FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 maart 2004

Stel wint cruise na week in kabelwagentje

Een stel uit Singapore heeft vandaag een cruise en een bedrag van 10.000 dollar gewonnen, zij wonnen een wedstrijd waarbij je een week lang in een kabelwagentje moest leven.

In totaal deden er 33 paren mee aan de uithoudingsproef, waarvan er negentien het einde haalden. Er kon echter maar één winnend stel zijn en dat werd het duo dat de minste tijd buiten hun wagentje had doorgebracht: slechts 22 minuten. Dit hadden zij te danken aan meditatie, aldus de winnaars.

De deelnemers kregen tien minuten per dag plaspauze en er mocht geen contact met de buitenwereld zijn. Een aantal deelnemers hield zich echter niet aan de regels en werd gediskwalificeerd, zo werd er bijvoorbeeld een koppel buitengesloten wegens kotsen in de wagen.

Graham Poll fluit PSV-Auxerre

De UEFA heeft Graham Poll (39) aangesteld voor het UEFA-cupduel tussen PSV en AJ Auxerre van aanstaande donderdag.

De Engelsman behoort tot de Europese top. Hij was onder meer actief op het laatste WK toernooi. Naast de FA Cupfinale van 2000 rekent hij dat tot zijn hoogtepunt in zijn carriere tot op heden. De Italianen hadden echter veel kritiek destijds op zijn fluiten. In de verloren groepswedstrijd tegen Kroatie (1-2) keurde Poll tot afgrijzen van de Italianen twee treffers af.

In de Premier league trekt Poll weinig rode en een gemiddeld aantal gele kaarten. Opvallend veel van zijn boekingen geschieden in de tweede helft van wedstrijden. Laatste kwartiertjes lijken er vaak heet aan toe te gaan onder zijn leiding.

Tweemaal eerder floot Poll PSV. In 1998 wonnen de Eindhovenaren na verlenging met 4-1 (2-1) van NK Maribor. In 2001 liep het echter minder af, toen werd uit met 1-0 van 1er Fc Kaiserslautern verloren. De enige treffer van Harry Koch kwam toen van de penaltystip.

Uitslagen Champions League (23/03/04)

Vanavond werden de eerste twee duels in de kwartfinales van de Champions League afgewerkt. AC Milan en Fc Porto deden daarin goede zaken.

In Milaan kreeg het thuispubliek het aanvankelijk wat benauwd. Deportivo la Coruna kwam na goed tien minuten op voorsprong door Pandiani, die vrij voor keeper Dida mocht inkoppen. AC Milan zette daarop druk op het Spaanse doel. Vlak voor rust kwam de beloning. Kaká schoot de 1-1 binnen. Na rust besliste Milan het duel opmerkelijk snel. Een minuut uit de kleedkamer was het al 2-1 door Sjevtsjenko. Binnen tien minuten brachten weer Kaká en Pirlo de eindstand op 4-1.

In Porto speelde de plaatselijke FC tegen Olympique Lyon. Vlak voor rust kwam Porto op voorsprong, Deco scoorde uit een schot van McCarthy de 1-0. In de tweede helft werd het ook nog 2-0 door Carvalho. De Portugezen kunnen daarmee met gerust hart naar de return in Frankrijk over twee weken.

Morgen volgen de andere kwartfinales: Real Madrid - AS Monaco en Chelsea - Arsenal

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Voetbalmanager

Rothengatter: "Jos nog dit jaar in actie"

"Huub is er van overtuigd dat ik dit jaar nog rijd. Dat baseert hij op zijn gevoel", aldus Jos Verstappen. De Nederlander zelf heeft minder grote verwachtingen dan zijn manager.

"Mijn gevoel zegt dat het volgend jaar wordt, want dan gaat er veel gebeuren op coureurgebied. Al is het natuurlijk waar dat in de Formule 1 alles mogelijk is. Daarom zorg ik er ook voor dat ik altijd klaar ben om in te stappen."

Wilux wil Coronel snel laten testen

Wilux, hoofdsponsor van Minardi, heeft bij het team de eis neergelegd dat Tom Coronel nog voor de Grand Prix van Imola voor het team kan gaan testen.

Verder zal het bedrijf de sponsorruimte voor enkele Grand Prix' gaan verkopen. Per opbod kan via de site geboden worden op de ruimte. Dit omdat het bedrijf niet in alle landen actief is. Zo wil men het geïnvesteerde sponsorgeld gedeeltelijk terugverdienen.

Ralf akkoord met salarisverlaging

Willi Weber, manager van Ralf Schumacher, heeft laten weten dat zijn protegé volgend jaar graag weer voor Williams uit wil komen. Dit betekent wel een verlaging van het basissalaris voor de Duitser.

"Het ziet er naar uit dat we tot overeenstemming komen, dat heeft alleen wat tijd nodig omdat we in een situatie verkeren waarin je niet meteen ja of nee kan zeggen", aldus Weber.

De bankrekening van Schumacher zal minder snel gevuld worden aangezien zijn vaste salaris minder zal zijn. "Feit is dat we wat zullen verliezen ten opzichte van dit jaar. Er is echter niks verloren, het vaste salaris is enkel wat lager. Als Ralf goed presteert - podiums haalt of races wint - dan zal zijn salaris hoger worden en ongeveer even hoog zijn als nu. Zaak is dat we niet meer over geld praten, dat is opgelost."

Opmerkelijk is dat de Duitse krant Bild de afgelopen maand een artikel heeft gepubliceerd waarin Weber gezegd zou hebben dat ze op alle vlakken rond zouden zijn met Renault, het contract zou slechts nog getekend hoeven te worden. "Ik las het in de krant, en ik heb nooit met ze gesproken. Ik las in de krant dat ze geïnteresseerd zouden zijn om een aanbod te doen. Feit is dat ik niet met Toyota en Renault gesproken heb omdat Ralf bij het team wil blijven. Williams heeft de voorkeur en we zijn in onderhandeling met Frank Williams. We hadden zaterdag een kort overleg en ik kan zeggen dat het erg goed was, het ziet er goed uit. Ik en Ralf willen bij het team blijven, en dat is het verhaal", aldus Weber.

Wijzigingen Frontpage Eindredactie

Na kort overleg heeft Lord Dreamer besloten afscheid te nemen van de Eindredactie. Uiteraard willen we hem nog enorm bedanken voor zijn getoonde inzet voor de frontpage. Na een korte brainstormsessie hebben we een, in ieder geval tijdelijke, oplossing voor het opvullen van de lege plek ER Nieuws in de vorm van MrSubtle. Subtle zal naast mrmiddel dus het gedeelte Nieuws gaan waarnemen.
De daarmee vrijgekomen plek ER Reviews zal permanent bezet gaan worden door miss_bleu, die al een tijdje werd ingewerkt voor deze functie.

