Albayrak wil criminele vreemdeling wel uitzetten

PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken) wil criminele vreemdelingen wel degelijk uitzetten. Eerder deze maand werd gemeld dat Albayrak de vorig jaar door oud-minister Verdonk aangekondigde maatregelen om criminele vluchtelingen strenger te straffen, voorlopig had stop gezet. Dat blijkt echter slechts één kant van het verhaal te zijn.

De PvdA-bewindsvrouw zegt vandaag in De Telegraaf dat ze criminele vreemdelingen wel degelijk hard gaat aanpakken. Ze wil alleen niet dat de goeden onder de kwaden lijden. Het plan van Verdonk bestond eruit dat iedereen die ook maar een veroordeling op zijn naam kreeg binnen de eerste drie jaar van zijn rechtmatig verblijf, het land uitgezet kon worden.

Volgens Albayrak zou in zo'n geval bijvoorbeeld ook een Tunesische vrouw die met een Nederlander is getrouwd en hier twee jaar woont en ruzie krijgt met haar buurvrouw en haar fors uitscheld, kunnen worden uitgezet, terwijl haar gezin hier woont. ''Stel dat de vrouw voor de scheldpartij beboet wordt, zou dat dan kunnen.'' De maatregel zou niet alleen gezinsvormers treffen of asielzoekers, maar ook kenniswerkers, zoals een Amerikaan die bij een groot Nederlands bedrijf werkt en een verkeersongeval veroorzaakt.

Albayrak: ''Het is beter de aandacht te richten op échte misdadigers, en dat kan door maatregelen die nu al bestaan beter te benutten. Ik heb het vermoeden dat we veel te weinig gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die we hebben. Als blijkt dat het effect van de bestaande maatregelen onvoldoende zijn, dan is voor mij alles bespreekbaar. Ook rigoureuze maatregelen.''

De pardonregeling van het nieuwe kabinet heeft tot nog toe in het geval van 650 vreemdelingen aangetoond dat zij moeten worden uitgezet, zo laat de staatssecretaris weten. Het gaat om oorlogsmisdadigers, leugenaars en criminelen. Volgens haar verloopt de regeling naar wens: ''Er was hel en verdoemenis voorspeld. Volgens Verdonk zouden 200.000 illegalen zich melden voor de regeling. Er is geen significante stijging van de instroom asielzoekers.''