FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 december 2006

'Klauwen velociraptor waren geen wapen'

De velociraptor is door films als Jurassic Park bekend geworden als een dinosaurus die met zijn grote, messcherpe klauwen zijn slachtoffers openreet. Uit Brits onderzoek is echter gebleken dat de klauwen waren bedoeld om te klimmen en dat ze mogelijk een voorstadium waren van vleugels.

Paleontologen van het Natuurhistorisch Museum in Londen en de universiteit van Manchester bevestigden een replica van de klauwen aan een robotarm, om te testen of de dino zo werkelijk zijn prooi kon doden. Ze ontdekten dat de velociraptor, die in groepen jaagde, de klauwen waarschijnlijk gebruikte om tegen zijn slachtoffer op te klimmen om hem vervolgens de strot af te bijten.

Het dier klom mogelijk ook in bomen, om op de rug van zijn prooi te kunnen springen. Dat zou het eerste stadium in de ontwikkeling van het vliegen zijn geweest, zo meldde The Sunday Telegraph.

Afbeelding van een velociraptor
Afbeelding van een velociraptor

Drie nieuwe gratis kranten op komst

Icoon Media Er komen binnenkort waarschijnlijk drie nieuwe gratis kranten: de kwaliteitskrant De Pers, de financiële krant Metro Finance en een nieuwe middagkrant van de Metro.

Geldschieter Marcel Boekhoorn had eerder al aangekondigd dat hij een gratis krant wilde opzetten en heeft nu besloten deze de naam De Pers te geven. "Het is een krachtige, klassieke, stijlvolle naam die past bij de krant", aldus uitgever Cornelis van den Berg. Er waren aanvankelijk 1200 namen, die teruggebracht werden tot tien. Uiteindelijk kwam de naam van de krant echter uit de redactie zelf.

Het is nog niet bekend wanneer het eerste exemplaar bij stations, universiteiten en winkelcentra zal liggen. "Dat willen we ook niet bekendmaken. Het wordt januari, maar we kondigen de dag niet aan en we starten geen reclamecampagne. Een gratis krant verkoopt zichzelf", gaat Van den Berg verder. "Het is een misverstand dat jongeren Metro en Spits lezen vanwege de formule. Ze zijn alleen op de juiste tijd op de juiste plek beschikbaar: het openbaar vervoer is een verveelmoment. Ook jongeren willen echt nieuws en mooie verhalen lezen".

Metro Finance is de werktitel van een nieuwe gratis financiële ochtendkrant. Metro-directeur Silvio de Groot schat de kans dat deze krant er komt op vijftig procent. Hij ziet ruimte in deze markt, omdat het Financieele Dagblad maar een oplage heeft van 55.000. Eerder wilde Metro een samenwerking met het FD, maar die heeft dat afgewezen. Ook werkt Metro aan een gratis middagkrant, maar daar is verder nog weinig over bekend.

[Upd] [A1GP] Nederland gediskwalificeerd

Het A1GP-team van Nederland is uit de uitslag van de hoofdrace van vandaag gehaald. Nederland had te laat haar verplichte pitstop gemaakt.

Jeroen Bleekemolen was in eerste instantie op de vijfde plaats gefinished, maar omdat de pitstop uiterlijk in de twintigste ronde gemaakt moest worden en Nederland pas later binnenkwam, is het team gediskwalificeerd. Door de diskwalificatie loopt Nederland zes punten mis en zakt het team in het kampioenschap naar een dertiende plaats.

Update:
Jan Lammers, teambaas van het Nederlandse A1GP-team, heeft protest aangetekend tegen de diskwalificatie. Hij heeft Bleekemolen aan het einde van de twintigste ronde een pitstop laten maken en vindt dat hij daarmee aan de reglementen heeft voldaan.

"Ons meningsverschil is dat wij vinden dat het reglement aangeeft dat wij vóór het afmaken van onze twintigste ronde ‘op de racebaan’ een pit-stop moeten maken," aldus Lammers. "Wij hebben onze twintigste ronde afgemaakt in de pitstraat. De definitie van de pitstraat is: de weg die toegang geef tot de pits en tevens de weg waarmee je de racebaan kunt oprijden en verlaten. Onze conclusie: het is onmogelijk de pitstraat in te rijden zonder de racebaan te verlaten en dus hebben wij onze twintigste ronde niet op de racebaan afgemaakt, maar in de pitstraat. Ook representeert onze twintigste rondetijd een ronde die gedeeltelijk op de racebaan en gedeeltelijk in de pitstraat werd afgelegd."

Uitslag Lazio Roma - AS Roma

Vanavond stond de stadsderby Lazio Roma – AS Roma op het programma. Lazio was daarin de sterkste, het won met 3-0 van aartsrivaal AS Roma. Door het verlies slinken de mogelijke titelkansen voor de nummer twee aanzienlijk, de achterstand op Internazionale bedraagt nu zeven punten.

Lazio Roma kreeg in de eerste helft de beste kans op de openingstreffer via Emilson Cribari. De doelman van Roma kon echter redding bieden en een achterstand voorkomen. De Giallorossi kwamen echter kort daarna wel op achterstand. Christian Ledesma krulde de bal vanaf 22 meter achter Doni, die kansloos werd gelaten. Kort na het begin van de tweede helft verdubbelde Lazio de score.

Een doelpunt waar een hoop tumult aan vooraf ging. Goran Pandev werd door Philippe Mexes in stelling gebracht om te scoren. Doelman Doni haalde Pandev echter onderuit, wat niet door de arbiter werd waargenomen. Hevige protesten vanaf de kant van Lazio en overleg met de assistent, deed scheidsrechter Rosetti besluiten een strafschop te geven. Ook kreeg Doni een rode kaart voorgeschoteld, die even later werd omgezet in een gele kaart. De strafschop kon door Oddo verzilverd worden.

Mutarelli gaf AS Roma de genadeklap in de 73e minuut door het derde doelpunt op zijn naam te schrijven. Francesco Totti mocht van de scheidsrechter blijven staan nadat de middenvelder natrapte, in de score zou evenwel niets meer veranderen. Door het verlies leed AS Roma een gevoelige nederlaag, niet alleen verloor het van stadsgenoot Lazio, in de strijd om het kampioenschap liepen de Giallorossi ernstige schade op.

Handbalsters uitgeschakeld op EK

De Nederlandse handbalsters zijn op het EK in Zweden uitgeschakeld. Ook de derde groepswedstrijd werd verloren. Frankrijk was met 28-26 te sterk.

Na de nederlagen tegen Spanje en Denemarken moest er gewonnen worden om nog kans te maken op de volgende ronde. Lang ging de wedstrijd gelijk op en bij rust leidde Nederland zelfs met 13-11. Na rust nam Frankrijk het initiatief, maar groot werd de voorsprong nooit. De kleine voorsprong werd echter geen moment weggeven waardoor Nederland, vorig jaar nog vijfde op het WK, met drie nederlagen als laatste eindigde in de poule.

Uitslagen Duitsland speelronde 16

In de Duitse competitie werd dit weekend speelronde zestien afgewerkt. Werder Bremen en Schalke 04 wonnen beiden en nemen nog steeds plaats één en twee in. Onderin wisten zowel HSV als Mainz niet te winnen. Met elf punten blijft Mainz laatste.

Bayern München moeizaam langs Energie Cottbus

Bayern München had het in eigen huis niet gemakkelijk tegen Energie Cottbus. Die Roten moesten Mark van Bommel missen, de middenvelder was geschorst. Via Bastian Schweinsteiger en een blunderende doelman kwam de thuisploeg op voorsprong. Tomislav Piplica schatte een schot van Schweinsteiger volkomen verkeerd in waarna de bal in het doel vloog.

Steffen Baumgart kon na rust iets terug doen en Energie Cottbus weer op gelijke hoogte brengen. Het zou echter niet voldoende zijn voor de gasten, kort na de 1-1 zette Daniel van Buyten de thuisploeg weer op voorsprong. Oliver Kahn moest negen minuten voor tijd nog redding bieden op een doelpoging van Vlad Munteanu en zo de drie punten voor Bayern veilig stellen.

Werder Bremen blijft Bundesliga aanvoeren

Eintracht Frankfurt had thuis weinig in te brengen tegen Werder Bremen. De thuisploeg ging met 2-6 ten onder tegen de koploper in Duitsland. De gasten uit Bremen kwamen al in de derde minuut via Naldo op voorsprong, kort daarna bracht Marco Russ de stand weer in evenwicht nadat keeper Wiese een vrije trap volkomen verkeerd inschatte. Werder kwam vervolgens via Daniel Jensen weer op voorsprong.

Verdediger Diego maakte voor rust de 1-3 en voegde daar na de pauze nog een doelpunt aan toe. Werder Bremen was simpelweg te goed voor de thuisploeg hoewel Kyrgiakos toch nog de 2-4 liet aantekenen. In het slot van de wedstrijd liepen de Grün-Weissen nog uit naar 2-6 door wederom Diego en Vranjes.



Uitslagen

ThuisUitEindstand
Bayer LeverkusenHertha BSC2-1
Bayern MünchenEnergie Cottbus2-1
Hamburger SV 1.FC Nürnberg 0-0
VfB StuttgartVfL Bochum1-0
Eintracht Frankfurt Werder Bremen 2-6
Bor. M'GladbachFSV Mainz 051-1
Hannover 96Arminia Bielefeld 1-1
Schalke 04Borussia Dortmund3-1
VfL WolfsburgAllemania Aachen1-2


Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1Werder Bremen 16103345-2133
2Schalke 0416103328-1733
3VfB Stuttgart1694328-1931
4Bayern München1693426-1930
5Hertha BSC1666427-2424
6Arminia Bielefeld 1657423-1822
7Bayer Leverkusen1664626-2322
8Borussia Dortmund1657420-1922
91.FC Nürnberg 16311218-1520
10Eintracht Frankfurt 1648422-2720
11Hannover 961655615-2320
12VfL Wolfsburg1647511-1419
13Allemania Aachen1653825-3018
14Energie Cottbus1644818-2416
15Bor. M'Gladbach1643913-2115
16VfL Bochum1643920-3015
17Hamburger SV 1619613-1912
18FSV Mainz 051618711-2611

Programma

DatumThuisUit
15/12VfL BochumBor. M'Gladbach
16/12Arminia Bielefeld Schalke 04
16/12FSV Mainz 05Bayern München
16/12Energie CottbusVfB Stuttgart
16/12Allemania AachenHamburger SV
16/121.FC Nürnberg Hannover 96
16/12Werder Bremen VfL Wolfsburg
17/12Hertha BSCEintracht Frankfurt
17/12Borussia DortmundBayer Leverkusen


Topscores

#NaamClubDoelpunten
1Miroslav Klose Werder Bremen10
-Marko PantelicHerta BSC10
3Roy MakaayBayern München8
-Maio GomezVfB Stuttgart8
-DiegoWerder Bremen8


Chileense ex-dictator Pinochet overleden

Icoon BuitenlandsDe voormalige dictator van Chili, Augusto Pinochet, is in het militair ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago overleden. Dat hebben zijn artsen gemeld. Pinochet was 91 jaar oud.