MrSubtle en miss_bleu wensen we natuurlijk heel veel succes in hun nieuwe functies. De wijzigingen gaan per direct in.

De huidige Eindredactie ziet er nu als volgt uit:

Nieuws:
mrmiddel
MrSubtle

Reviews:
miss_bleu

Columns:
Eb

Ferrari en McLaren willen 'sneaken'

Ferrari en McLaren hebben een verzoek ingediend bij Bernie Ecclestone om tijdens het seizoen een bezoek te brengen aan het circuit van Shanghai. Dit om informatie in te winnnen over het onbekende circuit.

Dit is een reactie op de demonstratie van Marc Gené op het circuit van Bahrein vorige week. Feitelijk heeft Williams nu 25 ronden ervaring op het circuit, terwijl de overige teams nog helemaal niets weten.

Of het verzoek wordt ingewilligd door Ecclestone is nog maar de vraag, dan zou hij immers de twee topteams voortrekken ten opzichte van de overige teams.

Williams zelf laat weten dat ze niet veel verwachten van de 25 ronden aan informatie: "Misschien dat we er het eerste half uur van de vrije training wat aan hebben, maar tegen die tijd hebben de andere teams ook wel door wat ze moeten doen."

Ontslag voor het maken van compliment

Een compliment maken is een ongewenste intimiteit. Het klinkt raar, maar toch werd een Zweedse receptioniste om die reden ontslagen. Haar baas hoorde hoe ze een mannelijke klant had gecomplimenteerd over zijn uiterlijk. Daarop werd ze ontslagen wegens ongewenste intimiteiten.

De man zelf was allerminst beledigd. De Zweedse snapt er dan ook niks van. "Ik grapte alleen maar met een cliënt, over hoe knap hij wel niet was," zei de vrouw in een Zweedse krant.

Het aanklagen van mannen komt vaker voor in Zweden. Vrouwen worden echter zelden aangeklaagd.

Barrichello's reactie op Montoya

Rubens Barrichello gaf verontwaardigd een reactie op de uitlatingen van Juan Pablo Montoya.

Montoya verweet Barrichello dat hij hem gedurende de race een aantal ronden ophield bij zijn inhaal race op Michael Schumacher. Volgens Montoya week Barrichello de hele tijd van zijn lijn en gooide hij constant de deur dicht.

Barrichello ontkent dit en ook dat het orders van Ferrari zouden zijn worden van de hand gewezen. "Ik weet niet waar dit vanaf komt", aldus Barrichello. " Ik had een langzame Minardi voor me en verloor daardoor drie seconden. Juan reed achter me. Misschien was hij daardoor kwaad. Hij probeerde me in ieder geval niet in te halen".

Ross Brawn vertelde ook nog eens dat het absoluut geen orders waren van Ferrari. "Rubens was tweede en Montoya was derde en we gaan hem niet voorbij wuiven. Er is niks gebeurd wat niet mocht. Misschien was Juan een beetje te emotioneel", aldus de Engelsman.

Aldi raakt veel klanten kwijt door prijzenoorlog

De prijzenoorlog in de supermarkt-wereld heeft de Aldi geen goed gedaan. De van oorsprong Duitse winkelketen raakte de afgelopen maanden 140.000 klanten kwijt. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK onderzocht. Eind vorig jaar kwam nog 39,4 procent van het winkelende publiek langs bij de prijsstunter. In februari 2004 was dit percentage gedaald naar 37,4 procent.

Reden voor de daling is dat het verschil in prijs tussen servicesupermarkten als de Albert Heijn en de prijsstunters als de Aldi een stuk kleiner is geworden. Ook de negatieve publiciateit over de kwaliteit van Aldi-groenten zorgde voor de daling.

Opvallend is dat een vergelijkbare supermarkt als Lidl geen klanten is kwijtgeraakt.

_____
De prijzenoorlog zoals deze tot nu toe is verlopen:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug
ronde 7: Albert Heijn komt met een goedkoop zuivelassortiment op de markt.
ronde 8: Diverse supermarkten verlagen de prijzen van vijfhonderd artikelen.

FBI bemoeit zich met Elvis-juwelen

brainster had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse federale recherche FBI gaat zich bemoeien met het onderzoek naar een brute overval waarbij enkele sieraden van Elvis Presley zijn gestolen. De juwelen werden eerder deze maand gestolen uit het Elvis-A-Rama museum in Las Vegas. Met behulp van een takelwagen ramden de dieven de achteringang en binnen vijf minuten waren vrijwel alle tentoongestelde juwelen van de in 1977 overleden zanger gestolen.

Onder het gestolen spul bevindt zich een verguld pistool, een armband, horloge en diamanten ringen. De waarde van de buit wordt geschat op 325.000 dollar (270.000 euro). De blauwe suède schoenen van de rocklegende bleven liggen.

Stations in Londen en Düsseldorf ontruimd

inode had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Londense treinstation Paddington Station is vanochtend ontruimd na een bommelding. Bij de gevonden voorwerpen werd een verdachte koffer gevonden. Na een uur bleek het om loos alarm te gaan. Paddington Station is een van de drukste stations van Londen en verbindt de Britse hoofdstad met het zuidwesten van Engeland. Bovendien komt de trein van de luchthaven Heathrow er aan.

De Londense politie krijgt dagelijks vele bommeldingen. Toch gaat ze zelden over tot evacuatie. Na de bomaanslagen op vier Spaanse forensentreinen in Madrid is de politie nu waakzamer.

Het centraal station van de Duitse stad Düsseldorf werd vanavond ook geheel ontruimd na een bommelding. Er is evenwel geen bom gevonden op het grote station, waar het verkeer na uur weer op gang kwam.

Eerste 'Puur Froger' goed bekeken

'Puur Froger' op SBS6 is zondagavond bekeken door ongeveer 1,2 miljoen mensen. Daarmee is de reallife-soap rond zanger René Froger goed gestart. Het marktaandeel was 15,9 procent.

Het programma was meteen de kijkcijfertopper op zondag voor de televisiezender. In de serie is het dagelijkse leven van de familie Froger te volgen. Daarnaast is er een kijkje achter de schermen van de voorbereidingen van de zanger op zijn concerten die hij in mei gaat geven in de Amsterdam ArenA.

Frans Bauer en Ilse DeLange winnen Edison

Tijdens de Edison Awards, afgelopen dinsdag in de Melkweg, zijn onder anderen Frans Bauer en Ilse DeLange uitgeroepen tot beste nationale zanger en zangeres. Ook zangeres Hind en de popgroep Bløf gingen met een Edison naar huis.

