'KRO-serie over reïncarnatie overtuigt niet'

Icoon Media nieuwsDe KRO-reeks Wie was ik?, welke handelt over reïncarnatie, overtuigt niet. Dat is de mening van twee wetenschappers die vanavond deelnemen aan een discussie voorafgaand aan de laatste aflevering van de achtdelige televisieserie. In de reeks laten deelnemers zich terugvoeren naar een vermeend vorig leven.

De serie laat vooral zien 'hoe gemakkelijk mensen samenhangende verhalen construeren', zegt sociobioloog Marcel Roele. "Je weet niet wat je allemaal nog weet uit je eigen leven, van wat je zelf hebt meegemaakt, wat je op tv hebt gezien of in boeken gelezen, van fantasieën die je hebt gehad in je kindertijd", aldus Roele. In het programma worden mensen door een regressietherapeut in een lichte trance gebracht, waarna ze vertellen over wat ze uit een mogelijk vorig leven herinneren. Programmamaker Derk Bolt bezoekt vervolgens met de deelnemers plaatsen die worden beschreven.

'Volksmennerij en populisme'
Harrie, een man die zich in het programma een vorig leven als pianist in Salzburg in de tijd van Mozart wist te herinneren, bleek goed de weg te weten in de Oostenrijkse stad, waar hij in zijn huidige leven nooit is geweest. Hij kon zelfs een café aanwijzen waar hij boven zou hebben gewoond toen er nog chocolade werd gemaakt, hoewel er geen tekenen waren dat die chocolaterie daar ooit had gestaan. Wetenschapsfilosoof Herman de Regt is niet verbluft door het verhaal. Volgens hem is het algemeen bekend dat chocolade erg populair was in Salzburg, in de tijd dat Mozart leefde. De Regt beschuldigde de KRO eerder al van 'volksmennerij en populisme' en hekelt de suggestieve vragen van de therapeut.

Regressietherapeute Carine Vervelt is het niet eens met De Regt. "Het blijft op z'n minst verwonderlijk dat Harrie precies weet hoe hij in die stad moet lopen en dat hij daar ook sensaties bij krijgt", aldus Vervelt. Ze vindt dat de wetenschap zich meer voor de realiteit van vorige levens moet openstellen.

-
20.15 uur, Ned. 1: Wie was ik?, de discussie
20.45 uur, Ned. 1: Wie was ik? (laatste aflevering)