Pinochet kreeg een week geleden een hartaanval, waarna hij werd gedotterd. De artsen besloten daarna af te zien van verdere ingrepen, omdat die het leven van de oud-dictator in gevaar zouden brengen.

Hoewel Pinochet in de loop van de week leek te herstellen, werd hij zondag getroffen door een ernstige terugval in zijn gezondheid en moest hij opnieuw worden opgenomen op de intensive care. Daar overleed hij zondagmiddag.

Pinochet stond voor zijn hartaanval onder huisarrest wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op twee politieke tegenstanders. Een dag nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, besloot het Hof van Beroep het huisarrest van de oud-dictator op te heffen.

Pinochet regeerde Chili van 1973 tot 1990. Tijdens zijn bewind kwamen minstens 3197 oppositieleden om het leven door politiek geweld, waarvan velen door de hand van Pinochet's geheime politie.

Augusto Pinochet
De Chileense ex-dictator Pinochet (1915-2006)

Uitslag Chelsea - Arsenal

De topper in de Engelse Premier League tussen Chelsea en Arsenal is in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

Lange tijd leek het duel af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Matthieu Flamini in de 79e minuut de 0-1 scoorde. Zes minuten voor tijd bezorgde Michael Essien Chelsea alsnog een punt met een harde kogel in de bovenhoek. Er zal nog lang over die treffer worden nagepraat, even daarvoor maakte Ashley Cole namelijk een overtreding die niet werd afgefloten. De trainer van Arsenal, Arsene Wenger, was hierover woedend.

In de slotminuten zette Chelsea ongelofelijk veel druk en Essien had bijna de winnende treffer gescoord, maar zijn volley eindigde op de lat.

EK zwemmen: Tweede titel Veldhuis

Nadat ze eerder deze week de beste was op de 100 meter vrije slag, heeft Marleen Veldhuis tijdens het EK korte baan in Helsinki ook de Europese titel op de 50 meter vrije slag veroverd.

De 26-jarige Veldhuis, die ook in 2003, 2004 en 2005 de titel op de 50 meter vrije slag won, was met haar tijd van 23,69 bovendien twee tienden sneller dan het Nederlands record van Inge de Bruijn uit 2001.

EK zwemmen: Dekker pakt zilver

Inge Dekker heeft op de laatste dag van het Europees kampioenschap korte baan in Helsinki zilver veroverd op de 100 meter vrije slag. In de finale moest Dekker alleen de Duitse Antje Buschschulte voor zich dulden.

Robin van Aggele slaagde er net niet in om een medaille te veroveren op de 100 meter wisselslag, hij kwam 0,09 seconden te kort voor het brons en eindigde als vierde. Van Aggele dook met 53,79 seconden wel onder zijn eigen Nederlands record, dat hij vorig jaar zwom in de EK-finale in Triëst.

Voor de vijfde maal op rij ging de Europese titel op de 100 meter wisselslag naar Peter Mankoc. Met een tijd van 53,05 seconden bleef hij de Litouwer Vytautas Janusaitis voor.

Nick Driebergen kon in de finale van de 100 meter rugslag geen potten breken. Met een tijd van 53,42 seconden eindigde de Rijnsburger als achtste en bleef 0,09 seconden verwijderd van zijn in de halve finales gezwommen Nederlands record.

Williams verdient miljoenen aan Button en Heidfeld

Naar verluidt heeft het F1 team van Williams bijna veertig miljoen euro overgehouden aan Jenson Button en Nick Heidfeld. Beide coureurs zouden contractueel in 2006 uitkomen voor de Engelse renstal.

De affaire rondom Jenson Button staat bekend als Buttongate. De jonge Engelsman had een driejarig contract met ingang van 2006. De affaire rondom Nick Heidfeld is echter minder bekend. De Duitser zou voor 2006 een contract hebben getekend voor één jaar. Beide coureurs kochten hun contract echter af. Bedragen zijn nooit bekend gemaakt.

Nu de teams hun financiële resultaten bekend maken komt er meer duidelijkheid. Williams heeft namelijk een inkomstenbron van veertig miljoen euro opgenomen in de cijfers van 2006. Als verklaring voor deze inkomsten staan de afkoopsommen van de genoemde contracten. Naar verluidt heeft Button een afkoopsom van 37,9 miljoen euro moeten betalen om bij Honda te kunnen blijven. Heidfeld kwam er vanaf met een afkoopsom van anderhalf miljoen euro, waardoor hij bij BMW Sauber aan de slag kon.

Uitslagen Schotland speelronde 18

In de Schotse competitie wist Celtic zijn voorsprong van zestien punten vast te houden door een 2-1 overwinning op Dunfermline Athletic. Glasgow Rangers was met 3-0 te sterk voor Hibernian.

Voor Glasgow scoorden Dado Prso, Libor Sionko en Barry Ferguson, al voor rust. In de tweede helft werd de ellende voor 'Hibs' groter door het wegsturen van Ivan Sproule na een tweede gele kaart. Aberdeen hield de race met Rangers om de tweede plaats vol door Falkirk met 2-1 te verslaan. Darren Mackie en Chris Clark maakten de doelpunten, Alan Gow deed iets terug.

De overwinning van Celtic op Dunfermline was zwaarbevochten. Dorus de Vries verdedigde het doel van Dunfermline Athletic. Maar de Nederlandse doelman kon niet voorkomen dat Celtic de vijftiende zege van dit seizoen boekte. In de tweede helft had hij geen antwoord op inzetten van Aiden McGeady en Maciej Zurawski. Stephen Simmons deed iets terug voor de thuisploeg.

Uitslagen speelronde 18:

ThuisUitEindstand
KilmarnockSaint Mirren1-1
AberdeenFalkirk2-1
Glasgow RangersHibernian3-0
HeartsMotherwell4-1
Dundee UnitedInverness CT3-1
DunfermlineCeltic1-2

Stand:

#ClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Celtic184736-13
2Glasgow Rangers183129-17
3Aberdeen183124-15
4Hearts182727-19
5Hibernian182632-22
6Kilmarnock182625-28
7Falkirk182122-25
8Inverness CT182017-23
9Dundee United182019-31
10St. Mirren181817-24
11Motherwell181822-33
12Dunfermline181213-33

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Anthony StokesFalkirk11
2Chris KillenHibernian9
3BoydGlasgow Rangers8
-McDonaldMotherwell8

Programma volgende week:

DatumThuisUit
16/12Saint MirrenDunfermline
16/12Inverness CTKilmarnock
16/12FalkirkHibernian
16/12HeartsAberdeen
16/12MotherwellDundee United
16/12Glasgow RangersCeltic

Automobilist rijdt in op groep voetgangers

Icoon OngelukEen 25-jarige man uit Assen is zaterdagmorgen op een parkeerplaats met zijn auto ingereden op een groep voetgangers. Twee mannen raakten hierbij gewond.

De automobilist ging er na zijn daad vandoor. De politie hield hem aan nadat hij met gedoofde lichten de stoep afreed. De gewonde personen kwamen er met relatief licht letsel vanaf. Een 23-jarige man uit Hoogeveen moest zich onder doktersbehandeling stellen omdat hij last had van zijn elleboog. Zijn 26-jarige vriend uit Tiendeveen kwam er vanaf met een bloedneus, kneuzingen en schaafwonden. De automobilist zit vast op het politiebureau. Het is niet bekend of hij dronken was. Er is een onderzoek ingesteld.

Europees Parlement wil Europese grondwet

Icoon Europa De overgrote meerderheid van het Europees Parlement en de 25 nationale parlementen wil de basis van de Europese grondwet behouden. Het is volgens het Europees Parlement noodzakelijk dat de institutionele hervormingen die erin staan doorgevoerd worden. In 2009 kan deze vernieuwde Europese grondwet van kracht worden.

Josep Borell stelt dat er een brede overeenstemming bestaat om de belangrijkste elementen uit het grondwettelijk verdrag te behouden. Dat blijkt uit een conferentie met het Europees Parlement en de 25 nationale parlementen van de EU-lidstaten. "De banden tussen het Europees Parlement en de nationale parlementen zijn versterkt", aldus Borell. Ook Paavo Lipponen, die samen met Borell de conferentie voortzat, wil de Europese grondwet behouden. "We moeten het verdrag heel laten en de essentie van de inhoud behouden".

Vanaf 1 januari zal Duitsland de voorzitter worden van de Europese Raad. Duitsland zal proberen om een uitweg te vinden uit de institutionele impasse van de EU. Ook Duitsland is ervoor om de grondwet nieuw leven in te blazen. Al 16 EU-lidstaten hebben het verdrag geratificeerd. Twee lidstaten, Frankrijk en Nederland, hebben het verdrag door middel van referenda verworpen.

Met dank aan Europees voor de submit.

Kostelic pakt eerste combinatiezege

Ivica Kostelic heeft zondag in het Oostenrijkse Reiteralm voor het eerst in zijn loopbaan een wereldbekerwedstrijd op de combinatie weten te winnen. De Kroaat had al wel zeven WB-zeges op de slalom op zijn palmares.

Dankzij zijn zevende plaats vandaag op de Super G wist hij het combinatiegoud in Oostenrijk te winnen. Romed Baumann eindigde als tweede, zijn eerste podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd. Pierrick Bourgeat uit Frankrijk werd derde.

Alwin de Quartel viel uit op de slalom. De 23-jarige Nederlander eindigde op de Super G als 65e en één-na-laatste met 6.81 seconden achterstand op nummer één Niklas Rainer.

Album van de dag: Kaiser Chiefs

Het is 17 uur en iedereen komt weer thuis na een zware werk- of schooldag. Het is weekend! En als jouw zondag net zo saai is als die van mij dan kan jij wel een lekker opfrissend muziek album van de Kaiser Chiefs gebruiken! Dit is tot nu toe hun enige album, naast de EP die in juli '06 uit kwam dan. In maart 2006 speelden in een uitverkochte HMH en ik was erbij, deze jongens maken er echt een feest van!

1. Everyday I Love You Less and Less 3:37
2. I Predict a Riot 3:53
3. Modern Way 4:03
4. Na Na Na Na Naa 3:01
5. You Can Have It All 4:35
6. Oh My God 3:35
7. Born to Be a Dancer 3:30
8. Saturday Night 3:27
9. What Did I Ever Give You? 4:09
10. Time Honoured Tradition 2:45
11. Caroline, Yes! 4:13

Kaiser Chiefs - Employment (2005)

En natuurlijk wens ik iedereen veel download- en luisterplezier!

Euromillionspelers lopen 27 miljoen euro mis

Icoon OpmerkelijkDertig inwoners van het Waalse Moeskroen werden wel heel wreed uit hun droom gewekt. Ze dachten dat ze samen 27 miljoen euro hadden gewonnen. Tot ze erachter kwamen dat de plaatselijke krantenboer een ander lot voor hen had gevalideerd. De pechvogels speelden mee met de grootste loterij van Europa: Euromillions.