Tijdens deze 45ste editie van de Edison Awards won Bløf in de categorie beste nationale groep. Idols-zangeres Hind won als beste nieuwkomer van 2003. Frank Boeijen en George Michael werden geëerd met een speciale Edison. Zij werden beloond voor hun hele oeuvre.

De prijs voor beste buitenlandse zangeres ging naar Dido. De beste buitenlandse zanger is Robbie Williams, en Simply Red kreeg een Edison voor beste buitenlandse groep. In de categorie beste nieuwe artiest internationaal, werd Evanescence beloond met een Edison. Ook werden er drie publieksprijzen uitgereikt. Deze gingen naar de Heideroosjes (beste single), Di-rect (beste album) en Kane (beste DVD)

Tijdens de awards waren er speciale optredens van Hind, Frank Boeijen, Bløf en Frans Bauer. De meeste Nederlandse winnaars waren aanwezig. Sommige buitenlandse winnaars bedankten de Edison Stichting met een videoboodschap.

Voor meer informatie over de Awards, kan je bij de site van de Edison Awards terecht.

KPN op het matje door misleidende reclame

KPN moet zijn excuses aanbieden voor het misleiden van consumenten. Dat bepaalde de rechter. KPN beweerde in een commercial dat de consument bij een overstap naar concurrent Tele2 minder dan één euro goedkoper uit is. KPN kon dit echter niet bewijzen.

Tele2 stapte vervolgens naar de rechter. Die deed afgelopen maandag uitspraak. De rechter bepaalde dat KPN een brief moet sturen, die de rechter opgesteld heeft. Deze brief moet worden verstuurd naar iedereen die naar aanleiding van deze campagne is overgestapt. Bovendien moet er van elke brief een afschrift naar Tele2. Volgens de rechter heeft KPN onjuiste informatie verstrekt. In de brief staat onder anderen dat KPN het niet hard kan maken dat consumenten minder dan 1 euro besparen wanneer men overstapt van KPN naar Tele2. De doelstelling van deze actie was om consumenten die reeds zijn overgestapt terug te lokken.

Tele2 was tevreden met de uitspraak van de rechter. KPN was het echter niet eens met de uitspraak en heeft daarom hoger beroep aangetekend. De brieven worden wel verzonden.

KPN blijft echter van mening dat de boodschap van de campagne waar is. "In vergelijking met Tele2 en Scarlet is inderdaad slechts 92 procent van de mensen minder dan een euro duurder uit bij KPN", aldus Maaike Scholten van KPN. "We hadden evenwel moeten vermelden dat bij de berekening van het KPN-tarief speciale kortingsacties werden meegenomen. Dat hadden we beter duidelijk moeten maken en dat gaan we ook doen."

Moordenaar Lindh tot levenslang veroordeeld

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Mijailo Mijailoviç, de moordenaar van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken Anna Lindh, is vandaag tot levenslang veroordeeld. Anna Lindh werd op 10 september vorig jaar neergestoken.

Het verzoek van de verdediging om een nieuw psychiatrisch onderzoek werd vorige week door de rechtbank in Stockholm afgewezen. Volgens een eerder onderzoek was de 25-jarige Mijailoviç geestelijk gezond. De verdediging wilde Mijailoviç gestoord laten verklaren omdat hij dan niet tot een celstraf, maar tot behandeling zou worden veroordeeld.

Mijailoviç heeft bekend Lindh te hebben neergestoken, maar hij zegt niet de intentie gehad te hebben haar te doden. Volgens de 25-jarige Mijailovic hebben stemmen, waaronder die van Jezus, hem tot de moord aangezet.

US Postal stopt misschien als sponsor

Het contract van de United States Postal Service met het wielerteam, wat eind 2004 eindigt, wordt misschien niet verlengd.

Op het moment is de non-profit organisatie kritisch aan het bekijken welke voordelen ze hebben bij de sponsoring die op 50 miljoen dollar wordt geschat. In het Amerikaanse blad 'Advertising Age' werd al gemeld dat US Postal wil stoppen met de sponsoring. Ondanks dat er gesprekken zijn over de toekomst blijft het wel erg onzeker voor de ploeg van Lance Armstrong. Veel zal afhangen van de toekomstplannen van Armstrong zelf.

Teamdirecteur Johan Bruyneel meldde: "Ja, we kennen het artikel in 'Advertising Age' sinds het uit kwam vorige week, maar officieel hebben we nog niet gehoord van US Postal Service of ze de sponsoring willen voortzetten. We zijn nog steeds met ze in gesprek en we blijven erg positief over een toekomst samen met hun."

Jeugdige "babbeltrucdieven" opgepakt

De politie van het Gooi- en Vechtstreek heeft dinsdag bekend gemaakt tachtig babbeltruc-inbraken te hebben opgelost. Er zijn dertien verdachten aangehouden in de leeftijd van negen tot achttien jaar.

Een babbeltrucdief belt bij zijn slachtoffer aan, en probeert via allerlei smoezen het huis te betreden, om op die manier waardevolle dingen te stelen. Op deze manier hebben de verdachten, allen afkomstig uit Hilversum, bij bejaarden hun bankpasjes met pincode weten te ontfutselen. Ook hebben de daders rond de feestdagen vorig jaar zich als krantenbezorgers voorgedaan, en hebben zij het fooiengeld opgehaald wat eigenlijk bestemd was voor de echte bezorgers.

De diefstallen veroorzaakten grote onrust bij de ouderen in Hilversum. De verdachten pleegden de misdrijven in groepen, vaak in de wijk waar ze zelf woonden, en verwisselden steeds de samenstelling van de groepen. Ze worden verdacht van ongeveer 150 diefstallen, maar tot nu toe hebben zij er tachtig bekend. Van de dertien verdachten zijn er inmiddels zes voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam, drie zijn vanwege hun jonge leeftijd onder huisarrest geplaatst. De overige vier verdachten zitten nog vast.

Tien jaar cel voor afperser Campina

De 46-jarige F. van L. uit Chaam die in de zomer van vorig jaar zuivelfabrikant Campina heeft geprobeerd af te persen, is vandaag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat de man diverse bedrijven heeft afgeperst en vijf pogingen tot moord heeft gedaan. Tegen de man was vijftien jaar cel geëist.

De dader heeft vorig jaar zomer in diverse supermarkten landbouwgif in toetjes van Campina gedaan. Vier mensen hebben de vergiftigde toetjes gegeten en zijn ook daadwerkelijk ziek geworden. Van L. moet naast de gevangenisstraf ook Albert Heijn 27.000 euro schadevergoeding betalen voor het uit de schappen halen van de toetjes. Een echtpaar dat door het eten van de toetjes ziek werd, krijgt zevenduizend euro schadevergoeding van de man.

