op een van de eerste drie plaatsen, maar ruim een kwart zet die waarde juist op een van de drie laagste plaatsen.

Bijna twee derde van de ondervraagden ziet veiligheid als een gevoel van geborgenheid en bescherming. Een kwart ziet die waarde als de afwezigheid van risico's en gevaren. Vooral jongeren hebben een voorkeur voor die omschrijving. Slechts 12,7 procent hanteert de traditioneel filosofische opvatting dat veiligheid 'beschermd zijn tegen de ander in de samenleving' behelst.

Ook bij fatsoen bestaat grote overeenstemming over wat die waarde inhoudt: Ruim 60 procent kiest voor 'netjes met elkaar omgaan en je goed gedragen in het openbaar'. 14,6 Procent vindt fatsoen 'paal en perk stellen aan de uitverkoop van de beschaving door bijvoorbeeld opvoedkampen, maatregelen tegen seksualisering van de openbare ruimte of de graaicultuur in het bedrijfsleven'.

De ondervraagden blijken zich grote zorgen te maken over de teloorgang van waarden. Bijna twee derde vindt dat die het afgelopen jaar achteruit zijn gegaan. Slechts 12,7 procent is positief, van wie slechts weinigen een sterke vooruitgang zien. Hoger geschoolden zijn positiever over de ontwikkelingen dan mensen met een lagere opleiding. Vrouwen zijn pessimistischer dan mannen.

Blessure Kivuvu valt mee

De blessure van NEC-er Dominique Kivuvu blijkt mee te vallen. Afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen Sparta, moest de 21-jarige middenvelder al na een kwartier naar de kant vanwege een kwetsuur aan zijn hamstring.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een verrekking gaat. Het is nog wel onzeker of hij aankomende zaterdag kan meespelen in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap.

Chivu: "PSV moe gemaakt voor Ajax"

Voor Cristian Chivu was het gisteren een lekkere avond. Zijn ploeg Internazionale won met 1-0 van PSV en daarmee kon de Roemeen iets terug doen voor zijn oude werkgever Ajax.

"PSV speelde 70 minuten met tien man, dus ze zijn nu extra moe voor de topwedstrijd van zondag tegen Ajax", lachte de Roemeen. "Natuurlijk wil ik dat Ajax zondag wint, het is mijn oude club en heb veel aan hen te danken".

EK: Van Aggele naar halve finales

Robin van Aggele heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Hongaarse Debrecen geplaatst voor de halve finales van de 100 meter schoolslag. Met een tijd van 59,70 ging hij als achtste door.

Lennart Stekelenburg werd uitgeschakeld. Met 1.00,27 zwom hij de 21e tijd.

Nick Driebergen wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 200 meter rugslag. Met 1.56,90 kwam hij tot de veertiende tijd.

BBC: Capello bondscoach Engeland

De BBC meldt dat Fabio Capello vandaag zal worden benoemd tot bondscoach van het Engelse nationale voetbalteam. De Engelse omroep zegt dat de Italiaanse trainer een vierjarig contract ter waarde van 4 miljoen pond (5,5 miljoen euro) gaat tekenen.

Gisteren bevestigde de Engelse voetbalbond FA dat het in onderhandeling is met de 61-jarige Capello, voormalig trainer was van AC Milan, Juventus, AS Roma en Real Madrid.

EK : Zwemsters missen finale 200 wissel

Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed en Lorna Kroese zijn vanmorgen bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Hongaarse Debrecen op de 200 meter wisselslag in de series uitgeschakeld.

Schreuder realiseerde met 2.12,75 de dertiende tijd. Kroese eindigde met 2.18,97 als 26e. Van Valkengoed werd gediskwalificeerd omdat ze een niet toegestane vlinderbeenslag maakte.

Blizzard is bezig met 'Next-Gen MMO'

Spannend nieuws voor alle World of Warcraft fans, Blizzard heeft toegegeven bezig te zijn met een nieuwe MMO. Dit werd voor het eerst ontdekt door WoW fans die de online advertenties zagen waarin Blizzard vroeg naar personeel voor een next-gen MMO.

Door medewerkers van het bedrijf is nu bevestigd dat het om een echte, nieuwe MMO gaat en niet om een uitbreiding van World of Warcraft.

