Vergrijzing kost miljarden meer dan verwacht

Icoon EconomieHet Centraal Planbureau (CPB) meldt vandaag dat de vergrijzing meer gaat kosten dan een aantal jaar geleden werd verwacht. Als er geen beleidsaanpassingen komen, krijgen komende generaties relatief gezien minder voorzieningen voor wat ze aan belastingen en premies betalen.

In het rapport worden verschillende oplossingen geboden voor de verwachte problemen. Zo zou de overheid ervoor kunnen kiezen om met lastenverzwaringen of bezuinigingen een begrotingsoverschot van 3 procent (vijftien miljard euro) in de schatkist te krijgen. Het begrotingsoverschot hoeft echter niet zo hoog te zijn als er wordt gekozen voor andere maatregelen om de vergrijzing tegen te gaan zoals het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd en het inperken van de groei van de kosten voor de gezondheidszorg.

In 2000 werd door het CPB al eens een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de vergrijzing. De resultaten lieten toen zien dat van een begrotingsoverschot van 1,25 procent moest worden uitgegaan om de kosten op te vangen. De onderzoekers noemen de verslechtering "opmerkelijk" omdat er "in de tussenliggende periode op diverse terreinen beleid is ingezet".

Als redenen voor de verslechtering noemen de onderzoekers onder meer de sterke daling van de rente, waardoor de pensioenfondsen minder geld konden reserveren dan het CPB zes jaar geleden voorspelde. Ook kwamen er minder vrouwen die betaald werk doen, bij, dat leidt tot lagere belastinginkomsten.

Met dank aan pberends voor de submit.