FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 juli 2006

'Meer rechtse programma's nodig'

Icoon Media Ton van Dijk, netcoördinator van de publieke omroep, vindt dat er meer 'rechts-conservatieve' programma's nodig zijn op de publieke omroep. Er zijn volgens hem veel overwegend linkse verkiezingsprogramma's aangeboden voor komend najaar. Nu vraagt hij de omroepen om met voorstellen te komen "die ook de rechts-conservatieve hoek belichten. Zodat er echt iets te kiezen valt". De omroepen hebben twee weken de tijd om gehoor te geven aan deze oproep.

"Ik zeg niet dat het Journaal, of de hele publieke omroep te links is", aldus Van Dijk. "Het gaat mij om de verkiezingsprogramma's. Ik stel vast dat er volop aanbod is van programma's vanuit een linkse oriëntatie en nauwelijks vanuit een rechtse, voor zover je natuurlijk nog over links en rechts kunt praten. Ik vind het van belang dat zoveel mogelijk groepen in de samenleving zich kunnen herkennen in de publieke omroep".

Van Dijk illustreert dit met enkele programma's die in het najaar uitgezonden worden. Zo gaat de VARA een programma maken dat Linkse Directe heet, de VPRO komt met Freek de Jonge en de IKON met Paul Rosenmöller. Ook komen er programma's met Prem en Paul Witteman. "Programma's met een traditioneel linkse oriëntatie hebben de overhand. De TROS bijvoorbeeld is nergens mee gekomen. Ik vind dat daar sprake is van disbalans". Van Dijk vindt dat er rechtsere omroepen moeten komen. "Het is algemeen erkend dat media een fundamentele rol spelen tijdens verkiezingscampagnes. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zeker van publieke omroepen".

De oproep van Van Dijk heeft tot veel commotie geleid. Bert Bakker van D66 noemt de oproep van Van Dijk "grote onzin. Het is zo dat journalisten overwegend naar links hellen, dat is nu eenmaal een kwestie van zelfselectie; linkse mensen worden eerder journalist dan rechtse. Maar je mag van een professionele journalist verwachten dat hij vervolgens de linkse en rechtse politici net zo goed volgt en net zoveel aandacht geeft. En goede journalisten doen dat ook".

Carel Kuyl, hoofdredacteur van NOVA, is niet blij met de oproep van Van Dijk. "Het irriteert me dat Ton van Dijk zich opstelt als een soort hoofdredacteur van alle omroepen. Die man moet schema's maken; laat hem dat eens goed doen". Hij stelt dat de publieke omroep komt met het programma Nederland Kiest, dat niet links en niet rechts is. "Alle politieke partijen komen erin aan bod".

Laurens Drillich, voorzitter van BNN, vindt het juist prima dat deze discussie opnieuw gevoerd wordt. "Het klopt dat bij de publieke omroep teveel één geluid wordt gehoord; in elk geval wordt het zo ervaren. Neem Jeroen Pauw: dat is heus geen traditioneel linkse jongen, maar mensen denken dat wel van hem. Voor de balans is het prima om tegenover die Pauwen en Wittemannen ook iets anders te zetten".

Geen tegenkandidaten voor Wouter Bos

Wouter Bos PvdA-leider Wouter Bos is opnieuw de lijsttrekker van de PvdA bij de volgende verkiezingen, omdat er geen tegenkandidaten zijn. Of Wouter Bos nu debatten met zichzelf gaat voeren is onbekend.

Na de val van het kabinet-Balkenende II besloot het partijbestuur van de PvdA de sluitingsdatum van de kandidaatstelling te verschuiven van 22 september naar 9 juli. In theorie zou iemand zich nog per post als kandidaat-lijsttrekker kunnen aanmelden, maar het partijbureau acht dat niet waarschijnlijk.

Wouter Bos heeft de steun nodig van vijftig partijgenoten. Als meerdere kandidaten zich aangemeld hadden, dan hadden de leden de lijsttrekker kunnen kiezen. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september wordt Wouter Bos officieel als lijsttrekker gekozen.

UPDATE Screenshots puzzelgame Gunpey-R

Mizugushi, de bedenker van Lumines heeft in een interview met Famitsu laten weten dat hij bezig is met een nieuwe puzzelgame voor zowel de PSP als de DS. De game, genaamd Gunpey-R, is een update van Gunpey. Deze verscheen eerder al voor de WonderSwan. Namco Bandai zal voor de publishing in Japan zorgen, wie dat voor de rest van de wereld gaat doen is nog onbekend.

In de game moet de speler lijnen creëren voordat de blokken de bovenkant van het scherm bereiken. De DS- en PSP-versie zullen vooral van elkaar verschillen op het grafische gebied en het geluid, qua gameplay zijn ze hetzelfde.

Update
Inmiddels zijn er enkele screenshots van de beide versies vrijgegeven.

PSP:



DS:



EU en Afrika onderhandelen over migratie

Icoon Europa Ongeveer zestig Europese en Afrikaanse landen hebben vandaag een ontmoeting in de Marokkaanse stad Rabat over de grote immigratiestromen van Afrika naar Europa. Steeds meer illegale migranten proberen vanuit Afrika via Spanje of Malta de Europese Unie te bereiken.

Eurocommissaris Franco Frattini van Justitie hoopt dat de ontmoeting tot concrete resultaten kan leiden om migratiestromen tussen beide continenten beter in de hand te houden. "Dat zou het best zijn voor alle partijen, inclusief de migranten zelf", aldus Frattini.

De ontmoeting is georganiseerd naar aanleiding van een incident in Marokko waar honderden Afrikaanse migranten over een hek probeerden te klimmen om de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te bereiken. Daarbij werden vijf mensen doodgeschoten en raakten tientallen mensen gewond. Na dat incident kwamen er steeds meer illegalen naar Europa. Er waren vooral veel Mauritaniërs die naar de Canarische Eilanden vluchtten.

De Europese Unie wil meer financiële hulp geven aan Afrika, in de hoop dat de migratiestromen daarmee afnemen. In de periode 2007-2013 wil de EU achttien miljard euro uitgeven aan hulpgoederen in Afrika. "De enige langetermijnoplossing om het migratieprobleem op te lossen is niet het plaatsen van strengere grenzen, mensen terugsturen of selectief mensen toelaten. De beste oplossing is het investeren in ontwikkeling van die gebieden", aldus Louis Michel, eurocommissaris van Ontwikkeling.

De druk op de Europese Unie om minder streng te zijn tegen illegalen neemt toe. "De EU en haar lidstaten moeten de illusie laten varen dat het mogelijk is om mensen te stoppen met strengere regels", aldus Dick Oosting van Amnesty International. Hij stelt dat er een groot verschil is tussen de strenge Europese immigratieagenda en de wil van Afrika. Afrika wil dat er meer legale manieren komen voor illegale migranten om naar Europa te komen, en dat er meer geïnvesteerd wordt in ontwikkeling in Afrika.


Icoon Europa
De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla

'Tour 2009 start in Monaco'

De Tour de France 2009 start waarschijnlijk in Monaco. De organisatoren van de Grande Boucle zouden hiertoe een principeakkoord hebben bereikt met het Prinsdom.

De ASO, de organisatie van de Tour de France, maakt gewoontegetrouw pas achttien maanden van te voren bekend in welke stad het Grand Départ plaatsvindt. Monaco moet dus nog even geduld hebben, maar financieel zou alles al zijn dichtgetimmerd. Prins Albert II geldt als groot wielerfan en bezoekt geregeld de ronde.

De Tour begon nog nooit eerder in Monaco. De laatste keer dat het pak op gang werd geschoten aan de Côte d’Azur was in 1981. Destijds won Bernard Hinault de proloog op een circuitje in Nice. Komend jaar start de Tour in Londen, waarna in 2008 een nog niet nader bekende plaats in Bretagne aan de beurt is.

Sluiter trekt zich terug uit Scheveningen

Raemon Sluiter heeft zich wegens familieomstandigheden teruggetrokken uit het challengertoernooi van Scheveningen

"Raemon is op dit moment niet in staat om een prestatie neer te zetten." aldus zijn coach Hugo Ekker. Sluiter won het toernooi op de METS-banen in 2001 en 2002.
In het enkelspel wordt hij nu vervangen door lucky-loser Daniel Gimeno-Traver uit Spanje. In het dubbelspel worden Sluiter en zijn partner Peter Wessels vervangen door de Nederlander Romano Frantzen en de Amerikaan Wayne Odesnik.

Gisterenavond wist Matwe Middelkoop zich als enige Nederlander nog via het kwalificatietoernooi te plaatsen. De 23-jarige Leerdammer wist in de finaleronde van het kwalificatietoernooi Ludwig Pellerin te verslaan.

Uitslagen van de Nederlanders die actief zijn in Scheveningen:

Eerste ronde - heren enkel

Nick van de Meer - Wayne Odesnik 6-3, 4-6, 6-4.
Jesse Huta Galung - Konstantinos Economidis: 6-4, 3-6, 2-6.

Landis na de Tour onder het mes

Wielrenner Floyd Landis zal na de Tour de France een heupoperatie ondergaan. De kopman van Phonak heeft dit vandaag op de rustdag van de Tour gezegd.

"Het wordt tijd dat ik zonder pijn kan rijden. Tot vandaag wisten maar tien mensen over mijn probleem. Zelfs mijn moeder weet het nog maar een maand", aldus de Amerikaan. In januari 2002 kwam Landis ten val en sindsdien kampt hij met klachten aan zijn heup.

Landis wordt gezien als een van de favorieten voor de eindzege in de Tour de France. Hij staat momenteel tweede in het algemeen klassement, op precies één minuut van gele trui-drager Sergei Gontchar.

Einstein ging vreemd

Icoon OpmerkelijkAlbert Einstein hield er een druk liefdesleven op na. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde brieven van de wetenschapper.

In 1903 trouwde Einstein met Mileva Maric, maar zij scheidden in 1919, waarna hij hertrouwde met zijn nicht Elsa. Al vrij snel kreeg hij een buitenechtelijke relatie met zijn secretaresse. Maar daar bleef het niet bij. Einstein onderhield ook contacten met andere vrouwen. Zo heeft hij het in zijn brieven onder andere over Toni, Ethel, Estella en Margarita.

Niet al zijn vriendinnen noemde hij bij naam. Sommige van zijn vriendinnen noemde hij slechts "mevrouw L.", of "mevrouw M." Uit de brieven wordt duidelijk dat mevrouw L. het meest bij hem in de smaak viel. In één van zijn brieven schrijft Einstein namelijk: "Van alle dames ben ik in feite alleen gehecht aan mevrouw L., die absoluut onschuldig en fatsoenlijk is.''

De brieven schreef Einstein destijds aan zijn familie. Ze zijn in de loop der jaren in het bezit gekomen van zijn stiefdochter Margot. Margot wilde niet dat de brieven eerder dan twintig jaar na haar dood in de openbaarheid zouden worden gebracht. Margot stierf op 8 juli 1986.

