Informateur heeft denkpauze nodig

Icoon Politiek Informateur Rein Jan Hoekstra neemt tot maandag een denkpauze om te beslissen hoe het verder moet met de kabinetsformatie.

Nadat hij woensdag en donderdag de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP) in groepjes van twee bij zich had laten komen, bracht hij vrijdag de hele dag door met nadenken. In het weekend gaat hij daarmee door, meldde zijn woordvoerder vrijdagavond.

Hoekstra zit opgescheept met een lastige klus. De partijen in de formatie liggen elk op hun eigen manier dwars. PvdA-leider Bos wil dat er onderhandeld wordt over een kabinet van CDA (de grootste partij), PvdA (de opéén na grootste) en de SP (de grootste winnaar). De PvdA is bang dat als ze zonder de SP in het kabinet stapt, die partij bij de volgende verkiezingen opnieuw fors zal winnen. Bos ziet liever dat de SP ook vuile handen maakt door regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

Balkenende voelt daar echter niets voor. De CDA-leider wijst op de grote inhoudelijke verschillen die er bestaan tussen zijn partij en de SP. Bovendien hikt Balkenende erg aan tegen de getalsverhoudingen in zo'n kabinet. PvdA en SP zouden daarin samen groter zijn dan het CDA. Bij het CDA bestaat een sterke voorkeur voor samenwerken met de ChristenUnie. Bos blokkeert gesprekken daarover vooralsnog. Ook beginnen inmiddels binnen de PvdA twijfels te rijzen of de SP wel echt wil regeren met CDA en PvdA.