"It is an unannounced Next-Gen MMO," is hier te lezen op het officiele World of Warcraft forum. "And that doesn't mean an expansion for World of Warcraft either."

Meer informatie werd er helaas nog niet prijsgegeven.




Te weinig junks voor heroïneproef in Nijmegen

Icoon BinnenlandsIn Arnhem wordt vandaag gestart met de verstrekking van medische heroïne als behandelmethode voor chronisch verslaafden. Nijmegen zou meedoen aan de proef, maar deze gemeente kan niet genoeg verslaafden vinden.

Hoewel de steden subsidie krijgen voor de proef moeten ze wel zelf geld bijleggen. De Nijmeegse wethouder Van Hooft zegt: "Dat valt des te zwaarder zolang Nijmegen die plaatsen niet kan vullen".

Als oplossing wil Nijmegen een gezamenlijke voorziening met Arnhem, maar deze gemeente heeft laten weten geen trek te hebben in de Nijmeegse junks.

'Partners kiezen vaak verkeerde cadeaus'

Icoon OpmerkelijkHeb jij ook zo'n partner die je regelmatig dingen geeft waar je helemaal niet op zit te wachten? Dan ben je bepaald niet de enige. Uit onderzoek van Marktplaats.nl blijkt dat partners degene zijn die het vaak ongewenste cadeaus geven. De partners hebben hiermee hun ouders ingehaald, want schoonouders stonden vorig jaar nog op nummer één als bron van ongewenste cadeaus.

Van de mensen die problemen hebben met cadeaus van de partner, is 65 procent man. Of dit eraan ligt dat vrouwen slecht zijn in cadeaus uitzoeken, of dat mannen gewoon kritischer zijn, is niet bekend. Wel is het zo dat vrouwen nog steeds meer problemen hebben met cadeaus van de schoonfamilie dan met die van hun partner.

Ruim vier op de tien ondervraagden verwacht tijdens de feestdagen cadeaus te krijgen die ongewenst zijn. Een jaar geleden was dat nog drie op de tien. Bijna de helft van de ondervraagden overweegt om deze cadeautjes door te verkopen op Marktplaats.nl. Veertig procent houdt de cadeaus uiteindelijk toch zelf.

Het onderzoek is overigens gehouden onder 1350 gebruikers van Marktplaats.nl. In hoeverre dit de uitslag heeft beïnvloed, is niet onderzocht.

Coureurs Force India deze maand bekend

Voor het einde van deze maand zal Force India haar coureurs voor komend seizoen bekend maken. Dit vertelde de Indiër Vijay Mallya, die mede-eigenaar van het team is.

Het is bijna zeker dat Adrian Sutil een van de coureurs voor volgend jaar is. De teamgenoot van de Duitser is echter nog niet bekend. Tijdens vorige tests hebben Klien, Fisichella en Liuzzi voor het team getest. Mallya bevestigde dat dit een shoot-out voor het tweede stoeltje was.

"Ik zal nu een moeilijke beslissing moeten nemen", zei Mallya. "Al deze coureurs zijn heel erg goed. Ieder van hen kan weer een andere sterke eigenschap meenemen naar het team. Het mag duidelijk zijn dat we Adrian Sutil in de ene auto willen hebben en dat we in de andere auto een coureur willen die de lat voor hem hoger kan leggen, zodat beide coureurs steeds betere prestaties zullen neerzetten en de ingenieurs verder kunnen helpen."

"Eind december zullen we de tweede rijder bekendmaken. Ik wil nog even goed nadenken over wie ik in het tweede stoeltje wil hebben. Dit is zeer belangrijk voor het team en ik wil dan ook geen overhaaste beslissing nemen", aldus de Indiër.

Activision houdt Rock Band-patch tegen

Bij de lancering van Rock Band bleek dat de Les Paul-controller die bij de PS3-versie van Guitar Hero 3 geleverd werd niet compatible was met de PS3-versie Rock Band, op de X360 gaf deze combinatie geen problemen.