De Moeskroeners hadden vijf cijfers en twee sterren goed. Op dit lot stond vorige week een prijs van 27 miljoen euro. De uitbaters van een plaatselijke café deden al een paar jaar met hun stamgasten mee met Euromillions. In overleg kozen ze ook dit keer hun geluksnummers om op het lot te zetten. De plaatselijke krantenboer deed ook mee. Deze man zou het lot valideren, maar koos er toch voor niet de geluksnummers in te voeren, maar het loterijapparaat cijfers te laten trekken. Toen de Moeskroeners de kiosk van de man binnenliepen om het goede nieuws te vertellen kwamen ze erachter dat ze niets hadden gewonnen. Of de krantenboer Moeskroen is ontvlucht is niet bekend.

Uitslagen Jupiler League speelronde 20

Dit weekend stond geheel in het teken van de twintigste speelronde in de Jupiler League. Vanaf vrijdag werden er dagelijks wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en de bijbehorende stand.

De uitslagen:

ThuisploegUitploegEindstand
FC VolendamVVV Venlo1-0
RBC RoosendaalAGOVV Apeldoorn5-1
FC EmmenHelmond Sport2-1
Fortuna SittardFC Omniworld1-2
FC EindhovenBV Veendam1-2
De GraafschapFC Dordrecht2-0
Cambuur LeeuwardenMVV1-1
Go Ahead EaglesFC Zwolle1-1
TOP OssFC Den Bosch0-3
HFC HaarlemStormvogels/Telstar1-0

De stand:

#ClubWedstrijdenWGVPDoelsaldo
1RBC Roosendaal +2014514751-19
2De Graafschap +2013344241-22
3VVV Venlo2011453734-24
4FC Den Bosch +2011453733-24
5BV Veendam2071123235-22
6FC Volendam208843231-22
7Stormvogels/Telstar2010283239-32
8FC Dordrecht209473131-23
9FC Emmen208663038-28
10Go Ahead Eagles208663029-24
11HFC Haarlem207552928-25
12FC Omniworld206992329-39
13AGOVV Apeldoorn20610102229-39
14FC Zwolle205992125-25
15MVV205992125-30
16TOP Oss2063112128-46
17Cambuur Leeuwarden2055102022-35
18Fortuna Sittard2044121616-36
19FC Eindhoven2035121424-42
20Helmond Sport2025131119-50

Programma volgende week:

DatumThuisploegUitploeg
15/12BV VeendamDe Graafschap
15/12FC Den BoschVVV Venlo
15/12Cambuur LeeuwardenRBC Roosendaal
15/12FC ZwolleTOP Oss
15/12Stormvogels/TelstarFortuna Sittard
15/12MVVFC Volendam
15/12Helmond SportHFC Haarlem
15/12FC DordrechtFC Emmen
15/12FC OmniworldFC Eindhoven
17/12AGOVV ApeldoornGo Ahead Eagles

+ = periodekampioen

[A1GP] Stand kampioenschap

Er zijn inmiddels vijf races verreden in de A1GP. Tijd dus om de stand in het kampioenschap eens te bekijken. Duitsland staat met twaalf punten voorsprong op de eerste plaats, gevolgd door Groot-Brittannië. Nederland staat dertiende. Hieronder staat de volledige lijst.

PosTeamPuntenNederlandTsjechiëChinaMaleisiëIndonesië
SRFR FL SR FR FL SR FR FL SR FR FL SR FR FL
1 Duitsland48 3 10 - 7 2 - 5 10 2 9
2 Groot-Brittannië36 2 4 - 5 - 9 2 9 4 - 1
3 Mexico34 5 6 - 8 5 - - - 5 5
4 Frankrijk32 4 - 4 - - 7 1 8 - 8
5 Nieuw-Zeeland31 1 - - 4 - 2 4 3 1 6 10
6 Maleisië30 - - 6 10 1 - - 3 4 - 6
7 Italië26 - 5 - - 4 10 - - - 7
8 Canada22 - - 5 6 3 1 1 - 6 - -
9 Zwitserland20 - 3 - 1 - - 6 7 - 3
10 VS20 - 9 1 - - - - 5 3 2
11 Tsjechië20 - - 2 9 - 5 - - - 4
12 Australië18 - 8 - - - 8 - - 1 1
13 Nederland17 - 7 - 2 6 - - 2 - -
14 Zuid-Afrika13 6 - 1 - - - 6 - - - -
15 China8 - 2 3 3 - - - - - -
16 Brazilië5 - - - - 1 4 - - - -
17 Singapore3 - - - - - 3 - - - -
18 Indonesië1 - 1 - - - - - - - -
19 Ierland1 - - - - - - - 1 - -

SR = SprintRace = sprintrace
FR = FeatureRace = hoofdrace
FL = Flown Lap = snelste ronde

Nederland wint virtueel WK voetbal

Icoon Games Het echte WK voetbal hebben we dit jaar verloren, de 17-jarige Nederlander Andries Smit heeft zaterdag in Amsterdam het virtuele WK voetbal gewonnen. Dit heeft een woordvoerder van de organisatie FIFA Interactive World Cup 2006 gezegd.

Hij is de beste geworden in de game FIFA 07 op de XBOX 360. "Ik ben helemaal overdonderd, verbaasd en tegelijkertijd verrukt! Ik kan het gewoon nog niet geloven!", aldus Smit. Hij heeft 20.000 dollar aan prijzengeld gewonnen en mag de (echte) 'voetballer van het jaar-verkiezing' bijwonen.

Aan de finaleronde in Amsterdam namen 128 FIFA-gamers deel uit 68 landen. Smit won zaterdag de finalewedstrijd met 6-4 van zijn Oostenrijkse tegenstander Wolfgang Meier. Overigens speelde hij niet met het Nederlandse team, maar met het team van Brazilië. Meier speelde met de voetbalclub Barcelona. De finale zorgde voor een ware doelpuntenregen. In de derde minuut viel de eerste goal al. In de zestiende minuut zou het 1-1 worden en de eerste helft eindigde in een 4-2 voorsprong voor de Nederlander. In de tweede helft werd er defensiever gespeeld. Meier scoorde echter twee keer, waardoor de score weer gelijk stond. In de laatste twintig minuten kon de virtuele Ronaldinho twee doelpunten scoren voor Nederland: 6-4.



"Ik kan het gewoon nog niet geloven!"

Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 16

Icoon EredivisieOok afgelopen weekend werd er weer een complete speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Op het programma stond een onvervalste topper tussen Ajax en AZ. In Amsterdam speelden de twee ploegen gelijk. Hierdoor is PSV opnieuw de lachende derde, aangezien de Eindhovenaren hun wedstrijd wel wisten te winnen.

Voor rust kwam Ajax op voorsprong, maar na de thee nam AZ het initiatief over en stond na twintig minuten spelen in de tweede helft op voorsprong. Een kwartier voor tijd maakte de Amsterdammers toch nog gelijk. Feyenoord heeft met moeite weten te winnen van ADO Den Haag. In het eerste deel van de wedstrijd hadden de Rotterdammers het erg moeilijk. In de tweede helft kwam de ploeg van trainer Erwin Koeman al snel op een comfortabele voorsprong. In de slotfase kwam hier nog een treffer bij en ook de Hagenezen wisten nog te scoren.

Aan de hand van Blaise N'Kufo wist FC TWente de wedstrijd tegen Willem II te winnen. De aanvaller schreef de drie treffers die door de ploeg uit Enschede werden gemaakt op zijn naam. In de eerste helft wisten de Tukkers al twee keer te scoren. In blessuretijd deed de Tilburgse ploeg wat terug. Na de thee, toen ook de derde treffer werd aangetekend, was het duel gespeeld. Tot slot had Vitesse weinig moeite met RKC Waalwijk. In het Gelredome wist de ploeg uit Arnhem met 3-1 van de Brabanders te winnen. De Waalwijkers kwamen nog wel op voorsprong, maar de thuisploeg draaide de rollen al snel om. In de tweede helft werd de voorsprong nog verder uitgebouwd met één treffer.

Alle uitslagen van dit weekend:
Vrijdag 8 december:
SC Heerenveen - Roda JC (1-0)

Zaterdag 9 december:
NAC Breda - Excelsior (2-1)
FC Groningen - PSV (0-2)
NEC - FC Utrecht (2-0)
Heracles Almelo - Sparta Rotterdam (2-3)

Zondag 10 december:
Ajax - AZ (2-2)
Feyenoord - ADO Den Haag (3-1)
Vitesse - RKC Waalwijk (3-1)
Willem II - FC Twente (1-3)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.


Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbamanager!

Uitslagen Eredivisie 10/12/2006 II

Om half drie werden er nog twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Vitesse - RKC Waalwijk 3-1
18' Remacle 0-1 (assist Reuser)
22' Lazovic 1-1 (assist Janssen)
24' Junker 2-1 (assist Janssen)
67' Hersi 3-1 (assist Junker)

Scheidsrechter: v. Dongen.
Toeschouwers: 26.000.
Rood: 70. T. Janssen (Vitesse).
Geel: v.d. Schaaf, Wapenaar, Hersi (allen Vitesse), Mulder (RKC).

Opstellingen

Vitesse: Wapenaar, Verhaegh, Sprockel, Sansoni (Knol/85), Due, Kaya (Hersi/55), v.d.Schaaf, Pryor (Fränkel/74), T.Janssen, Lazovic, Junker.

RKC: v.Dijk, D.Mulder, Koenders, Teixeira (Keller/78), Fung A Wing, v.Diemen, Reuser (Janssen/61), Vicelich (Fuchs/39), Ikedia,Putter, Remacle.



Willem II - FC Twente 1-3
31' N' Kufo 0-1 (assist Bakircioglu)
42' N' Kufo 0-2 (assist Bakircioglu)
45' Bobson 1-2
69' N'Kufo 1-3 (assist Bakkal)

Scheidsrechter: v. Boekel.
Toeschouwers: 12.000.
Geel: Messoudi, Kargbo (Willem II), El Ahmadi, Heubach (Twente).

Opstellingen

Willem II: Sengier, Wau, v.d.Struijk (Swinkels/78), Bælum, Hermans, Kargbo, Bobson, Assou-Ekotto, Hadouir (Den Ouden/85), Redan, Messoudi (Keenan/46).

Twente: Boschker, Wilkshire, Wielaert, Niemeyer, Heubach (Wellenberg/66), Engelaar, Bakkal (Zijler/80), El Ahmadi (Brama/84), Bakircioglu, N'Kufo, Touma.

De stand na vanmiddag kan je hier vinden.

Programma volgende week

Datum:Thuis:Uit:
vri 15/12PSVHeracles
za 16/12Roda JCVitesse
za 16/12ADO Den HaagWillem II
za 16/12ExcelsiorAjax
za 16/12SpartaNAC Breda/td>
zo 17/12AZFC Groningen
zo 17/12FC TwenteSC Heerenveen
zo 17/12RKC WaalwijkNEC
zo 17/12FC UtrechtFeyenoord

Ajax en AZ boos op Braamhaar

Zowel AZ-trainer Louis van Gaal als Ajax-coach Henk ten Cate hadden na afloop van de match tussen beide teams geen goed woord over voor de prestatie van scheidsrechter Braamhaar.

Volgens de oefenmeesters had Braamhaar de uitslag van de wedstrijd beïnvloed en had hij niet het niveau om deze topper te fluiten. Van Gaal en Ten Cate waren het echter niet eens over wat de arbiter allemaal fout had gedaan, want zowel de Ajax- als AZ-coach waren van mening dat Braamhaar tegen hun ploeg had gefloten.

