'Wereld heeft meer kerncentrales nodig'

Icoon AlgemeenHet internationaal energiebureau IEA roept de wereld op, veel meer kerncentrales te bouwen. Die boodschap staat in een volgende week te verschijnen publicatie van het IEA over de internationale energie-voorziening, de gezaghebbende World Energy Outlook. Het energie-bureau zal deze dringende oproep voor het eerst in haar 32-jarige geschiedenis doen.

Meerdere landen, waaronder India, China, de Verenigde Staten en Frankrijk, zijn al van plan meer kerncentrales neer te zetten. Anderen, zoals het Verenigd Koninkrijk, denken nog over nieuwe reactoren, terwijl landen als Duitsland en Spanje juist geen uitbreiding van hun nucleair vermogen willen.

Het IEA is een belangrijk adviesorgaan voor energiebeleid. Nederland is één van de 26 aangesloten landen. In een vraaggesprek met de Financial Times donderdag zegt de belangrijkste econoom bij het IEA, Fatih Birol, dat politici in de wereld burgers ervan moeten overtuigen dat kernenergie veilig en noodzakelijk is.

De afhankelijkheid van een krimpende voorraad fossiele brandstoffen (olie en kolen) en de realiteit van klimaatveranderingen dwingen de internationale gemeenschap tot nieuwe keuzes, vindt Birol. ''We moeten zo snel mogelijk beslissen, liever vandaag dan morgen'', pleit hij, ''als we willen handelen voordat er geen weg terug meer is voor het klimaat en het veiligstellen van de energievoorziening.'' Volgens de econoom is kernenergie in vergelijking niet duurder en bovendien is er voldoende uranium op aarde om als brandstof te kunnen dienen voor reactoren.

Het internationaal energiebureau wil verder dat we efficiënter met energie gaan omspringen, vooral in het vervoer en huishoudelijke apparaten. Het is voorstander van hernieuwbare energie, zoals het gebruik van biobrandstoffen voor het vervoer, en windmolens.