Harmonix ging direct aan de slag om een patch uit te brengen en die werd twee weken geleden bij Sony opgeleverd, zodat zij de patch via het PlayStation Network konden verspreiden. Sony gaf aan Harmonix door dat de patch goedgekeurd was en op 4 december verspreid zou worden.

Activision kreeg echter lucht van de patch en hield de verspreiding tegen. De patch is nu in handen van Sony, maar zolang Activision bezwaar blijft maken tegen de patch, zal hij waarschijnlijk niet uit komen.

Vervolg Armored Core 4 komt maart volgend jaar uit

Dat Japanners zowel moeite hebben met Engels, als een voorliefde hebben voor mechs blijkt wel uit het nieuw aangekondigde Armored Core en haar titel. Famitsu deed de exclusieve mededeling dat er een nieuw deel uit de Armored Core serie, met de rare titel Armored Core: For Answer, in de maak is voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Armored Core: For Answer zal maart 2008 in Japan uitkomen. Nieuwe mogelijkheden ten opzichte van Armored Core 4 zijn een online co-op modus en transformeerbare mechs. Waarschijnlijk moeten wij Europeanen een stuk langer wachten op een goede dosis mech-on-mech actie.

Warhawk Expansion krijgt datum en prijs

De uitbreidingset voor Warhawk, getiteld "Operation: Omega Dawn", zal vanaf volgende week in de PlayStation Store te vinden zijn. De uitbreiding brengt een nieuw slagveld met vijf maps met zich mee, de gevechten op dit slagveld zullen 's nachts uitgevoerd worden. Ook zal er een nieuw vliegtuig beschikbaar zijn; de KT-424 Combat Dropship waarmee zeven soldaten, een tank of jeep en een piloot snel van de ene naar de andere kant van de map gebracht kunnen worden.

Operation: Omega Dawn zal voor de Britse PS3-gamer 3,99 pond kosten, Anmerikanen betalen 7,99 dollar. Waarschijnlijk zullen de DING FLOF BIPS-landen 5,99 euro moeten overhandigen om de uitbreiding te mogen downloaden.

Softwareverkopen Japan, Wii Fit op één

Het is niet echt een verrassing, maar Wii Fit blijft het goed doen in Japan. Samen met Mario & Sonic en Mario Galaxy staan er nu drie Wii games in de top 10 in Japan. Daarnaast is er een 360 game (Lost Odessey) en een PSP game (Hot Shots Golf) en de rest is uiteraard Nintendo DS.

Positie. [Platform] GAME (Uitgever) - Aantal - Totaal
01. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 150,000 - 411,000
02. [NDS] Mario Party DS (Nintendo) - 107,000 - 646,000
03. [NDS] Tales of Innocence (Bandai-Namco) - 104,000 - NEW
04. [PSP] Hot Shots Golf Portable 2 (Sony) - 87,000 - NEW
05. [NDS] Prof. Layton and Pandora's Box (Level 5) - 76,000 - 370,000
06. [NDS] Dragon Quest IV (Square-Enix) - 63,000 - 795,000
07. [360] Lost Odyssey (Microsoft) - 55,000 - NEW
08. [NDS] Powerful Pro-kun Pocket 10 (Konami) - 54,000 - NEW
09. [WII] Super Mario Galaxy (Nintendo) - 45,000 - 476,000
10. [WII] Mario and Sonic at the Olympic Games (Nintendo) - 45,000 - 148,000

De nummers 11 t/m 30:
11. [PS2] SD Gundam G Generation Spirits (Bandai-Namco)
12. [PS2] World Soccer Winning Eleven 2008 (Konami)
13. [NDS] Gintama Quest: Gin-san Changes Jobs to Save the World (Banpresto)
14. [WII] Wii Sports (Nintendo)
15. [WII] Wii Play (Nintendo)
16. [PS2] Sengoku Basara 2: Heroes (Capcom)
17. [PSP] Yuusha no Kuse ni Namaiki da (Sony)
18. [NDS] Nep League DS (Jaleco)
19. [PSP] Silent Hill Zero (Konami)
20. [WII] Mario Party 8 (Nintendo)
21. [PS3] World Soccer Winning Eleven 2008 (Konami)
22. [NDS] Pokémon Mysterious Dungeon: Time Expedition Party (Pokémon)
23. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
24. [PS3] Uncharted: Drake's Fortune (Sony)
25. [NDS] MySims (EA)
26. [PS2] Yakuza 2 (Sega)
27. [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo)
28. [NDS] Pokémon Mysterious Dungeon: Shadow Expedition Party (Pokémon)
29. [PSP] Grand Theft Auto: Vice City Stories (Capcom)
30. [NDS] Haneru no Tobira DS: Short-Line Railroad Night (Bandai-Namco)