Hoewel Einstein in de brieven heel openlijk schrijft over zijn relaties, was hij daar tegen zijn vrouw toch minder eerlijk over. Hij vertelde haar dat hij achtervolgd werd door allerlei vrouwen met "ongewenste neigingen."

Carlos Salcido voor vier jaar naar PSV

De Mexicaan Carlos Arnaldo Salcido speelt de komende vier jaar voor PSV. De 26-jarige linkerverdediger komt over van het Mexicaanse Chivas de Guadalajara.

Salcido speelde met zijn land op het wereldkampioenschap in Duitsland, daarin verloor Mexico in de achtste finales met 2-1 van Argentinië. Salcido was in alle WK-duels basisspeler. In totaal heeft Salcido 36 interlands achter zijn naam staan, waarin hij tweemaal wist te scoren.

Makélélé stopt als international

Claude Makélélé heeft zijn laatste interland in het shirt van het nationale Franse elftal gespeeld. De 33-jarige middenvelder zal zich niet langer beschikbaar stellen.

Een dag na de verloren finale tegen de Italianen zei de speler van Chelsea dat 'Het genoeg is geweest.' Zinedine Zidane en Lilian Thuram maakten eerder al bekend af te haken bij de Franse ploeg.

Na het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal stopte Makélélé ook al als international, maar kwam toen terug op dit besluit. Op het WK in Duitsland speelde de middenvelder alle zeven duels van Les Bleus mee als basisspeler.

Zidane geeft over enkele dagen uitleg

Zinedine Zidane zal binnen enkele dagen laten weten waarom hij Marco Materazzi zondag in de WK-finale een kopstoot uitdeelde.

Dit zei de zaakwaarnemer van de Fransman, Alain Migliaccio, maandag tegenover de BBC. "Zidane is teneergeslagen en wil voorlopig nog niet praten. Over een aantal dagen zal dat anders zijn. Wel kan ik alvast melden dat Materazzi iets ernstigs heeft gezegd".

Er wordt al druk gespeculeerd over wat de Italiaan tegen Zidane gezegd heeft. Verschillende bronnen melden dat Materazzi de zus van Zidane voor hoer uitschold, andere bronnen zeggen dat de Italiaan iets racistisch zei over de moeder van de Fransman, die oorspronkelijk uit Algerije komt.

FOK!radio: Wimbledon-streaker Sander Lantinga LIVE

FOK!RadioVoor de mensen die meteen willen luisteren: Klik hier.

Sommige dingen moet je nu eenmaal gedaan hebben voordat je je laatste adem uitblaast. Met die gedachte haalde BNN-presentator en Radio 3FM dj Sander Lantinga vorige week de wereldpers door tijdens het vrouwentoernooi op Wimbledon naakt een radslag te maken op de tennisbaan. De politie pakte hem op en vervolgens hoorde we een lange tijd niks van hem. Tot vanavond. Want Sander Lantinga zit live in FOK!radio. Is het gewoon zo dat je als 3FM-dj ooit naakt te zien moet zijn geweest, of was dit gewoon een leuke actie? En wat voor gevolgen heeft het allemaal gehad? Je hoort het vanavond live vanaf 20.00 uur.

FA Nikky neemt het forum weer met ons door en Admin Yvonne (als ze niet op vakantie is) komt weer roddelen. Verder legt Blinky weer een stelling neer waarop je kunt reageren in de uitzending.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Voeg ons toe op met username Actionradiolive. Meer over Skype kun je hier vinden.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is.

Hieronder vind je de overige directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player33 kbps64 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Zelf ook wat te melden? Bel ons dan op 084-8375761. Dan krijg je een antwoordapparaat waarop je iets kunt inspreken. Dus wil je iemand verrot schelden, een huwelijksaanzoek doen, een plaatje aanvragen, je ban bespreken of je liefde voor gr8w8 uitspreken? Bel ons dan op 084-8375761, dan laten wij het weer in de uitzending horen!

Terug luisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Soms als podcast, maar meestal als stream. Meer hierover kun je hier lezen.

Veel luisterplezier!

Met dank aan Nolius voor de submit.

De FOK!Top 5's en het FOK!-elftal - Deel V

Na een maand voetbal in Duitsland is het WK ten einde en ook tijd voor de FOK!sportcrew om de eindbalans op te maken.

De volgende top vijfs zijn samengesteld:

De 5 top-landen:
1. Italië
2. Duitsland
3. Frankrijk
4. Argentinië
5. Ghana

De 5 flop-landen:
1. Brazilië
2. Servië en Montenegro
3. Tsjechië
4. Engeland
5. Portugal

De Top 5 mooiste doelpunten
1. Rodriguez treffer (Arg - Mex 2-1) link
2. Cambiasso's treffer (Arg - SeM 2-0) link
3. Cole's treffer (Eng - Zwe 1-0) link
4. Rosicky's eerste treffer (Tsj - VS 2-0) link
5. Torres treffer (Spa - Oek 4-0) link

Het volgende droomelftal is samengesteld door de FOK!sport-crew.

Het FOK!-WK-elftal
Doel: Gianluigi Buffon (Ita)

Verdediging: Miguel (Por) - Roberto Ayala (Arg) - Fabio Cannavaro (Ita) - Fabio Grosso (Ita)

Middenveld: Franck Ribéry (Fra) - Andrea Pirlo (Ita) - Zinedine Zidane (Fra) - Maniche (Por)

Aanval: Fernando Torres (Spa) - Miroslav Klose (Dui)

Coach: Jurgen Klinsmann (Dui)

De oude nabeschouwingen:
De FOK!Top 5's en het FOK!-elftal - Deel I
De FOK!Top 5's en het FOK!-elftal - Deel II
De FOK!Top 5's en het FOK!-elftal - Deel III
De FOK!Top 5's en het FOK!-elftal - Deel IV

Tweeling aan de macht in Polen

Icoon Buitenlands Sinds vandaag heeft een tweeling in Polen het voor het zeggen: president Lech Kaczynski krijgt zijn eeneiige tweelingbroer Jaroslaw Kaczynski als nieuwe premier. Om een vermelding in het Guinness Book of Records zal het ze vast niet gegaan zijn, maar het is wel uniek in de geschiedenis.

Jaroslaw erkende dat er een risico is als twee broers de leiding hebben in een land. Hij noemde zichzelf wel "de beste keuze" voor de positie. Hij neemt het premierschap over van Kazimierz Marcinkiewicz, die opmerkelijk genoeg geen reden heeft gegeven voor zijn vertrek. Hij stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van de Poolse hoofdstad Warschau.

De oppositie ziet het niet zo zitten. "Een machtsconcentratie in vier handen van twee broers, waarvoor Polen terecht bevreesd is", aldus de leider van de liberale oppositie, Donald Tusk. Jaroslaw werd als grondlegger en partijleider van de grootste regeringspartij, de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), al eerder gezien als de man die de touwtjes in handen had. Alleen formeel gezien had hij dat nog niet.

Jaroslaw wilde Marcinkiewicz als premier, omdat de kiezer een machtsconcentratie waarschijnlijk niet gewaardeerd zou hebben. Des te opvallender is dat Mancinkiewicz zonder reden is afgetreden. Mancinkiewicz was populair bij de bevolking, maar zijn economische koers was te liberaal voor de tweeling. Ook was de vorige premier in gesprek geweest met de oppositie, en dit werd niet op prijs gesteld door de tweeling.

De tweeling wil dat er een conservatief beleid gevoerd wordt, waarbij gezinswaarden en een sterke rol voor de staat centraal staan. Ze slaan een harde en onverzoenlijke toon aan tegen Europa als geheel en Duitsland en Rusland in het bijzonder.


Poolse tweeling
Zoek de verschillen

Adrian Newey ongedeerd bij zware crash

De technisch directeur van het team van Red Bull Racing, Adrian Newey, is met de schrik vrij gekomen bij een zwaar race-ongeluk.

Newey reed op Le Mans de Le Mans Classic in een Ford GT40 uit 1965. Hij lag tweede toen zijn auto opeens van de weg af schoot in de tweede chicane. Op dat moment reed hij met een snelheid van ongeveer 250 kilometer per uur. De Engelsman had geluk en liep enkel een snee in zijn vinger op.

Christopher Walken humor

Als een bekend artiest jouw restaurant belt met het verzoek om daar te mogen eten, dan loop je net even wat harder om het hem of haar naar het zin te maken. Het is dan wel even handig als je van te voren gebeld wordt. Dan kom je tenminste niet voor verrassingen te staan.
Dus eerst belt een assistent en die bereid je alvast even voor, dan komt de "Men" himself even aan de lijn.

Die artiesten van tegenwoordig zijn nog al veeleisend.

Met dank aan Danny voor de submit

Gebouw in Manhattan ingestort

Icoon Ramp In de wijk Manhattan in New York is een gebouw ingestort en in brand gevlogen. De brandweer denkt dat een gasexplosie in het gebouw de oorzaak is. De Amerikaanse media hebben een brandende ruïne laten zien in het luxedistrict East Side op Manhattan, in de 62nd street.

Er zijn in ieder geval vier personen gewond geraakt, waarvan twee in een ziekenhuis zijn opgenomen. Waarschijnlijk zijn er nog mensen onder het puin bedolven. De brandweer en andere reddingsdiensten zijn met groot materiaal uitgerukt. Er is ook een brandweerman gewond geraakt bij een reddingsactie. In het pand bevonden zich enkele woningen en een dokterspraktijk.

Het Witte Huis meldde dat er geen sprake is van een terroristische daad, al doet de instorting wel denken aan het instorten van het World Trade Center op 11 september 2001.


Manhattan
De brandweer probeert de brand te blussen

Breukink: "We hebben er vertrouwen in"

De Raboploeg gaat met Denis Menchov vanaf dinsdag vol vertrouwen de eerste bergetappes in deze Ronde van Frankrijk tegemoet.

Nadat een groot aantal favorieten zijn weggevallen, geldt de Russische kopman als een van de kanshebbers op de Tour-zege. Met zijn negende plaats zaterdag in de individuele tijdrit bevestigde de Rus zijn status.

"We hebben veel vertrouwen in Denis. Hij is de eerste week goed doorgekomen. We zullen nu bekijken hoe het in de eerste bergritten gaat. Er zal dan echt duidelijk worden hoe het met de concurrentie is,” aldus ploegleider Erik Breukink vandaag.

Breukink zei wel dat door het ontbreken van echte favorieten ze het anders moeten aanpakken. "De tactiek is duidelijk anders zonder jongens als Ullrich en Basso die altijd in de top van het klassement hebben gereden. Er is nu een heel grote groep renners aan elkaar gewaagd. Het zal heel spannend worden. Niemand kan nu nog iets zeggen. Na de eerste twee ritten in de Pyreneeën zal wel duidelijker worden wie zich als favoriet zullen opwerpen."

Vandaag, op de rustdag, deden de mannen van Erik Breukink het rustig aan. "De jongens hebben een beetje gefietst. De rest van de dag hebben ze echt rust. Het is belangrijk om op zo'n dag wat dingen op je gemak te kunnen doen."

Deschamps nieuwe coach Juventus

Didier Deschamps (37) volgt Fabio Capello op als trainer van Juventus. De voormalige captain van Frankrijk tekende een contract tot de zomer van 2008.

