Kamer tegen reisjes hangjongeren

Icoon PolitiekNiet alleen PVV-Kamerlid Geert Wilders heeft zich boos gemaakt over de 'vlindertrip' die 16 Rotterdamse hangjongeren momenteel door Marokko maken, ook CDA en VVD vinden dergelijke reisjes te gek voor woorden.

De groep Marokkaanse hangjongeren is voor twee weken naar het Noord-Afrikaanse land om kennis te maken met het milieu en de natuur. De jongeren bezoeken op kosten van de gemeenschap onder meer een cultureel festival. De kosten van het totale project zijn ruim 50.000 euro. De reis is een initiatief van het Rotterdams Milieucentrum (RMC), de gemeente Rotterdam ťn het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Namens het CDA laat Kamerlid Coskun CŲrŁz weten dat er paal en perk gesteld moet worden aan ''al die goedbedoelde initiatieven die heel veel geld kosten maar waarvan niemand weet wat het effect is''. Hij vindt dat alle overheidssubsidies aan dit soort projecten en programma's eerst moeten worden goedgekeurd door een zogeheten erkenningscommissie voordat het geld vrijkomt.

VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt al de reisjes ''te gek voor woorden'' en meent dat het ook hier in Nederland had gekund.

Meer tripjes
CŲrŁz kent overigens ook voorbeelden van gesubsidieerde reizen naar India, survivaltochten in Noorwegen en weekjes werken bij een boer in Frankrijk.

Vorige week werd bekend dat een jonge inbreker onlangs uit de Amsterdamse gevangenis was gehaald zodat hij meekon op een vergelijkbare trip naar Marokko. En vorig jaar berichtten we hier op FOK! al over het 'snoepreisje' die zo'n tachtig kansloze jongeren uit Amsterdam Zuid-Oost op kosten van de gemeenschap naar TunesiŽ maakten.

Die laatste reis was georganiseerd door stichting PEWA (Participatie Educatie en Werk Amsterdam-Zuidoost). Volgens PEWA-directeur Roy Hofwijks wordt overwogen volgend jaar wederom een dergelijke reis te organiseren, ''mits we natuurlijk het geld rond krijgen''.