'Meer rechtse programma's nodig'

Icoon Media Ton van Dijk, netcoördinator van de publieke omroep, vindt dat er meer 'rechts-conservatieve' programma's nodig zijn op de publieke omroep. Er zijn volgens hem veel overwegend linkse verkiezingsprogramma's aangeboden voor komend najaar. Nu vraagt hij de omroepen om met voorstellen te komen "die ook de rechts-conservatieve hoek belichten. Zodat er echt iets te kiezen valt". De omroepen hebben twee weken de tijd om gehoor te geven aan deze oproep.

"Ik zeg niet dat het Journaal, of de hele publieke omroep te links is", aldus Van Dijk. "Het gaat mij om de verkiezingsprogramma's. Ik stel vast dat er volop aanbod is van programma's vanuit een linkse oriëntatie en nauwelijks vanuit een rechtse, voor zover je natuurlijk nog over links en rechts kunt praten. Ik vind het van belang dat zoveel mogelijk groepen in de samenleving zich kunnen herkennen in de publieke omroep".

Van Dijk illustreert dit met enkele programma's die in het najaar uitgezonden worden. Zo gaat de VARA een programma maken dat Linkse Directe heet, de VPRO komt met Freek de Jonge en de IKON met Paul Rosenmöller. Ook komen er programma's met Prem en Paul Witteman. "Programma's met een traditioneel linkse oriëntatie hebben de overhand. De TROS bijvoorbeeld is nergens mee gekomen. Ik vind dat daar sprake is van disbalans". Van Dijk vindt dat er rechtsere omroepen moeten komen. "Het is algemeen erkend dat media een fundamentele rol spelen tijdens verkiezingscampagnes. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zeker van publieke omroepen".

De oproep van Van Dijk heeft tot veel commotie geleid. Bert Bakker van D66 noemt de oproep van Van Dijk "grote onzin. Het is zo dat journalisten overwegend naar links hellen, dat is nu eenmaal een kwestie van zelfselectie; linkse mensen worden eerder journalist dan rechtse. Maar je mag van een professionele journalist verwachten dat hij vervolgens de linkse en rechtse politici net zo goed volgt en net zoveel aandacht geeft. En goede journalisten doen dat ook".

Carel Kuyl, hoofdredacteur van NOVA, is niet blij met de oproep van Van Dijk. "Het irriteert me dat Ton van Dijk zich opstelt als een soort hoofdredacteur van alle omroepen. Die man moet schema's maken; laat hem dat eens goed doen". Hij stelt dat de publieke omroep komt met het programma Nederland Kiest, dat niet links en niet rechts is. "Alle politieke partijen komen erin aan bod".

Laurens Drillich, voorzitter van BNN, vindt het juist prima dat deze discussie opnieuw gevoerd wordt. "Het klopt dat bij de publieke omroep teveel één geluid wordt gehoord; in elk geval wordt het zo ervaren. Neem Jeroen Pauw: dat is heus geen traditioneel linkse jongen, maar mensen denken dat wel van hem. Voor de balans is het prima om tegenover die Pauwen en Wittemannen ook iets anders te zetten".