Afschuw over Holocaust-conferentie Iran

Icoon BuitenlandsHet Vaticaan heeft dinsdag felle kritiek geuit op de conferentie over de Holocaust die maandag in Iran is geopend. Het Vaticaan noemde de moord op miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog ''een verschrikkelijke tragedie''.

In een verklaring liet het Vaticaan weten dat de Holocaust een waarschuwing voor alle mensen is dat ze de rechten van anderen moeten respecteren.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Tony Blair hebben de Holocaust-conferentie dinsdag veroordeeld. Blair noemde de tweedaagse bijeenkomst een symbool van haat tegen mensen met een ander geloof.

Het Nederlands Dagblad meldde vandaag dat de Holocaustontkenners op de conferentie niets te ver gaat. In de schappen liggen boekjes met de titel 'Anne Franks dagboek is verzonnen'. Daarnaast hangt een serie van posters die 'Joodse leugens' over de holocaust moeten ontmaskeren. Op een muur worden foto's getoond van een jubelende Iraanse president Ahmadinejad, wiens afbeeldingen verspringen op de maat van de muziek van een Duitse neonazirockgroep.

De conferentie die gehouden wordt in een zaal op het terrein van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt bevolkt door honderden sprekers en toehoorders. Het zijn extreemrechtse westerlingen die zichzelf de titel 'wetenschapper' hebben toebedeeld, zwaar gesluierde moslimvrouwen, Iraanse- en Arabische mannen, Afrikaanse diplomaten en -gek is niet gek genoeg- een drietal ultraorthodoxe joden die fanatiek tégen de staat Israël zijn.

De tweedaagse conferentie is georganiseerd naar aanleiding van de opmerkingen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die verscheidene keren heeft gezegd dat de Holocaust een mythe is en dat Israël van de kaart moet worden geveegd.
Submitter:  Bron: ANP / FOK!