Verdeling per console:
NDS - 13
WII - 6
PS2 - 4
PSP - 4
PS3 - 2
360 - 1

Elf stilstaande plaatjes van Burnout Paradise

Gisteren konden wij jullie al verblijden met het bericht dat Burnout Paradise een demo incl. trailer presenteerde... ook vandaag hebben we weer wat plaatjes van de nieuwste Burnout. Deze elf screenshots geven een impressie van de te verwachten bolides.





Burnout Paradise is alweer een nieuw deel in de bekende race-serie, waarbij het schade veroorzaken net zo belangrijk is als de eerste zijn finisht.

Film: My Blueberry Nights

Het is mei 2007, in het Palais des Festivals et des Congrès in Cannes rolt de aftiteling van het Amerikaanse debuut van publiekslieveling Wong Kar-Wai over het scherm. De uit Hong Kong afkomstige regisseur maakte al eerder furore in de Franse badplaats met moderne klassiekers als In The Mood For Love (2000) en Happy Together (1997). Maar enkele maanden geleden bleef het angstvallig stil na de openingspremière, en niet omdat het publiek zo onder de indruk was van het vertoonde materiaal. De kritieken die de dagen erna in de internationale media spraken vooral over 'mooie plaatjes zonder inhoud'. Is de eerste Engelstalige film van grootheid Kar-Wai daadwerkelijk zo'n enorme mislukking, of zat een groot gedeelte van de vermaarde internationale pers er faliekant naast?


Psychotische clown in Condemned 2-beelden

De horrorgame Condemned zal eind februari een opvolger krijgen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. In Condemned 2: Bloodshot zal je in de rol kruipen van Ethan Thomas, een ex-inspecteur van de Serial Crimes Unit, die terug is geroepen om zijn vermiste partner op te sporen. Met een vernieuwd combo systeem voor de handgevechten en veel verschillende wapens zul je op jacht gaan naar de moordenaar, dit uiteraard weer in donkere en spannende omgevinden.





Demo Frontlines te downloaden vanaf Xbox Live

De demo van Kaos Kontrols opkomende shooter Frontlines: Fuel of War is momenteel te downloaden vanaf Xbox Live. Klein is hij niet, de demo neemt maar liefst 1,69 GB in op je harde schijf.

Frontlines: Fuel of War is een shooter die zich afspeelt in de nabije toekomst. De natuurlijke grondstoffen zijn vrijwel uitgeput en de mensheid is in een Derde Wereldoorlog geraakt tussen het Oosten (Rusland, China) en het Westen (Europa, Amerika). In de singleplayer zul je met een van beide zijden moeten overwinnen door verscheide levels te halen die stuk voor stuk zijn opgedeeld in verschillende objectives. In de multiplayer zul je met maximaal 32 man (op de PC 64) met elkaar de strijd kunnen aangaan om de frontlinie verder vooruit te duwen, naar wat ooit vijandelijk gebied was.

BioWare gaat Wwise gebruiken in MMO

Audiokinetic Inc., een bedrijf dat audiosystemen ontwikkelt voor de gamesindustrie, heeft aangekondigd dat BioWare Austin Wwise zal gaan gebruiken bij de ontwikkeling van hun MMO. Wwise is een systeem waarmee eenvoudig geluidsprocessen bewerkt kunnen worden en muziek elementen geïntegreerd kunnen worden in een game. Het systeem is ook helemaal afgesteld om opgenomen te kunnen worden in next-gen engines. Het wordt ook al gebruikt bij de ontwikkeling van andere games als bijvoorbeeld Too Human.

"Wwise provided our team with a sophisticated and complete audio development tool for our online game experience. We wanted a complete authoring environment that would facilitate the development of a rich audio experience, and we’ve found Wwise to be a great fit.

