Geen verbod homohuwelijk in grondwet VS

Icoon PolitiekHet plan van president George Bush om het homohuwelijk grondwettelijk te verbieden in de Verenigde Staten, is vandaag jammerlijk gestrand nadat de meerderheid van de senaat had tegengestemd. Dit is een klap in het gezicht van de Republikeinen, die met deze regel hoopten een boel conservatieve stemmen binnen te halen voor de aanstormende verkiezingen.

Aanhangers wisten reeds bij voorbaat dat de benodigde tweederde van de stemmen niet gehaald zou worden. Toch hoopten zij dat in ieder geval de meerderheid het voorstel zou ondersteunen. Deze voorspelling kwam niet uit, want 49 tegen 48 senatoren vinden een grondwettelijk verbod op het omstreden homohuwelijk te ver gaan.

"We hoopten over de helft heen te gaan, maar dat is vandaag niet gelukt", aldus de Republikein David Vitter. "Het congres zal toch ooit zijn mening moeten wijzigen naar de wens van het Amerikaanse volk, of datzelfde volk zal andere mensen verkiezen die het wel met hen eens zijn." Een andere aanhanger genaamd Sam Brownback zei: "We geven het niet op totdat het huwelijk tussen man en vrouw is beschermd."