Paul Cliteur stopt na 'demonisatie'

Hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, columnist in het tv-programma Buitenhof, zal omstreden onderwerpen voortaan uit de weg gaan en minder optreden in de media. Cliteur, die in zijn columns regelmatig de normen en waarden van de islamitische wereld aankaartte, zegt dat hij dit na ''demoniserende'' kritiek van andere columnisten en officiële instanties niet meer ziet zitten. Ook de kritiek van de AIVD, die in een rapport stelde dat jonge moslims radicaliseren door uitspraken van opinieleiders, heeft hem aan het denken gezet. Hij is het niet eens met het rapport maar vindt dat minister Remkes niet duidelijk de vrijheid van meningsuiting heeft verdedigd.

De columnist heeft de laatste tijd herhaaldelijk betoogd dat westerse waarden superieur zijn aan die van de islam. Ook pleitte hij ook voor een striktere scheiding tussen kerk en staat. Dat kan nu niet meer volgens Cliteur: ''''Je wordt meteen in de hoek van foutieve opvattingen geplaatst.'' Hij wijst daarbij op kritiek die hij kreeg van columnist Piet Grijs en VARA-presentator Marcel van Dam. Cliteur is echter het meest boos over een opiniestuk van PvdA-prominent Thijs Wöltgens in dagblad De Limburger. ''Voor Cliteur zijn de westerse waarden een intolerant geloof. Dat geloof roept op tot een heilige oorlog, een kruistocht of een jihad. Wij zijn een racistisch land aan het worden'', schreef Wöltgens zaterdag.

Cliteur geeft toe wellicht wat overgevoelig te zijn: ''Maar Wöltgens brengt mij in verband met een ultrarechts standpunt. Ik vind dat ik mezelf netjes en gematigd uitlaat. Het is mooi dat in de westerse maatschappij vrijheid van meningsuiting ook geldt voor kritiek op godsdienst. Maar kennelijk komt het niet over. Met modder gooien is niet mijn stijl. Ik probeer te analyseren, maar dat lukt in dit land niet meer. Ik ben geen Don Quichot.''


Volgens Cliteur worden mensen in Nederland die wijzen op 'het racisme in de wereldgodsdiensten' gestigmatiseerd door commissies als het Nationaal platform tegen racisme en discriminatie. ''Er is een vergroving en stigmatisering gaande van mensen die een onwelgevallig standpunt innemen. Dat is bedenkelijk en gevaarlijk. Er is weinig geleerd van Pim Fortuyn. Het is even mooi geweest.''

AVRO heeft tekort van 1,5 miljoen

Er zit een grote kans in dat de AVRO niet de opgelegde bezuinigingen kan halen. De publieke omroep lijkt dit jaar uit te komen op een tekort van 1,5 miljoen euro. De AVRO voerde besparingsmaatregelen van 3,5 miljoen euro door, maar deze lijken door tegenvallers weer teniet gedaan te worden. Zakelijk directeur F. Marechal heeft afgelopen donderdag de ondernemingsraad geïnformeerd over de cijfers.

De AVRO maakt onverwachts meer programma's dan gepland. Ook zouden kosten voor de concertserie Zaterdagmatinee zijn 'vergeten'. De ondernemingsraad heeft nu de eis neergelegd dat er niet nog meer mensen dan de dertig die eerder al ontslag kregen, ontslagen zullen worden. In een reactie zegt directeur Marechal geen toezegging te hebben gedaan aan de ondernemingsraad dat er niet weer op arbeidsplaatsen en programma's wordt gekort.

Lekkend gif in Hiversum was fosfine

De chemische stof die afgelopen vrijdag in Hilversum uit een vuilnisophaalwagen lekte, en die een aantal mensen onwel deed worden, is zo goed als zeker fosfine. In totaal raakten acht mensen onwel op het terrein van de afvaldienst GAD aan de Crailoseweg; allen werden naar het ziekenhuis vervoerd.

Fosfine is een gasvormige prikkelende stof die wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel, maar ook een reststof is van XTC-productie. De fosfine werd in een klikobak bij het huisvuil opgehaald in een woonwijk in Hilversum-Noord. Onduidelijk is waar dat exact gebeurd is en hoe het in de bak terecht is gekomen.

Boete wegens smaad voor vogelpestactivist

In Eindhoven is gisteren de 55-jarige vogelpestactivist A. van Noort uit Nuenen wegens smaad veroordeeld tot een geldboete van 220 euro. Van Noort, woordvoerder van de zogenoemde ''Waarheidscommissie Vogelpest'', heeft volgens de rechter in een ingezonden brief in het Eindhovens Dagblad medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw beledigd en in hun goede naam en eer aangetast.

Van Noort maakte zich vorig jaar enorm boos over de methodes die de medewerkers van de AID gebruikten bij bestrijding van de vogelpest, met name over de handelswijze bij hobbypluimveehouders. Hij omschreef die als volgt: ''Deze methodes kan een weldenkend mens zich nog slechts herinneren uit de periode '40-'45, de Franco-dictatuur of de Stasi-praktijken achter het IJzeren Gordijn.''

Van Noort verdedigde zich door te stellen dat zijn bewoordingen in de brief precies weergeven hoe het optreden van de AID werd ervaren. De politierechter kon wel begrip hebben voor die emoties, maar wees erop dat ook bij de medewerkers van de AID de emoties vaak hoog opliepen. Van Noort kondigde aan in hoger beroep te gaan.

Alonso boos over pitstopstrategie

Hoewel Fernando Alonso van een laatste startpositie uiteindelijk een zevende plek wist te behalen in Sepang, baalt de Spanjaard behoorlijk van de, in zijn ogen, strategische miskleun van zijn team.

Tijdens de tweede pitstop werd bijgetankt voor de rest van de race in plaats van de hoeveelheid die voldoende was tot een volgende pitstop. Het team besloot dus ineens om van een drie-stop naar een twee-stop strategie over te stappen.

"Wat er gebeurde was niet wat we hadden afgesproken. Ik heb geen idee waarom ze ineens een andere strategie wilden gebruiken. Als we het hadden gedaan zoals was afgesproken had ik hoger kunnen finishen. Zaterdag maakte ik de fout, vandaag ging het team de mist in."

16 jaar eis voor aanslag op ex-vrouw

Tegen de 39-jarige arts Pieter P. uit Den Haag is gisteren voor de rechtbank zestien jaar cel geëist. P. wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven zijn 38-jarige ex-vrouw Sonia in Delfgauw levend te laten verbranden.

