Europees Parlement wil Europese grondwet

Icoon Europa De overgrote meerderheid van het Europees Parlement en de 25 nationale parlementen wil de basis van de Europese grondwet behouden. Het is volgens het Europees Parlement noodzakelijk dat de institutionele hervormingen die erin staan doorgevoerd worden. In 2009 kan deze vernieuwde Europese grondwet van kracht worden.

Josep Borell stelt dat er een brede overeenstemming bestaat om de belangrijkste elementen uit het grondwettelijk verdrag te behouden. Dat blijkt uit een conferentie met het Europees Parlement en de 25 nationale parlementen van de EU-lidstaten. "De banden tussen het Europees Parlement en de nationale parlementen zijn versterkt", aldus Borell. Ook Paavo Lipponen, die samen met Borell de conferentie voortzat, wil de Europese grondwet behouden. "We moeten het verdrag heel laten en de essentie van de inhoud behouden".

Vanaf 1 januari zal Duitsland de voorzitter worden van de Europese Raad. Duitsland zal proberen om een uitweg te vinden uit de institutionele impasse van de EU. Ook Duitsland is ervoor om de grondwet nieuw leven in te blazen. Al 16 EU-lidstaten hebben het verdrag geratificeerd. Twee lidstaten, Frankrijk en Nederland, hebben het verdrag door middel van referenda verworpen.

Met dank aan Europees voor de submit.