Deschamps was clubloos sinds zijn vertrek bij AS Monaco in 2005. De Fransman kent de weg in Turijn, want tussen 1994 en 1998 beleefde hij er zijn hoogtijdagen als speler. In het team dat onder andere de Champions League van 1996 won fungeerde Deschamps als sleutelspeler. Het is nog onduidelijk op welk niveau Juventus komend seizoen uitkomt. De club hangt degradatie naar misschien wel de Serie C boven het hoofd wegens betrokkenheid in de geruchtmakende fraudezaak.

Domenech dichtbij nieuw contract

Raymond Domenech lijkt dichtbij een contractverlenging. Jean-Pierre Escalettes, president van de Franse voetbalbond, is erg tevreden over het werk van de oefenmeester.

Domenech’ verbintenis loopt deze maand af. President Escalettes ziet na het goede WK-optreden weinig reden niet verder te gaan op de ingeslagen weg: ”Domenech heeft het niet slecht gedaan, in feite deed hij het zelfs erg goed. Ik heb altijd achter hem gestaan.” Dinsdag bespreekt Escalettes met de overige bestuursleden de eventuele contractverlenging.

Escalettes sprong ook nog even in de bres voor Zinedine Zidane: ”Ik heb geen enkele verklaring voor zijn actie, maar feit is dat het geen invloed had op het eindresultaat. Ik wil hem niet veroordelen of ergens de schuld van geven.”

Ekimov gaat voor record Zoetemelk

Viatcheslav Ekimov wil het record Tourdeelnames van Joop Zoetemelk verbeteren. Momenteel is de 40-jarige Rus bezig aan zijn vijftiende Grande Boucle, Zoetemelk nam één keer vaker deel.

Ekimov is pas sinds kort bezig met het record. ”Ik ben er vlakbij, dus waarom zou ik het niet verbeteren? Het is niet niets om je naam als recordhouder van Tourdeelnames in de geschiedenisboeken te zien staan”, aldus de coureur van Discovery Channel. Ekimov vierde zijn debuut in 1990 en ontbrak sindsdien slechts twee keer: in 1999 (zijn ploeg mocht destijds niet meedoen) en 2005 (rugblessure).

Zoetemelk verscheen tussen 1970 en 1986 liefst zestien maal aan de start van de Ronde van Frankrijk. Enkel in 1974 moest de winnaar van 1980 afzeggen wegens een val in de Midi Libre. Namens Nederland scoren ook Gerrie Kneteman en Henk Lubberding hoog met ieder dertien Tourstarts.


Ranglijste Meeste Tourdeelnames:

16 starts:
Joop Zoetemelk (Ned)

15 starts:
Guy Nules (Bel)
Lucien Van Impe (Bel)
Viatcheslav Ekimov (Rus)

14 starts:
André Darrigade (Fra)
Jules Deloffre (Fra)
Sean Kelly (Ier)
Raymond Poulidor (Fra)

13 starts:
Joaquim Agostinho (Por)
Phil Anderson (Aus)
Jean Dotto (Fra)
Gilbert Duclos-Lasalle (Fra)
Jean-Pierre Genet (Fra)
Gerrie Kneteman (Ned)
Henk Lubberding (Ned)
Francois Mahe (Fra)

GenPets

Massa geproduceerde bio-engineerede huisdieren?!? Ik heb werkelijk geen idee wat ik me er bij moet voorstellen. Maar GenPets.com biedt het aan aan de liefhebber.

Als je de site van hun leest, zijn GenPets not toys or robots. They are living, breathing genetic animals.. Blijkbaar zijn het gewoon dieren van vlees en bloed. Op hun FAQ-pagina staat meer uitleg over deze gezellige huisdiertjes.

quote:
Do Genpets show emotions?
Yes. This is part of why we have colour coded the Genpets. They come in seven different personality types. Each personality type shows slightly different emotions.
Do Genpets Talk?
Genpets have limited vocal chords for the convenience of parents. However, they do make some sound.
Ik vind het allemaal maar redelijk bizar…..

Ook Real Madrid wil VantheMan

Real Madrid is druk bezig om zes of zeven nieuwe spelers aan de selectie toe te voegen. Eén daarvan zou wel eens Ruud van Nistelrooy kunnen worden. De voorzitter van 'De Koninklijke', Ramon Calderón, heeft dit gezegd.

"Ik denk dat Fabio Capello er ook voor in is om Van Nistelrooy vast te leggen om Ronaldo in de aanval te helpen", aldus Calderón.

Van Nistelrooy botste afgelopen seizoen bij Manchester United met coach Alex Ferguson. De Schot passeerde hem veelvuldig in de tweede helft van het seizoen, ondanks dat de spits veel scoorde.

Bayern München kondigde al eerder aan dat ze de Nederlander willen aantrekken. Volgens algemeen directeur Karl-Heinz Rummenigge heeft Van Nistelrooy al aangegeven naar Bayern te willen komen.

Grafschennis in Beverwijk

Icoon BinnenlandsIn Beverwijk zijn vrijdagnacht op twee begraafplaatsen ongeveer veertig graven vernield. Op de begraafplaats aan de Kerkstraat werden zes stenen uit de grond getrokken en omgeduwd. Ruim een kilometer verderop, op het kerkhof aan de Galgenweg, werden ruim vijfendertig grafstenen vernield. Met één van de grafstenen werd om ongeveer half drie het voorportaal van een kerk ingegooid. Ook een raam van de kerk sneuvelde.

Vandaag is begonnen met het opruimen van de aangerichte ravage. Volgens omwonenden heeft een groep jongeren het vandalisme op het geweten. Er zijn tot nu toe nog geen aanhoudingen verricht.

Lippi wil bondscoach blijven

Marcello Lippi heeft vandaag gezegd dat hij bondscoach wil blijven van Italië. De succestrainer zal dinsdag met de Italiaanse voetbalbond gaan praten over een contactverlenging.

"Ik heb ook nooit gezegd dat ik niet verder zou willen. Er is niet over gesproken. De intentie om door te gaan is bij mij echter zeker aanwezig. We zullen zien hoe de andere partij er tegenover staat," aldus Lippi.

Zondag veroverde Italië de wereldtitel door in de finale Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Lippi wilde niet zeggen hoe zijn beslissing was geweest, als zijn team de eindstrijd had verloren. Diverse Italiaanse media meldden maandagmorgen nog dat Lippi, sinds twee jaar bondscoach, zou vertrekken.

Ebbinge maakt rentree

Na negen maanden heeft Arjan Ebbinge weer zijn eerste stappen binnen de lijnen gezet. De 31-jarige verdediger maakte tijdens een oefenwedstrijd tegen de amateurs van HSC'28 zijn rentree. In de rust werd hij gewisseld.

In oktober 2005 raakte Arjan Ebbinge zwaar geblesseerd na een botsing met Tim Cornelisse. Hij werd lange tijd in coma gehouden om de scheur in z'n dunne darm te laten herstellen. Nadat Ebbinge was bijgekomen uit zijn coma, bleek dat er een zenuw in zijn rechtervoet was uitgeschakeld. Uiteindelijk heeft de 31-jarige verdediger vijf operaties ondergaan aan zijn dunne darm.

Tsjetsjeense terrorist Basajev omgebracht

Icoon BuitenlandsVolgens het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB, Nikolai Patroesjev, is de Tsjetsjeense terroristenleider Sjamil Basajev gedood. In de nacht van zondag op maandag is de rebellenleider tijdens een speciale operatie omgebracht in de Tsjetsjeense buurrepubliek Ingoesjetië. Enkele andere rebellen zijn ook gedood.

De Russische president Poetin vindt de uitschakeling van Basajev 'een terechte vergelding' voor zijn vaak grote aandeel in de vele gijzelingsacties en aanslagen in Rusland. Basajev zou volgens de FSB-chef van plan zijn geweest om komend weekend een aanslag te plegen tijdens de G8-top in Rusland.

Een officiële bron in Ingoesjetië zegt dat Basajev toevalligerwijs om het leven kwam. Hij zou zich in een vrachtwagen met explosieven hebben bevonden, op weg om een aanslag te plegen ergens in Ingoesjetië. Of het voertuig per ongeluk explodeerde of onder vuur werd genomen door de Russen is niet duidelijk. De medestanders van Basajev waren na het incident 'ernstig verminkt'. Het hoofd waarvan met 'enige zekerheid' werd vastgesteld dat het van Basajev moest zijn, was gescheiden van de romp.

Basajev werd berucht doordat hij onder andere het brein is achter de gijzelingsactie op een school in Beslan. Daarbij kwamen 330 mensen, voornamelijk kinderen, om. Ook de gijzeling in een theater in Moskou in 2002 en een gijzeling in een ziekenhuis in 1995 staan op zijn naam.

Sjamil Basajev
Sjamil Basajev

Alex terug bij PSV

Het lijkt er op dat PSV ook komend seizoen weer kan beschikken over Alex. De 24-jarige verdediger arriveerde vandaag op het trainingscomplex van PSV, De Herdgang.

Deze week nog hoopt de Eindhovense club de papieren in orde te krijgen, zodat de Brabanders de Braziliaan nog een seizoen kunnen huren van Chelsea.

Vorig week ontbrak de verdediger op de eerste training van PSV onder leiding van de nieuwe coach Ronald Koeman. De Braziliaan moest zich eerst bij Chelsea melden, waarna de Londenaren een beslissing over zijn toekomst wilden nemen. Het lijkt er nu erg op dat PSV Alex voor een derde seizoen kan huren.

Lading nieuwe Kingdom Hearts 2 Screenshots

De samenwerking tussen Square en Disney levert mooie games op. Kingdom Hearts is een kruising tussen de gemiddelde Disney film en een Final Fantasy like RPG. Square heeft een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven van deel 2. Bekende Disney films als Mulan, Aladin, De Kleine Zeemeermin en vele andere zijn te herkennen op de screens. Daarnaast is bekend gemaakt dat de Pirates of the Caribbean ook hun opwachting maken in de nieuwe game. Vandaar ook de character art uit de game.



Yildirim boos op Verbeek

Ugur Yilidrim is boos op zijn trainer bij SC Heerenveen, Gertjan Verbeek. Zaterdag kreeg de vleugelaanvaller, vlak voor het oefenduel van de club tegen een amateurclub, te horen dat hij niet zou spelen. Na het horen van die mededeling pakte Yildirim zijn spullen en vertrok.

Verbeek vindt het gedrag van zijn speler raar. "Blijkbaar was hij teleurgesteld. Dit is natuurlijk een rare gang van zaken. Of hij last had van een blessure? Nee hoor. Ja, misschien in zijn hoofd".

De voorzitter van de Frieze club, Riemer van der Velde, probeerde de zaak te sussen. "Yildirim heeft het laatste half jaar van het vorige seizoen met blessures gelopen. Verbeek wilde hem rust geven. Misschien had hij dat wat eerder moeten uitleggen. Het was natuurlijk niet de bedoeling van de trainer om hem te kwetsen. Ze zullen er vabdaag over praten. Ik denk dat ze dan wel begrip voor elkaar zullen hebben."