Op zondagmorgen 6 juni 2003 belden twee junkies - Petja de L. (26) en Johnny H. (38) - aan bij de woning van de vrouw aan de Heemraadstraat. Toen de vrouw in haar nylon nachtjapon opendeed, overgoten ze haar met benzine en staken haar in brand. Het slachtoffer stond meteen in lichterlaaie en raakte zo ernstig gewond, dat ze de aanslag ternauwernood overleefde. De twee zoontjes Mark en Michael en de ouders van de vrouw liepen lichte verwondingen op toen zij het vuur probeerde te doven.

Het OM denkt dat het motief gelegen is in het feit dat de ex van Pieter P. met een andere man wilde trouwen. P. zelf ontkend in alle toonaarden. De twee junks, die zeiden dat ze 1.000 euro beloning zouden krijgen van P., hoorden ieder tien jaar cel tegen zich eisen.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is P. niet van Nederlandse afkomst. De man vluchtte met zijn vrouw in 1990 uit Egypte omdat hij daar als christen vervolgd zou worden.

Coulthard niet op de fiets zonder helm

In de Formule 1 heb je uiteraard geen keuze, maar op de fiets was het tot voor kort in Groot-Brittanië niet verplicht om een helm te dragen. David Coulthard is het eens met het wetsvoorstel van parlementslid Eric Martlew.

De nieuwe wet verplicht kinderen tot 16 jaar om een helm te dragen op de fiets. Coulthard, beschermheer van de organisatie Bicycle Helmet Initiative Trust noemt het zelf "uncool" om zonder helm te fietsen. Zijn eigen helm is naar eigen zeggen wel "cool", hij heeft zelfs zijn eigen ontwerp.

Eerste etappe Catalaanse week

Na de eerste etappe van de Catalaanse week staat Fabian Cancellara op de eerste plaats van het algemeen klassement. Erik Zabel moest net als bij Milaan - San Remo genoegen nemen met een tweede plek.

Cancellara, een Zwitser in dienst van Fassa Bortolo, won na 168 km de massasprint. Het is na een ritwinst in de Ronde van Qatar zijn tweede zege dit jaar. Voor Erik Zabel was het reeds de achtste keer dat hij tweede werd in een eindsprint dit jaar. Nederlander Bram de Groot wist beslag te leggen op de derde plek, Erik Dekker werd negende. Jan Ullrich, rijder van T-Mobile Team, is duidelijk nog niet in vorm. De Duitser kon niet met de besten mee en verloor veel tijd.

Uitslag en stand na 1e rit:
1.F.Cancellara (Zwi) 168km in 4u27'06"
2.E.Zabel (Dui) z.t.
3.B.de Groot (Ned)
4.B.Zberg (Zwi)
5.M.Perdiguero (Spa)
6.A.Valverde (Spa)

93.J.Ullrich (Dui) op 16'35"

Kleuter komt met crack op school

Een Amerikaanse kleuter is gisteren naar school gekomen met in zijn rugzakje een grote hoeveelheid crack. De waarde van de meegenomen drugs bedroeg zo'n 10.000 dollar.

Toen het jongetje de crack aan zijn vriendjes liet zien sloegen de onderwijzers alarm. De politie trof in de ouderlijke woning geen ouders aan, maar wel het zusje van het ventje. Beide kinderen zijn onder toezicht van de kinderbescherming geplaatst.

Hoorzittingen over 11/9 in VS begonnen

Vandaag zijn in Washington de hoorzittingen over de aanslagen 11 september 2001 op het WTC en het Pentagon begonnen. Voornamelijk de terreurdreiging in de aanloop tot de aanslagen zal worden onderzocht. Een federale commissie zal onder andere de huidige ministers Powell en Rumsfeld en de voormalige ministers Cohen en Albright verhoren.

De vraag of de aanslagen hadden kunnen voorkomen, en dus 3000 mensenlevens hadden kunnen worden gered, staat centraal. Een voormalig veiligheidsadviseur deed de gemoederen deze week ook al oplopen, door in zijn boek te stellen dat president Bush van de VS veel te weinig heeft gedaan tegen terrorisme.

De presentatie van het rapport van de Nationale Commissie inzake Terroristische Aanvallen tegen de Verenigde Staten, zoals de commissie in Het Nederlands officieel heet, is op 26 juli gepland.

Man wil met zeehondenkop op reis

In de Amerikaanse stad Boston is een man gearresteerd die met de afgesneden kop van een zeehond een vliegtuig wou betreden. Bij het inchecken vonden veiligheidsagenten van de luchthaven in Boston het hoofd in een koeltas.

De verdachte vertelde de gealarmeerde politie dat hij professor biologie was. Naar eigen zeggen had hij op het strand een dode zeehond gevonden en daar de kop van afgesneden. Hij wou het lichaamsdeel mee naar Denver nemen en daar verder onderzoeken.

De man is in afwachting van zijn proces op vrije voeten gesteld. Hem hangt een boete tot 20.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal één jaar boven het hoofd.

'Groei wereldbevolking stopt voor 2050'

Het Amerikaanse bureau voor de statistiek heeft berekend dat in 2050 de wereldbevolking niet langer zal groeien. Vijftien jaar geleden, toen de top van de wereldbevolkingsgroei vermoedelijk werd bereikt, kregen vrouwen mondiaal gemiddeld 3,3 kinderen. Dat is nu teruggebracht tot 2,6 kinderen. In Nederland is dat nu 1,8 kinderen per vrouw gemiddeld.

In 2002 groeide de wereldbevolking nog met 74 miljoen mensen tot 6,2 miljard mensen in totaal. Dit is echter een grove schatting; accurate cijfers zijn niet te genereren. Volgens het bureau wordt de groei sterk beïnvloed door de Aids-epidemie in Afrika. Over enkele jaren zal daar de levensverwachting nog maar 30 jaar zijn. In Westerse landen ligt dat tussen de 70 en 80.

Twaalf jaar cel voor 'kille afrekening'

Juusjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

De 25-jarige Mirko M. is gisteren door de rechtbank van Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. De rechtbank achtte bewezen dat de verdachte zijn oom, ex-leider van de zogenoemde Geesterse bloemenbende, vermoord had. De rechtbank sprak van een 'kille afrekening'.

Op 7 augustus 2003 werd de 52-jarige oom in de Twentse plaats Glanerbrug aangereden en daarna met vijftien messteken om het leven gebracht. De verdachte meldde zich enkele uren na de steekpartij bij de politie.

"Russische kernkruiser kan exploderen"

In Rusland staat momenteel de kruiser 'Peter de Grote' op ontploffen. Het voertuig, dat wordt aangedreven door kernenergie, is met spoed teruggekeerd naar zijn basis Severomorsk bij Moermansk. Dat heeft het hoofd van de Russische marine gezegd.

