Jonge homo's vrijen steeds vaker onveilig

Steeds vaker blijken jonge homo- en biseksuele mannen onveilig te vrijen in vergelijking met drie jaar geleden. Dat is de conclusie van een vandaag gepresenteerd landelijk onderzoek. Het tweede landelijke Monitoronderzoek is door de Schorerstichting in samenwerking met GGD-en over heel Nederland onder ruim 1200 homo- en biseksuele mannen gehouden. Het onderzoek werd in Amsterdam op het Nationale Aidscongres gepresenteerd.

Zo geven de jonge mannen steeds vaker aan dat het voor hen moeite kost om altijd veilig te vrijen. Desondanks is er geen sprake van 'aids-optimisme' onder homomannen. Ze blijken zich terdege bewust te zijn van de gevaren van HIV en aids.

Eerder werd al bekend dat uit het onderzoek ook bleek dat de bereidheid om een test te ondergaan is gestegen. Dit jaar heeft 54 procent van de onderzochte mannen zich ook op HIV laten testen. Ten opzichte van 2000 is dat een toename van twaalf procent. Ook het aantal mannen dat tegen hepatitis is gevaccineerd, is met veertien procent toegenomen: tot 45 procent.