Nederland stuurt marathonteam naar EK

De Nederlandse atletiekbond KNAU stuurt een marathonteam naar het EK in Göteborg dat begin augustus plaatsvindt. Deze equipe zal gaan strijden in een landenklassment dat het komende EK voor het eerst gehouden zal worden.

Het team bestaat uit vier mannen.Kamiel Maase en Luc Krotwaar weten zich verzekerd van hun stek, over de resterende plaatsen bestaat nog onduidelijkheid. Naar het zich laat aanzien hebben Hugo van den Broek, Sander Schutgens en Koen Raymaekers de beste papieren om het team te vervolledigen. Het team is op dit moment in Duitsland om zich voor te bereiden op het EK. Op 28 juni zal de definitieve ploeg bekend gemaakt worden.

Het team zal strijden in het landenklassement. Hierbij gaan alle vier atleten van start tijdens de marathon. Aan de meet worden de tijden van de drie snelsten opgeteld en het land met opgeteld de snelste tijd wint. Het EK in Göteborg is van 7 augustus tot en met 13 augustus.

Williams begrijpt Montoya

Gisteren werd bekend dat Juan Pablo Montoya het team van McLaren Mercedes gaat verlaten om terug te keren naar Amerika. Voormalig teambaas van Montoya, Frank Williams, zegt de de overstap wel te begrijpen.

"Juan is een gretige en vastberaden coureur. Wanneer hij echt in vorm was, kon hij fantastische inhaalacties maken. Maar hij hield altijd van het racen in de VS en in zekere zin betekent zijn beslissing dat hij weer thuiskomt", verteld Frank Williams in de Engelse krant The Guardian.

Auto Klinsmann duurder dan die van Paus

Icoon Opmerkelijk De oude auto van Jürgen Klinsmann, de bondscoach van Duitsland, heeft een recordbedrag van 300.000 euro bereikt op veilingsite eBay. Hiermee is de auto meer waard dan de oude auto van paus Benedictus XVI, die vorig jaar voor 245.000 dollar onder de hamer ging bij eBay. Klinsmann reed in de periode 1994-1995 met de wagen toen hij bij Tottenham Hotspur voetbalde.

De blauwe Volkswagen Kever Cabrio uit 1967, met een 44 pk luchtgekoelde motor, is vanaf de registratie in 1967 nog nooit bij een ongeval betrokken geweest. Normaal gesproken zou de wagen 12.000 euro waard zijn. De huidige eigenaar wil anoniem blijven, maar hij bevestigt dat de naam van Jürgen Klinsmann voorkomt op de registratiepapieren van eerdere bezitters.

Klinsmann zegt dat hij de auto weggegeven had toen hij stuk was. Hij vond het leuk om er in te rijden en gebruikte hem ook om een statement te maken bij de andere voetballers voor wie het een sport was juist een zo duur mogelijke auto te rijden. De Duitse bondscoach zal de wagen zelf in ieder geval niet kopen. Op een recente persconferentie zei Klinsmann: "Ik kan het niet aanraden op deze auto te bieden, hij was al helemaal verroest toen ik hem weg deed".

Uitheemse giftige spinnen rukken op

Icoon BinnenlandsIn Nederland duiken steeds vaker giftige spinnen op. Volgens Walter Getreuer, directeur van reptielendierentuin en -opvangcentrum Serpo in Delft zullen de giftige spinnen, zoals de Australische roodrugspin en de Amerikaanse zwarte weduwe, binnenkort tot de inheemse dieren van ons land behoren. In 2003 werden al enkele exemplaren van de dodelijke roodrugspin in België gesignaleerd.

"Door alle strenge milieueisen, worden er steeds mildere bestrijdingsmiddelen gebruikt bij geïmporteerde goederen uit verre landen. Daardoor overleven steeds meer spinnen en andere dieren die met partijen planten of tuinmeubelen hier terechtkomen. Wij hebben getest of die spinnen zich in ons klimaat kunnen voortplanten. En dat lukt. We kregen in een niet verwarmd terrarium van één bevruchte zwarte weduwe maar liefst veertien cocons. Uit elke cocon komen tussen de 100 en 400 jonge spinnetjes", aldus Gertreuer. Het verspreiden van de jongen gaat vrij eenvoudig. Zoals ook bij bepaalde andere soorten verplaatsen de jongen zich door zich op dunne spinragdraden (herfstdraden) met de wind mee te laten voeren. Op die manier kunnen de jongen tot 250 kilometer afleggen.

Volgens Gerteuer worden er jaarlijks tientallen exotische spinnen, die in en om de huizen worden gevangen, naar het opvangcentrum voor reptielen in Delft gebracht. Daaronder zitten steeds vaker zwarte weduwen en roodrugspinnen. "Als zo'n spin je bijt, moet je direct 112 bellen. Doe je dat niet, dan kan de beet dodelijk zijn. Ongeveer één procent van de slachtoffers overlijdt dan. Overigens neemt de giftigheid van deze spinnen wel af naarmate ze in kouder gebied leven."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt weinig te weten over gifspinnen in Nederland omdat deze spinnen hier van nature niet voorkomen. Er zijn geen cijfers bekend over gifspinnen in Nederland.

Zwarte weduwe (links) en roodrugspin


Met dank aan Mr_Rammstein voor de submit.

Fairplay Cup voor Spanje, Brazilië

Brazilië en Spanje houden toch nog een prijs over aan het WK. De twee teleurstellende teams delen de winst in het Fairplayklassement.

Brazilië en Spanje scoorden beide 886 van de maximale 1.000 punten. De FIFA keek niet alleen naar het aantal kaarten of overtredingen, maar hield eveneens het gedrag naast het veld in het oog. Brazilië is nu met drie eindoverwinningen recordhouder, Spanje won nog nooit eerder de Fairplay Cup. In 2002 toonde België zich de meest sportieve ploeg.

Voormalige winnaars Fairplay Cup:
2002: België
1998: Engeland en Frankrijk
1994: Brazilië
1990: Engeland
1986: Brazilië

WK Kroniek (9): Snel vergeten?

Toen de Italiaan Fabio Grosso gisteravond de laatste strafschop de bovenhoek in roste, was het wereldkampioenschap voetbal voorbij. Een maand lang was Duitsland een perfecte gastheer, die alles tot in de puntjes had georganiseerd. Helaas bleef het vertoonde spel ver achter bij dit alles. Sterker nog, het WK van 2006 was helaas niet het spektakel waar miljoenen mensen op hadden gehoopt.

Lees hier verder.

Boerka-modeshow in Afghanistan

De modewereld is druk bezig om de nieuwe zomer- en najaarscollecties te tonen in modeshows. Ook in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, is deze week een modeshow gehouden. Alleen zijn er hier geen schaarsgeklede modellen te zien, maar de nieuwste zomercollecties boerka's.

De organisatie wilde geen rel veroorzaken en vond een boerka-modeshow wel een idee. De organisatie heeft gezegd dat buitenlandse modellen onder de boerka's op de catwalk op Afghaanse muziek gedanst hebben. Of er echt buitenlandse modellen gelopen hebben is moeilijk te controleren. Blote armen of benen waren er niet bij. Maar de organisatie wilde een statement maken: ook Afghaanse vrouwen willen graag modieus erbij lopen.

Sinds de val van de Taliban in 2001 is het voor Afghaanse vrouwen niet langer verplicht om een boerka te dragen. In de praktijk lopen veel vrouwen nog met een boerka op straat. De organisatoren van de modeshow willen daar verandering in brengen, maar wilden niet te hard van stapel lopen.


Boerka-modeshow
Afghanistan 'onttut': wit is de nieuwe kleur

Van der Gun naar FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich versterkt met Cedric van der Gun. De 27-jarige rechtsbuiten komt transfervrij over van Borussia Dortmund.

Van der Gun tekent maandagmiddag een driejarig contract bij FC Utrecht. De aanvaller zag het voorbije seizoen in het water vallen door veel blessureleed. Voor zijn enigszins verrassende overstap naar Dortmund in de zomer van 2005 speelde Van der Gun voor Ajax, FC Den Bosch, Willem II en ADO Den Haag.

Foeke Booy, trainer annex technisch directeur van FC Utrecht, is tevreden met de komst van de Hagenaar: ”Hij is een Nederlandse speler met veel ervaring die toegevoegde waarde heeft voor ons team, zeker omdat wij ons aanvallend moesten versterken.”

Cake or death?

Hij glipte bijna door de mazen van de submit heen, en bleef daarna nog een week of twee op mijn 'to do' list staan. Het lijkt bijna wel veel werk, zo'n blogje schrijven.

Maar vandaag is de dag dan toch aangebroken dat de submit van Blimtop op de weblog te zien is. Het waren drie vrij harde jaren, maar het was de moeite natuurlijk dubbel en dwars waard. Skimpop stuurde namelijk een linkje naar iets van twee uur aan onvervalste Eddie Izzard stand-up comedy actie, en Eddie Izzard is gewoon heel erg tof. Het is in ieder geval mijn favoriete actie-travestiet.

So, without further adieu, Eddy Izzard - Dress to Kill (1u50min) en verder hebben we ook nog A definite article . (45min) En oh, YouTube staat vol met kleine clipjes.

En oh, werp ook eens een blik op wikiquote.

quote:
  • ?You've got to say something. You can't go down to the moon and go, "Oh, it's all sticky! It's covered in jam!"?- on Neil Armstrong's famous quote
  • ?Japan and Germany should be the peacekeepers of the world. They should be parachuted in whenever something breaks out. Parachute Germans and Japanese in. They go, "Look, we've done this before, we've done the killing. Hello? Take it from us. Just chill, chill out!" And then they organise peace really efficiently, "Peace, peace, peace." ?
  • We stole countries with the cunning use of flags. Just sail around the world and stick a flag in. "I claim India for Britain!" And they're going "You can't claim us, we live here! Five hundred million of us!" "Do you have a flag? ... No flag, no country!"
  • "Yes, I like my coffee hot and strong... Like I like my women: hot and strong... with a spoon in them."
  • Opvouwbare broodtrommel wordt tweede

    Opvouwbare broodtrommel Het Nederlandse studentenbedrijf Motifive heeft de tweede prijs gehaald van de Best Student Company 2006 met een opvouwbare broodtrommel. "Wij vinden het knap dat ze een saai en verre van sexy product door een goed design en een slim idee weer helemaal trendy maken", aldus jurylid Alexander van Groenendael. De studenten komen van de opleiding Werktuigbouwkunde op de Technische Hogeschool Rijswijk.

    De broodtrommel is 81 gram, en is opvouwbaar tot A4-formaat. Daarbij is de broodtrommel een designproduct en leverbaar in het blauw, geel, groen, rood en oranje.

    De Europese verkiezing vond plaats in Maastricht, omdat Nederland vorig jaar de eerste prijs won. Ditmaal ging de eerste prijs naar Noorwegen. Het Noorse studentenbedrijf met de toepasselijke naam Flush had een apparaat gemaakt dat toiletten bacteriënvrij kan houden. "Dat apparaat is innovatief en kan een grote markt veroveren", aldus de jury. Rusland veroverde de derde plaats.