Het explosiegevaar komt door de slechte staat waarin het schip verkeert. De problemen hangen samen met het onderhoud aan de nucleaire reactor en werden vorige week ontdekt bij een inspectie. "In de gedeelten waar de admiraals rondlopen lijkt het goed, maar in plaatsen die ze niet bezoeken is de situatie zo dat het elke minuut kan exploderen," aldus Vladimir Kuroyedov.

Er zijn de laatste jaren meerdere ongelukken bij de Russische marine geweest, waaronder de ondergang van de onderzeeër Koersk.

Meer nieuws volgt...

Spelers-schoonmaak bij Vitesse

Vitesse is bezig met een schoonmaak onder zijn spelersgroep en daar zijn Ricky Bochem en Kalle Sone slachtoffer van geworden.

Van beide spelers wordt het contract niet verlengd. De 21-jarige Bochem speelde dit seizoen al 16 wedstrijden voor de Arnhemse club, de eveneens 21-jarige Sone nog geen minuut.

Met Nicky Hofs en Michael Jansen is de club vooralsnog in onderhandeling over een nieuw contract. Raymond Fafiani kreeg van Vitesse te horen dat hij, mits hij salaris inlevert, kan blijven.

Eerder kwam al het bericht naar buiten dat doelman Jimmy van Fessem waarschijnlijk noodgedwongen de club moet verlaten.

Neeskens biedt fans exuses aan

Johan Neeskens heeft aan de supporters van NEC zijn excuses aangeboden naar aanleiding van de onrust onder de fans.

De supporters waren beledigd dat Neeskens alle supporters op TV aansprak over de racistische uitlatingen van slechts een paar supporters. Neeskens heeft nu aangegeven spijt te hebben dat hij het over de supporters in het algemeen gehad heeft.

Neeskens zei: "Ik had niet het hele publiek moeten bekritiseren, maar een aantal fans moeten aanspreken." Neeskens blijft wel vinden dat supporters ook in slechtere tijden achter hun club moeten blijven staan.

Podiumplaats Button kost BAR geld

Een luid gejuich was te horen na de derde plaats van Jenson Button in Maleisië. En dat was niet alleen vanwege die podiumplaats. De medewerkers van BAR waren ook blij met de bonus die de plaats opleverde.

Teambaas Dave Richards heeft dit jaar een bonussysteem ingesteld, waarbij elk gescoord punt elke werknemer 75 euro oplevert. De zes punten die Button binnenhaalde waren dus goed voor 450 euro per persoon. Dat bedrag komt bij de 225 euro die Button met zijn zesde plaats in Australië al binnen had gehaald.

Hoewel de prestaties van Button het team al 243.000 euro heeft gekost wil Richards uiteraard graag betalen. Hij kijkt dan ook uit naar het moment dat hij zijn werknemers de volle 750 euro kan betalen voor de bovenste podiumplaats van één van zijn rijders.

Israël zal hele Hamas-top liquideren

Zodra de kans zich voordoet zal Israël de leiders van de Palestijnse terreurbeweging Hamas liquideren. Het land heeft zich ten doel gesteld de volledige top van de beweging uit de weg te ruimen, zo liet een woordvoerder van de Israëlische veiligheidsdienst weten.

Volgens de man, die anoniem wilde blijven, heeft de regering dit plan vorige week aangenomen, na de dubbele zelfmoordaanslag in Ashdod op 14 maart. Daarbij kwamen tien mensen om het leven.

Maandag vond er een vergadering plaats tussen de minister van defensie Shaul Mofaz en de commandanten van het leger en van verschillende afdelingen van Israëls veiligheidsdienst om de mogelijke wraakacties na de moord op sjeik Ahmed Yassin te bespreken. Daarbij werd nogmaals vastgesteld dat de hele top moet worden vermoord.

Kooistra aansprakelijk voor schuld pachters

De rechtbank in Assen heeft bepaald dat horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra aansprakelijk is voor de schulden van pachters van zijn cafés. Een van zijn pachters had de grootste horcea-ondernemer van Nederland voor de rechter gesleept.

Kooistra houdt er een extreem hoge pacht op na, waardoor de cafés waarvan hij eigenaar is binnen de kortste keren failliet gaan. De pachters blijven dan met de schulden zitten, terwijl hij voor de rest buiten het geding staat en alleen zijn geld opstrijkt.

In Amsterdam is aangifte gedaan tegen Kooistra, vanwege vermeende fraude bij één van zijn hoofdstedelijke kroegen. De gemeente Amsterdam is naar aanleiding hiervan een onderzoek gestart naar de praktijken van Kooistra. Zelf zegt Kooistra dat hij als verpachter geheel buiten problemen binnen de ondernemingen staat.

Terreurbestrijder Clarke zet Bush voor schut

De Amerikaanse president Bush is in verlegenheid gebracht door een boek van Richard A. Clarke, de voormalig coördinator van het anti-terrorismebeleid onder Bush en eerder onder drie andere presidenten. Hij beschuldigt de president hierin dat deze voor 11 september te weinig aandacht voor Al Qaeda zou hebben gehad en zich liet obsederen door Irak. Het Witte Huis is woedend over de beschuldigingen.

Als de lezer het boek, Against All Enemies, mag geloven is Bush niet de terrorismebestrijder zoals hij zichzelf graag laat zien. Volgens Clarke liet hij het terrorisme maandenlang liggen om zich met Irak bezig te houden, hoewel veiligheidsadviseurs hem hadden laten weten dat Irak geen banden had met de terroristische organisaties.

Hij noemt het in zijn boek dan ook 'uniek' dat Bush besloot een land aan te vallen dat niet betrokken was bij terrorisme tegen de VS. "Zo produceerde George Bush meer terroristen dan we gevangen kunnen nemen of doodschieten," aldus Clarke.

Jezusfilm eist tweede leven

thijsk had ons via de nieuws-submit te melden:

De film 'The Passion of the Christ' van Mel Gibson heeft een tweede slachtoffer geëist. In Brazilië is een dominee aan een hartaanval overleden terwijl hij naar de film keek.

De 43-jarige José Geraldo Soares bekeek de film in een bioscoop in een winkelcentrum van Belo Horizonte. Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de hartaanval een direct gevolg is van het kijken naar de uiterst gewelddadige film, maar het is niet de eerste keer dat het gebeurd is.

Al eerder stierf iemand tijdens het kijken naar de film. In de Amerikaanse staat Kansas overleed een 56-jarige vrouw aan een hartaanval terwijl zij naar 'The Passion of the Christ' keek.

