Nederland in top 12 spamlanden

Icoon Internet Nederland staat in de top twaalf van landen waar de meeste spam vandaan komt op een elfde plaats. In totaal kwam tussen januari en maart 1,8 procent van de wereldwijde spam uit ons landje. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf Sophos. In het vorige overzicht stond Nederland nog op de zestiende plaats met 0,89 procent van alle spam.

De meeste spam komt nog steeds uit de Verenigde Staten, hoewel dat wel steeds minder wordt. Kwam in 2004 nog meer dan de helft van alle spam uit de VS, nu is dat nog maar 23,1 procent. Volgens Sophos komt dat onder andere door een strengere wetgeving en door een betere beveiliging van Amerikaanse computers.

De beveiliging is van belang omdat er voor het overzicht niet wordt gekeken naar het land van herkomst van de spammer, maar naar dat van de computer die de spam verstuurt. Spammers maken voor het versturen van hun berichten meestal gebruik van andermans computer. Daarvoor maken ze gebruik van beveiligingslekken of infecties met een virus of een Trojaans paard.


Overige landen: 20,6 procent