    'Van den Broeke maakt graancirkel'

    Icoon X-factor In het dorpje Hoeven in Noord-Brabant is er ophef ontstaan om een graancirkel die daar vrijdag is ontdekt. De boer van het veld denkt dat het bekende medium Robbert van den Broeke de graancirkel gemaakt heeft. De eigenaar van het veld is boos dat zijn gewassen zijn platgewalst. Dat overkwam hem namelijk al twee keer eerder. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Van den Broeke ook uit Hoeven komt. Van den Broeke was niet bereikbaar voor commentaar.

    Er kwamen dit weekend veel mensen kijken bij de graancirkel. De laatste jaren komen er veel graancirkels voor rondom het dorp. Sommige mensen denken dat ze gemaakt worden door bovennatuurlijke krachten, anderen denken dat mensen ze hebben gemaakt.

    Het bekende RTL4-medium werd eind vorig jaar berucht, omdat hij de zoekmachine Google gebruikte om informatie van overleden personen op te zoeken. Het 'woord' genverbrander, de spelfout die Van den Broeke overnam van Google, werd daarna Woord van het Jaar. Ook de foto's van geesten die hij maakte, bleken eenvoudig door een ieder gefabriceerd te kunnen worden.


    Icoon X-factor
    Echt talentvol is Van den Broeke nog niet...

    Wimbledonkampioen De Bakker naar Scheveningen

    Thiemo de Bakker zal deze week zijn opwachting maken op de Mets-banen in Scheveningen. Afgelopen zaterdag won de 17-jarige De Bakker als eerste Nederlandse junior de Wimbledontitel.

    Bij de Siemens Open in Scheveningen komt De Bakker alleen in actie in het dubbelspel. Hij speelt daarin samen met Antal van der Duim, die vorig jaar de jeugdfinale op Roland Garros bereikte.

    WK Kroniek (9): Snel vergeten?

    Toen de Italiaan Fabio Grosso gisteravond de laatste strafschop de bovenhoek in roste, was het wereldkampioenschap voetbal voorbij. Een maand lang was Duitsland een perfecte gastheer, die alles tot in de puntjes had georganiseerd. Helaas bleef het vertoonde spel ver achter bij dit alles. Sterker nog, het WK van 2006 was helaas niet het spektakel waar miljoenen mensen op hadden gehoopt.

    Capelse zakt weg in graf overleden vrouw

    ShockingScenario van een horrorfilm: vrouw loopt over kerkhof en zakt weg in een graf. Het overkwam de 40-jarige Monique Zuydendorp uit Capelle aan den IJssel afgelopen weekeinde in het echt.

    Zuydendorp was op de begraafplaats Schollevaar in haar woonplaats bloemen water aan het geven op het graf van haar oom toen ze ineens tot boven haar rechterknie door een naastgelegen familiegraf heen zakte. Ze kwam tot stilstand tussen de stoffelijke resten van een in september begraven vrouw.

    Volgens de hevig geschrokken Capelse moest ze wel over het graf van de vrouw heenlopen om bij het graf van haar oom te kunnen komen. Ze is dolblij dat haar vriend erbij was, want die kon haar uit haar netelige positie bevrijden. Na het ongeval moest Monique zich laten helpen met klachten aan schouder, elleboog en bovenbeen. Daar gaat het inmiddels weer redelijk mee, maar geestelijk is ze er nog lang niet uit.

    Volgens de voorzitter van de begraafplaats is het eigenlijk niet de bedoeling dat mensen over graven heenlopen. Dat zal beter aangegeven gaan worden. De oorzaak is waarschijnlijk dat het materiaal van de bovenste kist van de drie op deze plaats boven elkaar begraven mensen is gaan werken, waardoor het zandpakket ineen is gezakt. Monique zegt na het incident nu zeker te weten dat ze zich later zal laten cremeren.


    Het 'horrorgraf'.

    Hel in Braziliaanse gevangenis

    Icoon BuitenlandsAl ruim een maand lang zijn er ernstige opstanden in de gevangenissen in Brazilië. Hierbij lieten tot nu toe vijf bewakers en een onbekend aantal gevangen het leven. In de gevangenis in het plaatsje Araraquara is men nu ten einde raad. Delen van het gebouw zijn vernield. Alle gevangenen zijn nu bijeengedreven op de binnenplaats, waarna alle toegangsdeuren zijn dichtgelast. Voorlopig kan niemand er meer in of uit. Eten, drinken en medicijnen worden vanaf het dak gegooid, zodat de gevangenen in elk geval te eten hebben.

    De veertienhonderd mannen op de binnenplaats, die bedoeld is voor maar 160 man, hebben een groot tekort aan toiletten en medische verzorging. Hun behoefte doen ze in plastic zakken, die vervolgens in een hoek van de binnenplaats gedeponeerd worden, om de rest tenminste een beetje schoon te houden. Ook hebben de gevangenen weinig kleding en moeten ze 's nachts vanwege de kou bovenop elkaar slapen om elkaar warm te houden. Onder druk van de media en advocaten zijn inmiddels 107 gewonden overgeplaatst naar andere inrichtingen. Een gevangene die ooit plastisch chirurg was probeerde tot die tijd deze gewonden zo goed en zo kwaad als het ging medische verzorging te bieden. Voor de rest is overplaatsing uitgesloten, omdat Brazilië een cellentekort heeft van 28.800 plaatsen.

    De meningen zijn verdeeld over hoe het nu verder moet. Gouverneur Lembo van São Paulo maakt het niet zoveel uit. De gevangenen hebben dit aan zichzelf te wijten, vindt hij. "Dit drama is niet door ons veroorzaakt.". De voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Orde van Advocaten in Araraquara deelt deze conclusie niet. Volgens hem deden veel gevangenen helemaal niet mee aan de opstanden. Bovendien zitten er volgens hem ook veel gevangenen tussen die in voorarrest waren en dus nog geen proces gehad hebben. Deze mensen zitten wellicht onschuldig in de gevangenis.

    GGD slaat alarm om legionella in A'dam

    Icoon Epidemie De Amsterdamse GGD heeft een waarschuwing doen uitgaan naar huisartsen en ziekenhuizen in de hoofdstad vanwege een ongewoon hoog aantal besmettingen met de legionellabacterie. Deze bacterie veroorzaakt de zogenaamde veteranenziekte.

    In de afgelopen paar dagen hebben zich minstens 17 mensen met de gevaarlijke ziekte bij een arts gemeld. Dat aantal is 'ongewoon hoog', aldus de GGD. Eén van de besmette personen is zelfs al aan de ziekte overleden.

    Waar de besmettingen door veroorzaakt zijn, is nog niet bekend. De besmette personen wonen in alle hoeken van de stad, wat het zoeken naar de bron bemoeilijkt.

    De legionellabacterie komt in kleine hoeveelheden voor in leidingwater en in de bodem. Er treed pas gevaar op als de bacterie zich heeft kunnen vermenigvuldigen, wat vooral gebeurt in stilstaand warm (25-50 graden) water. Verspreiding kan bijvoorbeeld optreden via een douche of een fontein, maar ook via de airconditioning.

    Met dank aan damage74 voor de submit.

    Columbine Papers Revealed

    Op 20 april 1999 werden in Jefferson county in Colorado op de Columbine High School twaalf leerlingen en een docent doodgeschoten. De daders, twee scholieren, Eric Harris en Dylan Klebold, pleegden na hun gruweldaad zelfmoord. Deze schietpartij heeft veel indruk gemaakt in Amerika. Michael Moore maakte over dit drama een indrukwekkende documentaire, waarin hij de geweldscultuur in Amerika hekelt.

    Vorige week donderdag, zeven jaar na het drama, zijn alle documenten vrijgegeven die indertijd tijdens het politie onderzoek in beslag werden genomen. De Denver Post wist dit na een rechtszaak voor elkaar te krijgen. De krant hoopt dat door de publicatie van de stukken in de toekomst dergelijke tragedies te vermijden.

    Het gaat om 936 pagina's o.a. dagboeken, tekeningen, computerfiles, maar ook persoonlijke correspondentie van de twee jonge daders. De documenten zijn hier in te zien. Als je het bekijkt, merk je dat de jongens een fascinatie hadden met geweld en dat er iets broeit. Het drama kondigt zich eigenlijk al aan.

    Er zitten ook paperassen tussen die ogenschijnlijk helemaal niets met het incident te maken hebben. Bijvoorbeeld een schoolrapport van Eric Harris, waaruit blijkt dat hij bij één van de vakken juist een "positive attitude and good cooperation" en een "strong interest and participation" toont. Of een liefdesbrief van Dylan Klebold geschreven aan een meisje met wie hij één semester in de klas had gezeten, maar aan wie hij nooit had verteld dat hij haar leuk vond: "I will go away soon, but I just had to write this to you, the one I truly loved."
    Heel bizar!

    Met dank aan Vassili_Z voor de submit.

    Banken lijden verlies op particuliere betalingsverkeer

    FinancieelHet particuliere betalingsverkeer levert de banken in Nederland enkel verlies op. Dat blijkt uit onderzoek van bureau McKinsey. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken en de Nederlandsche Bank.

    Vorig jaar leden de banken op de post particulier betalingsverkeer maar liefst 731 miljoen euro verlies. Op het betalingsverkeer van bedrijven werd juist winst gemaakt: 708 miljoen euro.

    Banken willen dat particulieren meer via internet gaan bankieren en vaker met pinpas of creditcard gaan betalen. Vorige week nog zei de toonaangevende financiële adviesorganisatie Boston Consulting Group (BCG) te voorzien dat op termijn vrijwel alle kantoren zullen sluiten, als gevolg van moordende concurrentie. Klanten moeten meer via internet gaan bankieren en zullen thuis bezocht worden door mobiele laptopteams. Verder verwachtte BCG een duurdere betaalkaart voor Jan Modaal, omdat bij hen weinig winst gehaald wordt.

    Zwarte basisscholen worden nóg zwarter

    Icoon OnderwijsHet aantal zwarte basisscholen neemt langzaam af, blijkt uit onderzoek uit Trouw. Dit jaar is het aantal voor het eerst gedaald, van 580 in 2002 naar 536 nu. De zwarte basisscholen die overblijven worden echter nog zwarter, waardoor het niveau op die scholen vaak ver onder de maat blijft.

    Een zwarte school is een school met meer dan vijftig procent allochtone leerlingen. Met name door taalachterstand, maar ook door opvoedingsproblemen is het niveau op deze scholen vaak beduidend lager dan op witte scholen. Vroeger waren 'witte' ouders nog wel bereid om hun kind op een zwarte school te doen, maar men lijkt nu steeds meer te kiezen voor de 'eigen' groep. Met name in Amsterdam is het probleem groot, waar de helft van de basisscholen véél witter of véél zwarter is dan de buurt waar de school staat.