Aldus Gordon Walton, Co-Studio Director bij BioWare Austin.

De reden dat BioWare koos voor deze oplossing is ook dat het bedrijf nu invloed kan uitoefenen op toekomstige features voor het systeem. Dit is handig vanuit het oogpunt dat de MMO in kwestie veel aan verandering onderhevig zal zijn, ook na de launch, en BioWare wilde graag een oplossing die continu nieuwe mogelijkheden zou bieden.



Gripshift en Arkadian Warriors op XBLA

Er zijn een tweetal nieuwe XBLA-games berschikbaar gekomen als download. Het gaat om Arkadian Warriors en Gripshift. In de eerst genoemde game zul je een heel avontuur beleven om tenslotte je aartsvijand te verslaan. De game die ik als tweede noemde klinkt jullie misschien bekend in de oren en dit kan best kloppen.

Gripshit kwam namelijk eerder al op de PlayStation Portable uit, en de game is nu dus te downloaden op je Xbox 360. Beide games zullen je, bij aanschaf, 800 Microsoft Points lichter maken.

Genie ingezet bij verhelpen stroomstoring

Icoon OngelukSoldaten van de genie zijn vanochtend ingezet om te assisteren bij het verhelpen van de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. Het gebied zit sinds gisteravond half acht zonder stroom nadat een Apache-helikopter bij de Waal bij Heesselt tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Volgens een woordvoerster van Continuon, de netbeheerder van elektriciteitsbedrijf NUON, is de hulp van de specialisten van de genie nodig omdat het gebied bij de hoogspanningsmast moeilijk te bereiken is. Dat komt door de sterke stroming en de hoge waterstand van de Waal. De militairen proberen het terrein met pontons bereikbaar te maken.

De operatie om de hoogspanningsverbinding tussen Rossum en Heesselt te herstellen was donderdagochtend in volle gang. Continuon heeft aan de noordkant van de rivier bij Heesselt veel medewerkers en groot materieel zoals hijskranen ingezet. Hoe lang het gaat uren voordat de verbinding is hersteld, kon de woordvoerster niet zeggen.

Circa 50.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In de loop van de nacht heeft Continuon 4000 tot 5000 huishoudens via omleidingen weer op het net aangesloten. Bij kwetsbare gebouwen als bejaardenhuizen zijn aggregaten geplaatst.

Rotterdamse Westblaak enige tijd waterballet

Icoon BinnenlandsOnder de Westblaak in het centrum van Rotterdam is gisteravond rond elf uur een waterleiding gesprongen, waardoor de straat een groot deel van de nacht blank kwam te staan. Over een lengte van 150 meter stond het water 20 tot 30 centimeter hoog.

Het water was halverwege de nacht weg, maar toen bleek de straat spekglad. De politie heeft de Westblaak tussen de Hartmanweg en het Eendrachtsplein afgesloten voor het verkeer. De gemeente probeert zo snel mogelijk een einde te maken aan de gladheid.

Ubisoft geeft duidelijkheid over releasedata shooters

Ubisoft is aan het werken aan een aantal shooters en nu hebben we meer nieuws over Haze, Far Cry 2 en Brothers in Arms: Hell's Highway. Ubisoft heeft namelijk nu wat meer duidelijkheid gegeven over de releasedata van de zojuist genoemde games.

Ten eerste heeft de ontwikkelaar nu bevestigd dat Haze het echt niet meer gaat halen voor het einde van dit jaar, maar een exacte datum is ook niet genoemd. Het bedrijf spreekt over "begin 2008". Vervolgens is daar Far Cry 2, deze game krijgt wat vertraging mee en zal in maart uitkomen. Brothers in Arms: Hell's Highway tenslotte, zal op de Xbox 360 en PC als het goed is gewoon in februari speelbaar zijn, terwijl de PS3 gamers moeten wachten tot maart.


