Pac-Man wordt 25 jaar

Deze maand zal Pac-Man, misschien wel de meest bekende computerfiguur aller tijden, zijn 25e verjaardag vieren. Bedenker van Pac-Man is Toru Iwatani, die ten tijde van zijn verzinsel ontwerper was bij spellenfabrikant Namco.

Iwatani kwam op het idee tijdens het eten van een pizza. Er ontbrak een pizzapunt, waarna het idee voor Pac-Man geboren werd. Aanvankelijk noemde Iwatani zijn creatie Puck-Man, maar in de Verenigde Staten werd hij hernoemd naar Pac-Man om zijn naam niet te laten verbasteren tot het scheldwoord Fuck-Man.

Volgens Billy Mitchell, de enige persoon van wie bekend is dat hij het spel uitgespeeld heeft, is het gebrek aan geweld het succes van het spel. Mitchell speelde in 1999 zes uur lang Pac-Man en speelde alle 256 levels uit, wat resulteerde in een high-score van 3.333.360 punten. Mitchell: "Of je nu 80 bent of een klein kind: iedereen kan zich identificeren met Pac-Man. Het is een schattig concept. Met de held proberen uit de handen te blijven van de slechterikken."

Overigens is Pac-Man nog steeds populair. Onlangs werd Pac-Manhattan gespeeld in New York. Met behulp van gps, Bluetooth, virtual-reality, wifi en infrarood moeten deelnemers virtuele koekjes op straat opeten en uit handen van de spoken blijven.