    De extreemste scheidingen zijn te vinden in gemeentes uit de Nederlandse 'bible belt', waar veel orthodoxe scholen staan. Doordat deze scholen allochtone leerlingen meestal weigeren om hun geloof, moet de enige openbare school in de gemeente deze kinderen vaak opvangen, met als gevolg dat zo'n school vaak percentages van meer dan 90 % allochtone leerlingen bereikt.

    AZ raakt Sektioui kwijt aan Porto

    Het lijkt erop dat AZ Tarik Sektioui zal kwijtraken aan FC Porto. De Marokkaan hoopt snel de onderhandelingen met de Portugese club, die tevens in gesprek zijn met Jan Vennegoor of Hesselink van PSV, af te kunnen ronden en een driejarige contract te tekenen.

    De rechtsbuiten van AZ zal bij Porto met zijn voormalige coach worden herenigd. Co Adriaanse wilde de rechtsbuiten al een tijdje graag bij zijn selectie voegen.

    Van Aggele mist EK in Boedapest

    Robin van Aggele, Nederlands recordhouder op de 200 meter schoolslag, zal verstek moeten laten gaan op het EK in Boedapest eind deze maand.

    Van Aggele verliet afgelopen week met een blessure het trainingskamp. Het herstel zal een geruime tijd duren en daarom zal Van Aggele niet aantreden in Boedapest. De zwemmer richt zich nu op het EK kortebaan in december en het WK in Melbourne volgend jaar maart. De Nederlandse selectie is op dit moment in Cyprus om zich volledig te concentreren op het komende EK.

    Shakira

    Het is de hit van deze zomer aan het worden, Shakira met haar betovernde heupen en het liedje daarover, gisteravond was ze samen met Wycleff nog te zien tijdens de WK Finale in Berlijn, waar ze nog minder aanhad dan normaal.

    En speciaal voor diegene die maar geen genoeg van haar kunnen krijgen hebben we de videoclip opgeduikeld en online gezet, het clipje is hier te bewonderen.

    Nieuwe uitbreiding Sims 2: Glamour Life

    De Sims kunnen zich in de toekomst wentelen in weelde: de add-on The Sims 2: Glamour Life verschijnt dit najaar. Geen volledige uitbreiding dus, maar wel nieuwe spulletjes en kleren. Met deze spullen kan het appartementje eindelijk volgens de laatste richtlijnen van het pimp-handboek ingericht worden en begeeft jouw Sim zich in de hogere regionen van de maatschappij. Er zijn ook enkele screenshots verschenen waar de luxe al op te zien is.





    Oranje ufo's rijstpapieren ballonnen

    Icoon X-factorHet ufo-mysterie van zwevende, lichtgevende oranje bollen boven Noord-Holland is vermoedelijk opgelost. Dezelfde soort bollen worden ook al een week boven het Zeeuwse Walcheren waargenomen. Daar blijkt het te gaan om rijstpapieren ballonnen, die in een Aziatisch-getinte winkel op internet te koop zijn.

    Onder die ballonnen zit een vuurkorfje waardoor het object tot een kilometer hoog kan stijgen. Wanneer de zon op de papieren ballon schijnt, zou dat op behoorlijke afstand kunnen worden gezien.

    Volgens Tjerk Westerterp van Volkssterrenwacht Phillippus Lansbergen in Middelburg hadden de mensen die de ballonnen in Zeeland oplieten, geen idee dat ze als ufo's gezien zouden worden. Ze meldden zich na berichten in de media hierover.

    Na de oranje bollen in Noord-Holland noemde ufo-onderzoeker John Kuhles de verschijningen een heel serieuze waarneming: ''Als je het allemaal optelt wordt het zeer interessant. Want zo vaak gebeurt het niet dat er zoveel meldingen tegelijk zijn. De hoeveelheid lichtjes is interessant. Dit is een hele serieuze melding". Het was volgens hem nog niet zo makkelijk te verklaren: ''Misschien zijn er andere werkelijkheden, interdimensionale schepen, tijdreizigers van de toekomst of verschijnt de verloren beschaving Atlantis opnieuw. Er zijn veel hypotheses.''


    ufo-onderzoeker John Kuhles

    Sloveen verkiest Sochaux boven PSV

    De Sloveen Valter Birsa verhuist niet naar PSV. De 19-jarige aanvaller heeft een contract voor vier seizoenen getekend bij het Franse Sochaux.

    PSV zou verschillende malen met Birsa gesproken hebben. Afgelopen zaterdag meldde Het Eindhovens Dagblad dat de landskampioen opnieuw contact met de Sloveen had opgenomen. Eerdere onderhandelingen zouden zijn stuk gelopen, omdat Birsa niet wilde beginnen in Jong PSV.

    Vierde official verantwoordelijk wegsturen Zidane

    De vierde official is er verantwoordelijk voor geweest dat Zinedine Zidane zondag tijdens de finale van het WK van het veld werd gestuurd. De FIFA heeft dit vandaag gezegd.

    Buiten het zicht van de scheidsrechter gaf Zidane in zijn laatste wedstrijd zijn tegenstander Marco Materazzi een kopstoot. Na het incident rende de Italiaanse doelman Buffon direct naar de assistent om hem op de actie van Zidane te wijzen. Daarop volgde overleg met de scheidsrechter.


    Arbiter Elizondo basseerde zich echter vooral op de verklaring van de vierde official Luis Medina Cantalejo. Cantalejo zag hoe Zidane de kopstoot uitdeelde en lichtte de scheidsrechter via het interne communicatiesysteem in, waarop Elizondo besloot om de Fransman rood te geven.

    Zidane winnaar Gouden Bal

    Hij gaf dan wel een beschamende kopstoot in de finale, toch mag Zinedine Zidane de Gouden Bal in ontvangst nemen. Bij een verkiezing onder journalisten werd de Fransman uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

    Zidane kreeg 2.012 punten en bleef daar net de Italiaan Fabio Cannavaro voor, die 1.977 punten toebedeeld kreeg. Nummer drie van het toernooi werd ook een Italiaan: Andrea Pirlo met 715 punten. Gianluigi Buffon, die maar twee tegentreffers kreeg te verwerken, werd al eerder als beste keeper van het toernooi uitgroepen. De Fair Play-award was bestemd voor Brazilië en Spanje.

    T-Mobile ontslaat Rudy Pevenage

    Rudy Pevenage, begeleider en vertrouwenspersoon van Jan Ullrich, is ontslagen door T-Mobile vanwege zijn betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak.

    "Zijn contract is met terugwerkende kracht per 30 juni ontbonden", meldt manager Olaf Ludwig. Een dag voor de start van de Tour de France schorste de Duitse wielerploeg Ullrich, Sevilla en Pevenage, omdat zij contacten zouden hebben met dokter Fuentes. Hoe de toekomst van Ullrich en Sevilla bij T-Mobile eruit ziet, is nog onduidelijk. De Duitse ploeg voert wel gesprekken met de advocaten van de renners.

    Neo-nazi's tuigden Antilliaan af

    MisdaadOp 20 mei blijkt in Papendrecht op het Westeind een 49-jarige Antilliaan zwaar te zijn mishandeld door een groep neo-nazi's. De politie maakte het incident onlangs pas bekend en het NOS Journaal berichtte gisteren pas over de achtergrond van de daders.

    In de weken na de mishandeling heeft de politie zes mensen gearresteerd. Het betreft vijf leden van het neo-nazistische Aktiefront Zuid-Holland Zuid. De andere arrestant is de beruchte extreem-rechtse Duitser Michael K (29).

    De Nederlandse verdachten zijn een 22-jarige man uit Alblasserdam, een 24-jarige Papendrechter, een 22-jarige man uit Beuningen, een 27-jarige inwoner van Breda en een 17-jarige jongen uit Papendrecht. De laatste is geschorst door de rechter-commissaris. De 24-jarige Papendrechter zou Robbie G. zijn, die wordt gezien als één van de drijvende krachten achter het Aktiefront Zuid-Holland Zuid.

    Aktiefront
    Het slachtoffer hield aan de mishandeling onder meer gebroken ribben over. Hij werd afgetuigd toen hij een café verliet. Justitie in Dordrecht doet er overigens nog het zwijgen toen wat betreft de achtergrond van de mishandeling en over de zes verdachten van wie er vijf nog vastzitten.

    Doelstelling van het Aktiefront is onder meer ''het bestrijden van volksvreemde eigenschappen'' binnen Nederland en ''het waarmaken van een volkseigen Nederland binnen een Europa van volkeren.'' Ook ''het bestrijden van onze vijanden'' staat hoog op de agenda. Het Aktiefront is bekend bij de AIVD. Die noemt de groep nog niet erg bedreigend.

    Met dank aan calvobbes, SCwookie, Allanon666, Duiveltja, Super7fighter en Kozzmic voor de submit.

    Afscheidsduel Bergkamp live op tv

    Jack van Gelder heeft gisteravond in het programma Studio Sportzomer gezegd dat de NOS het afscheidsduel van Dennis Bergkamp rechtstreeks zal gaan uitzenden.

    Op 22 juli aanstaande krijgt Bergkamp een afscheidswedstrijd bij Arsenal, waarvoor hij meer dan vierhonderd officiële wedstrijden speelde. De wedstrijd zal worden gespeeld in het nieuwe Emirates Stadium. Ajax, de oude ploeg van de aanvaller, wordt ook betrokken bij het galaduel. De Amsterdammers zullen één helft spelen tegen The Gunners. De tweede helft komt Arsenal in actie tegen een door Dennis Bergkamp samengesteld dreamteam.

    45 doden bij crash Pakistaanse Fokker

    Icoon Ramp Bij een vliegtuigongeluk in Pakistan zijn vandaag alle 45 inzittenden omgekomen. Een Fokker F-27 van de maatschappij Pakistan International Airlines (PIA) stortte neer in de buurt van de luchthaven van Multan, vlak bij een openbare basisschool. Dat heeft de Pakistaanse politie verklaard.

    Het toestel was onderweg van Multan naar de luchthaven van Lahore, waarna het verder zou vliegen naar de hoofdstad Islamabad. Het ongeluk gebeurde nog geen 10 minuten nadat het toestel was opgestegen.

    "De lichamen zijn zwaar verbrand", aldus een ooggetuige tegenover het persbureau Reuters. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.


    Een F-27 van de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij op een foto uit 2004, toen de landingsbaan gemist werd - foto Walter Ego

    Beasley blijft nog een jaar bij PSV

    In een interview heeft de Amerikaan DaMarcus Beasley gezegd dat hij nog wel een jaar of vier in Europa wil voetballen voordat hij terugkeert naar Amerika.

    "Ik blijf waarschijnlijk nog een jaar bij PSV, nog een jaar in de Champions League spelen en dan zie ik wel wat er dan gebeurt. Ik wil nog wel drie of vier jaar in Europa spelen," aldus de aanvaller van PSV.

    Eerder gaf Beasley nog aan dat hij weg wilde bij de Eindhovenaren. De Amerikaan had gehoopt dat hij zich tijdens het WK in Duitsland in de kijker van andere clubs had kunnen spelen.

