Jongeren Slotervaart boos na dood Bilal B.

PolitieEnige tientallen jongeren hebben afgelopen avond 'wraak' genomen op de politie voor de dood van Bilal B. De jongelui trokken rond 23.00 uur naar het politiebureau aan het August Allebéplein en staken daar een auto in de fik. Ook werden ruiten van het bureau, waar Bilal B. twee agenten levensgevaarlijk met een mes verwondde, ingegooid met stenen.

De politie verrichtte géén arrestaties. De groep verspreidde zich vanzelf waarna de rust in het stadsdeel weerkeerde. De jongeren uitten hun woede vanwege de dood van hun stadsdeelgenoot Bilal B.

Broertje
Het tv-programma Netwerk meldde afgelopen avond op Nederland 2 dat Bilals jongere broer Abdullah een meer voorname rol speelde binnen de Hofstadgroep dan Bilal. Abdullah komt uitgebreid voor in AIVD-dossiers, meldde Netwerk.

In 2005 blijkt de AIVD Abdullah B. in de gaten te hebben gehouden omdat hij een aanslag zou hebben voorbereid op een El Al-toestel op Schiphol. Oók Bilal kwam daarbij in beeld. De plannen waren echter dusdanig vaag dat er geen vervolging werd ingesteld.

Overigens werd gistermiddag een cameraploeg van de actualiteitenrubriek NOVA in Slotervaart weggetreiterd door Marokkaanse randgroepjongeren. De cameraman werd te verstaan gegeven dat ''zijn neus in z'n gezicht zou worden geslagen als hij niet direct oprotte.'' Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, die eerder opriep tot rust in de wijk, veroordeelt het gedrag van de Marokkaanse jongeren. ''Ze moeten met hun poten van de camera's afblijven'', aldus de oud-politieman en PvdA-bestuurder.

Schizofreen
De ouders en familie van Bilal B. hebben in een persverklaring aan de NOS laten weten dat Bilal aan schizofrenie leed.

De psychische stoornis is volgens de familie vastgesteld afgelopen april toen Bilal via een rechterlijke machtiging gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische instelling. Volgens de familie leed Bilal al sinds 2003 aan een psychische stoornis en hoorde hij stemmen in zijn hoofd. De familie stelt dat Bilal nooit had mogen worden ontslagen uit de kliniek. Ze zouden dat ook meerdere keren hebben aangegeven.

-
Link: Persverklaring familie Bilal B. (.pdf)