Dronken piloot veroordeeld

Icoon JustitieEen Australische piloot is door een Britse rechtbank tot vier maanden cel veroordeeld omdat hij in beschonken toestand een vliegtuig wilde besturen. De 51-jarige gezagvoerder van vliegmaatschappij Emirates blies op Heathrow een alcoholpromillage van 1,34 terwijl 0,2 is toegestaan.

De piloot wilde een vliegtuig met aan boord driehonderd mensen van Londen naar Dubai vliegen. Een beveiligheidsbeambte waarschuwde de politie omdat de vliegenier zich nogal opvallend gedroeg. Voorlopig blijft de piloot met beide benen op de grond in een cel.

'Dood Diana was geen moord of complot'

Icoon BuitenlandsEen groot onderzoek naar de oorzaak van de dood van de Britse prinses Diana verwijst alle complottheoriën naar de prullenbak. Dat blijkt uit de conclusies van de voormalige hoofdcommissaris van Scotland Yard Lord Stevens.

De Britse zondagskrant News of the World zegt inzage te hebben gehad in de onderzoeksgegevens. Stevens publiceert zijn bevindingen donderdag. De vrouw van de Britse kroonprins Charles, van wie ze gescheiden leefde, kwam in augustus 1997 om het leven door een auto-ongeluk in Parijs. Stevens deed twee jaar lang onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk, dat ook het leven kostte aan Diana's vriend Dodi al-Fayed en de chauffeur Henri Paul.

Niet zwanger
De boulevardkrant ontkracht de geruchten dat Diana zwanger zou zijn geweest van Fayed. Ook de verhalen dat de twee zich vlak voor het noodlottige ongeval zouden hebben verloofd, wordt naar het rijk der fabelen verwezen. Er was geen moordcomplot en evenmin is naderhand geprobeerd zaken in de doofpot te stoppen. De auto was niet gesaboteerd en er was geen mysterieuze witte Fiat die de botsing in een tunnel veroorzaakte, ontkent de krant één voor één de theorieën die de boulevardpers zelf bijna tien jaar lang lanceerde.

Lord Stevens zou de Franse bevindingen bevestigen dat Paul veel te veel alcohol had gedronken en te hard reed. Zijn rechercheurs hebben twee jaar lang 400 getuigen en bekenden van de slachtoffers ondervraagd, 20.000 officiële documenten onderzocht en het bewijsmateriaal opnieuw laten onderzoeken.

In januari begint een Britse lijkschouwer met een juridisch onderzoek naar het ongeluk. De Britse wet verplicht een dergelijk onderzoek als een Britse ingezetene in het buitenland overlijdt.


De restanten van de auto waarmee Diana verongelukte

Man opent 'salarisbespreking' met bijl

Icoon OpmerkelijkEen 37-jarige man uit Enschede heeft vrijdag het kantoor van zijn baas aan de Wethouder Beversstraat bewerkt met een bijl omdat hij meer salaris wilde. Dat liet de politie zondag weten.

De bijl was blijkbaar tweede keus: eigenlijk wilde de werknemer met zijn busje het pand binnenrijden, maar daarmee kwam hij vast te zitten.

Om zijn eis toch kracht bij te zetten, haalde de man de bijl uit het busje en sloeg daarmee meerdere ramen en deuren in. Ook zat hij zijn baas achterna met de bijl. De politie heeft de wildeman op het bedrijfsterrein aangehouden. Niemand raakte gewond.

Onbekend is nog of de man meer salaris heeft gekregen, danwel ontslag op staande voet.

UEFA wil meer landen op EK

Er is een kans dat het EK 2012 meer deelnemende landen kent dan tot op heden gebruikelijk is. De UEFA wil het aantal deelnemende landen uitbreiden van 16 naar 24. Met ingang van 2012 moet het nieuwe systeem zijn ingevoerd als het aan de Europese voetbalbond ligt.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson steunt hiermee een Schots initiatief. "Ik ben er ook van overtuigd dat dit voorstel op ons volgende congres de meerderheid van stemmen krijgt", aldus de preses. Het eerstvolgende EK, in 2008, zal in Oostenrijk en Zwitserland gespeeld worden.

'Marokkanen moeten Wilders knuffelen'

Tegen mensen als Verdonk en Wilders moet je niet gaan schreeuwen of agressief worden. Je moet ze 'knuffelen', dan komen ze vanzelf tot bezinning. Dat was de boodschap van Abkader Chrifi van de Marokkaans-Nederlandse organisatie Trendy Maroc Star.

Hij sprak op een bijeenkomst zondag in Venray met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschappen uit Venlo en Venray.

Trendy Maroc Star probeert de Marokkaanse gemeenschap met overheidssteun een mentaliteitsomslag te laten maken. De Marokkanen zouden moeten leren hun schouders op te halen over discriminatie en zelf te vechten voor een goede positie in de samenleving. De Marokkaanse organisaties riepen de gemeenten op om hen in dit streven te steunen.

Op 11 september vond in Amsterdam al de kick-off van het project plaats onder de noemer 'K.U.T. Marokkaan wordt succes-Marokkaan'.

Op de website van Trendy Maroc Star staat dat de Marokkaanse gemeenschap vijf competenties bezit die haar onderscheidt van anderen. Waaronder het bezitten van twee taalculturen, pionierszin, sociale betrokkenheid en het makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Met dank aan jbo voor de submit.

[A1GP] Ho-Pin Tung geveld door tegenslagen

Meer dan een veertiende plaats op de finishlijn zat er voor Ho-Pin Tung niet in, in zijn debuutrace in de A1GP-raceklasse. Het weekend van de Chinese Nederlander, die uitkomt voor team China, stond voor de jonge coureur in het teken van de technische tegenslagen.

In de eerste stint van de hoofdrace liet hij echter zien wat hij waard is; hij reed onder de moeilijkste condities rondetijden die zich met de kop van het veld konden meten. In de Sprintrace in de vroege zondagochtend eindigde hij naast de baan door een slechte balans in de auto.

"Het overstuur in de Sprintrace maakte betere tijden onmogelijk, het middenveld was alles wat er in zat. Toen ik iets te wijd ging en op een hobbel terechtkwam naast de kerbstones, spinde ik en kwam ik met afgeslagen motor op de rand van het asfalt te staan."

Door het uitstapje in de Sprintrace moest Ho-Pin Tung achteraan starten in de Featurerace. In een voortreffelijke eerste gedeelte van de wedstrijd wist de Formule 3-kampioen de top tien binnen rijden. Zijn imponerende inhaalrace werd echter weer te niet gedaan door de tweede set regenbanden die hij na zijn eerste pitstop gemonteerd kreeg. "Die set was ronduit slecht en de wissel naar droogweer banden kwam voor mij iets te vroeg."


Op de vraag wat voor indruk zijn kennismaking met de A1GP-klasse heeft achterrgelaten zei hij: "Qua resultaat? Slecht! Het team werkt goed, de auto beheers ik goed, kijk maar naar de rondetijden in het eerste gedeelte en het was natuurlijk een eer om voor China aan te treden in de landencompetitie. Met wat minder technische problemen had er zeker meer ingezeten. Ik hoop in de volgende race weer van de partij te zijn"

Waterpolovrouwen nog zonder zege

Ook de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Holiday Cup hebben de waterpolovrouwen niet kunnen winnen. In Los Alamitos speelde Oranje gelijk tegen Canada (8-8). Hierdoor heeft het team tot nu toe geen enkel duel gewonnen.

Het team van bondscoach Robin van Galen had het gelijkspel aan zichzelf te danken. In de laatste periode ging Nederland nog met 8-5 aan de leiding. Toch slaagde de Canadezen er in om op gelijke hoogte te komen. Yasemin Smit was de meest productieve speelster aan de zijde van Nederland. Ze wist drie doelpunten te maken. Het hoogst haalbare voor de ploeg is een vijfde plaats. Dan moet er wel gewonnen worden van Italië.

Uitslagen Eredivisie 10/12/2006 I

Om half één begonnen twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Ajax - AZ 2-2
35' Heitinga 1-0 (assist Huntelaar)
51' Arveladze 1-1 (assist Jenner)
57' Mendes da Silva 1-2
75' Huntelaar 2-2 (assist Ogararu)

Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 50.649.
Geel: Huntelaar (Ajax), Opdam, de Cler, Steinsson (allen AZ).

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, Ogararu, Stam, Grygera, Emanuelson, Gabri, Heitinga, Lindenbergh (Vermaelen/58), De Mul (Mitea/69), Huntelaar, Babel (Rosenberg/77).

AZ: Waterreus, Steinsson, Jaliens, Opdam, De Cler, De Zeeuw (Jenner/46), Mendes da Silva, Martens (Cziommer/46), Schaars, Dembélé (Lens/78), Arveladze.



Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
55' Hofs 1-0
59' De Guzman 2-0 (assist Kolkka)
85' Charisteas 3-0 Penalty
90' Kolk 3-1

Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers: 40.000.
Geel: Bahia (Feyenoord), Bosschaart (ADO).

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Greene, Lucius, Bahia (Vlaar/46), Drenthe, Buijs, De Guzman, Hofs, Kolkka, Charisteas (v. Hooijdonk/88), Huysegems (Vincken/77).

ADO: Zwinkels, Vreven, Saavedra, Bunjevcevic, Tininho, Knopper (Verhoek/81), Bodde, Bosschaart, Delorge, Mols (De Vries/81), Kolk.

Om half 3 beginnen de wedstrijden Vitesse - RKC Waalwijk en Willem II tegen FC Twente.

Rijkaard: "Wedstrijd niet zoals gehoopt"

FC Barcelona kende een moeilijke wedstrijd tegen Real Sociedad. De Catalanen wisten met een minmaal verschil te winnen (1-0), dankzij een treffer van Ronaldinho. In blessuretijd voorkwam Victor Valdés met een goede redding dat de tegenstander op gelijke hoogte kwam.

"Het was voor mij een geweldige wedstijd, al was het waarschijnlijk niet wat de meesten ervan verwacht hadden. Ik moet ook toegeven mooiere wedstrijden gezien te hebben. We hebben echter gewoon de drie belangrijke punten binnen," was het commentaar van trainer Frank Rijkaard op de persconferentie, welke na het duel werd gehouden. De oefenmeester was erg te spreken over Valdés. Hij zorgde er namelijk voor dat FC Barcelona geen punten verspeelde. "Valdés bezorgde ons in de slotfase drie punten. Iedereen kan zo zien dat hij tot de laatste minuut scherp is."

Kirkland loopt hoofdletsel op

Chris Kirkland, doelman van Middlesbrough, is zaterdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In het duel tegen Charlton Athletic botste de sluitpost hard tegen een medespeler aan. In de kleedkamer zakte hij uiteindelijk in elkaar.

