Uva-straling gevaarlijker dan gedacht

Het uva-licht, dat onder meer wordt gebruikt in zonnebanken, blijkt meer schadelijk voor de mens dan altijd werd gedacht. Het licht vergroot de kans op huidkanker, zo blijkt uit een op maandag gepubliceerd onderzoek. Tot nu toe werd uvb altijd beschouwd als de boosdoener.

Uva veroorzaakt onder meer de veroudering van de huid en richt minder schade aan op het DNA dan uvb. Hierdoor werd uva altijd als minder kankerverwekend beschouwd dan uvb. De studie verscheen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

Door de wetenschappers werden twee typen huidcellen onderzocht om de effecten van uva te onderzoeken. De meeste mutaties die uva aanricht zijn bij cellen diep in de huid, terwijl uvb juist veel meer schade aanricht bij de cellen die aan het oppervlakte van de huid liggen. "Door de mutagene effecten die uva-golven hebben op het delen van stamcellen in de huid, kan dit type ultraviolet licht sterker bijdragen aan huidkanker dan tot nu toe werd aangenomen", zo blijkt uit de studie.