    Rudi Carrell (71) overleden

    'Der große' Rudi Carrell is dood. Hij is afgelopen vrijdag na een lang ziektebed overleden in Bremen. Begin 2005 werd er longkanker bij hem geconstateerd. Dit jaar ontving hij nog een 'Gouden Camera' in Berlijn voor zijn gehele werk.

    Eigenlijk heette hij Rudolf Wijbrand Kesselaar. Onder die naam werd hij in 1934 geboren in Alkmaar. Hij nam de artiestennaam Carrell over van zijn vader, die bekend werd onder de naam André Carrell. In 1957 brak Carrell door als quizmaster op de Nederlandse tv. Hij kon ook zingen, want in 1960 won hij het Nationaal Songfestival met het liedje 'Wat een Geluk'; maar op het Eurovisie Songfestival faalde Carrell hopeloos. Hij kon de juiste toonhoogte niet vinden en eindigde teleurstellend als één na laatste.

    Ook de oosterburen waren geïnteresseerd in Rudi Carrell. In 1964 nam hij in Duitsland een paar tv-shows op. Die waren zo'n succes dat hij in Duitsland ging wonen en werken.

    Rudi Carrell is 71 jaar geworden.


    Met dank aan the_undertaker, Nuongirl en Calvobbes voor de submit.

    WK-feest losgebarsten in Italië

    Icoon WK 2006In Italië is het binnenhalen van de vierde wereldtitel voetbal groots gevierd. Italië won de strafschoppenserie van Frankrijk nadat het na verlenging 1-1 was gebleven. Na de verlossende strafschop van Fabio Grosso barstte in het hele land een groot feest los. In veel steden werd vuurwerk afgestoken en reden auto's toeterend door de straten.

    Toch liep het feest hier en daar uit de hand. In Rome kwam het tot een opstootje tussen Franse en Italiaanse voetbalfans. Daarnaast moest de brandweer een paar keer uitrukken om vreugdevuren te blussen en werden een paar lijnbussen beschadigd. Bij het huis van oud-premier Berlusconi in Rome kregen feestvierders het aan de stok met politiemensen die het huis bewaken. De relschoppers draaiden de auto van de militaire politie op z'n kant.

    Immiddels is de Italiaanse keeper Buffon uitgeroepen tot beste doelman van het WK. De Gouden Schoen van het toernooi ging naar topscorer Miroslav Klose, die vijf keer scoorde voor het gastland Duitsland. Het gras van het stadion in Berlijn waar de finale Italië-Frankrijk werd gespeeld, wordt de komende dagen via internet aan voetbalfans verkocht. Een lapje grasmat mèt certificaat kost 75 euro.

    Voor nog meer WK-nieuws kun je nog altijd even kijken op de FOK!-WK-site.

    [CCWS] Allmendinger pakt derde zege op rij

    AJ Allmendinger heeft de Champ Car-race in het Canadese Toronto op zijn naam geschreven.

    De Amerikaan, die pas zijn derde race voor het team van Forsythe reed en zijn eerste twee races voor zijn nieuwe werkgever ook al wist te winnen, bleef zijn teamgenoot Paul Tracy voor. Sebastien Bourdais werd derde en behield daarmee de leiding in het algemeen klassement.

    In de beginfase van de wedstrijd was Nederlander Charles Zwolsman betrokken bij een aanrijding, maar kon zijn weg vervolgen. Na een sterke race kwam Zwolsman als negende over de finish, onder meer door zijn teamgenoot Andrew Ranger in te halen.

    Uitslag Toronto:

    poscoureurteam
    1 AJ AllmendingerForsythexxx
    2 Paul TracyForsythe+ 1,851
    3 Sebastien BourdaisNewman/Haas+2,434
    4 Justin WilsonRuSport+4,170
    5 Cristiano da Matta RuSport+6,761
    6 Alex TaglianiTeam Australia+8,383
    7 Will PowerTeam Australia+9,663
    8 Bruno JunquieraNewman/Haas+12,177
    9 Charles ZwolsmanConquest Racing+ 1 ronde
    10 Andrew RangerConquest Racing+ 1 ronde

    Interview: Lenny Versteegden

    Lenny Versteegden is een van de bekendste diëtistes die Nederland kent: sinds 2001 zie je haar regelmatig op tv. Ze trad op in Big Diet I en II en onlangs begeleidde zij nog een gezin in hun strijd tegen overgewicht in 'De Afvallers'.

    Naast haar televisiewerk heeft zij al sinds 1996 haar eigen praktijk voor voeding en (sport)diëtetiek. Daarnaast heeft zij ook nog eens een informatieve en interactieve website, waar je ook een persoonlijk programma kunt volgen.



    FOK! gaf haar bezoekers onlangs de kans vragen in te zenden voor Lenny, en zij heeft uitgebreid de tijd genomen deze te beantwoorden!

    AZ wil Schaars langer aan zich binden

    AZ wil met Stijn Schaars om de tafel gaan zitten om te praten over het openbreken, opwaarderen en verlengen van zijn tot juli 2009 lopende contract.

    De aanvoerder van Europees kampioen Jong Oranje wordt daarmee beloond voor zijn goede spel van afgelopen seizoen. "De club heeft aangegeven tevreden te zijn en met me te willen praten. Maar daar is geen haast bij. Ik sta nog drie seizoenen onder contract," aldus Schaars.

    De Dagwacht

    Aanstaande zaterdag is de 400ste geboortedag van Rembrandt. Als een van de weinigen hier met een voltooide kunstvakopleiding zal ik me daar even tegenaan bemoeien voordat het broeiende populisme onder de platte plaatjesliefhebbers hier definitief toeslaat en we de gaskamers weer gaan oppoken. Uiteraard kon Rembrandt mooie portretten en landschappen schilderen en was hij -net als Vermeer- bevlogen als het om lichtval ging, maar uiteindelijk was hij gewoon een portretschilder die betaald werd door de hoge heren van zijn tijd, en zijn talent dus in dienst stelde van het grootkapitaal. Ja?

    Lees verder

    Buffon beste doelman WK

    Gianluigi Buffon heeft de Lev Yashin Award als beste doelman van het WK ontvangen. De 28-jarige Italiaan incasseerde slechts twee tegengoals in zeven wedstrijden.

    Buffon is de opvolger van Michel Preud’Homme (1994), Fabien Barthez (1998) en Oliver Kahn (2002). Alleen ploeggenoot Zaccardo en Zidane, vanaf elf meter, slaagden erin de keeper van Juventus te passeren. Na een vlekkeloos toernooi speelde Buffon een belangrijke rol in de finale door onder andere redding te brengen op een kopbal van Zidane. Buffon, die al in 1997 debuteerde voor Italië, maakt ook nog kans op de Gouden Bal.

    Ricksen weggestuurd door Le Guen

    Fernando Ricksen heeft het verbruid bij zijn nieuwe Franse trainer Paul le Guen. Volgens de Schotse voetbalclub heeft de Nederlandse verdediger van Glasgow Rangers zich op reis naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp zozeer misdragen, dat hij uit de selectie is gezet.

    De voormalig speler van AZ is inmiddels naar huis gestuurd. Wat Ricksen precies gedaan heeft, liet Le Guen in het midden.

    Zoujedatweldoen Zidane

    Het is raar, het is onverwacht en het is op zichzelf staand komisch.

    Zinedine Zidane. De man die DE held van dit WK had moeten worden. Een held voor jaren aaneen. De man die het WK zou winnen en de man die Frankrijk uit een voetbaldal zou halen.

    Die man die geeft een kopstoot. Terwijl er miljarden mensen naar hem kijken. De man die aan de laatste wedstrijd bezig was voor hij een legende zou worden.

    Zinedine "Zoujedatnouweldoen" Zidane.


    A legend killed before the legend became.
    Meer over de wedstrijd natuurlijk op wk2006.fok.nl

    Kleine update
    Youtube versie van de situatie.

    Rome barst uit voegen na WK-winst

    Na het behalen van de WK-titel is er gisteravond in Italië een enorm feest losgebarsten. De Italianen verdreven de zorgen over het voetbalschandaal voor even naar de achtergrond.

    In Rome bekeken duizenden fans de wedstrijd op grote tv-schermen. Na de verlossende strafschop van Fabio Grosso vlogen ze elkaar om de hals en vierden de victorie uitbundig. Een paar minuten na de beslissing ging in tal van Italiaanse steden al vuurwerk de lucht in. Auto's reden, volgepropt met groen-rood-witte fans, toeterend door de straten.

    Eerste GTA4 screenshot?

    Zojuist is een screenshot opgedoken van Grand Theft Auto IV, dat gepland staat voor Q4 2007. Of de screen authentiek is is nog niet bevestigd.

    Op de screenshot is duidelijk te zien dat het hier om een next-gen titel gaat: alles ziet er een stuk mooier, scherper en realistischer uit dan vorige delen. Hopelijk is dit daadwerkelijk een screenshot van GTA IV, aangezien het veel goeds belooft!



    Rankings: Federer, Mauresmo leiden

    Roger Federer en Amelie Mauresmo staan ook na Wimbledon eerste op de wereldranglijst. Waar de Française haar positie verstevigde, ziet Federer langzaam maar zeker Nadal dichterbij komen.

    De top vier van de ATP-ranking onderging geen veranderingen. Opvallend is het hoge puntenaantal van Rafael Nadal dankzij het bereiken van de finale in Londen. De Spanjaard kan een bedreiging voor Federer vormen wanneer hij veel punten pakt op de US Open en Masters. Nieuw onder de eerste tien is Radek Stepanek, kwartfinalist op Wimbledon. Ook Marcos Baghdatis maakt zijn entree in de elitegroep. Dit gaat ten koste van Andy Roddick (11e) en Lleyton Hewitt (12e). Met een 85e positie is Raemon Sluiter de beste Nederlander.

    Bij de vrouwen benadrukte Amelie Mauresmo haar nummer één status door te zegevieren op Wimbledon. Verder veranderde er weinig, op terreinwinst van Elena Dementieva en Patty Schnyder na. Ondanks haar vroege eliminatie in Londen blijft Michaëlla Krajicek stijgen: nu van 39 naar 36. Mocht ze deze opmars voortzetten, dan is ze straks geplaatst op de US Open.

    Stand ATP-ranking:

    Positie:Naam:Land:Punten:
    1 (1)R. FedererZWI7260
    2 (2)R. NadalSPA5125
    3 (3)D. NalbandianARG3185
    4 (4)I. LjubicicKRO3125
    5 (6)N. DavydenkoRUS2165
    6 (7)J. BlakeUSA2155
    7 (10)M. AncicKRO1985
    8 (13)R. StepanekTSJ1925
    9 (8)T. RobredoSPA1915
    10 (16)M. BaghdatisCYP1857
    85 (94)R. SluiterNED447
    114 (106)M. van GemerdenNED373
    221 (220)P. WesselsNED174

    Stand WTA-ranking:

    Positie:Naam:Land:Punten:
    1 (1)A. MauresmoFRA3692
    2 (2)K. ClijstersBEL3377
    3 (3)J. Henin-HardenneBEL3093
    4 (4)M. SharapovaRUS2400
    5 (5)N. PetrovaRUS2134
    6 (8)E. DementievaRUS2040
    7 (6)S. KuznetsovaRUS1995
    8 (10)P. SchnyderZWI1749
    9 (9)M. PierceFRA1636
    10 (7)L. DavenportUSA1588
    36 (39)M. KrajicekNED535.75
    174 (171)E. TamaëlaNED156

    Weinig goals op WK

    Het WK van 2006 gaat niet de boeken in als een doelpuntrijke eindronde. Alleen in 1990 werden er per wedstrijd minder treffers gevierd.