Na dit incident kreeg Kirkland een brace om zijn nek en zuurstof toegediend. Vervolgens werd de keeper per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de trainer van Middlesbrough, Paul Jewell, leek de blessure ernstiger dan het eigenlijk was: "Hij kreeg een trap of een knie tegen het hoofd. Dat resulteerde met enige vertraging in een shock. De medische staf was er snel bij en toonde zich heel erg bezorgd. Maar in de ziekenauto schijnt hij al te hebben gezegd dat hij er woensdag tegen Arsenal wel weer bij is. Dus we hebben goede hoop dat het meevalt."

Santa's little helpers...

cptmarco is druk vandaag. Vandaag is eindelijk de dag dat de kerstboom de kamer in kan. Mijn echte nepperd staat al bijna. Uit grote uitvouwen van de takken is begonnen. Daarna begint het drama van het ontwarren van de lichtjes. Maar als dat eenmaal hangt is het nog even een kwestie van de ballen en slingers er in gooien en cptmarco heeft Kerst!

Eigenlijk zou ik best wel wat hulp en tips kunnen gebruiken om m'n huisje mooi aan te kleden. Maar of ik op dit soort hulp zit te wachten...?

Shorttrackers falen opnieuw

Het Nederlands shorttrackteam is er wederom niet in geslaagd om succes te boeken. In Montreal werden dit weekend weer wereldbekerwedstrijden verreden. Voor Oranje was alleen Niels Kerstholt succesvol. In de voorrondes boekte hij een goed resultaat, maar in de serie kwam hij als laatste over de finish.

Zowel de mannen als de vrouwen waren op de 1500 meter niet succesvol. Bij de heren boekte Jorrit Oosten het beste resultaat door op de vierde plaats van zijn serie te eindigen. Ook bij de dames slaagde was er een klein feestje. Anita van Doorn wist zich te kwalificeren voor de halve finales. Dit was echter ook het eindpunt, aangezien ze geen kwalificatie voor de finale wist af te dwingen. Uiteindelijk werd ze tiende.

Booy: "Goals te makkelijk weggegeven"

Foeke Booy, trainer van FC Utrecht, was na de wedstrijd tegen NEC alles behalve een tevreden persoon. De club uit de Domstad verloor het duel tegen de Nijmegenaren met 2-0. Hierdoor staat de ploeg na dit weekend in het zogenaamde rechterrijtje.

"Ik heb nooit het gevoel gehad dat we hier gingen verliezen", was het commentaar van de oefenmeester. "We hebben er alles aan gedaan om te winnen. Maar als je niet kunt scoren, lukt dat niet. De tegendoelpunten vielen bovendien op hele ongelukkige momenten. De eerste goal, maar ook de tweede, gaven we wel heel gemakkelijk weg. We hebben het ons daardoor zelf moeilijk gemaakt."

"Desondanks had ik niet het gevoel dat we hier vanavond zouden verliezen. We kregen kansen en bleven kansen krijgen, zonder overigens spectaculair te voetballen. Maar als je kansen krijgt, moet je ze ook afronden en dat is vandaag niet gebeurd. Nogmaals, NEC scoort op cruciale momenten, vlak na het begin van de eerste helft en vlak na het begin van de tweede helft. Daardoor liepen we vanaf het begin achter de feiten aan."

Zijn collega aan de zijde van NEC, Mario Been, was een stuk vrolijker. "Dit was voor ons een heel belangrijke wedstrijd. Het ging er vandaag om of we naar boven konden blijven kijken of dat we onze blik naar beneden moesten richten, omdat FC Utrecht anders op vier punten achterstand was gekomen. Het was niet spectaculair, maar het is ook eens goed om de drie punten te pakken na zo'n wedstrijd."

Wat gebeurde er deze week?

Elke week brengen Mutter en Silmarwen een stuk feitelijke date vol met algemene ontwikkeling, waarmee je neefjes en nichtjes de loef af kunt steken op saaie familieverjaardagen.

Algemeen
Op 12 december 1985 stort een DC-8 van Arrow Air neer na het opstijgen in Gander op Newfoundland, waarbij 256 personen omkomen, onder wie 248 leden van de 101st Airborne Division van de Verenigde Staten van Amerika.
Op 12 december 1999 vergaat de Maltese tanker Erika voor de kust van Bretagne. Doordat het schip doormidden breekt komen duizenden liters stookolie in zee terecht en veroorzaken zo een milieuramp.
Op 13 december 1995 horen tijdens een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux rijkswachters kinderstemmen, maar ze vinden niet de cel waarin de meisjes Julie en Melissa zijn opgesloten
Op 14 december 1287 treden als gevolg van een zware storm overstromingen op rond de Zuiderzee en in East Anglia. Vijftigduizend mensen komen om het leven.
Op 14 december 1911 bereikt de Noor Roald Amundsen samen met zijn ploeg als eerste mensen ooit de georafische Zuidpool.
Op 15 december 1961 wordt Adolf Eichmann in Jeruzalem ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in de holocaust.
Op 16 december 1863 koopt de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken de brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam
Op 16 december 1920 kost een aardbeving in Kansu in China (8.5 op de schaal van Richter) 180.000 doden
Op 16 december 1999 komen door modderstromen in Venezuela duizenden mensen om.

Politiek
Op 10 december 1665 komt mede op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter het Korps Mariniers tot stand.
Op 10 december 1945 wordt Nederland lid van de Verenigde Naties
Op 11 december 1999 eindigt de top van EU-staats- en regeringleiders in Helsinki met de goedkeuring van de oprichting van een Europees leger en een akkoord over de uitbreiding en de kandidatuur van Turkije.
Op 12 december 1870 wordt Joseph H. Rainey uit South Carolina het eerste zwarte lid van het Amerikaans Congres.
Op 12 december 1911 wordt New Delhi de hoofdstad van India, dat was Calcutta
Op 13 december 2003 de arrestatie van Saddam Hoessein
Op 15 december 1702 vermoorden zevenenveertig ronin, die voor diens dood samurai waren van Asano Naganori, Kira Yoshinaka omdat hij hun heer verraden heeft. Daarna plegen ze collectief seppuku. Hun vertoon van bushido-idealen wordt in Japan legendarisch.
Op 15 december 1799 wordt Napoleon Bonaparte de Eerste Consul van Frankrijk.
Op 16 december 1966 wordt Het Rode Boekje van Mao Zedong (Citaten van Voorzitter Mao) gepubliceerd.
Op 16 december 1991 verwerpt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de stelling dat zionisme een vorm van racisme is met 111 tegen 25 stemmen, bij dertien onthoudingen.
Op 16 december 1653 wordt Oliver Cromwell Lord Protector van Engeland, Schotland en Ierland.

Oorlog
Op 10 december 1906 krijgt Theodore Roosevelt de Nobelprijs voor de Vrede.
Op 13 december 1937 wint Japan de Slag om Nanking. De stad wordt het toneel van massale verkrachtingen en massamoord door het Japanse leger.
Op 13 december 1938 bouwen honderd gedeporteerden uit Sachsenhausen het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
Op 13 december 1943 moordt een Duitse legereenheid, als wraak voor vermeende steun aan het verzet, de gehele mannelijke bevolking van het Griekse stadje Kalavryta uit.
Op 15 december 1916 het einde van de Slag om Verdun
Op 16 december 1944 het begin van het Ardennenoffensief. Een V-2 raket treft de Rex-bioscoop in Antwerpen waarbij 567 mensen omkomen.
Op 16 december 1971 capituleert Pakistan; waarna de volgende dag Bangladesh wordt opgericht.

Sport
Op 14 december 2003 scherpt Pieter van den Hoogenband bij de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) in Dublin zijn eigen Europese record op de 200 meter vrije slag kortebaan (25 meter) aan tot 1.41,89.
Op 15 december 1891 vindt de Canadees James Naismith vindt het basketbal uit.
Op 15 december 1935 wordt Max Euwe wereldkampioen schaken.
Op 16 december 1899 richten Engelse immigranten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.

Wetenschap
Op 10 december 1799 voert Frankrijk als eerste land ter wereld het metrieke systeem in.
Op 12 december 1901 de eerste transatlantische radio-uitzending, door Guglielmo Marconi
Op 13 december 1577 begint Sir Francis Drake in Plymouth aan zijn reis om de wereld.
Op 13 december 1642 bereikt Abel Tasman Nieuw-Zeeland.
Op 14 december 1900 publiceert Max Planck zijn studie over de kwantummechanica
Op 15 december 1593 verleent Holland octrooi op de windmolen (octrooihouder onbekend).
Op 16 december 1910 maakt Henri Coanda de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor
Op 16 december 1990 komt de eerste genetisch gemanipuleerde stier, stier Herman, ter wereld in Lelystad

EK zwemmen: Mannen naar finale 4x50 vrij

Bij het Europees kampioenschap korte baan in het Finse Helsinki hebben de Nederlandse zwemmers zich als vierde geplaatst voor de finale van de 4x50 meter vrije slag.

Johan Kenkhuis, Bas van Velthoven, Stefan Oosting en Mitja Zastrow kwamen in de series tot een tijd van 1.26,64. Vorig jaar veroverde Nederland op dit nummer de Europese titel in een nieuw wereldrecord. De finale is later vandaag.

Uitslag Sevilla - Real Madrid

Gisteravond werd in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuan de topper tussen de Spaanse nummers twee en drie gespeeld, te weten Real Madrid en Sevilla. Uiteindelijk wist de thuisploeg aan het langste eind te trekken: 2-1.

Sevilla begon het meest aanvallend, en zorgde direct voor gevaar. Toch was het juist Real dat de voorsprong nam. David Beckham mocht een vrije trap nemen van de linkerkant. In plaats van de bal voor te geven, schoot de Engelsman de bal direct langs doelman Palop. Of het de bedoeling was, valt te betwijfelen, maar het doelpunt was een feit. Lang kon de Koninklijke niet genieten van de voorsprong. Luís Fabiano haalde vernietigend uit van zestien meter, zijn schot kwam niet verder dan de lat. In de rebound was Frederic Kanouté wel trefzeker, en kon van dichtbij afronden.

In de rest van de eerste helft werd Real beter, maar van echte kansen was eigenlijk nooit sprake. Na de thee zette Sevilla extra druk op het doel van Casillas. Na alle counters van de bezoekers overleefd te hebben kreeg ook Sevilla een vrije trap. Daniel Alves zette voor, Julien Escudé kopte door, en Ernesto Chevanton wist met een snelle omhaal Iker Casillas te verschalken in de korte hoek. In de slotfase kon Sevilla de wedstrijd uitspelen, en de drie punten in eigen huis houden. Door de winst van FC Barcelona op Real Sociedad (1-0) eerder op de dag blijft Sevilla op twee punten. Real Madrid zakt naar de derde plaats, op vier punten.

Sevilla FC - Real Madrid CF 2-1

12' Beckham 0-1
17' Kanouté 1-1
77' Chevanton 2-1

Mariah Carey niet blij met pornoster Mary Carey

Icoon Showbizz Mariah Carey heeft pornoster Mary Carey gedreigd met een rechtszaak als de laatstgenoemde Carey niet snel haar naam verandert. De zangeres is bang dat haar fans haar en de pornoster door elkaar zullen halen.

Mary Carey, geboren als Mary Cook, zou van plan zijn om dvd's uit te gaan brengen onder haar artiestennaam. Mariah dreigt met een rechtszaak om dat te voorkomen.