De Filmposter

Voordeeltje voor Michelin-teams?

Bij Ferrari zijn ze boos op de teams met Michelin-banden. Vorige week reed tijdens de openingsserie Marc Gené met een één jaar oude Williams.

Aangezien er nog geen team op Bahrein heeft kunnen testen, omdat het nog maar net af is en dus ook de bandenfabrikanten nog in het ongewisse zijn, is dat absoluut een voordeel. Waar je zou zeggen dat met name Williams een groot voordeel heeft, gelooft Jean Todt meer in het voordeel voor alle teams op Michelin-banden. Ferrari had uiteraard zelf ook graag de mogelijkheid gehad om er al te testen.

Jean Todt vertelde: "Ik wil er niet teveel op in gaan. Alles wat ik wil zeggen is dit. Wat zouden de andere teams zeggen als wij dat hadden gedaan..."

Freire gaat voor Wereldbeker

Na zijn ritwinst in Milaan - San Remo heeft Oscar Freire nu zoveel moraal, dat hij ook gewoon voor de eindoverwinning in de Wereldbeker wil gaan.

Freire richt zich dit seizoen vooral op de grote eendaagse ritwedstrijden. De wereldbekerwedstrijden, de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap staan hoog op zijn lijstje. Ter voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen rijdt Freire in de komende week de E3 Prijs Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Over de Wereldbeker zei Freire: "Ik kan nu niet relaxen. De San Remo overwinning heeft me als klassementsleider neergezet. Het is een geweldige opsteker voor het moraal en het geeft me de mogelijkheid om wat geduldiger op punten te mikken. Maar er komen nog steeds negen klassiekers."

Over de Ronde van Vlaanderen: "Het is een wedstrijd waar veel renners zich speciaal voor prepareren. Van Petegem, Museeuw, Vandenbroucke, Pieri... Voor mij zal het niet makkelijk worden, maar dit jaar zal ik sterker aan de start komen en kan ik mijzelf verdedigen."

Jongens kweken marihuana tijdens tuinierles

Drie veertienjarige Tsjechische jongens zijn gearresteerd nadat ze hun tuinierlessen misbruikten om marihuana te kweken. De leraren dachten dat de jongens bezig waren met het kweken van een paar tomatenplantjes. De jongens werden zelfs geprezen vanwege hun nieuw verworven interesse, totdat ze werden betrapt bij het roken van wat blaadjes van hun 'tomatenplant'.

De Tsjechische politie meldt dat de jongens die marihuana puur voor eigen gebruik teelden. Ze worden niet aangeklaagd, maar kunnen wel een disciplinaire straf van hun school tegemoet zien.

Dode bij grote kettingbotsing op A15

Vanmorgen heeft er op de A15 ten hoogte van Elst een grote kettingbotsing plaatsgevonden. In de mist botsten ongeveer twintig tot veertig vehikels op elkaar. Bij het ongeluk is één dode en zijn meerdere gewonden gevallen. Dit meldde een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Rond vijf over zeven vanochtend botsten de eerste auto’s op elkaar. Door de heersende dichte mist volgen nog vele anderen. Het ongeval vond plaats in de rijrichting Rotterdam-Arnhem. Volgens de politie zitten meerdere automobilisten bekneld in hun voertuigen. Ondertussen zijn ambulances, brandweer en politie massaal ter plaatse. De snelweg is inmiddels afgesloten tussen de knooppunten Valburg en Ressen. Verwacht wordt dat dit nog uren zo zal blijven.

Feyenoord wil Mtiliga behouden

Feyenoord biedt Patrick Mtiliga een nieuw contract aan. Blijkbaar is de club tevreden over de afgelopen vier wedstrijden van Mtiliga.

Het contract van Mtiliga loopt aan het eind van het seizoen af. De 23-jarige Deen was ruim 4,5 jaar gestald bij Excelsior. Vorige maand werd Mtiliga teruggehaald door Feyenoord en sindsdien speelde hij alle vier de wedstrijden in het eerste.

Op de linksbackplaats lost Mtiliga voorlopig de problemen op bij Feyenoord. Kennelijk zo goed dat hij voor langere tijd kan blijven. Feyenoord biedt Mtiliga nu een nieuw tweejarig contract aan. De speler ging eerder niet in op een dergelijke aanbieding toen hij nog voor Excelsior uitkwam.

V.S. veroordelen liquidatie Yassin niet

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen. “, aldus woordvoerder Sean McCormack van het Witte Huis. Deze uitspraak deed hij gister als reactie op de liquidatie, door Israel van Hamas-oprichter Yassin. Volgens het Witte Huis zou Yassin persoonlijk zijn betrokken bij diverse terroristische acties.

Ook de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte het recht van zelfverdediging van Israël. Desondanks voegde hij er wel aan toe dat de V.S. “hevig verontrust” zijn door de liquidatie van de sjeik. “We denken dat deze gebeurtenis de spanning vergroot en dat die niet helpt bij de pogingen om tot vrede te komen”, aldus Boucher. Een goed voorbeeld hiervan is de oproep, op de website van al-Qaeda, voor alle Abu Hafs al-Masri Brigades, om de dood van de sjeik te wreken. De commando groepen, die hun naam ontlenen aan een al-Qaeda leider die bij een Amerikaanse operatie in 2001 om het leven kwam, namen eerder de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid op zich. Bij deze aanslagen kwamen zeker 190 mensen om het leven.

Terroristische dreiging

Terrorisme. Terreur. Terroristische dreiging. Aanslagen. De strijd tegen het terrorisme, als je het nog vaker hoort krijgt het dezelfde lading als 'Normen en Waarden': leeg. Niks. En dat voor zo'n zware term. Je wordt nonchalant, denkt dat het jouw tijd wel zal duren. Langzaamaan word je immuun voor de berichten, gaan de beelden langs je heen. Even komt het dichterbij. Even voel je die rilling, om vervolgens weer door te gaan waar je gebleven was.

Duitsers tegen maanbasis van V.S.

DaCode had ons via de nieuws-submit te melden:

Het lijkt erop dat president Bush, president van Amerika, toestemming moet vragen aan een handvol Duitsers voor de installatie van een basis op de Maan. Zij hebben namelijk een oorkonde die hen een stukje Maan in eigendom geeft, aldus de website van weekblad Der Spiegel afgelopen maandag.