    In de 64 duels vielen er afgelopen maand 147 treffers, goed voor een gemiddelde van 2,30. Enkel in 1990 lag de productiviteit met 2,21 goal per duel lager. Na dat dieptepunt werd er in Amerika weer volop op los gescoord, maar sinds 1994 is er een dalende trend waarneembaar. Het meest doelpuntrijke WK blijft vermoedelijk nog even dat van 1954. Enkele korfbalscores (waaronder een 7-5 en 8-3) stuwden het moyenne op naar 5,38. De laatste keer dat het gemiddelde boven de drie goals per wedstrijd belandde was in 1958.

    Doelpunten op WK’s

    WK:Doelpunten:Gemiddeld:Wereldkampioen:
    1930703,88Uruguay
    1934704,12Italië
    1938844,67Italië
    1950884,00Uruguay
    19541405,38Duitsland
    19581263,60Brazilië
    1962892,78Brazilië
    1966892,78Engeland
    1970952,97Brazilië
    1974972,55Duitsland
    19781022,68Argentinië
    19821462,81Italië
    19861322,54Argentinië
    19901152,21Duitsland
    19941412,71Brazilië
    19981712,67Frankrijk
    20021612,52Brazilië
    20061472,30Italië

    Yan/Zheng winnen dubbeltitel

    Het vrouwendubbel op Wimbledon is gewonnen door het Chinese koppel Zi Yan/Jie Zheng, dat zich te sterk toonde voor Ruano Pascual/Paola Suarez: 6-3, 3-6, 6-2.

    De als vierde geplaatste Yan en Zheng domineerden in de beginfase, maar moesten toezien hoe het momentum keerde in het tweede bedrijf. Ruano Pascual/Suarez plaatsten meteen een break in de derde set en leken af te koersen op de triomf. Yan en Zheng kwamen echter ijzersterk terug en verloren bijna geen game meer. Na ruim twee uur was het pleit beslecht. De Chinese dames bleken eerder dit jaar al de sterkte op de Australian Open. Op Roland Garros viel het doek na een thriller van een halve finale tegen Hantuchova/Sugiyama.

    Domenech komt op voor Zidane

    Hét moment van de WK-finale tussen Italië – Frankrijk was de rode kaart van Zinedine Zidane. In zijn laatste wedstrijd werd de maestro van het veld gestuurd wegens het geven van een kopstoot aan Marco Materazzi.

    Bondscoach Raymond Domenech van Frankrijk neemt het op voor Zidane: ”Je kunt het begrijpen, niet goedpraten, als je ziet wat Zidane allemaal ondergaat en de scheidsrechter doet niets. Ik denk niet dat Andre Pirlo de man van de wedstrijd is, maar Materazzi.” Domenech meldde dat Zidane het incident betreurt, maar nog niet zijn excuses heeft aangeboden. ”Om hem zo zijn loopbaan te zien beëindigen is triest. Er moet iets gebeurd zijn, hij vertelde nog niet wat. Hij geeft niet zonder reden een kopstoot.”

    Marcello Lippi, de keuzeheer van Italië, was het niet eens met het optreden van Domenech vlak na de rode kaart: ”Hij deed net alsof Materazzi acteerde. Dat was niet zo: hij had pijn. En het was niet eens Materazzi die de aandacht trok van de arbiter, maar de vierde en vijfde official die de videobeelden bekeken.”

    Gattuso: "Schandaal gaf ons kracht"

    Bondscoach Marcello Lippi van Italië typeert het veroveren van de wereldtitel als mooiste moment uit zijn voetballeven.

    ”Ik wil al mijn spelers bedanken. Zij hebben een enorm groot hart, karakter en persoonlijkheid”, zei Lippi na afloop van de finale tegen Frankrijk. ”Ik draag deze zege op aan mijn familie en gezin. Ik heb al het geluk gehad om de Champions League te winnen en Italiaans kampioen te worden. Maar niets kan op tegen dit gevoel.”

    Fabio Cannavaro werd in zijn 100e interland wereldkampioen: ”Duitsland won bij ons de wereldbeker, nu doen wij het hier. Niemand had dit verwacht aan het begin van het toernooi. Ik denk terug aan Italië-Argentinië in 1990, met mij als ballenjongen naast het veld. Dit is een kinderdroom.”

    Gennaro Gattuso denkt dat de fraudezaak in eigen land cruciaal is geweest: ”Als het voetbalschandaal in Italië niet uitgebroken was, hadden we niet gewonnen, denk ik. Het heeft ons kracht gegeven. We zijn als groep naar elkaar toegegroeid. Deze wereldbeker vergeet ik nooit meer. Ik moet Duitsland een compliment geven voor de uitstekende organisatie.”

    Spaanse premier negeert paus

    Zapatero De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero is niet naar de afsluitende mis van de Wereldgezinsdagen geweest, die opgedragen werd door paus Benedictus XVI. Het Vaticaan is daar "enigszins geïrriteerd" over. "Zelfs Fidel Castro is aanwezig bij missen die de paus opdraagt", aldus een woordvoerder van het Vaticaan.

    In de mis benadrukte de paus de traditionele waarden van het gezin en zei hij het huwelijk een onbreekbaar verbond tussen man en vrouw te vinden. "In de moderne maatschappij wordt de individuele vrijheid overdreven", aldus de paus. De paus gaf daarmee indirect aan het beleid van Zapatero te hekelen. Zapatero wilde daar helemaal niks van weten, en besloot niet naar de mis te komen.

    Hij voert sinds zijn premierschap een progressief beleid in Spanje. Zo heeft hij het homohuwelijk ingevoerd en zijn er snellere regelingen ingevoerd om het huwelijk te kunnen ontbinden. Ook heeft hij de invloed van het katholicisme in het onderwijs verminderd en ivf-behandelingen makkelijk toegankelijk gemaakt. Deze nieuwe wetten in Spanje zijn het Vaticaan een doorn in het oog. Maar een vijfde van de Spanjaarden gaat geregeld naar de mis.

    Scholen weren allochtone stagiair

    Icoon Onderwijs Allochtone studenten op pabo's en lerarenopleidingen stoppen massaal met hun opleiding omdat ze geen stageplaats kunnen vinden. Vooral christelijke scholen weigeren islamitische stagiairs. Van de acht procent allochtonen op de lerarenopleidingen stopt 46 procent binnen een jaar. Ook doen allochtonen er opmerkelijk langer over om hun diploma te halen dan autochtonen. Het SBO, de organisatie van werkgevers en werknemers in het onderwijs, denkt dat dat verschil zo groot is omdat allochtone studenten moeilijker een stageplaats kunnen vinden.

    Het PvdA-Kamerlid John Leerdam voert samen met SBO actie voor meer stageplaatsen voor allochtonen in het onderwijs. Hij vindt dat er geen sprake is van racisme of discriminatie, maar kan zich voorstellen dat allochtone studenten dat "in de onderbuik zo voelen". Leerdam zegt dat veel scholen allochtonen weigeren, omdat de ouders van de schoolkinderen een hekel hebben aan hoofddoekjes. Ook zouden moslimstagiairs "niet passen in de sfeer en cultuur" van de school.

    Shi'ieten vermoorden soennieten in Irak

    Icoon Terrorisme Meer dan veertig soennieten zijn zondag vermoord door shi'itische milities in Bagdad, de hoofdstad van Irak. De shi'itische milities schoten willekeurig mensen neer in de soennitische wijk Jihad in het westen van Bagdad. Ook werden vrouwen en kinderen neergeschoten. Het gaat om een van de meest bloederige moordpartijen in Irak.

    Omdat het bijna onmogelijk is om verschil te zien tussen soennieten en shi'ieten, vroegen de shi'itische milities aan voorbijgangers om een identiteitsbewijs te tonen of hun naam te zeggen. Aan de naam is meestal de afkomst van die persoon te zien. Maar dat is niet altijd het geval: de shi'itische milities hebben ook enkele shi'itische families om het leven gebracht.

    De milities reden rond in meerdere voertuigen en schoten willekeurig personen neer. De soennieten beschuldigen de shi'itische geestelijk leider Muqtada al-Sadr van de moordpartijen. Maar ook enkele politiecommando's zouden geschoten hebben: veel shi'itische milities maken deel uit van de politie.

    Aan het begin van de avond namen vermoedelijk enkele soennieten wraak. Twee autobommen ontploften bij een shi'itische moskee in de wijk Kasra. Hierbij vielen vijftien doden en 35 gewonden. De shi'itische milities hadden wraakacties al verwacht en hadden daarom een shi'itische wijk afgegrendeld met brandende autobanden.

    UPDATE: Toch geen samenwerking Sony en Apple

    Vorig jaar was er al sprake van een mogelijk samenwerkingsverband tussen Sony en Apple, bekend van de iPod en Mac computers. Het zou gaan om een integratie van iTunes in de PlayStation 3, waarmee bijvoorbeeld mogelijkheden met de iPod beschikbaar komen. Sindsdien is er niks meer over deze mogelijke samenwerking naar voren gekomen, tot de afgelopen paar dagen.

    Op de officiële PS3-website was namelijk voor korte tijd het Apple logo zichtbaar op sommige plekken van de introducerende flash-animatie. Dit fruitige logo was al snel weer verwijderd, gelukkig zijn er nog wel even een paar 'screencaps' gemaakt waardoor het voor iedereen nog te zien is. Waarschijnlijk is door een menselijke fout het Apple-logo in de animatie gekomen, toch is het nog altijd niet uitgesloten dat deze twee multinationals de handen ineenslaan.

    UPDATE: Er is gebleken dat het watermerk er in zit omdat Sony een probeerversie heeft gebruikt van software die nodig was om de animatie te maken.



    De Dagwacht

    Aanstaande zaterdag is de 400ste geboortedag van Rembrandt. Als een van de weinigen hier met een voltooide kunstvakopleiding zal ik me daar even tegenaan bemoeien voordat het broeiende populisme onder de platte plaatjesliefhebbers hier definitief toeslaat en we de gaskamers weer gaan oppoken. Uiteraard kon Rembrandt mooie portretten en landschappen schilderen en was hij -net als Vermeer- bevlogen als het om lichtval ging, maar uiteindelijk was hij gewoon een portretschilder die betaald werd door de hoge heren van zijn tijd, en zijn talent dus in dienst stelde van het grootkapitaal. Ja?
    Laatste reviews en specials
    special
    Random Pics van de Dag #1254
    special
    VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
    special
    Random Pics van de Dag #1253
    special
    Random Pics van de Dag #1250
    special
    Random Pics van de Dag #1249
    preview
    Tales of Kenzera: ZAU
    ©FOK.nl e.a.