Vanaf april zullen we de Nederlandse slachtvelden ten tijde van WOII beleven

DVD: Desperate Housewives - seizoen 3

Het valt niet altijd mee om hooggespannen verwachtingen in te lossen. Het eerste seizoen van Desperate Housewives was een onverwacht succes, maar het tweede seizoen stelde toch enigzins teleur. De verhaallijnen waren te losjes en de karakters verloren hun stiekeme kant een beetje. Gelukkig trok de serie nog meer dan genoeg kijkers om een derde seizoen verantwoord te maken, want de dames hebben hun oude niveau weer bijna terug. De derde reeeks werd recent nog uitgezonden door Net5 en is sinds kort ook op dvd verkrijgbaar.

Eternal Sonata krijgt extra content op de PlayStation 3

Eerder dit jaar verscheen Eternal Sonata (in Japan bekend als Trusty Bell) al op de Xbox 360. Volgend jaar zal deze RPG ook zijn opwachting maken op de PlayStation 3. Er is nu een Japanse trailer verschenen die de eerste beelden van deze versie laat zien. Wie het spel op de Xbox 360 heeft gespeeld zal het opvallen dat er veel nieuwe dingen zijn toegevoegd. Zo zijn er nieuwe speelbare personages en nieuwe vijanden. Verder lijkt het erop dat de PS3 versie een uitgebreider verhaal krijgt.

Eternal Sonata is de Westerse naam voor Trusty Bell: Chopin's Dream. Een RPG van Namco waarin Chopin in zijn dromen allerlei avonturen beleeft.

Bekijk de eerste minuten van Lost Odyssey

Lost Odyssey is vorige week uitgekomen in Japan en dus kon het niet lang duren voordat er wat nieuwe gameplay beelden zouden verschijnen. Hier dan ook twee nieuwe filmpjes. De eerste toont de intro van het spel en de tweede laat een compilatie zien van de gevechten.

In dit tweede project van de studio Mist Walker speel je de rol van Kaim, die veroordeeld was tot het leven van 1000 jaar in zijn huidige wereld. Hij weet niks van zijn verleden of van zijn toekomst. Als speler zul je Kaim meemaken tijdens vele van de levens die hij lijdt. Je zult zijn families zien, hoe hij meermalen verliefd wordt en geen conflict uit de weg gaat. Dit alles in een wereld waarin de mensheid langzaam de beschikking krijgt over duistere magische krachten.

Penumbra: Black Plague voor het eerst in beeld

Penumbra: Black Plague is een nieuwe horror adventure die begin volgend jaar op de PC zal verschijnen. De eerste teaser is nu verschijnen, hierin kun je alvast een kleine indruk krijgen van de sfeer die het spel zal hebben.

Penumbra: Black Plague is een horror adventure waarin flink gepuzzeld moet worden. In deze psychologische horror ervaring ga je als Philip op onderzoek uit naar de verdwijning van je vermoedelijke dode vader. Je zult je begeven in donker ondergronds gangenstelsel. Omgeven door gevaren en angsten die je van alle kanten tegemoet zullen komen, moet jij als Philip zien te overleven.

Pretparkspel voor Wii aangekondigd

Voor de mensen die maar geen genoeg kunnen krijgen van de minigames op de Wii komt er weer een nieuwe game in dit genre. Coyote Console heeft een pretparkspel in ontwikkeling; Wonderworld Amusement Park.

Dit spel biedt een volledige 3D wereld met waarin je met je eigen avatar kunt genieten van verschillende spelletjes, ritjes en prijzen in meerdere themagebieden. In totaal zullen er dertig minigames in het spel zitten, sommige met multiplayer modus.

De game zal in de zomer van volgend jaar in de winkel verschijnen.



Vraag naar heropening zaak Lucia de B

Icoon BinnenlandsEen groep van meer dan 850 wetenschappers wil dat de strafzaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. wordt heropend. Ze plaatsen daartoe deze week een petitie in dagbladen.

Het gaat om een initiatief van schrijver en bioloog Maarten 't Hart en wiskundige Richard Gill, die dit gisteren bekendmaakten in het tv-programma Pauw en Witteman.

Lucia de B. zit een levenslange straf uit voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten die zij zou hebben begaan. Veel deskundigen twijfelen aan haar schuld, omdat er geen rechtstreeks bewijs tegen haar bestaat. De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken heeft het Openbaar Ministerie eerder geadviseerd om bij de Hoge Raad om herziening van haar zaak te vragen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.