De pornoactrice vindt het belachelijk dat de zangeres nu pas begint met klagen. Ze gebruikt haar artiestennaam namelijk al vanaf 2002. "Ik ben klaar voor een eventuele juridische strijd."

In 2003 deed de pornoactrice zelfs mee met de gouverneursverkiezingen in de staat Californië, die ze uiteindelijk verloor van Arnold Schwarzenegger. Ook dit jaar deed ze weer mee, maar ze verloor opnieuw van 'the Governator'.


Mariah Carey is bang dat haar fans de verkeerde dvd kopen

Miljoenen wormen bij brand omgekomen

Icoon BrandMiljoenen wormen zijn gisterenmiddag omgekomen toen Europa's grootste wormenkwekerij in Castricum rond 14.00 uur in brand vloog. Werknemers van Tardy Vermicultures B.V zaten net aan de koffie toen ze opeens zagen dat de loods, van zo'n twintig bij vijftig meter, in brand stond.

Bij de brand ontploften diverse dieselvaten. De zwarte rookpluimen die dat veroorzaakte, waren tot in de verre omtrek te zien. Er vielen geen gewonden bij de brand. De schade voor eigenaar Jan Tardy is echter niet te overzien.

De brand trok veel ramptoeristen en de politie moest de Heemstederweg afzetten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Later, omstreeks vier uur toen de brandweer nog volop aan het blussen was, ging een politiehelikopter de lucht in om de vuurhaarden te lokaliseren. Pas aan het begin van de avond was de brand onder controle.

De wormen die in Castricum werden gekweekt, zijn voor het overgrote deel bedoeld voor gebruik door composteringsbedrijven en het fabriceren van zeer vruchtbare wormenmest (de kaviaar van compost). Verder worden ze verwerkt in cosmetica (make-up), in de sportvisserij en een Amerikaans bedrijf maakt er wormenhamburgers van.

PS3 slechts voor 20% benut volgens EA

Glenn Entis, Vice-President en Chief Visual Officer van Electronic Arts, beweert in een interview met Gamesindustry.biz dat bij de ontwikkeling van games voor de PS3 slechts 20% van de kracht van deze console wordt benut.

We've got games coming out now where we feel we've hit maybe 20 per cent of the potential of PlayStation 3. We know the power's there, but like any new platform it's going to take us a little bit of time to unleash it.

Volgens Entis is de PS3 een uiterst complex apparaat en duurt het voor ontwikkelaars een tijdje voordat ze alle aanwezige kracht uit de machine kunnen halen. Aanvankelijk liepen zijn ontwikkelaars tegen aardig wat blokkades op die het maken van games bemoeilijkte. Desondanks heeft Entis er alle vertrouwen in dat de PS3 een geweldige console zal worden.


Slechts voor 20% benut

Jongen van school na 'onthoofde foto's' van leraren

OnderwijsDe RSG Noord Oost Veluwe heeft een 16-jarige leerling van school gestuurd die gemanipuleerde foto's van onthoofde en bebloede leraren op internet had geplaatst. De school uit Epe ontdekte de foto's van onthoofde docenten eind november. Ze besloot al snel politie en justitie in te schakelen, om zo de maker van de website te kunnen achterhalen.

De knaap werd woensdag gearresteerd. Zaterdagmorgen is hij door de rechter-commissaris onder voorwaarden vrijgelaten. Hij zal wel worden aangeklaagd wegens be­dreiging en belediging.

De jongen had een deel van de digitale foto's gekregen van een klasgenoot. Die RSG'er zou, evenals andere leveranciers van bewerkt materiaal, niet geweten hebben dat ze op internet werden gezet.

Volgens de schoolleiding kwamen de foto's heel bedreigend over. Ook de politie zegt dat ze alle perken te buiten gingen. De knaap zal niet meer op de school worden toegelaten. In overleg met zijn ouders zal de RSG een andere school voor hem zoeken. ''We hebben de plicht om de jongen naar een andere school te brengen en ik denk dat dat ook wel gaat lukken'', aldus de rector van de Epense school voor voortgezet onderwijs.

Spaceshuttle Discovery op weg naar ISS

Icoon Ruimtevaart Het ruimteveer Discovery is zaterdagavond (lokale tijd) zonder problemen vanuit Florida vertrokken richting het internationale ruimtestation ISS. Donderdag werd de eerste lanceerpoging nog afgebroken omdat de weersomstandigheden te slecht waren.

Aan boord van de Discovery bevinden zich zeven astronauten. Tijdens hun twaalfdaagse missie zullen zij onder andere oude stroomkabels van het ruimtestation vervangen. Daarvoor zijn onder meer drie ruimtewandelingen nodig.

Dit was de eerste nachtelijke lancering van een spaceshuttle sinds de ramp met de Columbia in 2003. Een bij de lancering losgeraakt stuk isolatieschuim zorgde er destijds voor dat de shuttle bij zijn terugkeer explodeerde. Sindsdien voerde de NASA alleen nog lanceringen bij daglicht uit, zodat eventuele defecten beter met camera's te detecteren zouden zijn.

2010
Als alles volgens plan verloopt, zullen de spaceshuttles vanaf 2010 niet meer gebruikt worden. Voor die tijd moet het ISS af zijn. Het geld dat vrijkomt als de spaceshuttles niet meer vliegen wil de Amerikaanse regering besteden aan een ambitieus nieuw programma dat mensen naar de maan en naar Mars moet brengen.


Met dank aan Ultralaser voor de submit.

Holwierde beklad met hakenkruisen

Inwoners van het Groningse dorpje Holwierde werden zaterdagmorgen onaangenaam wakker toen bleek dat veel auto's, huizen, de lokale supermarkt, de openbare basisschool en een kerk waren beklad met hakenkruisen. Zo'n beetje door het hele dorp werd het nazi-symbool aangetroffen.

De kruisen waren op dezelfde manier en met dezelfde verf aangebracht. De dorpelingen gingen meteen aan de slag op het symbool weg te wassen.

De politie verwacht dat zeker 25 aangiften binnenkomen. Er is tot dusver niet gebleken dat er racistische motieven achter de bekladdingen zitten.

Place the face (naughty)!

Update: Goed kennelijk is het nog steeds te makkelijk. Toch nog enige uitleg voor de bezoekers die niet net zoals ArchEnemy in de middeleeuwen zijn geboren.

Amanda Lear has always been very enigmatic about her youth. She was probably born Alain Tapp in Saigon (or France) in 1939, but it might have been Hong Kong in 1941 or 1945 or even (as she now claims) November 1948. She's apparently of mixed parentage, at various times she's claimed to have British, French and Indonesian fathers, and English and Russo-Oriental mothers. The only thing really certain is that she was destined to become another of the gorgeous young transsexuals to emerge in France during the '60's, and was later was an icon of the 1970s'.

After an education [supposedly] in Switzerland and England, by 1959 at latest Amanda had moved to France - still a tall, gangly and rather Asian looking boy. Radically transformed by hormones and a nose job, she first became publicly noticed in 1960 when working as an exotic showgirl and stripper known as Peki d'Oslo at the Le Carrousel revue in Paris. Her looks attracted the eye of Salvador Dali, and she was to became his regular companion for many years.

In 1963 she had her sex change operation, carried out in Casablanca by Dr Bourou, it was probably paid for by Salvador Dali. She soon afterwards moved to England where she soon became part of the trendy "Chelsea Girl" set. Her hair now a bleached blond, in 1965 she was signed by a model agency and was soon catwalking for top designers and appearing on magazine covers, but her modelling career was eventually to be hampered by rumours of her transsexuality.

In early 1973 Bryan Ferry saw the supposedly 25-year old (making her pre-teen in her showgirl days!) Amanda on stage modelling a collection for fashion designer Ossie Clarke, and invited her to feature as the cover girl for Roxy Music's new album "For Your Pleasure". Amanda was soon mixing with the likes of the Rolling Stones and Elton John, and in 1974 met David Bowie and became one of several beautiful transsexual women (Romy Haag was another) featuring large in his love life at that time, indeed they lived together for a year and he is one of her few admitted "lovers".

Oh ja en ze zong af en toe dus ook, zoals hier

DVD: Apollo 13 1/3

De aarde is pissed-off op alle inwoners, en gebruikt zoveel mogelijk middelen om de bewoners om zeep te helpen. Maar als eekhoorns en grote rollende stenen niet genoeg zijn, wat neem je dan voor maatregelen?. Juist, een gigantische meteoor, beladen met natuurrampen zoals tornado's, tsunami's en vulkanen koerst in het heelal richting de aarde. Alleen Harry Bottoms kan een team van specialisten samenstellen die de wereld kan redden.

Disaster

R. Koeman: "Moeilijke wedstrijd"

Na afloop van de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen, was PSV-trainer Ronald Koeman duidelijk in zijn analyse.

Hij vond dat FC Groningen in de eerste helft de beste ploeg was. "Na de pauze pakten we het goed op, maar voor rust liepen we meer achter FC Groningen aan dan we wilden. Na de pauze werden we beter en vaster en dan win je. Maar we hadden het duidelijk moeilijk in de eerste helft," aldus Koeman.

De trainer van de club uit het Euroborg-Stadion, Ron Jans, was erg onder de indruk van de kwaliteiten van doelman Gomes. "Ik denk dat we tegen een team zonder Gomes in de rust hadden voorgestaan. We hebben vandaag kennis gemaakt met de efficiëntie van PSV en het mes dat Gomes heet. Daar zijn we ingelopen."

Juiste planetenstand: 36.000 huwelijken in India

Icoon ZonnestelselMet de planeten in een beloftevolle stand, traden zondag in India tienduizenden paren in het huwelijk. Alleen al in de hoofdstad New Delhi stonden meer dan 36.000 huwelijksvoltrekkingen gepland.

De politie stond paraat om de verwachte verkeerschaos in goede banen te leiden. Indiase hindoes baseren zich vooral op Vedische astrologie, die teruggaat op eeuwenoude hindoeteksten om data en tijden voor huwelijken of grote aankopen vast te stellen. 10 december is volgens astrologen zo'n perfecte dag.

''Tot 8 december was de positie van de zon niet geschikt voor een huwelijk'', aldus dr. Prem Kumar Shara, een bekende astroloog. ''Vandaag is een zondag, dat de goedheid van de zon personifieert, en Jupiter en Venus staan perfect in lijn.''

Schutters doden sjiietische families in Bagdad

Gewapende mannen hebben zondagochtend in Bagdad de huizen van twee sjiitische families bestormd en negen gezinsleden gedood. De slachtoffers waren sjiieten die in een merendeels soennitische wijk van de Iraakse hoofdstad woonden.

Circa twintig schutters doodden in een huis een man en zijn drie zoons en elders vijf broers uit een tweede gezin. Vrouwen raakten niet gewond, aldus de politie. Een dag eerder hadden sjiitische militieleden in een gemengde wijk twee soennieten gedood en tientallen families op de vlucht gejaagd.

Irak is sinds dit voorjaar, toen soennitische extremisten een belangrijk sjiitisch heiligdom verwoestten, in de greep van sektarisch geweld tussen aanhangers van de twee hoofdstromingen binnen de islam. Vergeldingsaanvallen over en weer kosten dagelijks gemiddeld 120 mensen het leven, aldus schattingen van de Verenigde Naties.