De maan

"Het is begonnen als een grapje", legde de redactiechef Torsten-Eric Sendler van het advertentieblad Der Sauerland Kurier uit aan Der Spiegel. "Die mensen hebben zich een stukje grond op de Maan cadeau gedaan, zoals je ook een tijdje geleden een ster cadeau kon doen", aldus Sendler. Nu president Bush echter van plan is om een maanbasis te gaan installeren, beroepen de eigenaars zich op hun oorkonde. De Verenigde Staten willen een basis maken zodat zij bemande en gerobotiseerde verkenning kunnen uitvoeren, maar de Duitsers willen niet dat de maanbasis wordt gebouwd op 'hun' grond. Als protest werden al meer dan zestig brieven naar het Witte Huis gestuurd.

Aldi na jaren weer om tafel met vakbonden

Maandagavond heeft supermarktconcern Aldi, voor het eerst sinds jaren weer, om de tafel gezeten met de vakbonden FNV en CNV. De gesprekken waren gedoeld op het verbeteren van de contacten en het verbeteren van de contracten van de filiaalleiders bij Aldi.

De gesprekken waren opgeroepen door de vakbonden nadat er afgeloop onrust was ontstaan onder de filiaalleiders van Aldi, omdat zij een sterk verslechterd contract moesten ondertekenen. In het nieuwe contract schrapte Aldi onder meer het bonussysteem, waardoor velen er enkele honderd euro’s per jaar op achteruit gingen. Naar aanleiding van de gesprekken heeft de supermarktconcern toch besloten de nieuwe contracten voorlopig niet in te voeren en wordt er bij het maken van een nieuw contract gestreefd naar een overeenstemming met de bonden.

Volgens Jos Brocken, de woordvoerder van het FNV, ziet Aldi nu ook in dat de gesprekken tussen hen en de vakbonden hard nodig zijn en besloten is dan ook dat er in de toekomst beter en meer wordt overlegd tussen beide partijen.

Uva-straling gevaarlijker dan gedacht

Het uva-licht, dat onder meer wordt gebruikt in zonnebanken, blijkt meer schadelijk voor de mens dan altijd werd gedacht. Het licht vergroot de kans op huidkanker, zo blijkt uit een op maandag gepubliceerd onderzoek. Tot nu toe werd uvb altijd beschouwd als de boosdoener.

Uva veroorzaakt onder meer de veroudering van de huid en richt minder schade aan op het DNA dan uvb. Hierdoor werd uva altijd als minder kankerverwekend beschouwd dan uvb. De studie verscheen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

Door de wetenschappers werden twee typen huidcellen onderzocht om de effecten van uva te onderzoeken. De meeste mutaties die uva aanricht zijn bij cellen diep in de huid, terwijl uvb juist veel meer schade aanricht bij de cellen die aan het oppervlakte van de huid liggen. "Door de mutagene effecten die uva-golven hebben op het delen van stamcellen in de huid, kan dit type ultraviolet licht sterker bijdragen aan huidkanker dan tot nu toe werd aangenomen", zo blijkt uit de studie.

Turnster Van de Leur niet naar Spelen

Verona van de Leur gaat definitief niet naar de Olympische Spelen van dit jaar in Athene. De 18-jarige turnster ziet af van deelname aan de interland tegen Spanje, komend weekeinde. Hiermee gaat haar laatste kans om zich te plaatsen voor de Spelen verloren.

Door een enkelblessure heeft Van de Leur bijna een jaar niet kunnen turnen. Na wedstrijden in Amersfoort in februari kreeg ze opnieuw een terugslag. In Studio Sport vertelde zij haar verhaal: "Ik heb er goed over nagedacht, maar ik wil een zo hoog mogelijk niveau. Een meerkamp van 36, 37 punten is bij de EK nodig om hoog te eindigen. Dat lukt me nog niet. Ik heb helaas een terugslag gehad, de reden daarvoor kennen we zelf ook niet."

Van de Leur werd in 2002 gekozen tot sportvrouw van het jaar. In totaal won zij in team- en individuele wedstrijden vier zilveren en twee bronzen medailles op Europese en Wereldkampioenschappen. Ze denkt echter nog niet aan stoppen, haar volgende doel is het Wereldkampioenschap van 2005 in Australië.

Verona van de Leur
Verona van de Leur

Ruud Vreeman heeft voorkeur raad Tilburg

varkentje had ons via de nieuws-submit te melden:

Burgemeester Ruud Vreeman van Zaanstad is door de gemeenteraad van Tilburg voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat is vanavond bekend geworden. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet nu beslissen over de benoeming.

Tilburg zit zonder burgemeester na het overlijden van Johan Stekelenburg in september vorig jaar. Tweede op de lijst staat CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Kaartspel toonde terroristische aanvallen

Een kaartspel van Steve Jackson Games blijkt verbazingwekkende overeenkomsten te tonen tussen de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon en andere terroristische aanvallen die mogelijk gepland gaan worden. Het gaat om een ruilkaartspel over Illuminati, het originele spel over samenzweringen en the New World Order.

Het uit 1990 daterende spel INWO, het kaartuitwisselspel van Illuminati, ontving in 1994 de Origins Award for Best Card Game of 1994, dus vóór de aanslagen van 11 september 2001 op het Pentagon en het WTC. Tevens waren de expansie pakketten Assassins en SubGenius beschikbaar. Het doel van het spel is via samenzweringen, smoking-guns en terrorisme de macht over de wereld te verkrijgen.

Het bedrijf van Steve Jackson was in 1990 al aangevallen door de U.S. Secret Service, waar een zaak tegen hem aangespannen was om het kaartspel van de markt te halen. Uiteindelijk won het bedrijf van Steve Jackson.

De afbeeldingen van het spel tonen verbazingwekkende overeenkomsten met terroristische aanslagen die gepleegd zijn door Al-Quaida, en wellicht andere gebeurtenissen die nog gebeuren gaan.


Het World Trade Center wordt aangevallen


Het Pentagon wordt aangevallen


Epidemische ziekten worden verspreid


De Big Ben valt naar beneden

Ook is er een kaart op het expansiepakket SubGenius waar UFO's op afgebeeld staan:

Grote hoeveelheden UFO's vliegen over de aarde


Hoe Steve Jackson de informatie voor de afbeeldingen verkregen heeft heeft is onbekend. Meer afbeeldingen staan hier.

Boek: Michel Faber - Gods Speelgoed

De uit 1998 afkomstige bekroonde verhalenbundel Gods Speelgoed van Michel Faber is eindelijk in het Nederlands vertaald. Duncan Mc Lean omschreef Faber als een schrijver met vele identieke stemmen. Het Times Literary Supplement omschreef Faber als een meester van het korte verhaal. Het werd dus hoog tijd om deze bundel even onder de FOK!-loep te nemen...



Titel: Gods Speelgoed
Auteur: Michel Faber
Uitgeverij: Podium
Fysiek: Paperback, 272 pagina's
ISBN: 90 5759 151 0
Adviesprijs: ¤17,50
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.