James Blunt populair bij begrafenis Britten

Alt-tekstJames Blunts 'Goodbye My Lover' is in Engeland het meest aangevraagde nummer voor begrafenissen en herdenkingsdiensten, op de voet gevolgd door 'Angels' van Robbie Williams. Uit een enquête van het Bereavement Register bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden om een specifiek nummer vraagt voor hun begrafenis en negenenzeventig procent heeft mogelijke nummers besproken met hun familie.

Volgens Mark Roy, oprichter van het Bereavement Register, toont de top 20 van favoriete afscheidsnummers aan hoe zeer de tijden veranderd zijn. De dagen van ouderwetse klaagliederen zijn grotendeels voorbij. Er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor hedendaagse muziek, waar men zich sterker mee verbonden voelt.

"Iedereen heeft een favoriet nummer dat op een manier speciaal voor hen is, vaak verbonden met een bepaalde plaats en tijd. Als het nummer tijdens de begrafenis gespeeld wordt kan dat op emotionele wijze herinneringen opwekken bij de nabestaanden", aldus Roy.

Hoewel smaken veranderen, blijven er een aantal nummers meerdere jaren achter elkaar populair, zoals 'Wind Beneath My Wings' op nummer vier in de lijst en 'Candle In The Wind' op nummer zes. Nummers als 'Danny Boy' bleken vooral populair te zijn bij ouderen, terwijl 'Reach For The Stars' van S Club 7 voornamelijk op kinderbegrafenissen te horen is.

Top 10 afscheidsnummers:

1. Goodbye My Lover - James Blunt
2. Angels - Robbie Williams
3. I've Had The Time Of My Life - Jennifer Warnes and Bill Medley
4. Wind Beneath My Wings - Bette Midler
5. Pie Jesu - Requiem
6. Candle In The Wind - Elton John
7. With Or Without You - U2
8. Tears In Heaven - Eric Clapton
9. Every Breath You Take - The Police
10.Unchained Melody - Righteous Brothers