EK zwemmen: Veldhuis als tweede naar halve finale

Op de slotdag van het Europees kampioenschap in Helsinki heeft Marleen Veldhuis zich als tweede geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrij. De titelverdedigster tikte aan in een tijd van 24,99.

De Zweedse zwemster Therese Alshammar was met 24,73 sneller. Chantal Groot kwalificeerde zich met 25,54 als veertiende.

Bastiaan Tamminga en Joeri Verlinden slaagden er niet in de halve finales van de 50 meter vlinderslag te bereiken. Tamminga strandde met een negentiende tijd van 24,18 in de series. Verlinden kwam met 25,06 niet verder dan de 34e plaats.

Robin van Aggele kwalificeerde zich niet voor de finale van de 200 meter schoolslag. Met 2.14,07 kwam Van Aggele niet verder dan de 27e tijd.

[A1GP] Uitslag hoofdrace

Team Nieuw-Zeeland heeft zojuist de hoofdrace van de GP van Indonesië op zijn naam geschreven. Duitsland eindigde op de tweede plaats, gevolgt door Frankrijk en Italië. Nederland eindigde op de vijfde plaats.

De race vindt door de hevige regen plaats achter de safety-car. Ho-Pin Tung start met de wagen van team China vanuit de pits. Na een ronde wordt de race echter al weer afgebroken, omdat er veel te veel water op de baan staat. Alle wagens worden weer op de startopstelling gezet. Vijf minuten later wordt het plotseling droog, en stappen de coureurs weer in de wagens. Even later barst er echter weer een bui los, waardoor de race nog niet start.

Twintig minuten later dan de geplande start gaat men alsnog racen. Ondanks dat de baan nog kletsnat is, vindt de start niet plaats van achter de safety-car. In de eerste bocht gaat alles wonder boven wonder goed. Team Duitsland weet in de eerste ronde drie plaatsen te winnen. Team Mexico en team Zuid-Afrika raken met elkaar in gevecht, waarbij de eerstgenoemde even van de baan raakt, maar hij weet zijn positie te behouden. Even later komt Zuid-Afrika echter toch nog voorbij.

Team Duitsland en team Nieuw-Zeeland raken in de tweede ronde met elkaar in gevecht om de eerste plaats. In dezelfde ronde raakt Mexico buiten de baan, en rijdt zo’n tien seconden door het grind, waardoor hij veel plaatsen verliest. Nederland ligt op dat moment op de elfde plaats. Een paar ronden later gaat Mexico opnieuw van de baan, maar ze kunnen wel door blijven rijden.

Op het rechte stuk gebruiken zowel Duitsland als Nieuw-Zeeland de powerboost, maar laatstgenoemde remt iets te laat, waardoor hij de bocht wijd moet nemen. Duitsland profiteert hiervan, en neemt de eerste plaats over. Team Libanon en team India krijgen in dezelfde ronde een drive-through-penalty.

Na tien minuten te hebben gereden haalt Maleisië Frankrijk makkelijk in. Team Libanon komt even later binnen voor de drive-through, maar het rechtervoorwiel hangt in de lucht omdat de achterwielophanging is afgebroken. Dit is einde race voor het team. Een ronde later komt team Brazilië binnen voor de verplichte pitstop.

Team Nederland haalt team Canada in, en gaat hard op weg naar team Italië. Team Canada gaat even later naar binnen, net als een handvol andere coureurs. Zuid-Afrika haalt even later team Groot-Brittannië in. Team Canada haalt Mexico in bij het oprijden van het rechte stuk. Team Nederland rijdt op dat moment op de zesde plaats, maar Bleekemolen moet zijn pitstip nog maken. Hetzelfde geldt voor Ho-Pin Tung van China, die op de negende plaats rijdt.

Met 25 minuten achter de rug haalt ook Maleisië team Groot-Brittannië in. De pitstop van team Indonesië gaat mis: een band wil er niet goed op, en als het eindelijk lukt, laat het team de auto afslaan. Team Duitsland duwde vorige race de wagen aan om de motor te starten, maar dit mag inmiddels niet meer, waardoor het team de startmotor moet pakken. Met officieel nog 33 ronden te gaan komt de leider in de race binnen voor nieuwe banden.

In zijn outlap gaat Duitsland van de baan af, waardoor het team zo’n zes seconden verliest. Team Nederland komt met nog dertig seconden binnen, en Bleekemolen wisselt naar slicks. Even later komt Australië opnieuw binnen, nu om, net als Nederland, te wisselen naar slicks. Team Canada wisselt ook naar slicks, maar is te enthousiast bij het wegrijden, en spint tijdens het wegrijden, waardoor hij bijna de pitbox van Brazilië binnen rijdt.

Met nog 31 minuten op de klok gaat Nieuw-Zeeland aan team Duitsland voorbij, en pakt de leiding. Team Groot-Brittannië maakt met nog 27 minuten te gaan een pitstop om naar slicks te wisselen. Het team kwam vanaf de derde plaats, maar valt terug tot achter team Nederland. Team Duitsland komt even later ook binnen om te wisselen naar slicks. De wielmoer komt echter onder de auto terecht, wat het team veel tijd kost. Hülkenberg komt kort voor Bleekemolen de baan weer op.

Team Groot-Brittannië en team Frankrijk rijden team Nederland even later voorbij. Team Nieuw-Zeeland gaat naar binnen, waardoor de Verenigde Staten de leiding overneemt. Laatstgenoemde gaat even later ook naar binnen, en komt vlak voor Nederland de baan op. Frankrijk en Groot-Brittannië gaan zij aan zij over het rechte stuk, waarbij Frankrijk uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Met nog 11 minuten te gaan verliest team Canada het linkerachterwiel, waardoor ze uitvallen. Nog geen minuut later spint Groot-Brittannië, die de auto laat afslaan. Hierdoor komt de safety-car op de baan. Deze pikt echter team Duitsland op, in plaats van de leider, team Nieuw-Zeeland. Hierdoor moet eerst iedereen de safety-car voorbij en een rondje rijden. De wagen van de Verenigde Staten spint achter de safety car, en slaat af. De marshalls duwen hem echter aan, waardoor de motor weer aan gaat.

Bij de herstart spint Nur Ali van Pakistan. Even later spinnen ook Brazilië en Zwitserland na een aanvaring met elkaar. In de laatste ronde haalt Italië team Nederland nog in.

Aangepaste uitslag na diskwalificatie Nederland:

PosTeamRondesVerschil
1 NEW ZEALAND 47 -
2 GERMANY 47 +1.178
3 FRANCE 47 +4.262
4 ITALY 47 +8.661
5 MALAYSIA 47 +14.618
6 MEXICO 47 +15.370
7 CZECH REPUBLIC 47 +20.067
8 SWITZERLAND 47 +23.123
9 USA 47 +27.238
10 AUSTRALIA 46 1 Ronde
11 INDONESIA 46 1 Ronde
12 IRELAND 46 1 Ronde
13 CHINA 46 1 Ronde
14 BRAZIL 46 1 Ronde
15 PAKISTAN 43 4 Rondes
16 GREAT BRITAIN 39 8 Rondes
17 CANADA 38 9 Rondes
18 SOUTH AFRICA 29 18 Rondes
19 INDIA 11 36 Rondes
20 LEBANON 7 40 Rondes
21 NETHERLANDS 47 gediskwalificeerd


Snelste ronde tijdens races: Groot-Brittannië, 1:18.110, sprintrace

Van der Geest vijfde op EK

Judoka Dennis van der Geest is zaterdag in Novi Sad bij het Europees kampioenschap in de open klasse als vijfde geëindigd.

De 31-jarige Haarlemse zwaargewicht, regerend wereldkampioen in deze categorie, ging in de kwartfinales ten onder tegen de Oekraïner Jevgen Sotnikov. Het goud was voor de Rus Aleksander Michailin. Hij versloeg Sotnikov in de eindstrijd op ippon. Het brons was voor Adam Okroasjvili (Geo) en Martin Padar (Est). Het toernooi had een ongebruikelijk opzet, er was namelijk geen herkansing. De verliezende halve-finalisten eindigden automatisch als derde.

WB Nagano: Uitslag 1000 meter vrouwen

De Italiaanse Chiara Simoionato heeft de tweede 1.000 meter van dit weekend voor vrouwen op haar naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano.

Simionato was met haar tijd van 1.17,14 bijna twee tienden sneller dan Marianne Timmer die het zilver pakte. De Canadese Shannon Rempel legde met 1.17,69 beslag op de derde plaats.



Uitslag 1.000 meter vrouwen:
#NaamLandTijd
1Chiara SimionatoItalie1.17,14
2Marianne TimmerNederland1.17,33
3Shannon RempelJapan1.17,69
4Sayuri YoshiiJapan1.17,76
5Maki TabataJapan1.18,21
10Annette GerritsenNederland1.19,06
14Wieteke CramerNederland1.20,37

Juventus aan kop in Serie B

Juventus is hard op weg om binnen een jaar weer terug te keren in de Serie A. Begonnen met negen punten in de min behaalde de club uit Turijn gisteren de koppositie in de Serie B dankzij een 1-0 overwinning op Hellas Verona.

Mauro Camoranesi scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Juventus kwam door de overwinning op 28 punten, evenveel als Bologna. Juventus, dat wegens betrokkenheid bij de grote Italiaanse fraudezaak afgelopen zomer een divisie werd teruggezet, heeft op eigen veld nog geen punt laten liggen dit seizoen.

Vooruitblik: Ajax - AZ

Komend weekend staat er weer een onvervalste topper op het programma. Ajax en AZ zullen in Amsterdam de degens gaan kruisen. Hieronder volgt een vooruitblik op dit duel, welke ook om de tweede plaats zal gaan.

Ajax moet in het duel tegen de Alkmaarse ploeg een aantal spelers missen. Wesley Sneijder en Kenneth Perez zullen er niet bij zijn vanwege een schorsing. Verder zal ook Michael Krohn-Delhi niet in actie komen. De middenvelder kampt nog altijd met problemen aan zijn heup. Toch is er ook nog positief nieuws te melden uit het kamp van trainer Henk ten Cate. Tegen AZ zal Ryan Babel namelijk terug gaan keren in de basis. De aanvaller was geruime tijd uit de roulatie vanwege een hamstringblessure. Inmiddels is hij hier helemaal van hersteld, zodat hij komend weekend zijn rentree kan maken. Ten Cate denkt overigens niet dat de ploeg die gaat verliezen af zal moeten haken in de strijd om de landstitel met PSV: "Ik verwacht namelijk niet dat PSV alle wedstrijden blijft winnen", sprak de coach van Ajax.

