Niet-moslim weggepest van basisschool

Icoon OnderwijsDe 9-jarige Cyril Teissier, het enige blanke christelijke jongetje op basisschool De Cirkel in de Utrechtse wijk Zuilen, is van school veranderd omdat hij werd weggepest door Marokkaanse klasgenootjes. Schoolbegeleidster Annet van der Ree noemt het in het AD ''frustrerend dat we deze discriminatie, want dat was het, niet hebben kunnen stoppen.''

De schoolleiding vond het zelf maar beter dat Cyril naar een andere school uitweek, want de pestkoppen bleven maar doorgaan met schoppen, slaan, bedreigen, intimideren en buitensluiten op school.

De ouders van Cyril kozen er bewust voor hun drie kinderen naar de zwarte school De Cirkel te laten gaan. Ook Cyrils oudere zussen (nu 15 en 19) gingen daar naar toe ''vanwege de goede sfeer.'' Bovendien vonden de ouders Teissier het ''goed voor hun kennis van andere culturen.'' Van de goede sfeer is nu echter weinig meer over. ''Wij hebben de indruk dat pesterijen en discriminatie door Marokkaanse jongens tegen Nederlandse alleen maar toenemen in Zuilen. Daar moet iets aan gedaan worden'', zeggen de ouders nu.

Ze vertellen in het AD nog even fijntjes hoe het er aan toe ging, ook al omdat er onlangs doodleuk een wijkbericht verscheen over het succes van de 'gemengde school De Cirkel'. ''Een prettige, veilige plek voor alle kinderen uit de buurt'', staat erin.

Hoe veilig en leuk leggen vader en moeder Teisselier graag uit: ''Regelmatig kreeg Cyril klappen. Dit voetbalveld is alleen voor Marokkanen, jij mag niet meedoen, zeiden ze tegen hem. En als hij met de meisjes van zijn klas wilde spelen, werd hij uitgemaakt voor mietje. Ook zijn enige vriendje, een Turkse jongen, ging onder druk van de rest van de groep meedoen. Hij was dan weliswaar geen Marokkaan, maar in elk geval nog moslim. En dus beter dan Cyril.''