Schietpartijen Palestijnen en Hamas

IsraŰl/PalestinaPalestijnse veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur geopend op demonstranten van de radicale Hamas-beweging. Dat meldden ooggetuigen.

Het incident deed zich voor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Verscheidene Hamas-aanhangers raakten gewond. Of er doden zijn gevallen is onduidelijk.

Vrijwel op hetzelfde moment namen schutters van Fatah en Hamas elkaar onder vuur op de Gazastrook. Of daarbij slachtoffers vielen, is niet bekend.

Lijfwacht
Een lijfwacht van de Palestijnse premier Ismail Haniyah is gisteren om het leven gekomen, toen diens autokonvooi werd beschoten. Haniyahs Hamas-beweging beschuldigde daarop de garde van president Mahmoud Abbas dat zij heeft geprobeerd de premier te vermoorden.

De oudste zoon, een adviseur van Haniyah en drie andere personen raakten gewond bij het schietincident, aldus Palestijnse regeringskringen. ''Wij weten wie geschoten heeft'', zei Haniyah tegen journalisten nadat hij veilig thuis in Gaza-stad was aangekomen.

Volgens Hamas is de Fatah-beweging van president Abbas verantwoordelijk voor de aanslag. Abbas heeft in een reactie laten weten de schietpartij te betreuren. Dat meldde het Palestijnse persbureau WAFA vrijdag.

Gewapende aanhangers van de radicale Palestijnse Hamas-beweging hebben vrijdag strategische plekken op de Gazastrook bezet. Bewapend met automatische wapens en raketgranaten posteerden zij zich langs belangrijke straten in Gaza-Stad, meldden ooggetuigen.