Louis van Gaal, trainer van AZ, kan over een vrijwel fitte selectie beschikken voor het duel tegen Ajax. De twee keepers van de ploeg uit Alkmaar, Joey Didulica en Khalid Sinouh, zullen de wedstrijd vanaf de tribune moeten bekijken. Het tweetal heeft nog altijd last van verschillende blessures. Hierdoor zal de nieuwe aanwinst van de club uit Alkmaar, Ronald Waterreus, het doel van AZ moeten gaan verdedigen. Bovendien zit er voor hem een speciaal tintje aan de wedstrijd. De 36-jarige sluitpost speelt dan namelijk zijn 400ste wedstrijd in het betaald voetbal. Overigens verloor de oud-speler van PSV in zijn actieve carrière als voetballer maar één keer van de ploeg uit Amsterdam. Van Gaal maakte overigens ook nog maar eens een keer duidelijk dat de Alkmaarders de meest productieve ploeg van dit moment zijn: "We maakten in vijftien competitieduels al 48 doelpunten. Daar ben ik trots op."

Als we naar de statistieken gaan kijken, dan komt Ajax als winnaar uit de bus. In de Eredivisie speelden beide ploegen in Amsterdam al 29 keer tegen elkaar. De thuisploeg wist van dit aantal 25 keer de punten in eigen huis te houden. Eenmaal wist AZ het duel tegen de Amsterdamse club te winnen. Verder werd er nog drie keer gelijkgespeeld. De laatste onderlinge confrontatie in de vaderlandse competitie dateert van 9 april 2006. Ajax wist toen met een minimaal verschil te winnen, namelijk 1-0. De enige treffer in dit duel werd gemaakt door Nourdin Boukhari. Of de ploeg van trainer Ten Cate komende zondag ook weet te winnen is nog maar de vraag. Om 12:30 trappen de twee clubs af onder leiding van arbiter Eric Braamhaar. De plaats van handeling is de Amsterdam ArenA.

WB Nagano: Uitslag 1.000 meter mannen

Jan Bos heeft zijn eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen weten te winnen. De Nederlander was de sterkste op de tweede 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in het Japanse Nagano.

Met een tijd van 1.09,40 was hij twee tienden sneller dan de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee, die als tweede eindigde. Erben Wennemars legde met 1.09,76 beslag op de derde plaats.



Uitslag 1.000 meter mannen
#NaamLandTijd
1Jan BosNederland1.09,40
2Kyou-Hyuk LeeZuid-Korea1.09,62
3Erben WennemarsNederland1.09,76
4Pekka KoskelaFinland1.09,98
5Brock MirrenCanada1.10,09
6Stefan GroothuisNederland1.10,16

WB Nagano: Uitslag 500 meter mannen

De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee heeft de tweede 500 meter voor mannen tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in Nagano op zijn naam geschreven.

Met een tijd van 35,09 was hij vier honderdsten sneller dan de Japanner Nagashima en de Fin Koskela, die op een gedeelde tweede plaats eindigde. Beste Nederlander was Erben Wennemars, zijn tijd van 35,76 was goed voor de veertiende plaats.



Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Kang-Seok LeeZuid-Korea35,09
2Keiichiro NagashimaJapan35,13
-Pekka KoskelaFinland35,13
4Tucker FredricksVerenigde Staten35,20
5Mike IrelandCanada35,37
14Erben WennemarsNederland35,76
16Jan SmeekensNederland35,82
17Gerard van VeldeNederland35,94

WB Nagano: Uitslag 500 meter vrouwen

De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee heeft de tweede 500 meter voor vrouwen tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in Nagano op haar naam geschreven. Lee, gisteren ook al de sterkste, won in een tijd van 38,30.

De Duitse Jenny Wolf eindigde als tweede, De Japanse Sayura Yoshi als derde. Beste Nederlandse was Marianne Timmer, die met een tijd van 39,01 als zevende eindigde.



Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Sang-Hwa LeeZuid-Korea38,30
2Jenny WolfDuitsland38,32
3Sayura YoshiJapan38,74
4Sayuri OsugaJapan38,81
5Chiara SimionatoItalie38,93
7Marianne TimmerNederland39,01
8Margot BoerNederland39,08

[A1GP] Uitslag sprintrace

Vanmorgen is de sprintrace van de GP van Indonesië verreden. Nieuw-Zeeland reed van begin tot eind aan kop. Mexico werd tweede, gevolgd door Groot-Brittannië. Nederland eindigde als dertiende, en Ho-Ping Tung viel uit voor team China.

Bij de start verliest team Nederland een aantal plaatsen, en zakt terug naar de twaalfde plaats. Nieuw-Zeeland behoudt de leiding. Mexico pakt de tweede plaats, gevolgd door de Verenigde Staten. Team Duitsland is na een ronde al zijn powerboosts al kwijt.

Duitsland probeert in de derde ronde de Verenigde Staten in te halen, maar dit gaat niet zoals het moet voor de oosterburen, waardoor Maleisië er voorbij komt. Even later gebeurt hetzelfde bij team Nederland, als die Australië wil inhalen. Team Indonesië en team Italië profiteren hiervan.

Met nog vijf ronden op de klok gaat Nederland Indonesië weer voorbij. Even later spint Ho-Pin Tung met de wagen van team China van de baan in de eerste bocht. Hij laat zijn motor afslaan, waardoor hij zijn race moet beëindigen. In de laatste bocht probeert Maleisië de Verenigde Staten in te halen, maar dit gaat mis, waardoor ook Duitsland voor Alex Yoong komt.

Uitslag sprintrace Indonesië:

Pos Team RondenVerschil
1 NEW ZEALAND 15 -
2 MEXICO 15 +0.738
3 GREAT BRITAIN 15 +3.463
4 USA 15 +9.080
5 GERMANY 15 +10.000
6 AUSTRALIA 15 +10.637
7 FRANCE 15 +12.003
8 CANADA 15 +14.366
9 SOUTH AFRICA 15 +15.989
10 SWITZERLAND 15 +17.633
11 ITALY 15 +18.901
12 MALAYSIA 15 +23.670
13 NETHERLANDS 15 +24.148
14 INDONESIA 15 +25.978
15 BRAZIL 15 +36.060
16 CZECH REPUBLIC 15 +36.781
17 IRELAND 15 +37.195
18 INDIA 15 +44.582
19 LEBANON 15 +44.997
20 PAKISTAN 15 +1:21.691
21 CHINA 11 4 Ronden

Nieuwe dienstregeling NS gaat in

Icoon VervoerNa drie jaar van grondige voorbereidingen gaat vandaag de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in. Anders dan voorheen veranderen vrijwel alle treintijden.

Het aantal treintypes gaat van drie naar twee, te weten de sprinter en de intercity. De sneltreinen verdwijnen. De NS, die dagelijks 1,1 miljoen mensen vervoert, wil de betrouwbaarheid en de capaciteit op het spoor verbeteren. De oude basisdienstregeling uit 1970 voldeed niet meer.

Volgens het nieuwe spoorboekje rijden dagelijks tweehonderd treinen meer om de aanhoudende reizigersgroei op te vangen. Het spoorbedrijf verwacht dit jaar 7 procent meer klanten.

Van het extra aanbod profiteren vooral de reizigers in het westen en het zuiden: in de Randstad vertrekt op de meeste verbindingen elk kwartier een trein. Erop achteruit gaan vooral reizigers daarbuiten.

De megaoperatie die het al veelbesproken nieuwe spoorboekje betekent, zal volgens de NS zelf onvermijdelijk aanloopproblemen en vertragingen geven. Er worden dan ook meer mensen en meer materieel, waaronder in Duitsland ingehuurde treinen, ingezet.

Reizigersorganisatie Rover en de Consumentenbond volgen met argusogen de introductie van het nieuwe rooster. Rover heeft een meldpunt ingesteld waar mensen met klachten terechtkunnen. NS-directieleden zullen voorlopig elke avond vergaderen om eventuele maatregelen te treffen.

Neef van Saddam ontsnapt uit gevangenis

Icoon TerrorismeEen neef van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein is zaterdagmorgen vroeg ontsnapt uit de gevangenis in Badoush, ten noordwesten van de noordelijke stad Mosul. Volgens Iraakse autoriteiten heeft een bewaker hem geholpen te vluchten.

Ayman al-Sabawi wordt beschuldigd van het financieren van de soennitische opstand tegen de Amerikaanse troepen in Irak en het leveren van wapens en explosieven aan de opstandelingen.

Sabawi is de zoon van Saddams halfbroer Sabawi Ibrahim al-Tikriti, die onder meer hoofd van de geheime dienst was tijdens het bewind van Saddam Hussein. Sabawi's vader stond na de val van Saddam in 2003 op de 36e plaats van de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen in Irak. Sinds februari 2005 zit hij vast.

Oranje wint WK

De Nederlander Andries Smit heeft de FIFA Interactive World Cup gewonnen door in de finale de Oostenrijker Wolfgang Meier te verslaan. De wedstrijd zelf ging tussen Brazilië en Barcelona, die door Brazilië met 6-4 gewonnen werd.


Andries bij het laatste fluitsignaal

“Ik ben helemaal overdonderd, verbaasd en tegelijkertijd verrukt! Ik vond het al fantastisch dat ik mee mocht doen met de Grand Final, maar uiteindelijk ga ik zo naar huis met de wereldtitel en de trip naar het FIFA World Player Gala in Zurich. Ik kan het gewoon nog niet geloven! Het hele toernooi was gewoon schitterend”

128 mensen mochten met de X360-versie van het spel uitvechten wie de beste FIFA 07-gamer is. 1500 aanwezigen waren getuige van Andries' overtuigende overwinning. Als beloning krijgt hij 20.000 euro op z'n bankrekening gestort, en mag hij aanwezig zijn bij de jaarlijkse FIFA World Player Gala in Zürich.

Het evenement werd van live-muziek voorzien door The Infadels en de Nederlandse band The Sheer.

Karel de Groteprijs naar Solana

Icoon EuropaDe Karel de Groteprijs gaat dit jaar naar de Spanjaard Javier Solana. Hij krijgt de prestigieuze Europese prijs omdat hij in naam van de Europese Unie bij ''alle grote conflictenhaarden in de wereld'' bemiddeld heeft, en daarmee de grootste bouwer aan Europa is, aldus de Duitse organisatie.

De 64-jarige buitenlandcoördinator van de EU heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vrede in de wereld. ''De uitverkiezing van Solana is ook een symbool voor de wens dat Europa ten aanzien van het buitenland en de veiligheid met één stem spreekt'', aldus burgemeester Jürgen Linden van Aken. De uitreiking heeft plaats op 17 mei 2007 in het stadhuis.

In een eerste reactie zei de buitenlandcoördinator de onderscheiding als een grote eer voor hem en zijn familie te beschouwen. Solana zei dat de Karel de Groteprijs voor hem waardevoller was dan een Nobelprijs.

Solana was van 1995 tot 1999 secretaris-generaal van de NAVO. Sindsdien is hij belast met het gemeenschappelijke buitenland- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Javier Solana is de vierde Spanjaard die de Akense prijs wint en de tweede in zijn familie. In 1973 was die voor zijn oudoom, de filosoof en socioloog Don Salvador de Madariaga.

Sinds de instelling in 1950 is de Karel de Groteprijs uitgereikt aan onder anderen koningin Beatrix (1996) en Bill Clinton (2000). Aan de onderscheiding is een symbolische geldprijs van 5000 euro verbonden.

Javier Solana, buitenlandcoördinator van de EU
Solana: Prijs 'voor mij nog waardevoller dan een Nobelprijs'
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.